Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Primář mikrobiologie odpovídá: Co to vůbec je koronavirus a co nám může způsobit?

Primář mikrobiologie odpovídá: Co to vůbec je koronavirus a co nám může způsobit?

02.03.2020 16:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Koronavirus je v těchto dnech jednoznačně nejsilnějším mediálním tématem. Pod tíhou nových informací lidé skupují nefungující roušky, zásobují se moukou a trvanlivými potravinami. Je takováto panika na místě? Máme se bát o své životy? A co to vůbec ten koronavirus je? Na tyto otázky odpovídal primář Oddělení klinické mikrobiologie a parazitologie Oblastní nemocnice Příbram a.s. (ONP) MVDr. Petr Ježek. Rozhovor byl zveřejněn na facebookovém profilu ONP a také na www.pribram.cz a investiční web Patria.cz jej převzal se souhlasem ONP.

Můžete popsat, co to vůbec koronavir je? Jedná se o nějaký nový virový kmen, nebo existuje již delší dobu?

Nový koronavirus je virus, který dosud nebyl u lidí nikdy zaznamenán. Jde tedy zřejmě o nový druh viru, který je označován jako SARS-CoV-2 (z angl. „severe acute respiratory syndrom coronavirus 2“). Tento virus má fylogenetický vztah ke dříve izolovanému viru SARS-CoV. Onemocnění, které vyvolává je označováno jako COVID-2019 (z angl.“coronavirus disease).

Koronaviry byly popsány již v 60. letech a patří mezi zoonotické infekce. Vyvolávají infekce dýchacího a trávicího ústrojí lidí a zvířat (ptáci, savci). Klinický obraz onemocnění dýchacích cest je v rozsahu od běžného nachlazení až po těžký respirační syndrom. Většina známých koronavirů cirkuluje mezi zvířaty. U lidí se vyskytuje dosud 7 známých koronavirů. U zmiňovaného viru SARS-CoV-2 se přepokládá zvířecí původ.

Jak tento vir působí na člověka?

Virus SARS-CoV-2 napadá především dýchací cesty jeho klinický projev je prakticky stejný, jako u chřipky či jiných respiračních virových infekcí.

Nejčastějšími příznaky jsou horečka, kašel, dušnost, bolesti svalů a únava. Jde o obecné projevy, které nelze odlišit od jiných běžných infekcí, jako je např. nachlazení či chřipka. Podle dosud známých statistik přibližně čtvrtina postižených osob vyžadovala intenzívní péči. Ohledně závažnosti průběhu a smrtnosti zatím nejsou přesné informace. Hlášená smrtnost se pohybuje okolo 2-3%. Tj. jen o málo vyšší, než je u běžně se u nás vyskytující chřipky.

Koronavirus se často srovnává právě s chřipkou. Dá se říci, který je pro nás nebezpečnější?

Ohledně nebezpečnosti pro naši populaci záleží na úhlu pohledu. Z hlediska výskytu a šíření onemocnění pro nás zatím koronavirus nebezpečí nepředstavuje nebo je pouze velmi malé, protože se u nás zatím vyskytuje jen jako importovaný z rizikových oblastí, zatímco chřipka se vyskytuje mnohonásobně více. Takže z tohoto úhlu pohledu je chřipka nebezpečnější. Z pohledu dalšího rozšíření v našich podmínkách je koronavirus samozřejmě nebezpečnější, už proto, že proti němu není zatím k dispozici očkovací látka, zatímco proti chřipce ano a lze se proti ní chránit. Pro léčbu těžkého průběhu chřipky máme k dispozici antivirotikum; pro léčbu infekce koronavirem zatím nikoliv. Tzn. že v případě zavlečení se bude šířit ve velmi vnímavé populaci. Na druhé straně infekce tímto typem viru je zásadně lehčí, než je u běžně se vyskytující chřipky.

Proč si myslíte, že se o koronaviru v médiích přesto tolik hovoří?

Na tuto otázku je asi jediná odpověď. Média vždy hledají senzacechtivá témata, aby zaujaly své čtenáře či diváky. Za tímto účelem často situaci přibarvují a zveličují a ne vždy jsou poskytovány relevantní a odpovídající informace. Nechci však nijak zlehčovat situaci s koronavirem.

Jaký máte názor na jeho možné šíření mimo Čínu. Dojde podle vás k pandemii?

Podmínky pro šíření onemocnění v Číně jsou naprosto odlišné od podmínek v Evropě. Vysoká koncentrace obyvatel a nízký stupeň hygieny zde tvoří velmi příznivé podmínky pro šíření takovýchto onemocnění. Vzhledem k odlišným podmínkám šíření a k vyspělému epidemiologickému systému v Evropě či v jiných vyspělých zemích nepředpokládám, že by došlo k tak rozsáhlému rozšíření. Není vyloučeno, že může dojít k více lokálním výskytům při zavlečení, ale plošné rozšíření bych neočekával. Nicméně je třeba být připraven na cokoliv, protože zatím se ví jen málo o virulenci, patogenitě, přenosu a rezervoáru či zdrojích. Odhady rizik epidemie mají zatím mnoho otazníků. Nevíme, jakou zanechá v populaci protilátkovou odezvu, nevíme zda-li zmizí podobně jako SARS, nevíme, jestli bude schopen se v populaci udržet i nadále a mnoho jiného. To ukáže teprve čas a další výzkum.

Dá se proti viru v tuto chvíli nějak bránit? Napadne i zdravého a silného člověka?

Virus může napadnout kohokoliv, kdo je nákaze vystaven a dostane do těla potřebnou dávku viru, jež je schopna u něj onemocnění vyvolat. Postihuje tedy i naprosto zdravé a imunokompetentní osoby. Samozřejmě takoví jedinci mají větší šanci onemocnění odolat, než kojenci či senioři nebo osoby s nějakým dalším postižením (diabetici, kardiaci, transplantovaní, onkologičtí pacienti apod.) Nicméně u tohoto viru se zdá, že průběh u dětí je také mírný a že rizikovou populací jsou zejména senioři a osoby s dalšími zdravotními postiženími (diabetici, kardiaci, osoby transplantované apod.)

V případě rozšíření je pak důležité dodržovat hygienu rukou (dezinfekce) a co nejméně vyhledávat místa či akce s hromadnou nebo větší účastí osob. Je lépe se zdržovat doma.

Co byste na závěr ohledně koronaviru vzkázal čtenářům?

Zatím rozhodně nepropadat panice a zachovat klid a rozvahu.

Článek je sepsán k 2.3.2020 a obsahuje informace známé a dostupné k tomuto datu. Poznatky se mění každým dnem a informace v době publikace již nemusí být aktuální, upozorňuje Oblastní nemocnie Příbram a.s. na svém Facebooku.

ježek_příbram_koronavirus_prevence 

Foto: MVDr. Petr Ježek, zdroj: www.nemocnicepribram.cz

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Koronavirus (Covid-19): Co to je? Jak se přenáší? Jak se chránit? Zastaví jej alkohol a další mýty kolem...
26.02.2020 11:12
Koronavirus se přiblížil přímému dopadu na Česko a naše občany. Na Pat...
Nejrychlejší otočka v historii: Z rekordu do korekce za šest dní
28.02.2020 10:21
Šest dnů. Jen tak krátce trvalo, aby americký index S&P 500 poklesl o...
Ondřej Martínek: Akcie na pražské burze jsou po výprodejích ještě levnější
28.02.2020 16:38
Akcie na pražské burze jsou po výprodejích způsobených koronavirem ješ...
Česko má první tři případy nákazy novým koronavirem
01.03.2020 18:20
Česká republika má první tři potvrzené případy nákazy způsobené novým ...
Nejbohatší světa přišli minulý týden o 444 miliard USD
02.03.2020 8:38
Uplynulý týden byl kvůli propadu akciových trhů velmi drahý nejen pro ...
Meninno: Může Evropa kvůli koronaviru uzavřít hranice?
02.03.2020 13:18
Krize spojená s koronavirem vyvolala intenzivní debatu o možnosti uzav...

Váš názor
  •  
    27.03.2020 16:45

    Odkud pan primář z Příbrami čerpá informace o "nízké úrovni hygieny v Číně" ? V Číně jsem několikrát služebně byl, ve velkoměstě a v turistické oblasti. Můj dojem z hygieny je podobný tomu, co známe z Evropy, každopádně je lepší než dojem, který jsem si přivezl v kalifornského maloměsta a jeho restaurací. Tím nemohu tvrdit, že oblasti s nízkou hygienou v Číně neexistují, ale tvrzení "Čína je země s nízkou hygienou" je zavádějící a zejména z úst vysokoškoláka medicínského směru nesolidní.
    Ullsperger
  •  
    03.03.2020 11:22

    Hlášená smrtnost jen jen o málo zhruba 2-3% vyšší než u běžné chřipky. Není důvod k panice. :-)
    ..
  •  
    03.03.2020 11:16

    Nakoupit si jídlo do zásoby není panika ale zdravý rozum. V nejhorším se to sní později. Mediální panika není důležitá a po pravdě jsem si ani žádné nevšiml. Naopak média situaci zlehčují viz nesmyslné projevy našeho ministra zdravotnictví, jak tento nový virus není smrtelný a pořád dokola omílaná 14 denní karanténa, když je již několik týdnů jasné, že inkubační doba je až 27 dní. Ještě jsem třeba v médiích neslyšel, jak někteří odborníci na infekční nemoci a koronaviry předpovídají, že se nakazí 40-70% lidí světa. Co je ale důležité jsou dopady viru a změn v chování lidí po světě. Ekonomické škody budou velké a zaplatíme je všichni ve formě vyšší inflace, která už tak je třeba u jídla sotva únosná.
    czinvestor
  • posledni veta
    03.03.2020 7:38

    je trefna protoze covid uz zpusobil solidni medialni pandemickou paniku
    eple
    • Re: posledni veta
      03.03.2020 12:21

      No já jsem četl od světoznámého mikrobiologa Českého původu trošku něco jiného: https://www.lidovky.cz/lide/koronavirus-jeste-muze-prekvapit-rika-predni-svetovy-biolog-a-lekar-ceskeho-puvodu-karel-raska.A200229_112410_lide_rkj
      MU
      • pokračování
        03.03.2020 12:29

        LN: Jsme ale svědky dosud bezprecedentních opatření jako zákazy letů, uzavírání hranic, karantény celých měst nebo kropení ulic dezinfekcí – mají tyto kroky reálný význam? Určitě je dobře, že prezident Donald Trump zakázal všechny lety z Číny a stejně tak učinila i vaše vláda. V takovém letadle může sedět člověk absolutně bez příznaků, který pak nákazu roznese všude kolem. Stejně tak má svůj účel kropení ulic, které vidíme třeba v Itálii, vzhledem k tomu, jak se tam záhadně virus objevil. Ten virus totiž jen tak nezmizí. Je v moči, ve stolici, v nosohltanu, to všechno je problém. Příslušné orgány, které přijímají nutná rozhodnutí třeba o karanténách, musí mít pevné nervy, protože taková opatření nejsou vůbec populární. LN: Nemůžu vynechat argument, který v poslední době slýcháváme pořád – chřipka se přece šíří stejně agresivně a zabíjí taky stovky až tisíce lidí ročně. Nebo je to jinak? Mortalita u koronaviru činí asi dvě procenta a chřipka zabíjí staré lidi zhruba stejně. Ale existuje proti ní vakcína, její virus jsme izolovali od poloviny minulého století a docela dobře ho známe. O koronaviru to říct nemůžeme. LN: Můžeme současnou situaci přirovnat k něčemu, co tu bylo v minulosti? Lidstvo pamatuje strašnou pandemii takzvané španělské chřipky začátkem minulého století, která zabila víc lidí než první světová válka (počet obětí v letech 1918–1920 se odhaduje na 50 až 100 milionů, umíralo 10 až 20 procent nakažených – pozn. red.). Před šedesáti lety to byla asijská chřipka (1957–1958, 0,8 až 1,5 milionu obětí), poté hongkongská chřipka (1968–1969, 0,75 až milion mrtvých). Všechny tyto pandemie či epidemie přišly z Číny, ale dneska už máme daleko vyspělejší metody, jak si s nimi poradit. Poslední podobná situace byla s ebolou, která děsí svou vysokou mortalitou. To jsem zažil na vlastní kůži, k nám do nemocnice přijela přímo z letiště těhotná žena z Afriky rodit, měla všechny příznaky eboly. Porodila, jakmile vstoupila do špitálu, ale virus mohl být v plodové vodě, všude. Pak se nákaza naštěstí nepotvrdila, ale asi si dokážete představit, co kolem toho bylo. LN: Stále slyšíme, že Covid-19 zabíjí téměř výhradně starší lidi s dalšími chronickými nemocemi. Ale pokud se pozorněji podíváme na oběti z Číny, vidíme, že jí podlehli i daleko mladší pacienti, třeba zdravotníci ve věku padesáti, čtyřiceti i třiceti let. Netají nám Číňané něco? Určitě to nemůžeme brát tak, že na Covid-19 umírají jen staří lidé. Nikdo o této nemoci nemá přesné zprávy, víme jen to, co čínské úřady pustí ven. To samé platí o číslech, která mohou být mnohonásobně vyšší. Jak je známo, v kontrolovaných režimech se pouští ven jen to, co se hodí. Víme, že v případě nákazy SARS před osmnácti lety byly zprávy z Číny velice chabé, počty byly snižovány a tamní úřady neuvolnily detailní informace o viru zahraničním výzkumníkům, aby s nimi mohli pracovat. Jak je to teď, nevím. Myslím ale, že ta čísla jsou daleko vyšší už jenom proto, že hodně nakažených nemá prakticky žádné příznaky, nanejvýš pociťují slabou chřipku, ale přitom jsou vysoce infekční. Očekávám, že nějaké skutečně použitelné informace vzejdou z Itálie, kde je další ohnisko. LN: Z toho, co víme, můžeme říci, jak se virus vlastně chová? Napadá jen nějak oslabené jedince, nebo může zabít kohokoliv? Já jsem přesvědčen, že ten virus může zabít kohokoliv. Virová infekce vyvolává odpověď imunitního systému, uvolňuje se celá řada působků (v lékařské terminologii faktor neboli látka vznikající v organismu a působící na jeho různé části – pozn. red.), které způsobují příznaky nemoci. Někdy je to pak kumulativní, že dochází k selhání systému nebo jsou infikovány plíce. Organismus je neobyčejně komplexní a tato onemocnění nezachvacují jediný systém. Proto je neobyčejně důležitá podpůrná činnost, když třeba nevíme, jak virus přesně blokovat, tak držet lidi hydratované, držet elektrolity a podobně. Přesně to způsobuje obrovský rozdíl v tom, proč v USA ještě nikdo nezemřel (rozhovor byl pořizován předtím, než v sobotu na západním pobřeží USA zemřel první člověk - pozn. redakce) a v Číně bylo obětí hodně. LN: Pokud člověk infekci prodělá, zůstává vůči ní poté imunní? Mělo by to tak být, ale opět – nemáme dostatek informací a ani pořádně nevíme, odkud virus Covid-19 pochází. Říká se, že od netopýrů, ale to není úplně jisté. Jen víme, že virus je velice podobný SARS, kde ta sekvence je známá. Obecně jsou lidé, kteří se z nákazy uzdravili, užiteční, protože jejich séra lze využít k léčení nemocných. Také se mohou podílet na pomoci v místech nákazy bez obav, že by ji znovu dostali. LN: Jak se člověk má chovat, aby se korovavirem vůbec nenakazil, a když už se tak stane, aby to přežil? Především si pořádně mýt ruce, a když máte podezření na nějaký kontakt, potom vyhledat odbornou pomoc. LN: Pomůžou roušky? Trochu pomoci mohou, když někdo kašle, rouška zadrží infekci. Ale aby byla pomoc zaručená, měl byste mít respirátor, který musí být utěsněný, a taky si musíte chránit oči. Podívejte se, já koncem týdne letím z USA do Česka, lidé budou mít jistě v letadle roušky, já ne. Poletím přes Švýcarsko, to je blízko Itálie; když uvidím lidi, kteří pocházejí ze zemí, kde nákaza je, jako například z Číny, budu se raději od nich držet dál. LN Jak je nejlepší Covid-19 léčit? Zkouší se různé antivirové preparáty, třeba proti RNA virům, ale nic spolehlivého zatím neexistuje. Přitom mortalita je poměrně nízká a to, že někdo Covid-19 přežil a nezemřel, nelze přičítat konkrétní léčbě. Pokud bude kdokoli hlásat, že tento lék nemoc vyléčil, je to propaganda, plané řeči. O účinku jakéhokoli léku musíme mít spolehlivě doložená data. LN: Takže to vypadá, že lék budeme mít za pár let, kdy virus už vyhasne? Já pevně věřím, že vyhasne dřív než za pár let. LN: A myslíte, že v dohledné době bude alespoň vakcína? Vakcína se vyvíjí a intenzivně se na ní pracuje. Jenže vakcína se musí vyzkoušet, musí se zjistit, že je neškodná a také že skutečně člověka chrání. A to určitou dobu trvá. Třeba na vakcíně proti viru HIV se pracuje už čtyřicet let a stále ji nemáme. Zdroj: https://www.lidovky.cz/lide/koronavirus-jeste-muze-prekvapit-rika-predni-svetovy-biolog-a-lekar-ceskeho-puvodu-karel-raska.A200229_112410_lide_rkj
        MU
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university