Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Učit se od Číny

Učit se od Číny

17.01.2020 17:37

Média si všímají toho, že čínský ekonomický růst je nejnižší za téměř 30 let. Podepsaly se na tom obchodní tenze mezi touto zemí a USA, jde ale hlavně o strukturální jev. Menší pozornost už budí to, o čem píše Reuters: Míra porodnosti v této zemi je nejníže za posledních 70 let. Agentura tvrdí, že mladí lidé v této zemi se bojí mít děti kvůli drahé zdravotní péči a vzdělání, k tomu se přidává drahé bydlení. A počet rozvodů prý během prvních třech čtvrtletí roku 2019 dosáhl 3,1 milionu, zatímco počet svateb dosáhl 7,1 milionu. Podobné „věci pod povrchem“ jsou přitom tím, co bude určovat, zda se Čína vyhne pasti středních příjmů a jak bude vypadat její dlouhodobý ekonomický vývoj.

Dění v Číně můžeme vnímat jako jeden obrovský experiment týkající se toho, jak se rýmuje (ne)svoboda, (ne)demokracie a podobné věci na straně jedné a (dlouhodobý) ekonomický rozvoj na straně druhé. Pozorně je tento experiment sledován už proto, že i na Západě si stále častěji klademe otázky týkající se udržitelnosti systému našeho. Já sám jsem toho názoru, že systém svobodného trhu je tím nejlepším, co lze „vymyslet“. Ale musí fungovat na pevně daném pozadí zákonů, institucí a hlavně všeobecně přijímaných morálních a etických norem. Obrazně řečeno: Fotbalový zápas nezničí to, že spolu soupeří dva týmy, ale to, pokud hráči podvádí, simulují, rozhodčí jsou podplacení, či pokud se mužstva vůbec nedohodnou na pravidlech. Takové chyby nenapravíme přesunem k direktivnějšímu systému (domluvou týmů na tom, kdo by měl asi vyhrát), ale nápravou prostředí a přístupu. Pak vlastně dospějeme k všem prospívající spolupráci konkurencí.

Straníci ve vedení firem, efektivita a propaganda

S touto „fotbalovou“ perspektivou samozřejmě nemusí všichni souhlasit a bylo by dobré k ní hodně dodat. Já z tohoto pohledu vývoj v čínské ekonomice vnímám a čtenářům bych v této souvislosti chtěl prezentovat závěry tří nově zveřejněných studií. Úplně čerstvá „Political Influence and Corporate Governance: Evidence from Party-Building Reform in China“ se zjednodušeně řečeno zaměřuje na to, jak čínští komunisté ovlivňují chod společností. Autoři studie Lauren Yu-Hsin Lin, Re-Jin Guo a Christopher C. Chen poukazují na to, že komunistická strana provádí reformu, která má posílit její pozice ve vedení státem vlastněných firem (reforma Dangjian). Závěr zní, že má negativní důsledky pro soukromé společnosti a smíšené důsledky pro státem vlastněné – některé prý mohou z většího vlivu straníků ve vedení těžit.

Druhá nově zveřejněná studie se jmenuje „Foreign Ownership and Corporate Excess Perks“, jejími autory jsou Lifang Chen, Minghui Han, Yong Li a William L. Megginson a zaměřuje se na vztah mezi vlastnickou strukturou čínských firem a tím, jak velkou pozornost věnují plýtvání. Konkrétně na vztah mezi podílem zahraničních vlastníků na straně jedné a na straně druhé tím, co studie nazývá nadměrnými osobními výhodami. Závěr zní, že zahraniční vlastníci plýtvání v této oblasti významně omezují a to zejména, pokud jde o vlastníky institucionální (ne jednotlivce). Nejsilnější je pak tento efekt v případě, že investor pochází ze země, kde není ve zvyku manipulovat s účetními výkazy a standardem je vysoká transparentnost a dodržování zákonů.

Studie také tvrdí, že pozitivní roli hraje i kulturní blízkost zahraničního investora. „Disciplinární“ efekt se pak podle ní projevuje i v celkové provozní efektivitě. Obecně se pak prý dá říci, že „globalizace struktury akcionářů“ má výrazný pozitivní dopad na čínský korporátní sektor. Existuje jedna výjimka, kde popsané pozitivní efekty podle autorů studie nefungují – státem vlastněné společnosti.

Třetí studie „How Propaganda Manipulates Emotion to Fuel Nationalism: Experimental Evidence from China“ se zaměřuje na vliv propagandy na obyvatele Číny. Daniel Mattingly a  Elaine Yao v ní provedli pokus, v němž 6 800 Číňanů shlédlo videa z dílny státních televizí a médií, která obsahovala „nacionalistické poselství prosazované Komunistickou stranou“. Ukázalo se, že tato videa „zvyšují zlobu, nepřátelství vůči lidem ze zahraničí a to jak v postojích, tak v jednání“. Vědci ale dodávají, že podle výsledků tato propaganda neodvádí pozornost od domácích problémů. Takže podle této studie se zdá, že v Číně nefunguje oblíbená strategie „pokud jsou doma problémy, najdi nepřítele za hranicemi“.

Učit se od Číny

Nedělám si ambice prezentovat tu nějaký ucelený pohled, ale podobné střípky mi nevyznívají úplně optimisticky. Co tedy s oním v nadpise zmíněným učením se od Číny? Je podle mne namístě, ale na mysli mám něco jiného, než o čem se v této souvislosti u nás většinou hovoří. Jde totiž o zemi, která dala světu Konfucia. Kde se narodil Lao-c’. Možná bychom jim měli věnovat pozornost my v době vypjaté politické situace stejně, jako jejich současná domovina. Dovolím si dva citáty, které nepotřebují dodatečného vysvětlování:

Konfucius: Pokud chceme dát do pořádku svět, musíme dát do pořádku svou zemi. Na to je nejdříve dát do pořádku svou rodinu. K tomu musíme nejdříve kultivovat sami sebe. A na to je třeba dát prostor svému srdci.

Lao-c': Nejlepší vůdce je ten, o kterém národ vůbec neví.


Čtěte více:

Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za posledních 29 let
17.01.2020 8:32
Čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta, což je nejméně za 29 le...
Rozbřesk: Čína roste nejpomaleji za 29 let a těžko nabere rychle novou sílu
17.01.2020 9:12
I když včera americké akcie podporovány úlevou okolo obchodních válek ...
Flash: Cyber Punk 2077 posunut dál do budoucnosti, CD Projekt padá
17.01.2020 10:11
Akcie CDR poklesly o 11,3% (a stále klesají) poté, co společnost oznám...
Ropa: Volatilní start roku střídá cenová stabilita
17.01.2020 11:08
Ropa má za sebou velmi volatilní start do nového roku, který zapříčini...
Perly týdne: Fed pošle sazby k nule, Tesla půjde na 6000 dolarů a my měníme penzijní systém
17.01.2020 12:28
Penzijní reforma v Česku se do voleb na podzim 2021 asi nestihne. Na n...

Váš názor
  • Děkuji
    20.01.2020 8:13

    Na rozdíl od různých citátů skrývajících se za autorem "redakce", nebo citujících Krugmana a jemu podobné pseudeokeynesiánce, se Vy držíte podstaty. Nás nehrožuje ekonomický růst Číny. Naopak, jakmile ještě více zbohatnou Číňané, bude pro ně stále obtížnější využívat jednu ze dvou zásadních výhod: - levnější vstupy. - Druhá výhoda spočívá v tom, že někdo administrativně přemístí výrobní faktory rychleji, než by to učinil trh. Stalin také vybudoval vodní elektrárny a těžký průmysl rychleji, než by to pravděpodobně učinila volná soutěž, udělal tím ale Rusko bohatší zemí? Nikoli. V administrativní náhradě tržního rozhodování také tkví obrovská nevýhoda: Totiž, že se administrativa splete a nasměruje zdroje směrem, který "ekonomika" nechce. To se nakonec děje už v "rudé Číně". Nás ohrožuje naše vlastní panika a snaha "napravit" trh, případěn zastřít naše zaostávání emisí peněz, snahou vyvolat dojem, že se vlastně nemusíme namáhat a že vše "vyřeší" makroekonomové mávnutím nějakého kouzelného proutku a "Detroit" bude zase světovým srdem automobilismu??????
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení