Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trumpovo ekonomické vysvědčení a důsledky jeho politiky v následujících letech

Trumpovo ekonomické vysvědčení a důsledky jeho politiky v následujících letech

25.01.2019 10:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Donald Trump je již dva roky prezidentem Spojených států a podle ekonoma Tima Taylora tak již uplynulo dost času na hodnocení jeho politiky a jejího dopadu na hospodářství. „Americká ekonomika pokračovala v roce 2018 v růstu, který začal v červnu roku 2009 a v polovině roku 2019 dosáhne nejdelšího období bez recese v historii Spojených států,“ píše ekonom a dodává, že nezaměstnanost se drží již řadu měsíců na velmi nízkých hodnotách, nízká je rovněž inflace a akciový trh si i přes současné problémy připisuje slušné zisky, pokud měříme jeho návratnost od počátku roku 2017. Na jednu stranu je tak podle ekonoma pravděpodobné, že tento vývoj představuje pokračování trendu nastaveného ještě před posledními prezidentskými volbami. Na stranu druhou se ovšem nepotvrdily některé pesimistické predikce, které hovořily o ekonomickém kolapsu poté, co byl za prezidenta zvolen Trump. Jak to ale vypadá s některými konkrétními oblastmi, na které prezident kladl důraz?

Významným tématem byl a je stav amerického výrobního sektoru. Zaměstnanost této části ekonomiky dosáhla dna v lednu 2010, a to na 11,4 milionu pracovních míst. Pak se začala zvedat, v lednu 2017 dosáhla 12,3 milionu pracovních míst a na konci minulého roku 12,9 milionu pracovních míst. „Trend nastavený Obamovou vládou pokračoval s tím, jak dál rostla celá ekonomika,“ hodnotí vývoj Taylor a zmiňuje, že podobné je to s celkovým vývojem hospodářství. Během dosavadní Trumpovy vlády bylo sice jednou dosaženo růstu nad 4 %, ale není patrné žádné zvýšení tempa růstu produktivity.

V oblasti mezinárodního obchodu nejdříve přišla v roce 2017 „Trumpova slova“ a v roce 2018 i činy. Taylor tvrdí, že některé americké společnosti reagují na hrozbu rostoucího protekcionismu vyššími dovozy a americký obchodní deficit tak navzdory Trumpově politice v roce 2018 pravděpodobně rostl. Z tohoto pohledu tedy úspěchu dosaženo nebylo a platí to dvojnásob o vývoji obchodního deficitu s Čínou. Rok 2019 přinese podle ekonoma výrazné zhoršení rizik souvisejících s fungováním globálních obchodních řetězců.

„U emisí se ukazuje, že v USA nerostou, ale klesají, zatímco ve zbytku světa většinou platí opak. Mně to naznačuje, že příliš mnoho lidí klade příliš velký důraz na mezinárodní dohody, ačkoliv významnější jsou konkrétní kroky průmyslu a firem. V USA bych pak vyměnil všechny podpisy na mezinárodních dohodách za zavedení daně z uhlíkových emisí,“ píše Taylor.

Ekonom také poukazuje na růst vládního zadlužení, a to jak současného, tak očekávaného. Skutečné obavy by pak podle něj měl budit vývoj očekávaný zhruba za deset let, kdy dojde k výraznému zvýšení vládních výdajů s tím, jak bude stárnout populace. Trumpovy daňové změny pak podle Taylora možnou krizi přiblížily a ztížily její řešení. Fed si pak podle ekonoma udržel svou nezávislost, i když „prezident Trump na něho útočí způsobem, který jsme naposledy viděli za vlády Nixona“.

V roce letošním a příštím hrozí podle Taylora recese zejména v případě, pokud Fed příliš rychle a razantně zvedne sazby. Jeho vedení si je ale nebezpečí vědomo a jasně naznačilo, že bude postupovat opatrně. Finanční trhy by si však přestávku ve zvedání sazeb mohly nakonec vykládat jako ústupky Trumpovi, a kdyby Fed cítil, že potřebuje dát najevo svou nezávislost, mohl by k tomu použít právě další zvedání sazeb.

Trump klade důraz na deregulaci, ale Taylor tvrdí, že existují pádné argumenty pro další regulaci finančního systému. Doposud se jejím cílem staly zejména banky, ale ty podle ekonoma hrají ve finančním systému stále menší a menší roli a namísto nich nastupuje „stínové bankovnictví“. Rizika v oblasti mezinárodního obchodu pak Taylor hodnotí následovně: „I kdyby byly Trumpovy argumenty správné a Spojeným státům by dlouhodobě prospělo menší zapojení se do mezinárodního obchodu, tektonické narušení globálních dodavatelských řetězců, které byly budovány po celá desetiletí, vyvolá značné náklady. Ty ponesou americké firmy i spotřebitelé.“

Zdroj: The Conversable Economist




 

Čtěte více:

Trump má dalšího nepřítele: elektromobily
28.12.2018 16:15
Larry Kudlow jako jeden z hlavních ekonomických poradců amerického pre...
Trump: Federální úřady nedostanou peníze, dokud nebude zeď
27.12.2018 9:39
Financování části amerických federálních úřadů bude možné obnovit, až ...
Krugman: Žádná krize na obzoru, ale trhům došla americká politická realita
02.01.2019 10:27
„Před dvěma lety trhy v šoku z volebního vítězství krátce propadly pan...
Kam se poděla bezpečná útočiště?
14.01.2019 6:06
Akcie se propadají, volatilita směnných kurzů stoupá a politická rizik...
Fitch varovala před zhoršením ratingu Spojených států z nejvyššího stupně
09.01.2019 15:24
Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes varovala Spojené státy, že b...
Automobilky volají po ukončení obchodních třenic
15.01.2019 8:36
Představitelé automobilového průmyslu v pondělí na mezinárodním autosa...

Váš názor
  •  
    25.01.2019 16:04

    Ano, aby nám ekonomika šlapala, je potřeba více regulací a vyšší daně. Neoliberální klasika. Víc mě zaujalo, že už je znám výsledek vládního dluhu a dokonce i obchodního deficitu. Nemá někdo odkaz? Já našel poslední jen za první Trumpův rok 2017, a to vládní dluh v poměru k HDP klesl.
    MrBurnes
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data