Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Premiér Babiš: Důchody porostou nezávisle na ekonomické situaci

Premiér Babiš: Důchody porostou nezávisle na ekonomické situaci

13.01.2020 10:14
Autor: ČTK

Růst důchodů bude pokračovat nezávisle na ekonomické situaci země a v roce 2021 dosáhnou v průměru 15.000 korun. V pořadu Partie na televizi Prima to dnes řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Odmítl také tvrzení, že českému důchodovému účtu hrozí propad kvůli odchodu silných ročníků do penze v příštích deseti až 20 letech. Podle něj se tento pokles nahradí vyššími sociálními odvody ze stoupajících mezd. Babišovy výroky kritizovali představitelé ODS, TOP 09 i Piráti.

"Důchody budou nadále růst. Není důvod k obavě, že by nerostly. Myslím že to bude víc než 15.000 korun průměr v roce 2021," řekl. Doplnil, že vláda hodlá zakotvit další zvyšování důchodů i do rozpočtových rámců na následující roky po skončení funkčního období Sněmovny. Letos se důchody v průměru zvýšily o 900 korun, tedy o 151 korun nad zákonem stanovenou valorizaci. Průměrný důchod by tak měl činit 14.326 korun.

Podle Babiše není důvod obávat se toho, že by v budoucnu peníze na důchody státu chyběly. "Tím, že navyšujeme mzdy, máme vyšší odvody sociálního pojištění. Proto nejsou žádné obavy," řekl. Odmítl varování ekonomů, že kvůli odchodu silných populačních ročníků do penze bude v budoucnu nutné počítat s propadem státních příjmů. "Co ekonomové vědí o tom, co bude v roce 2030? Kdo bude u vlády?" řekl.

"Andrej Babiš měl na rovinu říci, že žádná důchodová reforma s jeho vládou nebude, a vyzvat pracující občany, aby si na penzi raději o to více šetřili sami. Absurdním tvrzením, že navzdory demografickému trendu a nečinnosti vlády bude na důchody vždy, si dělá z lidí blázny," reagoval na twitteru poslanec Jan Skopeček (ODS).

K navrhované důchodové reformě, jejíž varianty představila tento týden ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), se Babiš vyjadřovat nechtěl. Řekl, že podrobnosti zatím nezná, dozví se je až na úterním jednání koaliční rady. Odmítl komentovat i vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která mluvila skepticky o tom, že by se důchodovou reformu podařilo prosadit před koncem funkčního období Sněmovny příští rok na podzim.

Maláčová v pátek uvedla, že chce do několika měsíců připravit důchodovou novelu s reformou penzí. Návrh by mohl podle ní v ideálním případě už upravit technické rozdělení nynějšího veřejného systému na dva pilíře - nultý se základním solidárním důchodem a první se zásluhovou částí důchodu.

Schillerová v reakci uvedla, že zavedení solidárního důchodu, tj. minimální penze, jak ji navrhuje Maláčová, by vyžadovalo zvýšení daňových příjmů nejméně o 300 miliard korun ročně, což by znamenalo razantní navýšení daní. To Schillerová odmítla. Podle ní je nutné napřed najít shodu na financování důchodové reformy, teprve potom začít diskutovat o jejích parametrech. "My říkáme, máme tady konečně koncept nějaké důchodové reformy, tak se o tom pojďme bavit. A pojďme se bavit o tom, kde vezmeme peníze, abychom to zaplatili," řekl dnes v České televizi předseda ČSSD Jan Hamáček.  

Premiér uvedl, že pokud se mluví o důchodové reformě, je nutné hledat konsenzus všech sněmovních stran a zároveň vyřešit příjmovou i výdajovou stránku reformy. Znovu přitom odmítl návrh ČSSD, aby se kvůli financování reformy zavedla sektorová bankovní daň.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek kritizoval Babiše za výrok, že neví, co je důchodová reforma a že se stará jen o zvyšování důchodů. "Důchodová reforma, Andreji Babiši, je zásadní změna současného systému nezbytná k tomu, aby byly důchody dlouhodobě udržitelné. Jinak těžce odskáčou všichni, ti nejslabší nejvíc," uvedl na twitteru. "Pan premiér dle vlastních slov neví, co je důchodová reforma. Přitom je to nedílná součást udržitelné budoucnosti pro další generace, tedy něco, co bohužel vládě myslící jen na dárečky pro voliče nic neříká," doplni tamtéž šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Babiš také uvedl, že bez ohledu na hospodářský vývoj země zůstanou zachovány nynější slevy na jízdné pro studenty a seniory.

 
 

Čtěte více:

Zamrazilová: Držení věku na 65 letech zvýší deficit systému penzí
03.09.2019 8:24
Udržení stropu pro důchodový věk na 65 letech znamená v příštích čtyře...
Jaké jsou námitky opozice vůči důchodové reformě ve Francii?
05.12.2019 13:00
Francouzský prezident Emmanuel Macron slíbil reformovat francouzský dů...
Bershidsky: Jak zreformovat penzijní systém v nereformovatelné Francii
10.12.2019 10:53
Ve Francii proběhly minulý týden mohutné stávky, které narušily doprav...
Jensen: Skrytá nespravedlnost penzijního systému
02.01.2020 10:43
Průběžně financované důchodové systémy mohou být nespravedlivé napříkl...
Co s babičkou?
11.01.2020 14:09
Kapacita domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem je zcela ned...

Váš názor
  •  
    13.01.2020 13:06

    Nikdo z těchto křiklounů po důchodové reformě (vypadá to už jako zaklínadlo) neví, o čem mluví. V očekávaném rostoucím podílu důchodců v čase se nedá spoléhat na nějaké "pilíře" a podobné nesmysly, a to hlavně z důvodu zrychlení tempa inflace během vleklé krize, kdy se všude budou tisknout inflační peníze, aby nedošlo ke krachu států, jež se ocitnou za mezí udržitelnosti financí. Každých 10 let může koupěschopnost (i eura) klesnout o 20-50%. Jediným východiskem je už od této doby začít pracovat na zajištění příjmů rozpočtu. Tedy na investicích, které ho i v krizi budou krmit. Tedy ne Babišův "Plán investic", veskrze pasivní a ubohý, nicneřešící, ale nově se tomu státními orgány věnovat. Pro začátek stavba jaderných bloků (možno upotřebit i přebytky devizových rezerv ČNB), pokračovat se může v tichém společnictví ve startupech a firmách, které slibují prosperitu i v krizi, atd. Důchody budou, ale na armádu ubude peněz, také úředníků bude méně, nebude to jednoduché - ale bez vize dopředu to bude ještě horší.
    James Bond
    •  
      14.01.2020 9:29

      https://nasezdravotnictvi.cz/aktualita/budoucnost-zdravotnictvi-mame-poslednich-15-let-pripravit-se-na-sok
      Hayek
    • E X I T ! NOW!
      13.01.2020 17:06

      Nejlepší je spoléhat na svoje vlastní pilíře (akcie, nemovitosti, zlato, bitcoin, veterán, obraz, ...). To se pak stát může snažit generovat libovolně velkou inflaci, ale účastníkovi takového soukromého pilíře to bude fuk - respektive v inflaci jeho akcie, nemovitosti, zlato a bitcoiny dost pravděpodobně poletí nahoru ještě rychleji, než ta inflace. A jelikož rozumný člověk neváže své investice výhradně na ČR (ani na EU), tak i kdyby to tady šlo do loje opravdu hodně, tak to bude moci pozorovat z povzdálí, z nějakého ostrůvku s bílým pískem a teplým mořem. A kdo že má na to vytvořit si takovýto pilíř? No měl by ho prakticky KAŽDÝ, kdyby nemusel házet peníze do státní průběžné penzijní pyramidové hry. Z průměrného platu to jen na socpoj (o daních přímých i nepřímých ani nemluvě) dělá cca 11 tisíc každý měsíc. Takovou částku 40 let pravidelně investovat, tak jste za vodou. Je na čase s tím začít něco dělat a ne jen jak ovce čekat na finanční porážku.
      Hayek
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university