Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny ropy prudce vylétly po útoku na infrastrukturu v Saúdské Arábii

Ceny ropy prudce vylétly po útoku na infrastrukturu v Saúdské Arábii

16.09.2019 11:50, aktualizováno: 16.9. 11:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ceny ropy jsou v reakci na sobotní útoky na ropná zařízení v Saúdské Arábii nejvyšší za poslední čtyři měsíce. Severomořská ropa Brent vystoupala až o 19 procent k 72 USD/barel a americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst až o 15 procent nad 63 dolarů za barel. Americký prezident Donald Trump schválil uvolnění ropy ze strategických rezerv, jestliže to bude potřeba. Na Twitteru pak uvedl, že USA budou připraveny k zásahu, pokud Saúdové konkrétně označí viníka útoku.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs, přímo zodpovídající za zhruba 5 % globální dodávky ropy, s nepřímým vlivem však mnohem významnějším, v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. Analytici dopad útoku označují za rozsáhlejší, než byl případ Kuvajtu a Iráku v srpnu roku 1990 či Írán roku 1979. K odpovědnosti za útoky se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z zodpovědnosti obvinil Írán a na twitteru uvedl, že nejsou žádné důkazy o tom, že by údery přišly z Jemenu.

Húsíové uvedli, že ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se mohou kdykoliv stát terčem dalších útoků a vyzvali cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti. Informovala o tom agentura Reuters. Vojenský mluvčí jemenských povstalců Jahjá Saría dnes uvedl, že sobotní útoky byly spáchány s pomocí dronů s proudovými motory a doplnil, že Saúdská Arábie musí ukončit blokádu a agresi v Jemenu.

Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a útoky zasáhly jedny z nejdůležitějších míst jejího ropného průmyslu. Výpadek chce království vykrýt čerpáním z ropných zásob společnosti Saudi Aramco. Státní ropná firma by dle zdrojů CNBC během pondělka měla být schopna pokrýt zhruba třetinu své běžné kapacity. Ze zásob může čerpat ke krytí běžných dodávek po 35 až 40 dní. Saúdská Arábie má zásoby na 26 dní plynulých dodávek ropy na trh. Situace se pro ni stane kritickou, pokud těžba bude stát 10 a více dní, soudí výzkumná agentura Nystad Energy.

Kromě těžby ropy útoky podle ministra energetiky Abdalazíze bin Salmána omezily také těžbu plynu. Jeho produkce se snížila asi o dvě miliardy krychlových stop denně (56,6 milionu krychlových metrů). List The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného úředníka ze Saúdské Arábie uvedl, že země hodlá obratem obnovit třetinu ze ztracené produkce. Návrat do normálu by ale mohl trvat až několik týdnů.

Ropa Brent (USD/barel):

Ropa WTI (USD/barel):

  

Otřes světového trhu s ropou

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se všichni obávali. Vynucené snížení produkce ropy o 5,7 milionu barelů denně, což odpovídá asi polovině saúdskoarabské denní těžby, je nebezpečnou situací, ve které se podle agentury Bloomberg ukáže, jak citlivý ropný trh ve skutečnosti je. Událost podle analytiků jistě způsobí růst cen ropy a dnes poslala dolů akcie nejen v Saúdské Arábii, ale také na dalších burzách na Blízkém východě.

Protiíránské sankce, incidenty s tankery či sestřelení dronů nad Hormuzským průlivem, který je strategickou trasou pro dopravu ropy, přešly trhy prakticky bez povšimnutí. To, co se stalo nyní, je ale zcela odlišným případem. Klíčové je, jak dlouho bude výluka poničených ropných provozů trvat. To zatím známo není. Podle zdroje agentury Reuters potrvá týdny.

Délka uzávěry a přesný rozsah škod, který také ještě není znám, se odrazí i v ceně ropy. Hrozbou je i to, že pokud trhy nebudou mít dostatek informací, povede to obchodníky k přesvědčení, že nastal nejhorší možný scénář. Energetičtí analytici citovaní německým portálem Deutsche Welle již nyní předpovídají prudký růst cen.

"Jakýkoli útok na Saúdskou Arábii jistě povede k otřesu na ropných trzích," prohlásila Bernadette Johnsonová z analytické společnosti Enverus. Případný dlouhodobý výpadek podle ní povede k velkému výkyvu ceny, dokud se dodávky neobnoví.

Ropa za 100 dolarů na barel?

Někteří analytici pro CNBC předpověděli, že ropa může zamířit až ke 100 dolarů za barel, v pátek se přitom barel severomořské ropy Brent obchodoval u 60 dolarů

Ještě před sobotním útokem, ke kterému se přihlásila jemenská povstalecká skupina Húsíů, byl obtížně představitelný průlom v americko-íránských vztazích. Nyní, když americký ministr zahraničí Mike Pompeo z útoku přímo obvinil Teherán, se možnost, že by výpadky saúdskoarabské ropy nahradila íránská těžba, jeví jako prakticky nepředstavitelná. Pokud ale výluka bude trvat přinejmenším v řádu týdnů, budou mít asijští kupci snažící se zásobit tamní žíznivé rafinerie další důvod jednat o nákupech s Teheránem.

Podle Bloombergu není ani jasné, co bude znamenat pro trhy uvolňování strategických zásob, aby se výpadek v dodávkách ropy pokryl. Mezinárodní energetická agentura (IEA) oznámila, že situaci sleduje a že trhy jsou nyní dostatečně zásobeny. Takové prohlášení naznačuje, že IEA očekává rychlé zprovoznění odstavených saúdskoarabských provozů.

Jisté podle Bloombergu je nicméně to, že ropný trh vstoupil do nového a nebezpečného období. Korunní princ Muhammad bin Salmán, který vede intervenci saúdskoarabské koalice v Jemenu, bude téměř určitě muset na incident zareagovat, a to obzvláště v případě, že výpadek ropy bude dlouhodobější.

Dlouhodobý vývoj cen ropy Brent (USD/barel):

  

Dlouhodobý vývoj cen ropy WTI (USD/barel):

Burza v saúdské Arábii smazala letošní zisky

Hlavní akciový index saúdskoarabské burzy včera klesl o více než tři procenta, i když do konce obchodování ztráty zmírnil. Pokles smazal letošní zisk burzy. Spolu se Saúdskou Arábií se kvůli zhoršení rizik v regionu vydaly dolů také burzy ve Spojených arabských emirátech, Kataru, Kuvajtu a Bahrajnu.

Osud IPO akcií Saudi Aramco

Analytici se shodují, že incident nezpůsobí zrušení primární nabídky akcií firmy Aramco, mohl by však mít vliv na určení hodnoty firmy. O nabídce akcií státní ropné firmy Aramco se mluví už několik let a je netrpělivě očekávána. Mohla by být největší na světě a sama firma by se mohla stát největší veřejně obchodovanou společnost na světě. Podle zdrojů by Aramco mohla nabídnout jedno procento akcií na domácím trhu ještě do konce letošního roku.

(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, CNBC)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Dramatická změna trhu s ropou, prezident chce koupit Grónsko, u nás stravenková revoluce
16.08.2019 13:12
Mění se ropné vzorce, Trump chce koupit Grónsko, něco o inverzní křiv...
OPEC snížil odhad růstu poptávky po ropě na letošní rok
16.08.2019 16:33
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad letošního růstu...
Norský bilionový fond by mohl změnit směr, z Evropy za oceán a mimo burzu
27.08.2019 14:29
Norský státní fondy, spravující aktiva převyšující bilion dolarů, by ...
Američtí těžaři se chystají zaplavit i tak přetékající ropný trh
29.08.2019 5:59
Ve chvíli, kdy se světový trh s ropou potýká s nadbytkem produkce, se ...
WSJ: Světová ropná jednička Saudi Aramco po letošním IPO na domácím trhu zamíří také na tokijskou burzu
30.08.2019 8:42
Saudi Aramco plánuje rozdělit svůj vstup na burzu do dvou fází. Kromě ...
Norská ropa: Příští rok oslava a pak už jen ústup?
04.09.2019 13:26
Těžba ropy v Norsku v příštím roce díky zahájení těžby na novém poli z...
Rozpohybování cen ropy: Čekání na Godota?
06.09.2019 10:47
Cena ropy Brent se ke konci července sesunula na úroveň 60 USD/barel...
IEA potvrdila výhled pro růst globální poptávky po ropě
12.09.2019 11:09
Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes potvrdila svůj odhad růstu...

Váš názor
  • je jasne, ze ropa pujde nahoru
    16.09.2019 14:38

    staci, ze sejci prohlasi, ze rychle ty opravy nepujdou :)
    Ticino
  •  
    16.09.2019 9:52

    toho bl be c ka kovandu by meli zavrit za sireni poplasnych zprav poslouchat ty jeho zvasty na nive ...tomu snad pisou co ma rikat jinak mi neni jasny jestli vystudoval ekonomii
    X.Y.Z
  •  
    16.09.2019 9:33

    to je zas strašení s ropou za 100 :-)
    sid_cz
    •  
      16.09.2019 9:49

      Ropa za 100 bude. Otázka je jenom, kdy.
      al321
  • ajeto
    16.09.2019 8:53

    Inflace nad 3% je asi za dverma
    Ai-kun
    • Re: ajeto
      16.09.2019 10:02

      Což bude signál pro centrální banky snížit sazby :-D :-D :-D
      Poldinka
    • Re: ajeto
      16.09.2019 9:59

      to je sen šašků ekonomů.....aspoň už nebudou strašit tou deflací.....bude inflace jako z praku, bude důvod zdražovat......
      abc1
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení