Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Akcie předběhly dobu, atraktivní sektory a u nás virem napadené byty

Perly týdne: Akcie předběhly dobu, atraktivní sektory a u nás virem napadené byty

01.05.2020 15:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Eurostat nezjišťuje jenom inflaci, ale také míru materiální deprivace v Evropě. Podle jeho závěrů Češi moc materiálně deprivovaní nejsou, v porovnání třeba s Bulharskem, ale také s Rakouskem či Německem! Prodej bytů se u nás ovšem propadl víc než po krizi z roku 2008. Developeři nicméně před příchodem korony zažívali dobré časy, takže aktuální situace by mohla trh spíše vrátit do normálu. A pokud jde o zlaté doly...státní podnik Diamo prý připravuje projekt průzkumu ložiska zlata na Jesenicku.

Svět:

Akcie trochu předběhly dobu: Investoři by se měli připravit na „další test předchozí dna“. Podle CNBC to tvrdí investor a analytik James Bianco, podle kterého se dubnové zisky přemění v další ztráty. Podle něj je současná rally podobná předčasným posílením trhu v době dlouhodobého medvědího trendu. Bianco už před časem varoval, že turbulence způsobené koronavirem budou horší než předchozí finanční krize. Tehdy podle svých slov vše prodal, držel hotovost a jeho postoj nezměnila ani následná rally. CNBC dodává, že index S&P 500 v dubnu posílil zhruba o 14 %, což je nejlepší výsledek od roku 1974.

Bianco se domnívá, že index S&P 500 se dostane zpět na úrovně kolem 2 200 bodů, a to „pravděpodobně na konci léta“. Dostaví se totiž „zdrcující pochopení toho, že život se nevrátí zpět k normálu ve chvíli, kdy znovu otevřeme ekonomiku“. Trh podle něj naopak nyní věří, že dojde k otevření ekonomiky a „pak všichni začnou předstírat, že je rok 2019“. To by například znamenalo, že „na metro zase bude dohromady čekat 500 lidí“. Bianco tvrdí, že se pohybujeme směrem k období nízkého růstu a nic na tom nezmění ani agresivní monetární politika Fedu. Trh tak „trochu předběhl dobu“.


Atraktivní vykuchané sektory:
Mike Wilson z Morgan Stanley má poněkud optimističtější pohled na další vývoj než James Bianco. Investoři by se podle něj měli zaměřit na „totálně vykuchané“ sektory, protože americká ekonomika míří směrem k oživení. Wilson je podle svých slov celkově optimista a největší potenciál podle něj leží v oblastech, které doposud nejvíce zaostávaly. Takže například banky a zboží dlouhodobé spotřeby by mohly mít více potenciálu, než některé akcie velkých růstových firem.

„Neříkám tím nic špatného o Googlu, nebo dalších podobných akciích. Jsou to výborné firmy, mají výborné podnikatelské modely, ale nemají už takový potenciál jako ty akcie, které doposud zaostávaly“, uvedl stratég pro CNBC. Posilování trhu se nyní podle něj rozšiřuje na stále více titulů a k tomu obvykle dochází, když se ekonomika pohybuje ven z recese. Stratég ale nedoporučuje energetiku „kvůli tomu, co se děje na komoditních trzích“. CNBC dodává, že Wilson byl jeden z prvních, kteří v roce 2019 varovali před problémy a nyní od března tvrdí, že na trhu jsou příležitosti.


Propad ekonomické aktivity se prohlubuje: Goldman Sachs v následujícím grafu shrnuje vývoj ekonomické aktivity v USA a je zřejmé, že po březnovém propadu se situace neobrací, naopak. Aktivitu táhne podle grafu dolů zejména výrobní sektor:

perly aktivita USA


Propad počtu odpracovaných hodin: Mezinárodní organizace práce ILO v následujícím grafu shrnuje odhadované poklesy celkového počtu odpracovaných hodin relativně k předkrizovému stavu. Zatímco v prvním čtvrtletí došlo k 4,5 % poklesu, ve druhém už k 10,5 % poklesu. Z geografického hlediska byl propad nejsilnější na americkém kontinentu a v Evropě, nejnižší naopak v Africe:

perly propad ILO práce


Materiální deprivace v Evropě:
Eurostat tento týden nabízí přehled evropských zemí podle míry materiální deprivace. Tedy podílu domácností, které si nemohou dovolit alespoň čtyři položky z těch vyobrazených níže. Nejvyšší je tato deprivace podle oficiálních dat v Bulharsku, Řecku a Rumunsku. Méně než dvě domácnosti ze sta jsou naopak takto deprimovány v Lucembursku, či Švédsku. Průměr EU se nachází na 5,6 %, Česká republika se s 2,7 % nachází znatelně pod ním a je na tom dokonce marginálně lépe než Německo, či Rakousko:

materiální deprivace ČR EU


a u nás doma...

Korobyty: Ihned.cz tento týden píše o „bytech napadených koronavirem“. „Prodej nových bytů zažívá kvůli virové epidemii větší propad než po vypuknutí finanční krize v roce 2008. V Praze se jich podle dat z portálu Cenová mapa v březnu prodalo jen 265. To v porovnání s loňským rokem znamená propad o 45 procent. Kvůli uzavření hranic z českého realitního trhu totiž „ze dne na den zmizeli cizinci“. Méně prý navíc kvůli obavám z nákazy koronavirem a jejího dopadu na ekonomiku nakupují i čeští klienti. A „lidé si navíc potřebují investici do bydlení, která je obvykle spojená s hypotékou až na několik desetiletí, rozmyslet. Nejistota ohledně budoucího vývoje české ekonomiky tomu nenahrává. A opatrné jsou i banky“.

Ihned.cz ale dodává, že „ačkoliv se bytů prodává méně než dřív, žádný z oslovených developerů zatím nemá obavy z toho, že by se na konci roku propadl do ztráty. Propad totiž přišel pro developery v dobrou dobu. Zejména na pražském trhu panoval tak velký převis poptávky nad nabídkou, že byty v nových projektech byly vyprodány dávno před dokončením, na některé se dokonce tvořily pořadníky“. Koronavirová krize „trh spíš vrátí k normálu a přispěje k vyrovnání nabídky a poptávky, než že by odstartovala dlouhodobý pokles tržeb a cen“.


Průzkum zlata: Seznam.cz píše, že „státní podnik Diamo připravuje projekt průzkumu ložiska zlata na Jesenicku“. Společnost „během tří let prozkoumá zásoby zlata na území o rozloze 5,88 kilometrů čtverečných. Výsledky budou využity pro stanovení aktuálních podmínek využitelnosti ložiska. Těžba se tam zatím neplánuje“.

„Projekt geologických prací zpracovává státní podnik pro oblast zlatohorského důlního rudního revíru a území existujícího odkaliště. Cílem průzkumných prací v etapě vyhledávání ložiska je zhodnotit dříve provedené výpočty zásob zlata a provést nový výpočet zásob s využitím dostatečného množství archivních dat. Ministerstvo průmyslu a obchodu v roce 2016 prozatím upustilo od záměru obnovit tam těžbu zlata, protože by se podle tehdejších propočtů kvůli nízkým cenám tohoto drahého kovu nevyplatila. Ceny zlata od té doby opět vzrostly“, dodává seznam.cz.

 

Čtěte více:

Hotovost jako dlouhodobá konkurenční výhoda
30.04.2020 17:44
Po poslední finanční krizi zvýšila řada firem zásobu hotovosti ve svýc...
Komentář: HDP v eurozóně padá, ECB reaguje rozšířením nákupů
30.04.2020 16:40
HDP v eurozóně již v prvním kvartále propadlo o 3,8 % meziročně, a to ...
Summary: Katastrofální ropná situace zasáhla Shell, ten poprvé od války osekává dividendu
30.04.2020 17:39
EVROPA: Royal Dutch Shell (Investiční tipy) 1Q20 Katastrofální situace...
Čtvrtletní výsledky Applu překonaly očekávání
01.05.2020 8:45
Čtvrtletní výsledky americké technologické společnosti Apple překonaly...
Spotřebitelské výdaje v USA kvůli koronaviru rekordně klesly
01.05.2020 8:57
Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v březnu kvůli koronavir...
Amazonu výrazně vzrostly tržby, zisk ale klesl
01.05.2020 9:11
Americký internetový obchod Amazon v prvním čtvrtletí zvýšil čisté tr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m