Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlaté pravidlo moudrých vládců a jeho dopad na ekonomiku

Zlaté pravidlo moudrých vládců a jeho dopad na ekonomiku

09.08.2019 17:40

Lao-c' údajně napsal své „malé velké“ dílo Tao te ťing pouze kvůli strážci hranic, za nimiž byly hory, do kterých se starý mistr rozhodl odejít. Tento strážce jej prý totiž odmítl pustit dál bez toho, aby písemně shrnul poznání, jehož dosáhl. Mimo jiné tak víme, že mistr tvrdil, že „nejlepší vládce je takový, o kterém lid téměř neví“. Jak jsme na tom podle tohoto měřítka dnes? A co to znamená v jedné důležité ekonomické oblasti?

Než se zamyslíme nad výše uvedenými otázkami, možná je dobré uvědomit si, že ono mistrovo tvrzení jde našemu proti obecně přijímanému pohledu na to, jací mají vůdcové, šéfové a lídři být: Energičtí, s hlavou hrdě vztyčenou, geniální rétoři, tak trochu celebrity, řešící razantně vše (a možná všechny), co jim přijde pod ruku. Lid je má stále na očích, může k nim vzhlížet jako ke spasitelům s tím, že on sám toho v ideálním případě nemusí zase tolik dělat. 

Myslím, že bychom mohli jmenovat dlouhou řadu osobností a hvězd z politického i korporátního života, které mnohem více naplňují tento obraz, než obraz Lao-c'eho. Jinak řečeno, podle jeho měřítka jsme na tom dost mizerně a pro některé z nás nás je jeho měřítko možná úplně nesmyslné. A bylo by podle mne chybou snažit se jej napasovat na naše populární  a často dost pochybné dělení politického a ekonomického světa na pravicový (popř. konzervativní) a levicový. S tím, že ten druhý je synonymem „zasahování“ a ten druhý „nezasahování“. O tom tohle skutečně není:

Je pravdou, že jednou ze zemí, která jde nejvíce proti mistrovu doporučení, je jeho domovina, ale to samé podle mne platí například ve Spojených státech: O jejich „konzervativním“ prezidentovi a vládě se totiž asi nedá říci, že drží hesla „nejlepší vládce je takový, o kterém lid téměř neví“. Čímž se dostávám ke zmíněné ekonomické oblasti, která s tématem souvisí“.

Ne náhodou se nyní opět hodně hovoří o nezávislosti centrálních bank. Jednou z hlavních příčin je právě chování amerických politických špiček, které soustavně tlačí na Fed, aby uvolnil svou politiku. Nechci ale nyní rozebírat přímo situaci v USA, ale poukázat na pohled obecnější. Ekonomka Carola Binder si totiž dala tu práci, že analyzovala data týkající se politického tlaku na centrální banky a přišla se závěry shrnutými v následujících dvou grafech. První ukazuje podíl centrálních bank, na které byl v daném období vyvíjen politický tlak. 

001

Druhý obrázek ukazuje absolutní čísla spolu s tím, kolik centrálních bank se tlaku podvolilo.

001

Pokusy o narušení nezávislosti a to i úspěšné tedy podle této studie existují a nejde o vyložené výjimky. Znepokojivé by pak měly být vývoj v poslední době, protože podle grafů nedochází ke zlepšení situace, naopak. Jinak řečeno, nemíříme ke stavu, ve kterém je „nejlepší vládce ten, o kterém centrální banka téměř neví“, ale vydáváme se opačným směrem. S ohledem na to, jak moc monetární politika ovlivňuje hospodářství, nejde o žádný detail.

Uvažovat bychom pak mohli i o tom, zda ono zlaté pravidlo platí i o samotných centrálních bankách – měly by se i ony chovat tak, abychom o nich téměř nevěděli? Určitě ano, ale je otázka, co by to v praxi skutečně znamenalo. Varoval bych předtím, abychom to například příliš zjednodušeně vnímali jako doporučení k přechodu na zlatý standard. V mém vidění světa by spíše šlo o stav, kdy by monetární politika byla v první řadě nastavována podle předem daných pravidel. To je ale letitá a ne tak jednoduchá diskuse a já tu názor nemám úplně vyhraněný. Naopak úplně jasno mám v tom, že Lao-c' má ve vztahu k výše uvedenému úplnou pravdu. Konec konců jde jen o variaci na jiné jeho prohlášení: 

„Příčina toho, proč řeky a moře přijímají úctu stovek horských potoků, spočívá v tom, že leží pod nimi. Tímto způsobem tedy mohou vládnout horským potokům. A tak moudrý člověk, který chce být nad druhými, se ponižuje. A aby se dostal před ně, staví se za ně tak že ačkoli stojí, nad nimi, nepociťují jeho váhu, a i když stojí před nimi, nechápou to jako nespravedlnost.“ Kéž bychom například dokázali v tomto duchu diskutovat pod zdejšími články. 


 

Čtěte více:

Goolsbee: Přehnaná radost ze snížení sazeb
07.08.2019 10:33
Americká centrální banka „konečně snížila sazby, ale neměli bychom če...
Heimer: Regulace může prospět trhům a dokonce zvýšit návratnost spekulací
07.08.2019 16:10
Na finančních trzích mohou vznikat ohromné vlny spekulací a příkladem ...
Tři investiční sázky na umělou inteligenci
07.08.2019 17:26
V akciích spojených s takzvanou umělou inteligencí našly trhy zalíbení...
Smith: Japonsko vyvrací populární teorii chudoby
08.08.2019 15:05
Řada konzervativců v USA se podle ekonoma Noaha Smithe domnívá, že chu...

Váš názor
  • Demokracie
    09.08.2019 18:22

    Bohužel v době přímého, rovného, tajného a všeobecného volebního práva závisí vládce na většině a ta se nechá opít rohlíkem. Hodnotí více prezidenta, který se ukáže u rozestavěné dálnice, než centrálního bankéře, který udrží nulovou inflaci.
    • Re: Demokracie
      10.08.2019 10:38

      Vládci se nevolí, volí se služebníci vládců. Vládci získávají moc silou zbraní a peněz. Lidé považují za vládce politiky jako byl např. Hitler. Bez peněz bankéřů by však válku vést nemohl a svět by se ani nedozvěděl, že existoval. Kdo má tedy moc? Kdo rozhoduje, zda válka bude nebo nebude? Bankéři nebo ti, co si od nich na válku půjčují?
      Jan47
    • Re: Demokracie
      09.08.2019 19:43

      Ono je dobre mit nulovou inflaci? To uz je mozna lepsi opijet se rohlikem.
      Trade4fun
      • to Trade4fun
        10.08.2019 9:18

        A k čemu je dobrá nenulová inflace, resp. jaká inflace je tedy ideální? Osobně považuji plán ČNB na 2% inflaci za prasečinu, stejně jako nápad držet kurs vůči EUR na 27, ať se děje co se děje, ať to stojí, co to stojí. A když slyším ty kvalifikované odhady, kam půjde kurz měny a on tam nejde a nejde, chce se mi plakat, resp. zvracet. To je práce snů, stejně jako meteorolog, za nic neručím, ale vesele si plácám a plácám.
        oh171
      • Samozřejmě ano
        09.08.2019 20:57

        bludy rádobyekonomů o tom, že spotřebitel nebude utrácet pokud se mu nebude zdražovat jsou nesmyslem, inflace je pouze prostředek jak udržet obyvatele chudé a ve stáří z většiny na státním letadle a jeho almužně zavislých :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data