Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Nám jeden Stalin stačil

Víkendář: Nám jeden Stalin stačil

18.08.2019 8:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Josif Vissarionovič Džugašvili, který si později dal jméno Stalin či „Muž z oceli“, byl diktátorem vládnoucím Sovětskému svazu až do okamžiku své smrti. A jak podotýká německý Der Spiegel, šlo také o jednoho z největších zločinců dvacátého století. Přesto byla v ruském Novosibirsku na počátku května odhalena jeho socha. Významným způsobem se o to zasadil právník Alexej Denisjuk, který „je přesvědčen, že se dožije návratu Sovětského svazu a Stalin pro něj není diktátorem“. Považuje jej za člověka, který Rusku přinesl velké vítězství a jehož jméno je třeba očistit.

Der Spiegel poukazuje na to, že v březnu byl v Rusku proveden rozsáhlý průzkum veřejného mínění, podle jehož závěrů se 70 % Rusů domnívá, že Stalin hrál v historii pozitivní roli. Jde o nejvyšší zaznamenaný podíl a „Novosibirsk také není jediným městem, kde se staví Stalinovy sochy“. Podle některých odhadů jich bylo během posledních 20 let instalováno 130, většina v menších městech.

Denisjuk je členem stalinistické strany, protože ani komunisté pro něj nejsou dost stalinističtí. Podle něj jsou jeho spolustraníci „skuteční bolševici“ a pro ruské politiky nemá moc slov uznání. Chtějí jen „minireformy v rámci současného systému“, ale on sám by rád systém svrhnul. Der Spiegel píše, že on a jemu podobní nejsou v Rusku ničím novým, ale „po celá desetiletí si své sochy a obrazy Stalina uctívali v soukromí“. Nálada se změnila ve chvíli, kdy se k moci v zemi dostal Vladimir Putin. Ten sice není stalinista, ale dokáže umně využívat a získávat moc. Ale podle Spiegelu podporuje kult stalinismu například vojenskými přehlídkami konanými na počátku května.

Stalinovy zločiny jsou v Rusku postupně zapomínány. Lidé jako Denisjuk jej nevnímají jako člověka, který poslal miliony lidí do trestních táborů, ale jako vládce, který ochránil Rusko před fašismem. Před čtyřmi lety byla například cenzurována kniha pro učitele pojednávající o velkých stalinistických čistkách s tím, že by její obsah mohl narušit psychické zdraví dětí. Podle průzkumů z minulého podzimu přitom asi polovina Rusů ve věku 18 – 24 let o těchto čistkách nikdy neslyšela.

Někteří novodobí stalinisté si podle Spiegelu stěžují, že Putin udělal z jejich země kolonii, protože v Rusku se nevyrábí mobilní telefony ani auta. Čím lépe podle nich člověk pochopí Stalina, o to víc chápe, jak zkorumpovaný současný systém je. Jedna samolepka na nárazník auta hovoří o tom, že Rusko by se „nemuselo topit v současném marasmu, kdyby tu vládl on“, a vedle textu je zobrazen Stalin kouřící svou dýmku.

„Poté, co Stalin v roce 1953 zemřel, byl rychle vymazán z očí veřejnosti. Nyní však přichází jeho velký návrat, jeho sochy a obrazy lze najít po celém Rusku. Der Spiegel se ale ptá: „Proč lidé prokazují úctu masovému vrahovi?“

Zdroj: Der Spiegel

 

Čtěte více:

Bershidsky: Další osud ruské ekonomiky a Putinova těžká volba
09.08.2019 12:34
Ruský prezident Vladimir Putin změnil podle Leonida Bershidskyho z Blo...
Zlaté pravidlo moudrých vládců a jeho dopad na ekonomiku
09.08.2019 17:40
Lao-c' údajně napsal své „malé velké“ dílo Tao te ťing pouze kvůli str...
Víkendář: Kontroverzní pohled na britskou říši a implikace pro USA
17.08.2019 8:11
„Před několika lety jsem byl na obchodní cestě do Nového Dillí a svému...

Váš názor
  •  
    19.08.2019 9:42

    Vladimir Putin sice není stalinista, ale dokáže umně využívat a získávat moc. (.. který vlivný politik to neumí ??) Ale podle Spiegelu podporuje kult stalinismu například vojenskými přehlídkami konanými na počátku května. :D :D Vojenské přehlídky byly za Stalina, takže nyní nesmí být ? Tak podle německého plátku mají asi Rusové slavit vítězství nad Hitlerem a porážku Německa nákupem německého zboží v obchodních centrech ? :D :D
    Peté13
  • Der Spiegel se ale ptá
    18.08.2019 11:37

    Der Spiegel se pochopitelně neptá, jenom přichází s názorem konvenujícím ideologii moci v jeho geografickém umístění. Osobně by mě víc zajímalo, jaké hnutí mysli redaktora sestavujícího zprávy na Patrii, způsobí že mezi tématické zprávy vloží příspěvek takovéhoto druhu z tabloidu kterým Spiegel je. Označovat Stalina jako arci-zlosyna je zjednodušující klišé, které zavedl Chruščov aby legitimizoval uchopení moci, které rozhodně neproběhlo korektním způsobem - nutno dodat, že v tehdejší situaci ani nemohlo. Nálepkování Stalina se dostalo mezi témata tabu, o kterých v západní společnosti nelze diskutovat, je neslušné diskutovat, je snad i ohrožující. Další takové témata jsou např. rasizmus byť ve smyslu rozdílů, které mezi rasami jsou, socializmus, odsuzování Emila Háchy aj. Kromě toho se (účelově i z neznalosti) Stalinovi přisuzují skutky, za které odpovědný nebyl. Byť diktátor, neřídil v zemi všechno. K jeho skutečnému hodnocení (a pochopení, proč je v současném Rusku uznávaný) je třeba nahlížet (jako při hodnocení ostatních historických postav) z více hledisek: - počet lidských ztrát za jeho panování a jejich důvodů v historickém kontextu, - to co pro Rusko udělal. Zatímco za cara v zemi byla jedna elektrárnička napájející Zimní palác :) a Putilovské zavódy, Stalin dokázal prosadit vybudování průmyslu, které udělalo z tehdejšího Ruska světového hráče a účinnou protiváhu světového četníka. Kriminalizace Stalina, myšleno absolutní kriminalizace" vznikla za Chruščova a v současné době jen kvete. To je poplatné době zvýšeného napětí mezi USA/NATO a Ruskem. Zajímavou otázkou je (ale Der Spiegel se na to neptá), kde jsou příčiny tohoto napětí.
    Ullsperger
    • Re: Der Spiegel se ale ptá
      19.08.2019 10:21

      příčiny "toho napětí" hledej v historii. kdysi jsem si to zkoušel rozplést a krok po kroku jsem došel někam k rozdělení římské říše na východní a západní část... je to dlouhý příběh a jednoduše nejde interpretovat jako soupeření mezi hodnými a zlými. a taky si vůbec nemyslím, že je nějaká reálná možnost, aby to v dohledné době (myslím z hlediska perspektivy délky jednoho lidského života) jen tak skončilo. tak doufám, že si to mezi sebou v dohledné době zase naostro nerozdají, protože by nejspíš zakukalo hrozně moc lidí
      ABe
    • Re: Der Spiegel se ale ptá
      18.08.2019 22:41

      Jak vypadá podle tebe legitimní předávání moci ve stalinské diktatuře? Měl snad Chruščov Stalina vlastnoručně uškrtit?
      ..
      •  
        25.08.2019 12:19

        Uškrtit by ho ani nemohl, že. Stalin napřed musel zemřít, což proběhlo přirozenou smrtí. :)
        Ullsperger
  •  
    18.08.2019 9:11

    Der Spiegel se ale ptá: „Proč lidé prokazují úctu masovému vrahovi?“ Opravdu byl Stalin masovým vrahem, nebo se nám to snaží novodobí hisTORIci podstrčit? Stalin přebíral zemi, kde 85% lidí bylo negramotných. Když byl zavražděn, zůstal po něm Jaderný program, Vesmírný program a HLAVNĚ vítězství nad nacizmem. Ano, Sovětském svazu byl masový vrah, ale jeho jméno bylo "Chruščov"! Proč má někdo zájem od roku 1956 kydat hnuj na Stalina? Opakuji od roku 1956!!!
    Jenda anti11
    •  
      18.08.2019 10:28

      Bože, co ty seš zač... Zjisti, kolik lidi nechal sejmout. Stydím se za lidi jako ty
      Velkamedvědice
      •  
        18.08.2019 11:39

        Tak sem hoď věrohodná čísla! a zdroj! A od toho můžeme debatu dál rozvíjet.
        Jenda anti11
        •  
          18.08.2019 23:00

          když Chruščov, žádal Stalina, aby byl na Ukrajině tvrdší a povolil víc poprav, tak Pepík řekl aby přestal blbnout a připoměl mu že, ten hrůzný hladomor, který se ovšem netýkal jen UA, byl nápad jen určité skupiny soudruhů,jejichž etnický původ nesmíme vyslovovat, takže hoď klidnou medvíku a hybaj studovat historii...tu skutečnou
          mira s
          •  
            18.08.2019 23:46

            Když chtěl Himmler zlikvidovat pět milionů Čechů jak odplatu za atentát na Heydricha, tak mu Hitler řekl at neblbne, že Čechy jako levnou pracovní sílu potřebuje pro konečné vítězství a at jich povraždí jen 50 tisíc. Nebýt Hitlera tak tu dneska skoro polovina Čechů vůbec není. A staví se tu snad sochy Hitlerovi? Nestaví. Já tedy nepopírám 6 milionů mrtvých židů při holokaustu, ale řekni mi jména nejméně pěti židů, které Hitler osobně zavraždil. A to nemluvím o tom jak Hitler snížil nezaměstnanost a stavěl dálnice. Kdyby tady 40 let nevládli bolševici a dalších 30 bolševický výklad dějin měl by Hitler sochu v každém českém městě nad 15 tisíc obyvatel a v anketě o největšího Čecha v dějinách by skončil do třetího místa, přestože to byl vlastně Rakušan.
            ..
          •  
            18.08.2019 23:39

            Seš vtipnej. Kolik potřebuješ mrtvol, abys uznal masovost vraha?
            Velkamedvědice
            •  
              19.08.2019 12:51

              Myslíš, že by Ruský národ vzdával čestl Stalinovi bez znalostí svých dějin? Kdo zná ruské dějiny lépe? Kde žijí dodnes lidé, kteří zažily život za Stalina a tudíš mají Svou vlastní životní zkušenost? Zatím co nám se dostává jen zprostředkované pravdy? Logiku, Tvůj pohled postrádá LOGIKU!
              Jenda anti11
              • Jenda
                01.09.2019 18:05

                Ha Ha. Kolik lidí sejmula KGB a nejoblébenější je jeí post náčelník. Tvé pocity nejsou argumenty. Čistky v třicátých letech. Popravy bez soudu za kolektivizace. Osun na Sibiř. Vynechám Ukrajinu, kdes střílelí za obilí a musela odvádět co neměla pro sebe..Opis.Podle oficiálních údajů NKVD bylo v letech 1937–1938 zatčeno 1 548 367 osob, z nichž bylo pak 681 692 zastřeleno, což v průměru znamená asi 1000 poprav denně. Jenom v Leningradu bylo popraveno více než 40 tisíc lidí.Čistky v armádě. To je teda fakt hustej týpek..
                Velkamedvědice
        •  
          18.08.2019 22:43

          Kolik lidí mi povolíš v ČR beztrestně umučit, když do 50 let dosáhneme HDP na hlavu jako je v Rakousku? A kolik když to zvládnu za pět let?
          ..
          •  
            01.09.2019 7:13

            Vtip je v tom, že někdo může "umučit" zástupy, ale nic nevybuduje. Chci jen naznačit, že dtto argumentace je mimo.
            Ullsperger
            •  
              02.09.2019 9:13

              Vtip je v tom ty de...te, že oslavu si zasluhují jen lidé, kteří něco vybudují a nikoho při tom neumučí.
              ..
            •  
              01.09.2019 18:08

              Takže když někdo něco vybuduje, tak se ti umučení smažou
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m