Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Dramatická změna trhu s ropou, prezident chce koupit Grónsko, u nás stravenková revoluce

Perly týdne: Dramatická změna trhu s ropou, prezident chce koupit Grónsko, u nás stravenková revoluce

16.08.2019 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Mění se ropné vzorce, Trump chce koupit Grónsko,  něco o inverzní křivce. Čínská stimulace a v Česku stravenková revoluce. Přinášíme pravidelné Perly týdne.

Ve světě…

 

Koupit si Grónsko: Média ve světě i u nás si všímají zprávy, kterou přinesl deník WSJ a která tvrdí, že americký prezident Donald Trump má zájem o koupi Grónska. WSJ konkrétně píše, že „americký prezident vyjádřil zájem o koupi...a požádal své pomocníky, aby tuto možnost prozkoumali“. Údajně se na koupi ptal i poradců v Bílém domě, ale „s rozdílnou mírou vážnosti“.

 

The Guardian k tomu podotýká, že tato myšlenka není ve skutečnosti tak překvapivá, protože v roce 1946 se americký prezident Harry Truman pokoušel od Dánska Grónsko koupit a to za 100 milionů dolarů. Dánové ale tentokrát odmítli, na rozdíl od roku 1917, kdy Američanům prodali Panenské ostrovy. The Guardian se optal dánské ambasády ve Washingtonu na to, co si Dánové myslí o možnosti současného prodeje Grónska, ale odpovědi se mu prý zatím nedostalo.

 

 

Mění se ropné vzorce: CNBC tento týden informovala o tom, že Saúdská Arábie „dramaticky mění své exporty ropy do Číny“. Tyto vývozy se totiž během jednoho roku zdvojnásobily, zatímco exporty do USA klesly téměř o dvě třetiny. Podle serveru TankerTrackers.com, který na základě satelitních snímků sleduje ropné tankery, vyvezla saúdská Arábie v červenci do Číny „neuvěřitelných 1 802 788 barelů ropy za den (bpd)“.  V srpnu roku 2018 to přitom bylo 921 811 bpd. Do USA Saúdská Arábie v červenci vyvezla 262 053 bpd, což je asi o 62 % méně než v srpnu 2018.

 

CNBC píše, že dovozci ropy z Asie museli přikročit k nahrazení ropy z Iránu. A Spojené státy se zase stávají stále více soběstačné. Podle CNBC ale popsaný posun odráží „mix krátkodobé taktiky a dlouhodobé strategie Saúdské Arábie“. Tato země se prý poučila z roku 2017, když zjistila, že nejvyššího růstu cen získá ve chvíli, kdy omezí exporty na největší a nejlikvidnější trh – tedy do Spojených států. Jinak řečeno, „je to nejjednodušší způsob, jak snížit zásoby ropy ve světě a změnit medvědí sentiment na trzích“. Čínu popisuje zakladatel TankerTrackers.com Samir Madani jako „černou díru, která je schopná jednoduše absorbovat barely z celého trhu a to zejména ve chvíli, kdy ceny klesnou“. Tedy i v současné době, kdy Čína spokojeně zvyšuje své zásoby.

 

 

Kontrariánský sentiment: Investiční společnost Bespoke si všímá toho, že býčí i medvědí sentiment na trhu se dostal do extrémních hodnot a to způsobem, který může být interpretován jako „kontrariánský býčí signál“. V minulosti došlo konkrétně šestnáctkrát k tomu, že medvědí sentiment se nacházel jednu směrodatnou odchylku nad průměrem a býčí sentiment ve stejnou dobu jednu směrodatnou odchylku pod průměrem a to po dva týdny za sebou. Následné chování trhu zobrazuje graf. Půl roku po tomto jevu posílil trh v průměru o více než 11 %, rok po něm o více než 21 %:

 

001 

 

Co přináší inverze křivky: CNBC si podobně jako řada jiných všímá, že „došlo k obávané inverzi výnosové křivky, kdy se výnosy dvouletých vládních obligací dostaly nad výnosy obligací desetiletých“. „Historická analýza ale přes všechny obavy na trhu ukazuje, že akcie obvykle posilují ještě 18 měsíců poté a až pak se na trhu objevují problémy“, dodává CNBC na základě analýzy Credit Suisse. Ta připomíná, že inverze křivky je podle dosavadních zkušeností spolehlivým signálem přicházející recese. Ale dodává, že během oněch 18 měsíců si akcie v průměru připsaly více než 15 %.

 

Podobně smýšlí Bank of America Merrill Lynch. Ta tvrdí, že akciový trh dosahuje vrcholu 2 – 3 měsíce po inverzi křivky, ale „může to trvat také až dva roky“.  Následující tabulka Credit od Suisse ukazuje, jak si americké akcie vedly historicky poté, co došlo k inverzi výnosové křivky, první část popisuje kumulativní návratnost (6 – 36 měsíců), druhá návratnost v konkrétním období:

 

002

 

 

Test čínské stimulace: JP Morgan tvrdí, že nová cla zavedená Spojenými státy „otestují čínskou schopnost stimulovat ekonomiku“. Hlavní ekonom banky Bruce Kasman se domnívá, že se 40 % pravděpodobností propukne v globální ekonomice v následujících 6 – 9 měsících recese. Jedním z klíčových faktorů bude právě vývoj v Číně. Tamní vláda se již řadu měsíců snaží omezit škody, které na hospodářství páchají obchodní spory se Spojenými státy. Kasman se domnívá, že její pokusy o monetární a fiskální stimulaci do určité míry zafungovaly, nicméně v tuto chvíli není jasné, jak velkou ranou budou nově zaváděné tarify. Podle oficiálních statistik rostla čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí tohoto roku o 6,2 %, což je nejnižší tempo růstu za posledních 27 let.

 

 

… a u nás doma

 

Stravenková revoluce: Seznam.cz píše o tom, že „návrh ministryně financí Aleny Schillerové vyměnit stravenky za hotové peníze, které by zaměstnanci od svých firem dostávali k výplatě, vyvolal zděšení mezi těmi, které byznys kolem stravenek živí“. Zavedení takzvaného stravenkového paušálu by podle výpočtů Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) mělo negativní dopad na státní rozpočet zhruba sedm miliard korun ročně. A současný systém – kdy firma dává zaměstnancům stravenky – má mít pozitivní dopad 1,6 miliardy korun ročně. Seznam.cz ovšem podotýká, že „Schillerová došla k jiným číslům“: faktický konec papírových stravenek by přišel rozpočet na dvě miliardy korun a podle ministryně „to stojí za to“.

 

 

Proti kouření a alkoholu: Idnes.cz píše, že „stát chce po zákazu kouření v restauracích a zvýšení daní na lihoviny omezit také dostupnost alkoholu. Mimo jiné by chtěl omezit i reklamy, které ho propagují“. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v rozhovoru pro portál uvedl, že „zatímco u tabáku je reklama v elektronických i tištěných médiích v podstatě zakázaná, možná je pouze tam, kde se tabák prodává, u alkoholu žádné omezení není. Přitom ty dopady jsou často ještě horší než u tabáku, mám teď na mysli patologické jevy, jako je kriminalita“.

 

Reklama by podle ministra „neměla být v televizi, výrobci alkoholu do této reklamy investují miliardy korun a alkohol je prezentován jako něco, co je součástí společnosti, kde jsou lidé spokojení a šťastní, přitom v reálu je to úplně naopak, způsobuje to rozvraty rodin a další pohromy“. První zkušenosti s alkoholem u nás podle ministra „bohužel mládež získává už ve 12 letech a takového člověka propracovaná reklama může snadno ovlivnit“. Vzhledem k tomu, že se zvyšují životní úroveň a platy, alkohol se stává dostupnějším. Odborníci doporučují i nějakou restrikci dostupnosti alkoholu, řekl Vojtěch.

 

Čtěte více:

Perly týdne: Fed v červnu sníží sazby, akcie jsou příliš drahé a u nás se chodí pro miliony s igelitkou
07.06.2019 11:49
Ve světě… Dluhopisy zvyšují atraktivitu akcií: Mezi nejpádnější arg...
Perly týdne: Fed zaspal, důvěra věští recesi a naše dluhy budou vyšší, než v Řecku
14.06.2019 12:25
Ve světě… Fed sníží sazby příliš pozdě: CNBC poukazuje na analýzu ba...
Perly týdne: Investice po snížení sazeb, problematické zlato a u nás datové změny
21.06.2019 22:11
Který sektor kupovat a který nikoli, když se úrokovou sazby sesouvají...
Perly týdne: Nejslabší místa finančního systému, akciová rotace a vtipní Češi vracející peněženky
28.06.2019 13:45
Ve světě... Rotace do hodnoty a nízké volatility: CNBC poukazuje na an...
Perly týdne: Roubini opět varuje, zisky budou brutální a my máme na více obnovitelnosti
05.07.2019 12:32
Roubini věští (opět) recesi, brutální výsledková sezóna za dveřmi, var...
Perly týdne: Čas na hotovost, akciová rally na 100 % a u nás málo vody a nadšení z dat
12.07.2019 17:25
Nastal čas na hotovost? Nebo přijde rally se 100% jistotou? Letos zatí...
Perly týdne: Akciová rotace, dalších 10 % zisků a naše realitní výjimečnost
19.07.2019 18:26
Podle jednoho z top analytiků na Wall Street se na trzích vynořila pří...
Perly týdne: Medvědí trh v nedohlednu, investory zlobí zisky a nás Huawei
26.07.2019 18:59
Medvědí trh je podle některých názorů v nedohlednu. Banka JPMorgan ale...
Perly týdne: Generační výměna dolehne na akcie, Dow teorie varuje a my máme miliardy po půdách
02.08.2019 12:50
Ve světě… Generační výměna dolehne na akcie: CNBC přináší rozhovor s V...
Perly týdne: Ropa na 30 dolarech, USA zemí třetího světa a naše trpící krajina
09.08.2019 14:12
Ve světě… Takhle zmatená ekonomika ještě nebyla: Takzvaný index polit...

Váš názor
  •  
    16.08.2019 15:40

    Stravenkový byznis je větší lumpárna než soláry. Bezpracné miliardy nemakačenkům a vych.candírům. Divím se, že to neovládá Agrofert ale kdo ví kdo to nakonec kasíruje.
    karel777
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení