Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína nabídla Spojeným státům vyrovnání obchodní výměny do roku 2024

Čína nabídla Spojeným státům vyrovnání obchodní výměny do roku 2024

21.01.2019 10:32, aktualizováno: 21.1. 11:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Čína Spojeným státům nabídla, že během šesti let výrazně zvýší dovoz z USA, aby do roku 2024 snížila přebytek vzájemné obchodní výměny na nulu. S odvoláním na informované zdroje o tom na sklonku týdne informovala agentura Bloomberg. Znamená to, že pokud bude prezident Donald Trump znovuzvolen, obchodní nerovnováha mezi oběma zeměmi zmizí do konce jeho druhého funkčního období. Obchodní spory mezi USA a Čínou začaly loni přerůstat v obchodní válku a stále nejsou vyřešeny.

Přebytek Číny v bilaterálním obchodu loni činil 323 miliard USD. Zdroje Bloombergu uvedly, že hodnota ročního dovozu zboží z USA do Číny by měla podle návrhu přesáhnout do roku 2024 jeden bilion dolarů (22,4 bilionu Kč).

V obchodní válce Spojených států a Číny teď trvá 90denní příměří. Na něm se dohodli americký prezident Donald Trump a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching na začátku prosince na summitu největších ekonomik světa G20 v Buenos Aires.

List The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na informované zdroje ve čtvrtek napsal, že američtí představitelé zvažují částečné nebo úplné odstranění cel na dovoz z Číny, aby uklidnili finanční trhy a aby Peking v jednáních o vzájemném obchodu přiměli k větším ústupkům. Autorem návrhů je americký ministr financí Steven Mnuchin, obchodní zmocněnec Robert Lighthizer má ale vůči němu výhrady, poznamenal WSJ. V jednáních ale zatím nebylo dosaženo žádného hmatatelného pokroku a jeho výsledek nelze předvídat.

Spojené státy a Čína chtějí obchodní spor vyřešit do 1. března. Pokud se to nepodaří, hodlá Washington zvýšit cla na dovoz zboží z Číny v roční hodnotě 200 miliard dolarů (4,8 bilionu Kč) na 25 procent z nynějších deseti procent. Vyšší cla by mohla mít negativní dopad na americké dovozce a ještě více poškodit už tak oslabující čínskou ekonomiku.

Nabídku, kterou Čína učinila během rozhovorů s americkými činiteli v Pekingu počátkem ledna, americká delegace podle zdrojů agentury Bloomberg přijata s nedůvěrou. Podle ekonomů bude obtížné obchodní nerovnováhu napravit, protože se na ní do značné míry podílí poptávka po čínských produktech v USA.

Není to přitom poprvé, co se Čína snaží nabídkou zvýšení dovozu vyřešit patovou situaci v jednáních s americkými činiteli. Loni v květnu prezident Donald Trump odmítl soubor opatření, která měla snížit deficit amerického obchodu s Čínou.

Tím, že Čína zvýší dovoz z USA, může svůj obchodní spor s Washingtonem řešit na úkor zhoršení nerovnováhy s jinými zeměmi, upozornil Tom Orlik z Bloomberg Economics. Kromě toho - důležitější než konečná částka může být to, jakých produktů se nabídka vyššího dovozu týká. Čínská praxe je podle Orlika taková, že Peking zahajuje obchodní jednání nabídkou vyššího dovozu technologií.

Není ale zcela jasné, zda má nabídka Pekingu šanci na úspěch, a dokonce ani to, zda je v praxi proveditelná. Američtí vyjednavači se zaměřují také na další záležitosti, jako je údajné porušování práv duševního vlastnictví a státní podpora průmyslu, a to jsou mnohem větší problémy, upozorňuje Bloomberg.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za 28 let
21.01.2019 8:28
Čínská ekonomika v loňském roce rostla jen o 6,6 procenta, což byl nej...
Čínská data podpořila Asii, evropské burzy už ale mohou otevřít v záporu
21.01.2019 8:58
Akciové trhy v Asii vstupují do nového týdne s mírnými zisky. Investoř...
Rozbřesk: Čína roste nejpomaleji od roku 1990
21.01.2019 9:18
Čína zaznamenala nejpomalejší růst od roku 1990. Ve čtvrtém kvartále u...

Váš názor
  • ???
    21.01.2019 16:59

    to velkamedvědice je zralé na skotský střik... vřeští jako opice pod každou diskuzí. Rozumím tomu tak, že medvedvsechnosned to individuum asi v minulosti nějak zesměšnil...a velkamedvedice je ted na nej vztekle...ale tím vřískáním to nezachrání...a zesměšňuje se to nyní už samo...to je argumentační waterloo, co tady předvádí. Dá se to tady na diskuzi nějak zablokovat, tihle pošuci?
    yossarian
    • Re: ???
      22.01.2019 2:10

      Pokud posuzuje někdo, kdo nezná kontext a nedokáže proto uvažovat v širších souvislostech, může může mít tenhle názor. Pak by se s nimi měll seznámit, než se prohlásí samosoudcem.
      Velkamedvědice
  •  
    21.01.2019 13:18

    Dokavaď si před ušákama nekleknete, nečekejte žádnou dohodu šikmoocí.
    ricochet
    • bude to na dlouho
      21.01.2019 14:08

      no ale aspon jim ušáci nelezou do zádele jako dva nejvyšší představitelé jedné nejmenované pidizemě ze střední Evropy. Jinak s asiaty je obecně těžké dojednat něco co bude dodrženo, no a když jsou to navíc komouši tak to spíš nedopadne, takže shortu zdar :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: bude to na dlouho
        22.01.2019 1:11

        No do zádele tady mnoho lidí leze očividně ušákům, a jen to sviští. A klidně si nechají od nich nadělat na palici, daleko víc než předtím od Rusáků.
        ricochet
        • Ho Ho Ho
          22.01.2019 8:57

          jen jsem se nějak nevšiml, že by hradní ansámbl sponzoroval Apple ale nějaká huujavei tam prachy lije a ani jsem nezaregistroval, že by si velvyslanec ušáků pozval inflačního Andreje na kobereček poté co se nezávislý bezp.úřad vyjádřil k možnému bez.riziku, a mopslík se mohl přetrhnout a běžel na schůzku hned druhý den, to je fakt jak za rusáků :o)
          Mike -Green D. is killing Europe
          • Re: Ho Ho Ho
            22.01.2019 9:34

            A on se tu u nás, náš bezpečnostní úřad vyjádřil někdy o nebezpečí fízlování od USSA...?? I když tady by to nebylo nebezpečí, ale konstatování reality...?? Já myslím, že my s naším zalezením v USSA zadeli, bychom si toto, jako správní nohsledi nikdy nedovolili.... je to 1000x horší, nežli za Rusáků....
            Scorpius
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení