Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Theresa May: V případě odmítnutí dohody s EU hrozí, že brexit nebude

Theresa May: V případě odmítnutí dohody s EU hrozí, že brexit nebude

14.01.2019 14:32
Autor: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová dnes vyzvala poslance Dolní sněmovny, aby při úterním hlasování podpořili její brexitovou dohodu. Jinak podle ní hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i "mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec". Předsedkyně vlády v projevu v severoanglickém městě Stoke-on-Trent zároveň zdůraznila, že se jí podařilo v jednáních s Bruselem dosáhnout nových hodnotných záruk ohledně takzvané irské pojistky.

"Ve Westminsteru jsou někteří lidé, kteří si přejí odložit či dokonce zastavit brexit a kteří využijí jakéhokoli nástroje, aby toho dosáhli," uvedla Mayová s odkazem na sídlo britského parlamentu ve Westminsterském paláci. Zablokování odchodu Británie z EU je přitom podle ní nyní mnohem pravděpodobnější než neřízený brexit bez dohody.

Britská premiérka dnes také řekla, že se jí podařilo získat od EU "hodnotné záruky", jež by podle ní mohly upokojit poslance, kterým vadí v brexitové dohodě takzvaná irská pojistka. Ta má zajistit, aby na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstává součástí EU, nevznikl po brexitu přísný hraniční režim. Mnoho poslanců v ní ale vidí riziko dlouhodobého připoutání Británie k unijním strukturám.

Mayová v projevu zároveň zdůraznila, že usilovně pracuje na tom, aby v úterý poslanci její dohodu s EU schválili. Několik zákonodárců podle ní od prosince změnilo názor a postaví se na její stranu. Zároveň přiznala, že si je vědoma, že záruky, které se objevily v dopise zaslaném do Británie předsedy Evropské rady Donaldem Tuskem a Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, nezachází pro mnohé britské zákonodárce stále dostatečně daleko.

V reakci na informace listu The Guardian, podle kterého by se mohl termín brexitu odložit přinejmenším do července, Mayová uvedla, že by Británie podle ní neměla žádat o odložení brexitu a měla by z EU vystoupit podle plánu: tedy 29. března letošního roku.

EU ujistila, že irská pojistka je dočasná a snad ani nebude třeba

Evropská unie si nepřeje situaci, kdy by po konci přechodného období po brexitu vstoupila v platnost takzvaná irská pojistka. A pokud by tento režim na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem platit začal, je EU odhodlána co nejrychleji jej nahradit nově dohodnutým řešením. Ve společné odpovědi na dopis britské premiérky Theresy Mayové to dnes napsali předsedové Evropské rady Donald Tusk a Evropské komise Jean-Claude Juncker.

S pojistkou pro řešení režimu na irské hranici, která je součástí dohody o britském odchodu z EU, mají největší problém poslanci britského parlamentu. Ti budou o rok a půl dojednávaném dokumentu, popisujícím okolnosti britského odchodu z EU k 29. březnu, hlasovat v úterý. Dnes v poledne publikovaný dopis zástupců EU by měl Mayové pomoci rozptýlit obavy alespoň některých zákonodárců.

Pojistka v textu dohody existuje jako záložní řešení pro případ, že se Londýnu a sedmadvaceti zemím EU do konce přechodného období po brexitu nepodaří domluvit jiné a lepší zajištění volné hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Pojistka by de facto znamenala udržení Británie ve stejném celním prostoru s unií, což je nepřijatelné pro řadu britských poslanců, kteří jinak brexit podporují.

Už na summitu loni v prosinci premiéři a prezidenti ostatních 27 zemí bloku jasně uvedli, že řešení ve formě pojistky by ideálně vůbec nemělo nastat, protože do té doby se jednoznačně chtějí s Londýnem domluvit na lepším uspořádání. Tato finální dohoda by totiž měla být součástí smlouvy o novém těsném partnerství mezi Británií a EU, kterou bude možné začít dojednávat až poté, co Británie z unie vystoupí. Lídři unijních zemí zároveň zopakovali, že nové vyjednávání připravené brexitové dohody už možné není.

Tusk dnes v dopise uvedl, že závěry Evropské rady mají právní hodnotu. Evropská rada totiž určuje směr a priority EU. Závěry summitů jsou tak podle Tuska kontextem, v němž musí být interpretovány mezinárodní dohody včetně dohody o brexitu.

Juncker a Tusk dnes v dopise potvrdili, že příprava tohoto nového partnerství může začít okamžitě po podpisu dohody o britském vystoupení z evropského bloku. Juncker za komisi slíbil okamžitě zřídit potřebné struktury tak, aby jednání mohla začít ihned po britském odchodu. Debata o tom, čím konkrétně pojistku nahradit, by přitom měla být prioritní.

Připravená brexitová dohoda kromě jiného ustavuje právě i přechodné období, kdy by měla být dojednána nová smlouva. Její základní obrysy plynou z politické deklarace, kterou už obě strany domluvily a která má podle dnešního dopisu na dohodu o vystoupení jasnou vazbu. Pokud bude potřeba na jednání více času, je možné přechodné období jednorázově prodloužit, připomínají Juncker a Tusk.

Komise v dopise zdůrazňuje, že irská pojistka nenahrazuje dohody z roku 1998, které ukončily násilnosti v Severním Irsku a nesnaží se regulační rámec v Severním Irsku rozšířit nad míru nezbytně nutnou k udržení stávající volné hranice. Pokud by platit začala, chce podle Junckera komise zajistit, že tomu tak bude jen po co nejkratší dobu.

The Guardian: EU očekává, že se termín brexitu odsune

Evropská unie očekává, že Británie požádá o odsunutí termínu brexitu z dosavadního 29. března. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval deník The Guardian, podle kterého by se mohl odchod Británie z EU odložit přinejmenším do července. Irská rozhlasová a televizní stanice RTÉ uvedla, že EU dnes zveřejní dopis se zárukami, které se budou týkat takzvané irské pojistky, jedné z nejvíce sporných součástí dohody o brexitu. O dohodě, kterou vyjednala premiérka Theresa Mayová s Bruselem, má Dolní sněmovna britského parlamentu hlasovat již v úterý.

Podle The Guardian se Evropská unie tváří v tvář očekávané porážce premiérky Mayové při úterním hlasování připravuje na "technické" odsunutí brexitu, a to přinejmenším do července.

Vysoce postavený unijní zdroj britskému listu řekl, že v případě, že by britská premiérka EU informovala, že potřebuje více času, aby přesvědčila parlament o dohodě, "nabídneme technické prodloužení až do července". Podle dalších zdrojů by se mohl v případě potřeby termín brexitu posunout i vícekrát, pokud by se v Británii konaly předčasné volby nebo bylo vypsáno nové referendum o setrvání země v EU.

Podle irské stanice RTÉ hodlá dnes Evropská unie zveřejnit dopis, ve kterém budou záruky ve vztahu k takzvané irské pojistce. Ta má zajistit, aby na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou, která zůstává součástí EU, nevznikl po brexitu přísný hraniční režim. Zároveň je pojistka jednou z nejspornějších součástí brexitové dohody. Řada britských poslanců v ní totiž vidí riziko dlouhodobého připoutání Británie k unijním strukturám.

Unie v dopise podle RTÉ zdůrazní, že aktivace pojistky není řešením, které si Brusel přeje, že pojistka nepodkopává Velkopáteční dohodu, která v 90. letech ukončila sektářské násilí v Severním Irsku, ale i to, že není pokusem EU "anektovat" Severní Irsko. Unijní dopis zároveň znovu zopakuje, že Unie nehodlá opět otevřít jednání o brexitové dohodě, informovala irská veřejnoprávní stanice.

V úterý večer by se mělo v britském parlamentu hlasovat o dohodě, kterou vyjednala vlády premiérky Mayové se zástupci evropské sedmadvacítky. Všeobecně se očekává, že poslanci dohodu odmítnou. Podle dodatku, který Dolní sněmovna schválila minulý týden, by měl kabinet nejpozději do tří zasedacích dnů přijít s alternativami dalšího postupu.

Pokud by poslanci dohodu odmítli a Mayová nepožádala o odsunutí brexitu, hrozí, že Spojené království 29. března opustí EU bez vzájemně uspořádaných vztahů. Podle agentury Reuters se dnes Mayová chystá říct, že je nyní zablokování brexitu pravděpodobnější než odchod Británie z EU bez dohody.

 

Čtěte více:

Investiční výhled Patrie na 2019: Co čekat na měnách? Eurodolar a koruna
14.01.2019 10:39
Jak bude kurz eurodolaru ovlivňovat americký Fed a Evropská centrální ...
Průvodce brexitem: Věříme, že katastrofa nenastane
11.01.2019 15:35
Dlouhá sága odchodu Velké Británie se rychle blíží ke svému rozuzlení,...
USA neprodlouží výjimky ze sankcí pro obchody s ropou z Íránu
14.01.2019 8:39
Spojené státy nepočítají s udělením dalších výjimek ze sankcí týkající...
Rozbřesk: Týden ve znamení brexitu a mizerného evropského průmyslu
14.01.2019 9:12
Čeká nás týden, kdy si politika může s trhy opět pohrát. Na prvním mís...
Platební bilance ČR v listopadu skončila přebytkem 8,7 mld. Kč
14.01.2019 11:00
Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí ...
Výroba v eurozóně v listopadu klesla nejvíce za téměř tři roky
14.01.2019 12:08
Průmyslová výroba v eurozóně se v listopadu meziměsíčně snížila o 1,7 ...
Výsledková sezóna v USA začíná, co sledovat?
14.01.2019 12:12
Citigroup tento týden zahajuje výsledkovou sezónu za čtvrté čtvrtletí ...
Jan Bureš: Průmysl v eurozóně - listopadový šok
14.01.2019 12:34
Průmysl v eurozóně propadl o 1,7 % meziměsíčně, což reálně srazilo výr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m