Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronavirus: V Česku je 8 potvrzených případů

Koronavirus: V Česku je 8 potvrzených případů

04.03.2020 16:34
Autor: ČTK

Testy prokázaly v Česku další tři pozitivní případy nákazy novým typem koronaviru. Jde o dva příbuzné ženy z Děčína, u které se nákaza potvrdila dříve, a ženu z Prahy 6, kterou testovala soukromá laboratoř. V tiskové zprávě o tom dnes odpoledne informovalo ministerstvo zdravotnictví. Celkem je v zemi už osm nemocných. MF vydalo rozhodnutí o cenové regulaci respirátorů. U vyrobených v EU stanovilo maximální cenu na 175 bez DPH, mimo EU na 350 .

Dva nové případy pocházejí z okolí dvou již dříve nakažených lidí z Děčína. "Oba dva byli do výsledků testů izolováni v domácí karanténě a oba budou ode dneška hospitalizováni v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Rodina se vrátila z oblasti Veneto v Itálii," uvedla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Třetí potvrzený vzorek ženy z Prahy 6 testovala soukromá laboratoř a později byla přítomnost nukleové kyseliny viru potvrzena i v Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. "Vzhledem k tomu, že neexistuje potvrzení o kvalitě původního vzorku, byl v Nemocnici Na Bulovce u dané pacientky odebrán vzorek nový a odeslán znovu na vyšetření do Národní referenční laboratoře," dodala. Oficiálně potvrzený výsledek má být znám dnes večer.

Žena podle informací ČTK nepobývala v sereroitalkých regionech, které úřady dříve označily za rizikové, tedy Lombardii, Piemontu, Benátsku (Veneto) ani Emilia-Romanga, ale v sousedním Trentinu. Když telefonovala na infolinku Státního zdravotního ústavu, nebylo proto rozhodnuto o tom, že by bylo třeba ji testovat. Vyhledala tedy soukromou laboratoř. Podle dopoledního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude nutné prověřit, jakého lékaře kontaktovala a jaké informace jí podal. Označil také za chybu, že žena ani lékař nekontaktovali přímo hygieniky.

Nové vzorky k testování jí byly podle Nemocnice Na Bulovce odebrány dnes dopoledne a testu se podrobili také příbuzní, se kterými přišla do styku. Její dvě děti chodily v pondělí a v úterý do školy. Základní škola Antonína Čermáka v Praze-Bubenči proto žáky první a třetí třídy poslala do domácí karantény, po dohodě s hygieniky pro ostatní výuka pokračovala. Celá škola a školka ve stejném areálu má ve čtvrtek ředitelské volno, další opatření podle ředitele Petra Karvánka přijme podle výsledku testů.

V Česku je zatím potvrzených osm případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. Nakažené jsou dvě zahraniční turistky, jeden učitel z České zemědělské univerzity a dva lidé z Děčína, kteří byli společně lyžovat. Všichni se nakazili v Itálii, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Dnes přibyli další dva lidé z Děčína a žena z Prahy 6.

Ministerstvo financí dnešním cenovým rozhodnutím začalo regulovat ceny respirátorů. V případě respirátorů vyrobených v EU úřad stanovil maximální cenu pro konečné spotřebitele na 175 bez DPH. U respirátorů vyrobených mimo EU je limit stanoven na 350 bez DPH. Ministerstvo o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Cílem opatření je zamezit zneužívání současné situace kolem šíření koronaviru. Za porušení pravidel hrozí pokuta až deset milionů korun.

Podle dostupných informací jsou respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, nedostatkovým zbožím i u dodavatelů.

"Chceme zabránit obchodování se strachem. Je zcela nepřípustné, aby někteří vydělávali na obavách občanů z šíření nemoci a prodávali předražené respirátory," uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Zavedení cenové regulace na určité zboží v případě mimořádných tržních situací umožňuje zákon o cenách. Dnes oznámená cenová regulace se vztahuje na respirátory třídy FFP3. Ministerstvo financí tak navázalo na úterní mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které zakázalo respirátory vyvážet mimo ČR.

Na dodržování cenových pravidel bude dohlížet Specializovaný finanční úřad. V případě, že i navzdory stanovené maximální ceně bude obchodník prodávat respirátory v nepřiměřené výši, zahájí úřad cenovou kontrolu. V případě porušení pravidel může udělit pokutu až deset milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje kvůli šíření nového typu koronaviru zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí. Akce a shromáždění nad 5000 lidí stát omezovat nebude, pořadatelé je budou muset hlásit krajským hygienickým stanicím. Stát chce také vědět o všech vlacích, které do Česka přijíždějí z rizikových oblastí. Členové vlády to uvedli po jednání Bezpečnostní rady státu (BRS). O spolupráci v boji s koronavirem v Praze jednali premiéři zemí visegrádské čtyřky. Kvůli podezření na nákazu jsou v izolaci dvě třídy základní školy v Praze 6.

Potvrzených případů nemoci COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, je v Česku nadále pět. Testováno dosud bylo 340 lidí, všechny nové testy byly negativní, oznámil ráno ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zakázat vývoz dezinfekce do zahraničí chce ministerstvo podle Vojtěcha proto, že má silné signály o jejím nedostatku v různých institucích. Ode dneška ministerstvo zakázalo vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo ČR a jejich prodej všem mimo zdravotnická a sociální zařízení, orgány ochrany veřejného zdraví, složky integrovaného záchranného systému a další orgány státní správy.

K omezování hromadných akcí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není důvod, protože nákaza se nerozšiřuje. U ohlášených událostí nad 5000 lidí hygienické stanice posoudí rizika. "Pokud to nikdo nepochopil, je to akce nad 100.000 lidí," hájil dnes premiér pondělní rozhodnutí nevpustit diváky na víkendový Světový pohár v biatlonu na Vysočině. V pátek se podle Babiše kvůli šíření koronaviru uskuteční setkání se všemi hejtmany, protože je potřeba vylepšit informační tok.

"Budeme identifikovat všechny vlaky, které sem přijíždějí potenciálně z rizikovějších oblastí. Budeme chystat určitá opatření charakteru minimálně na dezinfekční úrovni," uvedl po jednání BRS ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO). Stát by měl podle něj vědět, jaké množství lidí a kdy sem z těchto oblastí přijíždí. Není ale potřeba, aby řidiči autobusů a průvodčí používali respirátory nebo roušky, dodal.

O izolaci dvou tříd na prvním stupni kvůli podezření na nákazu informovala na svém webu Základní škola Antonína Čermáka v Praze 6. Žáky si od rána postupně vyzvedávali rodiče. Třídy navštěvují děti ženy, která má pozitivní test na koronavirus ze soukromé laboratoře, uvedl ministr Vojtěch. Výsledek musí potvrdit laboratoř Státního zdravotního ústavu, měl by být známý dnes odpoledne. "Žena je nyní v karanténě v Nemocnici Na Bulovce, zbytek rodiny v domácí karanténě," uvedl ministr. Děti chodily do školy dva dny po návratu z Itálie, která má z evropských zemí největší počet potvrzených případů nemoci.

Poslední let z italského Bergama do Brna využilo pouhých 16 cestujících, opačným směrem odletělo brzy odpoledne o jednoho člověka méně, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Letiště Brno Jakub Splavec. V neděli už letadlo společnosti Ryanair nepřiletí. Opatření platí od čtvrtka zatím dva týdny. "Žádný z pasažérů služeb lékaře, který byl po příletu k dispozici, nevyužil. Zároveň lékař u žádného z nich nezpozoroval příznaky nákazy koronavirem," uvedl Splavec.

Ze zemí visegrádské čtyřky se nákaza koronavirem zatím objevila v Česku, první potvrzený případ dnes ohlásilo Polsko. Naopak v Maďarsku a na Slovensku dosud nikdo na nemoc pozitivně testován nebyl. Země V4 si budou vyměňovat informace ohledně koronaviru a v případě potřeby zváží vzájemnou výpomoc u dodávek zdravotnických prostředků, řekl po jednání premiérů Babiš. "Konstatovali jsme, že není důvod k panice, ale musíme být obezřetní a šíření nákazy omezit," uvedl také.

Zákaz vývozu respirátorů do zahraničí může podle společnosti Moldex z Ústí nad Orlicí ohrozit dodávky potřebné pro průmysl a zdravotnictví. Pro dalšího výrobce, společnost Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku zákaz vývozu neznamená žádnou změnu, respirátory dodává jen do tuzemských zařízení. Brněnský výrobce Respilon je připravený zásobit český trh, do konce března chce nabídnout masky s nanovláknem a oxidem mědi schopné zachytit koronavirus a zahubit ho.

 
 

Čtěte více:

Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...
26.02.2020 11:12
Koronavirus se přiblížil přímému dopadu na Česko a naše občany. Na Pat...
Primář mikrobiologie odpovídá: Co to vůbec je koronavirus a co nám může způsobit?
02.03.2020 16:04
Koronavirus je v těchto dnech jednoznačně nejsilnějším mediálním témat...
Zelené pondělí v USA koronaviru navzdory
02.03.2020 22:09
Hlavní amrické akciové indexy si při pondělku připsaly úctyhodné růsty...
ECB je připravena přijmout opatření kvůli koronaviru, MMF nabízí pomoc
03.03.2020 8:24
Pokud to bude potřeba, je Evropská centrální banka (ECB) připravena př...
Evropské aerolinky nejhorší dopad koronaviru teprve čekají
03.03.2020 16:23
Zástupci evropských leteckých společností mají za to, že to nejhorší, ...
Čínský sektor služeb kvůli koronaviru rekordně klesl, nové objednávky nejníž od krize
04.03.2020 8:18
Aktivita v čínském sektoru služeb v únoru kvůli epidemii onemocnění zp...
Rozbřesk: Fed vyráží do boje s koronavirem a snižuje sazby o 50 bps
04.03.2020 9:12
Včerejšek nám ukázal, že boj s koronavirem má různé podoby. Americký F...
Jižní Korea naleje do ekonomiky kvůli koronaviru 11,7 bilionu wonů
04.03.2020 10:27
Jižní Korea podpoří svou ekonomiku částkou 11,7 bilionu wonů (skoro 22...
VUL, aneb tři scénáře trhů po koronaviru podle Saxo Bank
04.03.2020 13:32
Trhy po masakru z minulého týdne zatoužily po reakci centrálních bank....

Váš názor
  • prouštění lidé
    05.03.2020 13:47

    člověk aby pohledal, že lidi, kteří měli u nás covid z prvních, budou tento týden propuštěni domů. Prostě klasika, hlásat doom. Novinářský maras.
    vikeza
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university