Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký ministr obchodu vzkazuje federálním zaměstnancům, ať si prostě vezmou půjčku na jídlo

Americký ministr obchodu vzkazuje federálním zaměstnancům, ať si prostě vezmou půjčku na jídlo

25.01.2019 12:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Stovky tisíc zaměstnanců federálních úřadů od pobřežní stráže až po národní meteorologickou službu čelí dalšímu výplatnímu dni bez výplaty. Jako řešení navrhuje ministr obchodu Wilbur Ross, aby si vzali půjčku.

Ve čtvrtek Ross CNBC přiznal, že slyšel, že někteří federální zaměstnanci, ovlivněni prodlužovanou uzavírkou amerických úřadů, chodí do útulků žádat o jídlo, ale nechápe proč.

„Vím, (že chodí do útulků pro bezdomovce) a úplně nechápu proč, protože jak už jsem již dříve řekl, závazky, které musí podstoupit – řekněme půjčky od banky nebo záložny – jsou vlastně federálně zaručené,“ uvedl Ross. „Takže těch 30 dní bez výplaty – to vlastně není žádný důvod, proč by neměli dostat půjčku, a viděli jsme řadu inzerátů, že to finanční instituce tak dělají.“ Banky a záložny nabízejí zasaženým zaměstnancům bezúročné půjčky, aby pokryli část své výplaty, dodal.

„Když se nad tím zamyslíte, jde vlastně o vládou zaručené půjčky, protože vláda se zavázala, že tyto lidé dostanou svůj plat zpět, jakmile se celá tato záležitost vyřeší,“ komentoval Ross. „Takže to není žádná dobrá výmluva, proč by měla nastat krize likvidity. Je pravda, že ti lidé budou asi muset platit něco na úrocích, ale myšlenka, že tu je buď výplata, anebo nic, není doopravdy opodstatněná.“

Ale zaměstnanci se budou muset pořádně poohlédnout. Tři z největších bank, J.P. Morgan Chase, Bank of America a Wells Fargo, nenabízí půjčky, ale upouštějí od poplatků a poskytují další pomoc. Navy Federal Credit Union sice nabízí půjčky, ty jsou ale dostupné pouze 8,1 milionům jejích členů. A některé další, jako záložna ministerstva vnitra, oznámila, že mají ve vydávání půjček zpoždění kvůli vysokému počtu žádostí.

Ross se také vyjádřil, že hospodářské důsledky shutdownu (fakt, že 800 tisíc zaměstnanců nedostává výplatu) stěží představuje malou odchylku na radaru americké ekonomiky. Hypoteticky, pokud by zaměstnanci už nikdy svůj plat nedostali, „hovoříme o třetině procenta našeho HDP. Takže to vůbec není tak, že by šlo o obří číslo.“

„Neskutečné!“

Komentáře spustily vlnu kritiky ze strany demokratů a poslanci se mezitím stále snaží dopracovat ke způsobu, jak vládu znovu otevřít. Newyorský senátor Chuck Schummer na Twitteru napsal, že Rossovy komentáře jsou „neskutečné“.

 

Předsedkyně sněmovny Nancy Pelosi na Rossovy komentáře odpověděla: „Jde snad o přístup typu „tak ať jedí koláče“? Nebo zavolejte si o peníze tátovi? Nebo to vám upevní charakter? Vše nakonec dobře dopadne, jakmile dostanete výplatu?“

Senátor Západní Virginie Joe Manchin, také demokrat, k těmto komentářům dodal: „Jezdil jsem po Západní Virginii a lidé trpí. Nemají hotovost. Rozhodují se, jestli natankovat benzín do auta nebo nakrmit děti. Tohle je realita.“

Navy Federal Credit Union, největší světová záložna, jejíž členové zahrnují zaměstnance pobřežní stráže, další ozbrojené služby i několik vládních agentur, má program bezúročných půjček, který pokryje polovinu chybějícího platu až do výše 6 000 dolarů za výplatní období bez nutnosti hodnocení kredibility. Háček je ale v tom, že zaměstnanci nemohou získat přístup k programu půjček, pokud již nevlastní depozitní účet u této záložny.

O program na pokrytí měsíčního platu zažádalo asi 19 000 z celkových přibližně 100 000 členů Navy Federal, kteří mají na program nárok a očekává se, že tento týden si jich zažádá ještě více, řekl mluvčí. Již ale neuvedl, jak velkou finanční náhradu dostali. „Chtěli jsme se ujistit, že členové dostanou nějakou finanční jistotu v nejistých časech,“ dodala Tynika Wilson, viceprezidentka pro debetní karty a peněžní služby u Navy Federal.

Záložna Pentagon Federal Credit Union, která má 1,7 milionů členů, nabízí dvě varianty. Zasaženým zaměstnancům, kteří již mají účet s přímými depozity, nabízí bezúročný kontokorent v částce poslední výplaty až do výše 6 000 dolarů.  Ten je dostupný pro ty, kteří jsou 12 měsíců členy PenFedu a kteří mají přímá depozita plynoucí z uzavřeného úřadu. Dále má PenFed nekrytou půjčku s fixní sazbou pro jakékoliv zasažené federální zaměstnance. Ta je ale podmíněná verifikací příjmu a úvěrovými směrnicemi.

USAA Federal Savings Bank má úvěrový program pro aktivní pobřežní stráž, zálohu, zaměstnance a jejich manžele a manželky u Národního úřadu pro oceán a atmosféru a Službu veřejného zdravotnictví. Nabízí jednorázovou půjčku s nízkým úrokem ve výši minimálně 2 500 dolarů a roční úrokovou sazbou 0,01 %, kterou lze splatit do 12 měsíců. Je ale podmíněná schválením půjčky.

SunTrust, regionální banka jihovýchodu, má 90denní bezúročnou půjčku pro zaměstnance bez výplaty, kteří byli ke konci prosince zákazníky banky. Půjčky se pohybují v rozmezí 3 000 až 10 000 dolarů a podmínkou je opět splnění některých úvěrových podmínek.

Zdroj: CNBC

 

Čtěte více:

Francouzi stále protestují, ale mají opravdu na co si stěžovat?
25.01.2019 6:13
Ve Francii pokračují protesty nespokojených žlutých vest a hlavní ekon...
Trumpovo ekonomické vysvědčení a důsledky jeho politiky v následujících letech
25.01.2019 10:51
Donald Trump je již dva roky prezidentem Spojených států a podle ekono...
CNN: Trump zvažuje vyhlásit kvůli hraniční zdi výjimečný stav
25.01.2019 8:30
Bílý dům připravuje jako alternativní řešení rozpočtové krize prohláše...
Německá podnikatelská důvěra klesá pátým měsícem v řadě
25.01.2019 10:54
Německá podnikatelská důvěra v lednu klesla popáté v řadě, ukázal v dn...
Premiér Conte: Berlín a Paříž si dělají z Itálie i EU legraci
25.01.2019 11:08
Francie a Německo si dělají z Itálie a celé Evropské unie legraci. V r...

Váš názor
  • kolaborant
    26.01.2019 11:27

    Opět jede. Při své stupiditě a jednoduchosti si mzslí, že preyident určuje nezaměstnasnost v zemi. Pokud ycela vynechám, že Havel nesouhlasil s Klausem co se týče ekonomické cesty, ale ústavu naepřekrucoval a jmenoval navržené ministry, což byj jeden y argumentů hnojometa, fízl usvědčil sám sebe a doložil, že díky yměně metodiky, jsou dnešní čísla proti Hav ,ovo ponížena. Pak stáhl ocas a důkay o vlastní tuposti začal ignorovat. oak yačal selektovat fakta. Ycela úchzlně po Okamoruvsku vzselektoval skutečná čísla o přechodu, kdy neyaměstnaost od roku 89 po rok 97 činila nez. 1996 150 tis. 1995 180 tis. a vyselektoval tu část ekonomického cyklu po krizi roku a yačal uvádět čísla po ní. Vše dovršil idiologickým blábolem o jednoduchosti řešení ekonomické kriye slovy.....Ono to jednoduché je. Stačí pochopit a realizovat ústavu - "lid je zdrojem veškeré moci v zemi...." I kdyby tenhle nemocný pán plný nacionalismu a yávisti a hlouposti byl pouhý stojan na kolo, nepostavím ho do něho.
    Velkamedvědice
    • VM
      26.01.2019 12:06

      na druhou stranu můžeme být rádi, že je Všechnosežral jen obyčejný nýmand a že je líný na to, aby aktivně pracoval třeba jako politik. To je pro občany tohoto státu jen dobře Už tak je ve vrcholné politice psychopatů dost. Viz. AB. MZ nebo TO.
      Lišák
  • Hnojomet
    25.01.2019 19:02

    Slušně si to zablil
    nestranný
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů