Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americký scénář

Americký scénář

16.03.2020 17:32

Ekonomové mají rádi křivky a asi i proto se řada z nich rychle chopila i těch epidemických. Dnes bych čtenáře rád upozornil na příběh, který s jejich pomocí vypráví profesor ekonomie Richard Baldwin a který se týká možného vývoje v USA. Dovolím si přidat pár komentářů.

  1. Zabránit protnutí

Richard Baldwin, který působí na The Graduate Institute v Ženevě, přišel s následujícím grafem, který červenou křivkou ukazuje „standardní“ vývoj počtu nakažených při epidemiích. Přerušovanou červenou křivkou je vyznačen počet těžkých případů, které vyžadují nemocniční péči. Tato křivka je srovnávána s černou přímkou, která ukazuje kapacitu nemocničního systému. V obrázku se v době největšího tlaku pohybuje pod přerušovanou křivkou – kapacity nestačí.

Pokud jsou přijata efektivní opatření, křivky se zplošťují (modré varianty). Z tohoto obrázku to není tak zřejmé, ale modrá křivka nemusí nutně implikovat celkově menší počet nakažených. Ale úspěchem je v tomto kontextu i „pouze“ to, že nenastává období, kdy se přerušovaná křivka – počet vážných případů, nedostává nad hraniční přímku. Jinak řečeno, ti, kteří potřebují nemocniční péči, jí dostanou:

001

  1. Křivky v reálu 

Celosvětová křivka vypadala dnes ráno následovně. V Číně jsou nové případy na minimech, v Itálii se ale křivka stále napřimuje, v Iránu včera počet (oficiálních) nových případů poprvé za posledních pět dní klesl.

001

Zdroj: worldometers.info

Stále větší pozornost se ale upírá směrem ke Spojeným státům, kde je podle nyní dostupných čísel více než 3 800 známých případů nákazy – viz následující křivka.

koronavirus usa epidemie

Zdroj: worldometers.info

  1. Rozbuška

O USA píše i zmíněný pan Baldwin. Vypráví příběh, který je mi blízký -  ti, kteří sledují mé příspěvky častěji, si možná všimli, že jsem se občas vracel k tématu vysoké příjmové a majetkové nerovnosti. Tedy k něčemu, co my na vlastní kůži nepociťujeme, nebo jen marginálně ve srovnání s tím, jaká je zřejmě situace v USA a nejen tam. Jak souvisí s dnešní situací? Přes onu křivku ukazující kapacity sektoru zdravotní péče.

Pan Baldwin konkrétně uvažuje nad tím, že v USA může dojít přesně k tomu, co vyznačují červené křivky – počet těch, kteří budou potřebovat péči odborníků, překročí kapacitu systému. Můžeme uvažovat nad tím, že by to mohlo být dáno jednak kapacitami sektoru a jednak tím, v co může vyústit dosavadní „strategie“ americké vlády. Ekonom pak uvažuje možnou reakcí již tak dlouhodobě vystresované americké veřejnosti v případě, že chudší lidé budou v nemocnicích odmítáni, zatímco malá část společnosti bude mít volný přístup do soukromých nemocnic.

  1. Testy a otázky

Abych trochu zkonkretizoval to, o čem se tu hovoří, ukážu následující dva grafy z Twitteru. Porovnávají příjmy 50 % populace v USA a v Evropě (podíl na celkových příjmech – modré křivky). A příjmy 1 % nejbohatší části populace. Evropa je na tom jako hypotetický stát se 100 obyvateli, kde celkové příjmy dosahují 100 milionů . Ten jeden nejbohatší tam bere necelých 12 milionů a 50 nejchudších dohromady asi 22 milionů (v průměru tedy 440 tisíc). Pokud by se tato země přesunula k modelu USA, tak ten nejbohatší tam bere asi 20 milionů a 50 nejchudších asi 12 milionů (tedy v průměru 210 tisíc Kč).

001

Výše uvedené není nějakým útokem na materiální bohatství. Líbí se mi pohled, že pokud je někomu dáno, je to zároveň i takový test, nebo spíše více testů/otázek v jednom. Uvidíme, jak na ně Američané odpoví, jak je nakonec uchopí. Ale hlavně jak my sami.


Čtěte více:

Nejrozsáhlejší zásah Fedu v historii: Sazby na nulu a QE v objemu 700 miliard dolarů. Další centrální banky následují
15.03.2020 22:35
Americká centrální banka Fed snížila základní úrokovou sazbu o jeden p...
Koronavirus v Česku: Vláda zakázala volný pohyb lidí, 293 případů
15.03.2020 23:16
Vláda zakázala s účinností od půlnoci z dneška na pondělí do 24. březn...
Průmyslová výroba v Číně klesla v lednu a únoru nejvíce za 30 let
16.03.2020 8:05
Průmyslová výroba v Číně se v lednu a únoru v porovnání se stejným obd...
FT: Německo přichází s „bazukou“ pro záchranu firemního sektoru
16.03.2020 14:04
Německá vláda slíbila „neomezenou pomoc“ podnikům, které jsou zasaženy...
Týdenní výhled: Evropu dusí boj s virem, problém se stěhuje do zámoří
16.03.2020 12:50
Americký Fed ještě před řádným zasedáním srazil úrokové sazby o celý ...
Úvod na Wall Street: Dvouciferný bleskový propad a přerušené obchodování
16.03.2020 15:04
Americké akcie zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem kvůli obav...

Váš názor
  • S O C Í K
    17.03.2020 11:08

    Mě se naopak líbí model, kde si mohu (lepší) péči zaplatit. Byl jste někdy někdo na pohotovosti? Já tak před rokem v Thomayerce. Přehazovali si mě tam jak horký brambor (ORL, infekční, chirurgie, ...), protože nevěděli, co mi je. Opakovaně jsem čekal v hnusných socialistických čekárnách s chrchlajícími lidmi. S pomlácenými a pořezanými asociály na chirurgii. Bylo mi zle, měl jsem horečku a toto jsem musel absolvovat. To pro člověka, který žije civilizovaný život, využívá kvalitní privátní služby v mnoha oborech, dost šokuje. Proč si proboha nemohu připlatit za to, abych ani v nemocnici nemusel čekat ve frontě s lidmi, kterým se všude jinde vyhýbám (existence z Výměny manželek)? Proč si nemohu připlatit za kvalitu, na kterou jsem zvyklý ve všech jiných oblastech? Zvlášť když si pak člověk uvědomí, že na zdravotním "pojištění" odvádí násobek toho, co ti ostatní chrchlající, bezďáci, pořezaní a pomlácení alkoholici, atd... Ne, já chci kapitalismus! Chci systém, kde každý svého štěstí strůjcem. Kde je každý zodpovědný za své činy, každý nese následky své (ne)píle, (ne)zodpovědnosti, (ne)prozíravosti. Chci systém, kde si mohu zvážit, kolik chci na zdrav.pojištění dávat a jaké služby v jaké kvalitě požaduju. Systém, kde mám šanci svou pracovitostí a zodpovědností ovlivnit to, co si mohu dovolit, jak kvalitní služby si mohu koupit.
    Hayek
    • Re: S O C Í K
      17.03.2020 12:36

      Ve skutečnosti je to tak, že movití mají své lékaře, kterým stačí zavolat. Pokud máte dost peněz, můžete se s některým lékařem dohodnout a on se o vás postará i o víkendech. Zajistí péči, kterou byste si představoval. Budete si platit zhruba tolik, kolik byste si platil na hrotu ve špičkovém zdravotním systému. Pokud by se povedlo naplnit vaše představy, byly by některé nemocnice jen pro chudé a ty by vypadaly tak, že by tam pošel kdekdo, kdo by zrovna nebyl při penězích. Druhá věc je, jak jste dokázali v Praze svojí nekompromisní bezohledností a nadutostí vyřídit hodně z toho, co fungovalo. Zdravotnictví v Praze není v některých oblastech srovnatelné se zdravotnictvím na venkově. Leckde mimo Prahu byste nebyl pinkán z čekárny do čekárny. Je to hlavně tam, kde si lidé váží práce lékařů i dalšího zdravotnického personálu. V Praze válka mezi lékaři a pacienty dávno vypukla a přenáší se dál, podobně jako infekční choroby.
      Kelner
      • Ostrovy totality
        17.03.2020 13:12

        __________________________________________________________________________ Jistě, OPRAVDU VELMI MOVITÍ si mohou zaplatit svého doktora či kliniku ve Šýcarsku. Takový Bureš, nebo Kernel či Bacala, si zaplatěj exkluzivní privátní péči. Ale já mluvím o normálních podnikatelích, živnostnících a zaměstnancích, kteří dávali ve škole pozor a nehráli si pod lavicí piškvorky a po škole šli na angličtinu či kurz informatiky a ne na pívo a fotbáál. Tedy o lidech, kteří mají třeba dvoj až deseti násobek průměrné mzdy, platí zdravotní výpalné obřích rozměrů, ale dostávají za to péči v kvalitě pomalu sedmdesátých let (alespoň ty čekárny, ordinace, čekací doby, nemožnost objednat se na konkrétní čas, atd... tak vypadají). A nemají možnost si připlatit rozumný peníz za kvalitnější služby. Protože ve zdravotnictví je socialismus a státní monopoly-molochy. __________________________________________________________________________ Mluvím o tom, že pilný, pracovitý a vzdělaný člověk dnes má možnost si všude, kde funguje trh, připlatit za kvalitu. Nemusí se mačkat u mastné tyče v socce, ale veze si zadek v Audině a poslouchá při tom audio Bose, užívá si vyhřívané-ventilované-masážní sedačky a komfort čtyřzónové klimy. Nemusí na dovolenou do Jugošky do kempu, ale může na pěkné místo do pětihvězdy s all inclusive. Všude, kde je SVOBODA a trh, si může připlatit za vyšší kvalitu a lepší servis. Může si nechat vozit jídlo z dobrých restaurací až do domu. V privátní zubní klinice okolo něj skáčou, snažej se, aby ho to ani trochu nebolelo a to prostředí tam je pěkné - ne hnus jako v erární socialistické nemocnici (spíš lazaret je vhodnější slovo). __________________________________________________________________________ Takovej člověk ví, proč se stále vzdělává, proč si rozšiřuje kvalifikaci, proč se učí další jazyk, proč v práci tráví 10 hodin denně - právě proto, aby sobě a svým blízkým mohl zajistit lepší a pohodlnější život. I proto máme hospodářský růst: protože lidi jsou motivováni více a lépe pracovat, aby si toto všechno mohli dovolit, aby jejich život byl lepší. A pak přijdou do erárního špitálu a přestože na zdravotním "pojištění" platí ranec, tak na ně dýchne středověk, neochota, šlendrián, ekl. __________________________________________________________________________
        Hayek
        • Re: Ostrovy totality
          17.03.2020 15:25

          Tady je třeba se vrátit do minulosti. Když tu začala řádit rudá banda za přispění diktátorů z Východu, změnilo se tu všechno v neprospěch dnešní doby. Přirozený vývoj by znamenal i to, že byste zaručeně byl v příslušné kolonce pacientů s určitým standardem. Kolik byste platil, tolik byste měl péče. Tady se přerušily vývoje ve všem. Nejen ohledně zdravotnictví. Stát přišel o své největší bohatství, které využívá onen spolek diktátorů - uran. Přišel o šanci vytvořit si řádnou strukturu, dálniční sítě. Šlechta přišla o majetky, vzdělaní lidé byli v kriminálech, národ byl zahnaný do kouta bez nároku na normální život. Tam hledejte odpověď na dotaz, proč si dnes musíte stěžovat. Máte štěstí, že se můžete učit angličtinu. My jsme se chtěli na základní škole učit anglicky. Chodil jsem do třetí třídy. Paní zástupkyně ředitele sehnala učebnice a zahájili jsme výuku. Stihli jsme tři lekce. Poté se paní zástupkyně ocitla v nemilosti jakéhosi okresního tajemníka strany, dostala koště s kýblem i hadrem a byla vyřešená. Nám to zakázali, knížky sebrali a byli jsme připraveni na čtvrtou třídu, ve které začala povinná výuka hatmatilky. Prožili jsme si to svinstvo v našich nejlepších letech. V mládí jsme za krkem přes 20 let měli osvoboditele. V Čiernej pri Čope začínala černá díra, do které se všechno odtud donekonečna sypalo. A tam to mizelo. Přitom to všechno bylo pořád málo.
          Kelner
          • Obnovení SVOBODY volby a zacházení z vlastním životem a majetkem
            17.03.2020 16:30

            No v podstatě souhlasím. Škody napáchané bolševikem jsou enormní. Jenže: oni si ten socik i bez bolševika zavedli i na Západě. To, že si dnes nemohu uzavřít KOMERČNÍ zdravotní pojištění s klasickou SPRAVEDLIVOU pojistkou, je jen dnešní problém řešitelný škrtem pera (triviální deregulace, účast ve státních systémech by se stala dobrovolnou, lidé by mohli přejít do komerční alternativy). Hezky pojistné neodvozující se od výše příjmu (jako WTF, pojistka domu či auta také záleží na výší příjmu?!), ale od míry rizika (bonus za zdravý živ.styl, přiměřené sportování, nehulení a nechlastání, chození na preventivní prohlídky, ... malus za adrenalinové rizikové sporty, nadváhu, hulení, práci v nezdravém rizikovém prostředí, ...).
            Hayek
            • Re: Obnovení SVOBODY volby a zacházení z vlastním životem a majetkem
              17.03.2020 18:14

              Souhlasím s Vámi. Dalo by se to vyřešit. Jenže zákony jsou s minulostí tak prorostlé, že by jeden boural druhý. A máme na to hodně líné politiky, aby to dali do kupy. Mějte se pěkně. Jste mlád, tak se třeba ještě dočkáte lepších časů.
              Kelner
    • Re: S O C Í K
      17.03.2020 11:27

      Pokud si vyděláš dost peněz můžeš si super zdravotní péči zaplatit ve Švýcarsku. Sice tě to nijak nezbaví platit si "pojištění" zde, ale chápej nejedná se o pojištění, ale do daň.
      ..
      •  
        17.03.2020 13:02

        Jistě, ale toto všechno platí jen pro OPRAVDU BOHATÉ. Je mi jasné, že Bureš, nebo Kernel či Bacala, ci zaplatěj exkluzivní privátní péči. Ale já mluvím o normálních podnikatelích, živnostnících a zaměstnancích, kteří dávali ve škole pozor a nehráli si pod lavicí piškvorky a po škole šli na angličtinu či kurz informatiky a ne na pívo a fotbáál. Tedy o lidech, kteří mají třeba dvoj až deseti násobek průměrné mzdy, platí zdravotní výpalné obřích rozměrů, ale dostávají za to péči v kvalitě pomalu sedmdesátých let (alespoň ty čekárny, ordinace, čekací doby, nemožnost objednat se na konkrétní čas, atd... tak vypadají). A nemají možnost si připlatit rozumný peníz za kvalitnější služby. Protože ve zdravotnictví je socialismus a státní monopoly-molochy.
        Hayek
        • málo lidí
          23.03.2020 17:23

          ONo dost záleží, jak je to kapacitně zajištěné personálně, a to u nás je to ještě zlaté proti britské NHS. A to je otázka peněz. Stejně tak štábní kultura. Ještě k tomu pojištění: ono u komerčních pojištění jsou častým jevem výluky a pak nejsou krytá největší zdravotní rizika. A odhadnout správné pojištění je práce pro profesionála, takže při jednání s pojišťovnou budeš odrbán. Další zkušenost je, že soukromé zdravotní služby jsou často (Ne všechny!) zalidněné lidmi s dobrým vystupováním, ale bídnými znalostmi, k tomu v případě komplikací pacienta předávají ze svého pracoviště do státního...
          Hawkie
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba