Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Nejziskovější firma na světě, na akciích Divoký Západ a u nás pohroma z východu

Perly týdne: Nejziskovější firma na světě, na akciích Divoký Západ a u nás pohroma z východu

12.04.2019 13:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Tradeři bez práce a na trhu Divoký Západ: Ned Davis, zakladatel společnosti Ned Davis Research, v rozhovoru pro CNBC uvedl, že dennodenního obchodování už by se „nedotkl ani klackem“. Podle něj bývaly doby, kde se takovými obchody dalo využít neefektivního fungování trhu. Nicméně nyní jsou tyto příležitosti eliminovány algoritmy a to „téměř okamžitě“. Investor tak tvrdí, že se stále více zaměřuje na dlouhodobější investiční příležitosti.

Obchodování založené na počítačích a algoritmech probíhá podle CNBC ve zlomcích sekundy ve chvíli, kdy se naplní předem definované podmínky na trhu. Mezi ně může patřit třeba proražení hranice dvousetdenního klouzavého průměru, či podobné indikátory. Tento typ obchodování je mnohem rychlejší a nákladově efektivnější a eliminuje krátkodobé investiční příležitosti, ze kterých mohli dříve tradeři těžit.

Davisovi je nyní 73 let a říká, že tradingem se živil po více než 30 let. Nyní ale tato doba skončila. CNBC k jeho slovům dodává, že miliardář Leon Cooperman v prosinci minulého roku apeloval na amerického regulátora SEC, aby se věnoval počítačovým obchodům. Ty totiž podle jeho názoru vytvořily na trhu „Divoký Západ“.

FANG jede: CNBC také poukazuje na to, že akcie ze skupiny FANG (Facebook, Amazon, Netflix a Alphabet) si letos připisují vysoké zisky a jejich celková kapitalizace se od prosincového dna zvedla o 600 miliard dolarů. Matt Maley, který stojí v čele oddělení akciových strategií společnosti Miller Tabak se domnívá, že u dvou těchto titulů je nyní nejlepší „posadit se a chvíli počkat“ - jde o Netflix a Facebook. První z akcií by prý ovšem mohla prorazit výše po zveřejnění svých posledních výsledků. Stane se tak pokud se jí podaří dostat se ze současného cenového pásma. U Facebooku je podle stratéga situace stejná.

Mark Tepper ze společnosti Strategic Wealth Partners pro CNBC uvedl, že se mu líbí Netflix a Alphabet, vlažný přístup má k Facebooku a nejslibnější je podle jeho názoru Amazon. Důvod je prostý: Investoři se podle Teppera v dobách utlumeného ekonomického růstu vždy obrací zejména k akciím firem, které jsou schopny generovat vysoce nadprůměrný růst. A nyní ekonomika skutečně roste pomalu a ze skupiny FANG zas neroste žádná firma rychleji, než právě Amazon.

Investoři také podle Teppera za růst Amazonu „neplatí žádnou příliš vysokou cenu“ a tato společnost také zabírá a dál bude zabírat podíl na trhu, který si dříve získaly jiné firmy ze skupiny FANG. „Není pochyb, že nyní bere dolary z reklamy Googlu a Facebooku. Takže když si dáme vše dohromady, tak Amazon by se neměl obchodovat 10 % pod svými historickými maximy v době, kdy se index S&P pohybuje asi 2 % pod svými maximy“.

Takhle vydává dluhopisy nejziskovější firma na světě: FTAlphaville si všímá výjimečné události, ke které před několika dny došlo na kapitálových trzích. Saúdskoarabský ropný gigant Saudi Aramco totiž poprvé v historii vydával mezinárodní dluhopisy a zatímco velikost emise dosahovala 12 miliard dolarů, poptávka investorů dosáhla objemu 100 miliard dolarů.

Hans Humes ze společnosti Greylock Capital to komentoval s tím, že jde o pozoruhodnou událost, ale neměla by prý být přeceňována. Každý investor se totiž chová podle toho, jak hodnotí fundament daného cenného papíru, ale také podle vnímané situace na trhu. Pokud pak předpokládá, že při emisi bude velký převis poptávky, o to více navýší i svou objednávku, aby se po jejím seškrtání dostal na svůj původní poptávané objem.

Celý proces se tak může dostat do spirály, kdy investoři zvyšují své odhady celkové poptávky a následně své vlastní objednávky, což se obratem promítá do vyšších odhadů poptávky. Humes ovšem dodává, že u Aramca jistě hrál roli i fundament společnosti, protože podle posledních zveřejněných čísel jde o nejziskovější společnost na světě.

Náklady práce: Eurostat tento týden srovnává hodinové náklady právě v evropských zemích. Jak ukazuje následující graf, v Dánsku se přibližují 45 eurům a jejich naprostou většinu představují mzdy. Druhou zemí s nejvyššími náklady představuje Lucembursko a 40 eurům se blíží Belgie, kde již ale mají znatelně vyšší podíl náklady ostatní. A ještě více to platí o Švédsku, které je v žebříčku na čtvrtém místě. Česká republika se s hodinovými náklady práce nachází znatelně pod průměrem celé Unie a jejich struktura i výše se podobá situaci v Estonsku. Nejnižší jsou hodinové náklady práce v Bulharsku a Rumunsku.

001

… a u nás doma

Pohroma z východu: Seznam.cz tento týden píše, že „původní český kůrovec, tedy lýkožrout smrkový, má poslední dobou vážnou konkurenci. Tou je lýkožrout severský, který se do Česka dostal ze Sibiře. Brouk je odolnější a nereaguje na většinu obranných opatření. Zároveň není snadné najít strom, který napadl“.

Lýkožrout severský obsazuje většinou horní část smrku a na rozdíl od svého příbuzného vyžaduje čerstvější stromy. Pro lesníky je proto nepříjemné, že neobsazuje pokácené stromy. Ty totiž obvykle slouží jako lapáky pro lýkožrouta smrkového, ale lýkožrout severský na ně téměř nenalétává. Jediné, co na severského kůrovce funguje, jsou feromonové odparníky, které jsou ale drahé.

Aspoň jeden nový blok: Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v rozhovoru pro ihned.cz uvedla, že podle ní je smysluplné vybudovat alespoň jeden velký nový jaderný blok a bedlivě sledovat vývoj menších reaktorů. Technické požadavky na velikost reaktorů mohou podle ní být problémem pro Francouze a Jihokorejce, geopolitické zase pro Rusy či Číňany. A když se tendr nepodaří, čeká Česko nejspíš ve velkém výstavba plynových elektráren.

„V Německu 65 procent lidí říká politikům: my se jádra bojíme, nechceme ho, ošklivíme si ho a jsme ochotni si připlatit i za to, že nás jádra zbavíte... Nikdo by jistě Němce nepodezíral z přehnané iracionality. Německá ekonomika je výrazně proexportní a technologie pro obnovitelné zdroje vidí jako obrovskou příležitost pro export v další dekádě - pro Afriku, pro Jižní Ameriku. Má to však jedno velké ale. Abyste mohl úspěšně exportovat, měl byste dokázat, že vám to alespoň trochu funguje doma. Takže ta orientace na domácí obnovitelné zdroje má nepochybně i tuto motivaci“, míní Drábová. My si pak podle ní „určitě nemáme hrát na lídra evropské energetické debaty...ale to nic nemění na české základní strategii udržet si alespoň částečně energetickou soběstačnost, a tak mít nějaký vliv na regulaci cen za energie“.


Čtěte více:

EU27 a Británie se dohodly na odkladu brexitu do konce října
11.04.2019 8:21
Sedmadvacet zemí Evropské unie a Británie se dnes dohodly na odkladu b...
ČSOB a Mall Group spouští revoluční spolupráci v e-commerce
11.04.2019 9:33
Skupina ČSOB a Mall Group vytvářejí společný podnik pod názvem MallPay...
OECD: Kupní síla střední třídy klesá kvůli stagnujícím příjmům
12.04.2019 6:22
Kupní síla střední třídy se v uplynulých 30 letech snížila v celém záp...
Tesla a Panasonic pozastavily plány na expanzi továrny na baterie
11.04.2019 13:30
Americká společnost Tesla a japonská firma Panasonic pozastavily plány...
Nové žádosti o podporu v USA klesly nejníže od roku 1969
11.04.2019 15:33
Počet Američanů žádajících poprvé o podporu v nezaměstnanosti minulý ...
USA obvinily zakladatele WikiLeaks Assange z počítačové kriminality, hrozí mu pět let
11.04.2019 16:05
Ministerstvo spravedlnosti USA dnes Juliana Assange obvinilo ze spiknu...
Český miliardář Vítek čelí žalobě za 70 miliard korun
11.04.2019 16:09
Společnost Investhold někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti ...
Členské země EU se dohodly na obchodních jednáních s USA
12.04.2019 9:25
Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zahájení oficiálníc...
CITIC za české aktivity CEFC údajně zaplatil 147 milionů eur
12.04.2019 9:29
Čínský konglomerát CITIC Group za nedávné převzetí českých aktivit spo...
Uber před vstupem na burzu uvedl, že možná nikdy nebude v zisku
12.04.2019 10:05
Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies před vstupem na...
Disney vyráží do boje s Netflixem, novou službu uvede v listopadu
12.04.2019 10:56
Americká mediální a filmová společnost Walt Disney spustí svou streamo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení