Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Erste za kvartál ziskem nad odhady. Celý rok tvrdě zasáhne koronavirus

Erste za kvartál ziskem nad odhady. Celý rok tvrdě zasáhne koronavirus

30.04.2020 8:14, aktualizováno: 30.4. 8:33
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bankovní skupina Erste, jejíž akcie jsou obchodování na vídeňské i pražské burze a pod kterou patří tuzemská Česká spořitelna, zakončila první čtvrtletí roku se ziskem 235,3 milionu eur, nad očekáváním 221,6 mil. eur dle konsensu agentury Bloomberg. Na úrovni celého roku 2020 však očekává významný pokles ziskovosti a významný vzestup nákladů rizik v souvislosti koronaviru a dopadů do ekonomiky.

Erste v prvním čtvrtletí roku 2020 dosáhla celkových příjmů 1,63 miliardy eur a čistého úrokového výnosu 1,23 miliardy eur. Očekávání dle konsensu analytiků pro agenturu Bloomberg bylo 1,72 mld. eur, respektive 1,18 mld. eur
Rezervy na špatné úvěry v prvním čtvrtletí dosáhly 61,7 milionu eur při kapitálové vybavenosti na úrovni běžného Tier 1 ukazatele 13,1 %.

Provozní zisk banky dosáhl 551,7 milionu eur a nepředstihl tak vlastní sestavený odhad 599,1 mil. eur. Poplatkové příjmy pak dosáhly 504,2 mil. eur, nad očekáváním 496,4 mil. eur

Ratingová agentura Standard & Poor's potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků Erste (dle dat Bloomberg v objemu kolem 50 miliard eur) na stupni "A" s výhledem stabilním.

Koronavirus zatemnil výhled pro 2020

Především vystupňované náklady na špatné úvěry mají být dle Erste důvodem významně nižší ziskovosti na úrovni celého roku 2020 a to v důsledku krize kolem koronaviru, uvedla banka spolu s výsledky. Růst rizik očekává banka u spotřebitelských úvěrů o 0,8 % či řádově 1,3 miliardy eur a dostává se tak na řádově čtyřnásobek očekávání pro letošek před rozpukem koronaviru. Banka pro globální ekonomiku nyní pracuje s hlavním scénářem oživení ve tvaru V po zhruba šesti měsících. "Nemáme žádný scénář, jak se vypořádat se současnou bezprecendentní situací, vyjma zdravého rozumu. Žádná země, žádný region, žádný sektor nedůstal z pohledu dopadu pandemie stranou," uvedl šéf banky Bernhard Spalt.

Opuštění výhledu v úvodu dubna

Erste v úvodu dubna oznámila, že pozastavuje platnost výhledu pro rok 2020 z listopadu a potvrzený ještě letos v únoru kvůli "nedostatku předvídatelnosti v souvislosti s důsledky pandemie koronaviru". Odstávky související s koronavirem vedly podstatnému zhoršení hospodářského výhledu, a to i navzdory tlumícím krokům v politice, měnové politice a ze strany regulátorů, uvedla tehdy banka. „Zastavení ekonomické aktivity pravděpodobně negativně ovlivní vyhlídky v byznysu obecně,“ stálo v prohlášení. Zvýší se zřejmě náklady na riziko, naopak kvalita aktiv se zhorší. Moratorium na splátky úvěrů může mít negativní účinky také.

Nejméně odklad dividendy

Před koncem března Erste uvedla, že přehodnocuje výplatu dividendy z výsledku hospodaření roku 2019, navrženou ve výši 1,5 EUR/akcie. Odkládá také valnou hromadu. Podobně, jako Česká národní banka na české banky, apeloval rakouský regulátor FMA na banky rakouské, aby v zájmu zvýšení své odolnosti v nejisté době zvážily výplaty dividend, zpětné odkupy akcií, případně i odměny managementu. „Odsunem rozhodnutí o finální dividendě bude moci management Erste přijmout informovanější a více na faktech postavené rozhodnutí,“ uvedla v březnu banka s tím, že jednat bude „v nejlepším dlouhodobě zájmu akcionářů i ve světle svého působení v Rakousku a střední a východní Evropě“. Valná hromada banky byla původně plánována na 13. května do Vídně.

České spořitelně klesl zisk o pětinu

České spořitelně klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 19,8 procenta na 3,2 miliardy korun. Provozní zisk se snížil o 1,2 procenta na 5,3 miliardy korun. Banka poskytla meziročně více úvěrů, rostl i objem hypoték. Hospodářské výsledky dnes Česká spořitelna zveřejnila na svém webu. "Důležitým přispěvatelem k finančním výsledkům České spořitelny byl provozní zisk, zejména čistý úrokový výnos. K provoznímu zisku přispěl také čistý výnos z poplatků a provizí," uvedla banka v tiskové zprávě, kterou přepisuje agentura čtk.

Čistý úrokový výnos vzrostl meziročně o 6,8 procenta na 7,8 miliardy korun. Za nárůstem jsou podle banky rostoucí klientské úvěrové obchody a vklady a zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou v roce 2019 a na začátku roku 2020. Nedávná snížení sazeb ČNB v průběhu března měla na čistý úrokový výnos v 1. čtvrtletí 2020 podle ČS jen omezený dopad. Čistá úroková marže vztažená k úročeným aktivům se v 1. čtvrtletí meziročně zvýšila z 2,10 procenta na 2,17 procenta.

Čistý výnos z poplatků a provizí meziročně klesl o 3,9 procenta na 2,1 miliardy korun. "Pokles byl způsoben dopadem platebních převodů (regulace SEPA) účinným od prosince 2019, snížením poplatků za běžné účty a nižšími příjmy z pojištění. Na druhé straně byly tyto efekty částečně kompenzovány růstem transakcí s cennými papíry," sdělila ČS.

Celkové provozní náklady se oproti loňskému 1. čtvrtletí zvýšily o 3,7 procenta na pět miliard korun. O 3,9 procenta vzrostly náklady na zaměstnance, podle banky především kvůli nárůstu mezd.

Hrubý objem klientských úvěrů Skupiny ČS očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 6,1 procenta na 759,1 miliardy korun. Úvěry domácnostem stouply o 7,2 procenta na 415,9 miliardy korun, a to především díky hypotékám fyzickým osobám. Objem úvěrů podnikatelským subjektům se bez vlivu reverzních repo operací meziročně zvýšil o 4,7 procenta na 270,9 miliardy korun, přičemž byl částečně ovlivněn změnami kurzu koruny.

Závazky ke klientům vzrostly meziročně zhruba o pětinu na 1,19 bilionu korun. Vklady domácností se zvýšily o 7,1 procenta na 732,6 miliardy Kč, vklady korporátní klientely o 17 procent na 236,6 miliardy korun a vklady klientů veřejného sektoru se vlivem přílivu volatilních krátkodobých vkladů v meziročním srovnání zvýšily o 111,5 procenta na 223,6 miliardy Kč.

Konsolidovaná bilanční suma banky dosáhla ke konci března 1,6882 bilionu korun a ve srovnání s objemem bilanční sumy ke konci loňského roku se zvýšila o 15,7 procenta.

 

Čtěte více:

Banky a dividendy: Erste poslechla rakouského regulátora, jako KB a Moneta následují slova z ČNB
25.03.2020 15:34
Rakouská bankovní skupina Erste, která ovládá Českou spořitelnu, přeho...
Erste Group kvůli malé předvídatelnosti pozastavuje výhled na celý rok
02.04.2020 9:47
Erste Group Bank pozastavuje svoji finanční prognózu pro fiskální rok ...
Čtvrtletní čistý zisk Erste pravděpodobně poklesl (odhad Patrie)
29.04.2020 16:22
Erste Group Bank (v Revizi) zveřejní své výsledky za první kvartál ro...

Váš názor
  •  
    04.05.2020 21:10

    Erste musí být hernajs echt happy, že mají českou spořku!
    Čert
Aktuální komentáře
16.04.2024
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m