Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příjmy Ruska z vývozu ropy za dva týdny klesly o 1 miliardu USD

Příjmy Ruska z vývozu ropy za dva týdny klesly o 1 miliardu USD

20.05.2019 17:33
Autor: ČTK

Příjmy Ruska z vývozu ropy kvůli znečištění suroviny v ropovodu Družba za první dva týdny měsíce května klesly asi o jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč). Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Ropné firmy Total a Eni podle informovaných zdrojů zastavily platby za kontaminovanou ropu, kterou jí prodávají ruské firmy a oznámily, že platby obnoví, až se dohodnou na kompenzacích.

Francouzský Total a italská Eni podle zdroje Reuters řekly svým dodavatelům, včetně ruských firem Rosněfť a Surgut, že jsou připraveny začít znovu platit, až bude jasný rozsah škod a budou obnoveny dodávky čisté ropy. Total a Eni patří mezi velké odběratele ruské ropy. Surovinu dál nakupují přes jiné trasy než je ropovod Družba.

Teoreticky mají západní kupci právo odmítnout platbu za ropu, pokud ji koupili a nevěděli, že je znečištěná. Nicméně prodej ropy ropovodem Družba se řídí ruskými zákony, které stanoví, že platba se musí uskutečnit a pokud není kvalita suroviny v pořádku, požádá kupující o odškodné. Jeho stanovení však může trvat měsíce až roky.

Konečné náklady související se znečištěním ropy budou podle ekonomů mnohonásobně vyšší než propad příjmů. Zatím to však podle nich nevypadá, že by to mělo mít vliv na už tak křehký výhled růstu ekonomiky Ruska nebo na kurz rublu.

Vývoz ropy ropovodem směřujícím do Evropy byl přerušen koncem dubna kvůli vysoké hladině organického chloridu. Ruská strana zatím nezveřejnila oficiální odhad dopadů, v polovině května však ministr energetiky Alexandr Novak odhadl celkové škody způsobené znečištěním na méně než 100 milionů USD (2,3 miliardy Kč). Z toho ale nebylo jasné, k čemu přesně se tento údaj vztahuje.

Odhad ztrát příjmů z vývozu ropy vychází z informací zdrojů blízkých údajům ministerstva energetiky a průměrného měsíčního vývozu ropy prostřednictvím Družby v loňském roce. Rusko by mohlo kompenzovat výpadek prodejem znečištěné ropy se slevou. Mohlo by ale i získat více peněz z vývozu ropy jiným způsobem díky růstu cen ropy na světových trzích z poslední doby, dodávají analytici.

Zatím není jasné, kdy se dodávky ruské ropy směrem na západ dostanou na úroveň před nynější krizí. Provozovatel běloruské části ropovodu Družba uvedl, že plné obnovení, včetně čištění, může trvat šest měsíců.

Bělorusko odhadlo objem kontaminované ropy zhruba na devět milionů barelů. V současných cenách by za běžných podmínek byla cena této ropy asi 500 milionů USD (přes 11 miliard Kč).

"Jde zřejmě o největší případ narušení dodávek ropy z Ruska," řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů. Upozornil, že ropa Družbou tekla i v době takzvaného pražského jara v roce 1968 i v roce 1991, kdy se hroutil Sovětský svaz. Jediné výrazné přerušení vývozu ropovodem Družba je z konce minulého desetiletí, kdy Moskva pozastavila na tři dny dodávky kvůli cenovému sporu s Běloruskem.

Pokud by se situace brzy vyřešila, měl by být dopad na Rusko zanedbatelný, odhaduje výzkumná společnost Capital Economics. Znečištění ale poškodilo pověst ruského ropného sektoru a pokud problémy přetrvají, poptávka z EU by se mohla případně přesunout k jiným zdrojům. Pokud by teoreticky produkce a vývoz ropy z Ruska klesly během roku o jeden milion barelů denně, mohlo by to snížit růst hrubého domácího produktu (HDP) Ruska o 0,8 procentního bodu, uvádí Capital Economics.

Tempo růstu ekonomiky je velmi citlivý údaj. Prezident Vladimir Putin nařídil vládě, aby se do roku 2024 ruská ekonomika dostala mezi pět největších. Na začátku letošního roku však ekonomická aktivita zpomalila a ruská ekonomika se dostala na pokraj recese.

Organické chloridy, které znečistily ropu, jsou sloučeniny používané v ke zvýšení těžby z ropných polí a ke zrychlení toku ropy. Než se ale ropa dostane do ropovodu, je potřeba z ní tyto sloučeniny odstranit, protože mohou poškodit rafinerie. Mimo jiné způsobují korozi.

Aby teď ropovod znovu fungoval, je nutné z něj odstranit znečištěnou ropu a uskladnit ji. Pak se dá surovina zředit s čistou ropou. Obchodníci odhadují, že tento proces pro veškerou kontaminovanou ropu v ropovodu Družba může stát desítky milionů dolarů. Zatím stále zůstává nezodpovězena otázka, kdo to zaplatí.


Čtěte více:

Bloomberg: O co Trumpovi skutečně jde v obchodní válce a jak dlouho může trvat
20.05.2019 16:58
Americký prezident Donald Trump se snaží zvýšit tlak na Čínu zaváděním...
Čínská firma Ganfeng Lithium kupuje podíl v Bacanora Minerals
20.05.2019 13:47
Čínská společnost Ganfeng Lithium se dohodla na koupi podílu 30 procen...
Praha v defenzivě, za hranicemi ztrácí dodavatelé Huawei
20.05.2019 17:00
Pražská burza dnes předvedla v plné síle svoji defenzívu. I přesto, že...
Výprodeje akcií slábnou, dluhopisy i měny se drží. Na trhu se možná sází na zklidnění situace
20.05.2019 17:06
Zpočátku to vypadalo, že finanční trhy přejdou poslední zprávy v souvi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m