Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V japonské Ósace v pátek začne dvoudenní summit skupiny G20

V japonské Ósace v pátek začne dvoudenní summit skupiny G20

27.06.2019 17:50
Autor: ČTK

Obavy o světový obchod, konflikt na Blízkém východě, boj se změnou klimatu a ochrana životního prostředí budou hlavními tématy dvoudenního summitu velkých světových ekonomik G20, který začne v pátek v japonské Ósace. Setkání budou pravděpodobně dominovat bilaterální jednání státníků, spíše než snaha o společné řešení světových problémů. Nejvíce pozornosti přitahuje oznámená schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa s jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem, na níž budou oba státníci řešit obchodní spory.

Bude se jednat o první setkání po sedmi měsících mezi představiteli největších ekonomik světa, které na sebe v uplynulých měsících uvalily cla v hodnotě stovek miliard dolarů. Obě strany se podle deníku South China Morning Post v předvečer setkání předběžně domluvily na příměří, nikoliv však na konečné dohodě.

Několik členských zemí G20, jako je Indie, Japonsko, Mexiko či státy Evropské unie, očekává výsledek s napětím, protože spor hrozí přerušit globální dodavatelské řetězce i zpomalit růst světové ekonomiky. Státy současně čelí snahám Trumpovy administrativy vyjednat nové obchodní dohody, které by byly výhodnější pro USA. Spor se v posledních dnech rozhořel mezi USA a Indií, která v odvetě zvýšila cla na americké zboží.

Japonský premiér Šinzó Abe, který bude mít úlohu hostitele, chce, aby se summit soustředil na reformu Světové obchodní organizace (WTO), nakládání s daty a problém plastového odpadu ve světových oceánech. S ohledem na Trumpovy protekcionistické instinkty je však podle Reuters otázkou, zda se zmínka o podpoře volného obchodu objeví i v závěrečném komuniké.

Tokio podle deníku Financial Times ustoupilo tlaku Spojených států a z návrhu společného usnesení vypustilo zmínky ohledně boje se změnami klimatu. Údajně tak učinilo ve snaze vyhovět Američanům v době napjatých obchodních rozhovorů a bezpečnostních obav vyplývajících ze severokorejského jaderného programu. Připravovaný materiál tak oproti předchozím summitům neobsahuje zmínky o "globálním oteplování" či "dekarbonizaci".

Znepokojení, že obchodní spory překryjí snahy o řešení dalších palčivých mezinárodních a klimatických problémů, vyjadřují i někteří světoví lídři. Čínsko-americký obchodní střet je "vážný", ale Peking a Washington by si neměly "brát multilaterální orgán (G20) za rukojmí", uvedl představitel kanceláře francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ten prohlásil, že pokud komuniké nebude obsahovat závazek ctít Pařížskou klimatickou dohodu z roku 2015, Francie se k němu nepřipojí.

"Není moc témat, na nichž by se všichni účastníci shodli," řekl Reuters japonský vládní činitel, podle nějž je omezení plastového odpadu možná jedinou oblastí, kterou nikdo nerozporuje.

Summit v Ósace se uskuteční jen týden poté, co americký prezident odvolal odvetný útok na Írán, který sestřelil americký špionážní dron. Incident následoval po sérii výbuchů na tankerech v Hormuzském průlivu, které USA přičítají Teheránu. Hrozba dalšího blízkovýchodního konfliktu následně vyhnala vzhůru ceny ropy.

Na dvoudenním summitu se setkají také ruský prezident Vladimir Putin se saúdskoarabským korunním princem Muhammadem bin Salmánem, jejichž země jsou druhým a třetím největším producentem ropy na světě. Stane se tak v předvečer zasedání ropného kartelu OPEC 1. a 2. července, na němž budou členské země rozhodovat o prodloužení dohody o omezování těžby ropy.

Bílý dům oznámil, že se Trump na okraj summitu sejde s nejméně osmi lídry, včetně saudskoarabského bin Salmána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina, a bude chtít získat jejich podporu pro protiíránské sankce.


Čtěte více:

Týdenní výhled: Najdou USA a Čína cestu zpět k jednacímu stolu?
24.06.2019 11:56
Začíná týden, v jehož druhé půli nás čeká setkání nejvyšších představi...
Čína a Írán: Proč by se investoři měli připravit na bouřlivé léto
26.06.2019 12:47
Léto je pro trhy obvykle klidnějším obdobím. Letos by to mohlo být jin...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m