Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vlažný restart ekonomiky

Rozbřesk: Vlažný restart ekonomiky

08.07.2020 9:30
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jako nepříliš svižný restart lze zhodnotit výsledky z české ekonomiky za květen, které byly zveřejněny včera. Průmysl si sice připsal oproti nejhoršímu měsíci roku – dubnu – necelých 14 %, avšak v meziročním vyjádření stále ztrácel téměř 26 %. Ještě hůře na tom byl automobilový průmysl, jehož produkce v době, kdy se rozjížděla výroba všech tří automobilek, byla ve srovnání s loňském květnem zhruba poloviční. A přibližně o polovinu nižší byly i nové zakázky pro tento u nás nejvýznamnější průmysl. A právě nové objednávky v tuto chvíli představují největší riziko pro průmysl jako takový, protože poté, co dokončí ty stávající, bude stát před otázkou, co dál.

Bez ohledu na délku kurzarbeitu vyhlídky českého průmyslu stojí a padají s poptávkou, zejména tou zahraniční. A ta třeba v případě automobilů nevypadá vzhledem k pravděpodobným investičním škrtům firem i opatrnějšímu utrácení domácností úplně nejlépe. Navíc tentokrát nemůže spoléhat ani na státní podporu v podobě německého šrotovného, které míří na nové „zelené“ modely. Stejně nepřesvědčivě jako výsledky českého průmyslu můžeme hodnotit i ty německé, které přišly rovněž na řadu včera ráno, nebo statistiky nových zakázek z pondělí. Potvrzuje se tak to, co už trochu vyplývalo z průzkumů, a sice že za zvýšeným optimismem (ať už jde o Ifo nebo PMI) netřeba hledat pouze znovu rozběhnuté výrobní linky nebo plnící se zakázkové knihy, ale především velká očekávání od příštích měsíců. Ať už podpořená návratem zahraniční poptávky nebo předpokládaným velkým rozpočtovým impulsem.

Zatímco v případě průmyslu už můžeme hovořit o určitém odrazu od pomyslného dna, v případě stavebnictví, které utrpělo v době koronaviru nesrovnatelně menší šrámy, se zatím restart až tak nepovedl. Produkce pokleslo v meziročním i meziměsíčním srovnání, nicméně šlo především o výpadek na straně menších firem a živnostníků. Recese nicméně má sílu do dalšího vývoje stavebnictví silně zasáhnout, ať už v důsledku investičních škrtů firem a municipalit nebo obratu dosavadních trendů na komerčním realitním trhu. Jasnější náznaky případných změn budou patrné až z nových zakázek, které budou k dispozici až za měsíc. V každém případě ještě dnes uvidíme, jak se po „rozvolňování“ začalo dařit maloobchodu nebo restauracím a hotelům. Jak hutný byl restart v této části služeb, se totiž nedá snad ani nijak odpovědně odhadnout. Jedinou jistotou až do zveřejnění výsledků tak bude v podstatě jistá vítězná pozice internetových obchodů. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy
Koruna se v průběhu včerejšího obchodování pohybovala v úzkém pásmu okolo hranice 26,70 EUR/CZK. Nová domácí čísla potvrzující opatrný restart ekonomiky po začátku rozvolňování restriktivních opatření ji nechala zcela chladnou. Číslem, které by mohlo mít ambici na korunu či sazby zapůsobit, bude až červnová inflace, která přijde na řadu v pátek. Ukáže totiž, v jaké míře se naplňuje aktuální prognóza ČNB, podle které by už centrální banka neměla dál snižovat svoji základní úrokovou sazbu. Dluhopisový trh dnes čekají dvě emise delších bondů (sedmiletý a jedenáctiletý) v maximální hodnotě 5 mld. korun. MF tak bude dál pokračovat v budování likviditního valu, který bude nakonec využit na financování letošního plánovaného půl biliónového schodku státního rozpočtu. 

Zahraniční forex
Nárůst averze vůči riziku, který reflektuje nespokojenost trhů s vývojem epidemie, pomohl globálně dolaru. Americké měně se přitom daří navzdory tomu, že epidemiologická situace je v USA tristní (včera +55 tisíc nových COVID případů).

Zhoršení globálního sentimentu rovněž pociťují regionální měny zlotý a forint. Za jejich depreciací mohou stát i lokální faktory - zlotý může být nervózní z prezidentských voleb a forint z dnešních inflačních dat, jež mohou dát MNB záminku k dalšímu snížení sazeb.

Ropa
Pozoruhodně stabilní zůstává nadále cena ropy Brent, která je od počátku července přikována k hranici 43 dolarů za barel. Překvapivý nárůst zásob ve Spojených státech, jenž včera reportoval API, trh příliš nerozhodil, neboť ten budou zajímat především dnešní oficiální čísla k zásobám z dílny EIA. 

Právě americký agentura včera publikovala aktualizovaný výhled na ropný trh, ve kterém mírně korigovala odhad poklesu globální poptávky po ropě v tomto roce (z -8,34 na -8,15 mil. barelů denně). Nejdůležitějším závěrem EIA je nad očekávání rychle probíhající rebalancování trhu. Zatímco ještě v dubnu byla tržní bilance v historicky nevídaném přebytku 21 mil. barelů denně, již v červnu EIA odhaduje, že se trh octil v deficitu, a to na pozadí oživení ropné poptávky a produkčních škrtů OPEC+. 

Akcie
Úterní obchodní den v USA byl od samého začátku negativní, ovšem výrazný propad se dostavil až v samém závěru seance. Zpočátku dne se poměrně dobře dařilo technologiím, ale i ty nakonec zčervenaly (Apple -0,2 %, Alphabet -0,7 %, Amazon -1,9 %, Microsoft -1,2 %, Intel -2,1 %). Nejhůře si ale vedl energetický sektor (Halliburton -4,8 %, Exxon Mobile -2,6 %, Chevron -2,6 %). Bankovní sektor zažil rovněž špatný den (Bank of America -2,8 %, Goldman Sachs -3,9 %, Mastercard -1,9 %). Za zmínku stál další růst akcií Tesla (+1,3 %).

 

Čtěte více:

Bloomberg: Microsoft, Shopify, Zoom. Které aplikace půjdou více na dračku?
08.07.2020 5:44
Digitální tržiště a aplikace na produktivitu zaměstnanců si mohou udrž...
Akcie v USA v úterý propadly
07.07.2020 22:07
Úterní obchodní den v USA byl od samého začátku negativní, ovšem výraz...
Zlato je nejdražší od roku 2011, cena překonala 1800 USD
08.07.2020 13:02
Cena zlata k okamžitému dodání dnes poprvé od listopadu 2011 překonala...
Deutsche Bank zaplatí v USA pokutu kvůli vztahům s Epsteinem
08.07.2020 8:28
Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank zaplatí ve Spojenýc...

Váš názor
  • vlažný restart?
    08.07.2020 11:15

    nový začátek, opětovné spuštění ekonomiky? Kde? V Čechách? :-). Asi nechápou význam tohoto slova. O žádný restart se nejedná. Pouze se bezmyšlenkovitě, nesmyslně, bezcílně sypou vypůjčené prachy do černé díry. Když rozumně investuji, zítra se mě peníze vrátí, když bezmyšlenkovitě nasypu půjčené prachy do černé díry, tak zítra budu muset sypat dvakrát víc. Hlavní je čerpať!
    oradapoisson
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university