Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple v obřím daňovém sporu vzkazuje EU: Hrajeme podle pravidel

Apple v obřím daňovém sporu vzkazuje EU: Hrajeme podle pravidel

17.09.2019 14:45, aktualizováno: 17.9. 14:50
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

Aktualizováno

Hrajeme podle pravidel, oznámila soudu EU společnost Apple. Jedna z předních světových technologických firem se snaží smáznout svůj masivní účet na 13 miliard euro v nedoplatcích na daních, který je výsledkem pětiletého snažení šéfky evropských antimonopolních regulátorů Margrethe Vestagerové v boji proti americkým technologickým gigantům.

Evropská komise byla podle americké společnosti "mimo realitu i zdravý rozum", když nařídila, že firma má v Irsku doplatit na daních 13 miliard eur. Zástupci jedné z nejziskovějších firem světa to uvedli během prvního dne slyšení před unijním soudem, k němuž společnost se odvolala. Ve sporu, jehož výsledek může ovlivnit další osud tažení komise proti daňovým výhodám pro velké firmy, se proti komisi postavilo také Irsko.

O co jde? Irsko mezi roky 2003 až 2014 údajně poskytlo Applu nezákonnou pomoc prostřednictvím příznivé daňové úpravy, která porušila pravidla Evropské unie pro státní podporu. Irská vláda proto měla od firmy, která má v zemi dvě filiálky, zmíněnou částku vymoci zpět. Irsko i Apple se odvolaly a tribunál unijního soudu dnes ve věci zahájil dvoudenní slyšení.

Jde o největší pokutu kvůli daním za tři roky od té doby, co se EU začala zaměřovat na fiskální dohody udělované nadnárodním společnostem zeměmi EU. Unie se stejně jako ostatní světoví regulátoři zaměřila na firmy, které obchází daně přesouváním zisků a nákladů kamkoli, kde je zdanění nejvýhodnější.

Výrobce iPhonů uvedl, že je největším daňovým poplatníkem na světě, a vyzval soudce, aby přehodnotili příkaz Evropské komise z roku 2016 zaplatit Irsku rekordních 13 miliard EUR na nezaplacených daní.

Apple, který si získal pověst bořiče průmyslových konvencí, prý „dodržuje pravidla“ a EU mylně rozhodla, že zisky by měly být zdaněny v Irsku místo v USA, kde jsou produkty Apple vyvíjeny, uvedl právník Apple Daniel Beard před tribunálem Soudního dvora EU v Lucemburku. "Aktivitám těch dvou odboček v Irsku jednoduše nemůže být připsána odpovědnost za vytvoření téměř všech zisků Applu mimo území Ameriky," řekl podle agentury Reuters u soudu obhájce Beard. Komise se podle něj zcela mýlí v požadavku, aby společnost platila v Irsku daně za evropský prodej iPhonů, iPadů a dalších výrobků, které byly vyvinuty v USA.

"Apple platí daně a chápe, jak je to důležité," řekl Beard soudu. „Ve skutečnosti máme za to, že Apple je největším daňovým poplatníkem na světě."

Dohady o daních nastaly poté, co tržní ocenění této firmy dosáhlo v minulém týdnu 1,02 bilionu dolarů díky nové agresivní cenové strategii, která může vyvolat poptávku po některých chytrých telefonech a hodinkách. Obrovské příjmy společnosti - a příjmy jiných technologických firem - v Evropě přilákaly důkladné prošetření a zaměřily se na komplikované struktury společnosti pro převod zisků z duševního vlastnictví.

Komisařka EU pro hospodářskou soutěž Vestagerová uvedla v e-mailovém prohlášení, že členské státy EU nemohou udělit daňové výhody vybrané společnosti. „Šetření komise zjistilo, že Irsko poskytlo Applu nezákonné daňové výhody, které firmě umožnily platit podstatně menší daně než jiné podniky po mnoho let.“

Irsko ve svém paralelním odvolání proti rozhodnutí EU obvinilo regulační orgány z „nespravedlivé kritiky“ a vymýšlení „zmatených a nekonzistentních argumentů ve snaze ospravedlnit“ požadovaný závěr. "Komise to přehnala, když nebere v úvahu vnitrostátní právo," řekl soudcům Paul Gallagher, irský právník. "Komise nenašla jediný případ, kdy by s nějakým daňovým poplatníkem bylo zacházeno méně příznivě než s Applem."

Konečné rozhodnutí, které bude pravděpodobně trvat měsíce, by mohlo buď posílit anebo zastavit šetření Vestagerové ohledně daní. Vyšetřování se v tomto směru zaměřuje na fiskální dohody uzavřené mezi Amazon.com a Alphabetem. Vestagerová také byla pověřena tím, aby přišla s „férovou evropskou daní“ do konce roku 2020, pokud v globálním úsilí o reformu digitálního zdanění nedojde k pokroku.

V rozhořčení proti EU se generální ředitel Applu Tim Cook vyjádřil o nařízení EU z roku 2016 jako o „totálním politickém svinstvu“. Podle právníků firmy se EU nesprávně zaměřila na zisky, které by měly být zdaněny v USA, a „zpětně změnila pravidla“ toho, jak globální úřady vypočítávají, co jim kdo dluží.

Ministerstvo financí USA přispělo tím, že se z EU stala „nadnárodní daňová správa“, která by mohla ohrozit úsilí o globální daňovou reformu. Prezident Donald Trump také nemlčel a řekl, že Vestagerová „nenávidí Spojené státy“, protože „žalovala všechny naše společnosti".

První náznaky, jak se případ Apple může dál vyvíjet, přinese dvojice rozhodnutí naplánovaných na 24. září. Tribunál rozhodne, zda EU měla právo požadovat nezaplacené daně od společnosti Starbucks Corp. a divize Fiat Chrysler Automobiles NV. Tyto rozsudky by mohly představovat důležitý precedens, do jaké míry může EU zpochybňovat daňová rozhodnutí, která vlády členských států činí ohledně toho, jak by se mělo se společnostmi zacházet.

Jedná se o případy: T-892/16, Apple Sales International a Apple Operations Europe v. Commission, T-778/16, Ireland v. Commission.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

V čem má Garmin navrch nad Applem?
02.09.2019 5:21
Pokud chcete mít náskok před Applem a jeho nositelnou elektroniku, mus...
Apple si došel na trh dluhopisů pro 7 miliard dolarů na zpětný odkup akcií i dividendy
05.09.2019 17:11
Americký technologický gigant Apple si tento týden poprvé od roku 2017...
Apple představil nové iPhony, nové služby, tablet a hodinky
11.09.2019 8:31
Americká technologická společnost Apple včera v kalifornském Cupertinu...
Ján Hladký: V prezentaci Applu zaujaly hlavně produkty ve službách
11.09.2019 17:34
Včera proběhlo dlouho očekávané odhalení nových produktů od technologi...
Jakub Lukáš: Pražská burza nabízí zajímavé úrovně pro vstup do pozice
13.09.2019 15:53
Zasedání Evropské centrální banky bylo tento týden jednou z nejsledova...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university