Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Nejslabší místa finančního systému, akciová rotace a vtipní Češi vracející peněženky

Perly týdne: Nejslabší místa finančního systému, akciová rotace a vtipní Češi vracející peněženky

28.06.2019 13:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě...

Rotace do hodnoty a nízké volatility: CNBC poukazuje na analýzu banky Goldman Sachs, která tvrdí, že po snížení sazeb si povedou nejlépe akcie s nejnižší volatilitou. Právě ty totiž podle historických zkušeností v takové situaci generují nejvyšší návratnost. Banka dodává, že tato skupina akcií si již od května připisuje 7 %, což je více, než celý akciový index.

Investoři na málo volatilních akciích oceňují to, že připomínají a chovají se částečně jako dluhopisy. Vedle samotného snížení sazeb by pak podle analytiků Goldman Sachs měly těžit i z rostoucích obchodních tenzí a množících se známek ekonomického zpomalení. Banka poukazuje i na to, že dva největší ETF, které se zaměřují na akcie s nízkou volatilitou (iShares Edge MSCI Min Vol ETF a Invesco S&P 500 Low Volatility ETF) letos přilákaly už 8 miliard dolarů, což představuje čtvrtinu všech peněz, které letos přitekly do ETF zaměřených na americké akciové trhy. Goldman mezi atraktivní málo volatilní akcie řadí například Berkshire Hathaway, Caterpillar, Chevron, eBay, Honeywell, Kimberly-Clark a Coca-Colu.

V jiné analýze Goldman Sachs poukazuje na to, že „valuační mezera mezi nejlevnějšími a nejdražšími akciemi na trhu je největší za posledních devět let“. Taková situace podle banky obvykle předchází období, kdy si vedou lépe hodnotové akcie. „Rotace do hodnotových titulů by si vyžadovala výrazně zlepšení růstových očekávání, které by mohlo přijít díky globálnímu monetárnímu uvolnění“, dodává stratég banky David Kostin.

Podle jeho názoru k tomu skutečně může dojít. Zopakoval by se tak vývoj z „reflačního období druhé poloviny roku 2016“ a doba před snížením daňové zátěže na konci roku 2017. Obě tyto periody byly charakteristické tím, že se prudce zvýšil očekávaný růst. Banka také hovoří o tom, že atraktivní by měly být akcie s vysokými hodnotami Sharpova poměru. Ten dává do poměru výkony akcie s její volatilitou a banka v této souvislosti považuje za atraktivní tituly jako Western Digital, Qualcomm, Halliburton, Marathon Petroleum, Salesforce and Facebook.

Dluhopisy nejsou zbraň: Colby Smith se na stránkách FTAlphaville věnuje tomu, zda jsou americké dluhopisy v rukou Číny nástrojem, který by země mohla použít jako páku při obchodních jednáních s USA. Tempo, jakým Čína tyto obligace prodává, „se od počátku roku 2018 dramaticky zrychlilo“. Podle Smithe by ale prodeje používané jako zbraň proti Spojeným státům působily destruktivně na obě strany a paradoxně by více uškodily Číně. Hlavním důvodem je to, že tato země má stále velký objem rezerv a úspor, které musí „někde zaparkovat“. A jak ukazuje následující graf, s americkými dluhopisovými trhy a objemem vydaných obligací nemůže ve světě stále nikdo soupeřit:

001

Vypovídající je i srovnání dluhopisů a ratingem AAA vydaných v USA a Evropě v roce 2007 a 2018:

001

K tomu je nutno připočítat dominantní pozici dolaru ve světové ekonomice, která přetrvává i přesto, že se jí snaží podkopat Evropa, Čína a další. Takže „dokud se tohle vše nezmění a nenajde se životaschopná alternativa k americkému dluhopisovému trhu, Čína nemá moc na vybranou a bude muset při obchodních jednáních používat jiné páky“.

Nejslabší místa světového finančního systému: MMF v následující tabulce shrnuje svůj pohled na slabá místa světového finančního systému. Ve sloupcích jdou v řadě za sebou finanční zdraví vlády, nefinančního korporátního sektoru, domácností, bank, pojišťoven a dalších finančních institucí:

001

Podle MMF jsou tak nejslabšími místy vládní finance v eurozóně a rozvíjejících se ekonomikách, situace nefinančních společností a domácností v Číně a to samé tu platí o bankách a dalších společnostech. Pozitivně naopak MMF hodnotí stav bankovního sektoru v USA a dalších vyspělých zemích mimo eurozónu, zde naopak vnímá dobře finanční situaci domácností.

V čích rukou jsou vládní dluhy: Eurostat přináší přehled toho, v čích rukou jsou vládní dluhy jednotlivých evropských zemí. Modře je v grafu vyznačen podíl domácích finančních firem, zeleně nefinančního sektoru a červeně zahraničních subjektů. Ty dominují v zemích jako je Kypr, drží ale také vysoký podíl obligací lotyšské, rakouské, finské, či slovinské vlády. Naopak domácí investoři jasně dominují v zemích, jako je Švédsko, Dánsko a Itálie, kde se jejich podíl pohybuje nad 70 %. V České republice je to kolem 60 %:

001

... a u nás doma

 

Jsme poctivci: Aktuálně.cz si všímá článku v časopisu Science, ve kterém je prezentovaná studie zaměřená na poctivost jednotlivých národů ve světě. Ta byla měřena na základě toho, co lidé udělali se „ztracenou“ peněženkou na ulici. Výsledky studie shrnuje následující graf, který v dané zemi ukazuje podíl případů, kdy byla peněženka vrácena. Testovány byly případy, kdy v ní peníze byly a kdy nebyly, ty jsou vyznačeny oranžovými body.

001

K vracení se podle studie moc neměli zemích jako je Keňa, Čína, Maroko, Peru, či Ghana. Naopak podle vracení peněženek s penězi jsou na tom s poctivostí nejlépe Dánové, Švédové, Norové, Švýcaři a velmi dobře si také vedeme my. Podíl vrácených peněženek je u nás vyšší, než například v Německu, či ve Francii.  

Je s námi sranda: „Češi jsou nejzábavnější národ na světě. Mají pocit, že je všechno k smíchu“. Podle ihned.cz to řekl Michael Palin od Monty Pythonů v rozhovoru pro televizi Channel 5 News poté, co byl povýšen do rytířského stavu. „Na otázku reportérky, co se během svých cest o světě naučil, Sir Palin odpověděl, že je důležité cestovat s otevřenou myslí a bez předsudků... a na světě není příliš mnoho lidí, kteří by chtěli začínat války nebo zabíjet“, píše ihned.cz a dodává: „Následovala otázka, kteří lidé jsou nejzábavnější na světě. Palin se chvíli rozmýšlel, ale nakonec řekl, že nejzábavnějším národem jsou Češi. Mají pocit, že je všechno k smíchu, čímž jsou si podobní s Brity“.

Ale naše lesy odcházejí: Seznam.cz tvrdí, že „kůrovcová kalamita a sucho způsobí, že se v příštích desítkách let budou muset zcela obměnit prakticky veškeré jehličnany. Jih Vysočiny je napaden už z osmdesáti procent“. Extrémně postižené jsou často oblasti podél řek, u Vltavy například mezi Milevskem a Pískem, Na Sázavě u vodní nádrže Švihov nebo kolem Ratají nad Sázavou. Ve většině porostů se zastoupením smrku jsou vidět kůrovcové souše.

„Není reálné očekávat, že by šíření kůrovcové kalamity ve středoevropském prostoru v letošním roce nějak polevilo. Populace lýkožrouta smrkového je tak velká, že dosavadní vývoj jarního počasí neměl na nebezpečí dalšího šíření téměř žádný vliv a kroky státu zásadní zefektivnění tohoto boje také nepřinesly,“ popsal Jan Příhoda, šéfredaktor časopisu Lesnická práce. Státní lesy České republiky podle serveru seznam.cz „už zkoumaly možnost vyvážet kulatinu v kontejnerech určených pro přepravu textilu z Číny do Evropy opačným směrem – do Asie. Čína je hladový trh a české dřevo podle zkušeností soukromých lesníků za dobrých cenových podmínek přijímá“.


Čtěte více:

FT: Umělá inteligence může lidstvu uškodit, ale ne kvůli ozbrojeným robotům
27.06.2019 12:01
„Pravděpodobně jste již četli o tom, že těžba bitcoinu spotřebuje víc ...
Spor mezi EU a Švýcarskem zřejmě ovlivní obchodování s akciemi
27.06.2019 8:36
Politický spor mezi Evropskou unií a Švýcarskem ohledně dohody o vzáje...
Space.com: Prototyp lodi Starship společnosti SpaceX se už rýsuje
27.06.2019 9:28
Hluboko v srdci průmyslové zóny vesmírného pobřeží Floridy se staví ko...
První debatě demokratických kandidátů dominovala Warrenová
27.06.2019 9:48
Budoucnost zdravotního pojištění v USA byla ve středu večer hlavním té...
Ford hodlá v Evropě zrušit 12 000 pracovních míst
27.06.2019 15:03
Americká automobilka Ford Motor hodlá v Evropě do konce příštího roku ...
V japonské Ósace v pátek začne dvoudenní summit skupiny G20
27.06.2019 17:50
Obavy o světový obchod, konflikt na Blízkém východě, boj se změnou kli...
Hamáček: Česko je na hraně ústavní krize, odchod ČSSD z vlády možný
27.06.2019 22:48
Česko se dostalo na hranu ústavní krize, řekl vicepremiér a předseda Č...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m