Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Česká zbrojovka stanovila cenové rozpětí k IPO. Tady jsou podrobnosti

Česká zbrojovka stanovila cenové rozpětí k IPO. Tady jsou podrobnosti

22.09.2020 10:56, aktualizováno: 22.9. 12:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká zbrojovka Group SE oznamuje zahájení veřejné nabídky svých akcií. Společnost dnes zveřejnila prospekt a oznámila cenové rozpětí v intervalu 290 až 370 za akcii. Investoři budou s jejími akciemi moci začít obchodovat zřejmě od 2. října 2020. Z výpočtů Reuters vyplývá, že IPO oceňuje firmu na 13,6 miliardy při horní hranici stanoveného cenového rozpětí při plné emisi nabízených nových akcií.

Primární veřejnou nabídku lze stručně charakterizovat těmito parametry, které dnes společnost představila:

• Nabídka akcií zahrnuje veřejnou nabídku drobným investorům v České republice a dále neveřejnou mezinárodní nabídku určitým institucionálním investorům mimo Spojené státy americké v souladu s předpisem Regulation S a kvalifikovaným institucionálním investorům ve Spojených státech ve smyslu pravidla 144A či v souladu s jinou platnou výjimkou dle amerického zákona o cenných papírech (U.S. Securities Act) z roku 1933.

• Časové období, během něhož mohou investoři podávat své objednávky, začíná 22. září 2020 s předpokládaným koncem 1. října 2020 v 17:00 SEČ pro institucionální investory a 1. října 2020 v 16:00 SEČ pro drobné investory. Společnost se může rozhodnout Nabídkové období prodloužit nebo zkrátit.

• Nabídka je tvořena až 6 911 638 nových akcií, které budou společností vydány, a dále nejméně 2 024 621, nejvíce však 4 859 091 stávajících akcií firmy, které jsou v současnosti v držení společnosti Česká zbrojovka Partners SE, která v této transakci vystupuje jako prodávající akcionář.

• Minimální velikost objednávky je 10 akcií. Maximální velikost objednávky není omezena.

• Cenové rozpětí nabídky bylo stanoveno na 290 až 370 za jednu akcii.

• Předpokládá se, že konečná cena nabídky bude stanovena v rámci stanoveného cenového rozpětí na základě tržní kapitalizace společnosti ve výši 10,7–13,0 mld. po ukončení nabídky. Konečná nabídková cena za nabízené akcie pro drobné investory nepřekročí horní mez cenového rozpětí. V případě institucionálních investorů může konečná nabídková cena horní hranici cenového rozpětí přesáhnout. Společnost předpokládá zveřejnění konečné nabídkové ceny a celkového počtu akcií, které budou prodány, okolo 1. října 2020.

• K pokrytí případného navýšení nabídky poskytne prodávající akcionář až 1 214 773 stávajících akcií, tedy množství odpovídající přibližně 10 procentům maximálního celkového počtu akcií v IPO.

• Pokud se zaměstnanci skupiny rozhodnou k účasti v nabídce, mohou se jejich alokace lišit od alokací ostatních drobných investorů.

• Za předpokladu, že bude cena nabídky ležet uprostřed cenového rozsahu, a že prodávající akcionář prodá maximální počet akcií a manažer stabilizace nabídky uplatní opci navýšení v plné výši, se bude celková hodnota nabídky pohybovat kolem 4,3 mld. .

• Po dokončení nabídky bude celkový počet akcií společnosti dosahovat až 36 749 638 akcií.

• Předpokládaný hrubý výtěžek nabídky, za předpokladu, že všechny akcie budou prodány za cenu uprostřed cenového rozpětí a při uplatnění opce navýšení v plné výši, bude přibližně 2 mld. pro společnost a 2 mld. pro prodávajícího akcionáře.

• Po dokončení nabídky bude prodávající akcionář nadále vlastnit a ovládat většinový podíl ve společnosti.

• Prodávající akcionář bude souhlasit s omezením prodeje (lock-up) na své zbývající akcie ve společnosti v délce trvání 720 dní. Na firmu se bude rovněž vztahovat lock-up v délce trvání 180 dní na jakékoliv nově vydávané akcie, až na obvyklé výjimky.

• Společnost podá k BCPP žádost o přijetí nových akcií k obchodování na hlavním trhu BCPP (Prime Market).

• Očekává se, že po dokončení nabídky se při nabídkové ceně uprostřed cenového rozpětí bude free float pohybovat mezi 23 % až 34 % všech akcií firmy, za předpokladu, že společnost prodá 6 073 864 akcií a prodávající akcionář v prvním případě prodá minimálně 2 024 621 akcií, v druhém případě 6 073 864 akcií (při uplatnění opce navýšení v plné výši).

Čistý výtěžek z IPO chce firma použít k úplnému nebo částečnému financování investičních nákladů a výdajů spojených s realizací projektu výrobního závodu ve městě Little Rock v Arkansasu. Zde počítá s částkou z IPO 40 milionů USD až 50 milionů USD. Zbylou část chce využít k posílení provozního kapitálu a na další firemní účely, včetně financování možných akvizičních příležitostí. Firma to uvedla v dnešní tiskové zprávě.

Dividenda?

S každou akcií se pojí právo jejího držitele na výplatu dividendy. V souladu se svou dividendovou politikou platnou od účetního roku končícího 31. prosince 2020 hodlá firma cílit na roční výplatu dividendy ve výši 33 % konsolidovaného čistého zisku za daný účetní rok. Dividendy bude vyplácet v českých korunách.

„Jako Česká zbrojovka Group považujeme nabídku akcií za skvělou příležitost pro naše investory účastnit se našeho rozvoje a úspěchu. Věříme, že společně s nimi dokážeme sehrát zásadní roli v očekávané konsolidaci segmentu ručních palných zbraní a stát se klíčovým partnerem pro ozbrojené složky a uznávanou prémiovou značkou v Evropě a Spojených státech amerických," uvedl prezident a předseda představenstva společnost Česká zbrojovka Group Lubomír Kovařík.

Jan Drahota, místopředseda představenstva CZG, uvedl: „Finanční výsledky a úspěchy v posledních letech jasně ukázaly, že CZG je díky svému robustnímu obchodnímu modelu, silnému růstu, výborným hospodářským výsledkům a celkovému postavení na trhu perfektně vybavena pro to, aby dokázala naplnit svou vizi. Plány na expanzi ve Spojených státech jen potvrzují náš cíl stát se v oboru střelných zbraní skutečně světovým hráčem.“

Akcie firmy byly s účinností od 1. června 2020 zapsány na hlavním trhu Burzy cenných papírů Praha. Společnost podá žádost o přijetí nových akcií k obchodování na hlavním trhu BCPP. Společnost předpokládá, že nově vydané akcie budou k obchodování na hlavním trhu BCPP přijaty ve dnech kolem 7. října 2020 pod symbolem CZG a že investoři budou moci s akciemi začít obchodovat od 2. října 2020 nebo kolem tohoto data.

zbrojovka harmonogram IPO akcie

Prospekt pro IPO společnosti schválila včera Česká národní banka s účinností k dnešnímu dni. Součástí prospektu je množství informací o minulé výkonnosti firmy, nikoli ale výhled, podotkl na tiskové konferenci Drahota. Firma ovšem očekává další růst, uvedl také. Pokud jde o listopadové prezidentské volby v USA, na americkém trhu Česká zbrojovka působí od roku 1997 a kontinuálně tam roste bez ohledu na to, zda ve volbách vítězí kandidát demokratické nebo republikánské strany, prohlásil na dotaz Patria.cz.

Pokud jde o předpokládaný zájem, bude road-show probíhat na všech trzích, které tato nabídka zahrnuje. "Máme indikovaný zájem ze všech trhů," prohlásil také Drahota na dotaz novinářů.

Silně exportně založená CZG je jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. Společnost má své sídlo v České republice a výrobní závody v ČR a ve Spojených státech. V současné době CZG - Česká zbrojovka Group zaměstnává přibližně 1 600 lidí v České republice, Spojených státech a Německu.

Firma již dříve uvedla, že výnosy dosáhly v první polovině tohoto roku rekordních 3,4 mld. korun, což je meziročně nárost o 13,5 %. Firma prodala 228.205 zbraní, což bylo o 15,1 % více než ve stejném období loňského roku. Provozní zisk vzrostl meziročně o 8,0 % na 675,8 mil. Kč. Čistý zisk v meziročním srovnání klesl o 23,5 % na 382,0 mil. Kč především v důsledku nepříznivého vývoje směnného kurzu a souvisejících čistých ztrát z finančních operací. Výsledky se vztahují pouze na pokračující činnosti.

CZG je kontrolována holdingovou společností Česká Zbrojovka Partners, jejím nejsilnějším spolumajitelem je René Holeček. Ten byl v loňském roce vyhlášen časopisem Forbes 30. nejbohatším Čechem.

Zdroje: CZG, Reuters, Patria



 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Bloomberg: Ant Group tlačí IPO technických firem nahoru
01.09.2020 11:09
Ant Group možná zapíše nový světový rekord z hlediska velikosti své IP...
Herní studio Bohemia Interactive zvažuje vstup na burzu
07.09.2020 11:43
Tuzemské nezávislé herní studio Bohemia Interactive zvažuje vstup se s...
Česká zbrojovka plánuje veřejnou nabídku akcií na pražské burze
09.09.2020 9:06
Česká zbrojovka oznámila záměr nabídnout své akcie k obchodování na pr...
Karanténa během pandemie posiluje herní vývojáře z Česka a Polska
09.09.2020 12:52
Nechávat lidi během pandemie doma je výhodné zejména pro růst jednoho ...
Pilulka nabídne investorům podíl na svém růstu. Jsme především technologickou firmou, říká Petr Kasa
10.09.2020 17:39
Společnost Pilulka se po své 7,5leté historii rozhodla, že vstoupí na ...
Nabídka akcií Snowflake je rekordní nabídkou softwarové firmy
16.09.2020 17:43
Primární nabídka akcií společnosti Snowflake se stala největší letošní...

Váš názor
  •  
    22.09.2020 20:49

    Vza do ruky počitačku, 350m zisk krát výplatní poměr 0.3 krát podíl pluchších akcíí 0.34 lomeno 6m akcií bě 5 UKč dividenda. Při ceně 290-370 jest to 1,7-1.35% před daněj. Možná to mám spočitaný špatně, ale vypadá to, že si místo toho koupím Berettu anebo GP100vku od Rugra. Spočtěte kdyžtak někdo prosím P/E.
    Wildething
    •  
      23.09.2020 11:47

      No má to racio a je tam mnoho ale.... 1/velké výkyvy ve výsledovce v oblasti finanční operace.... operační zisk vypadá OK, ale co je za tak velkými pohyby ve výsledovce opravdu schované? 2/úspěch na trhu USA - asi dlouhodobě to bude OK, ale nikdo dnes ani neví jak tam dopadnou volby a pak by investice v USA mohla dopadnout jak Kofola v Polsku... 3/ proč to kvůli cca 2Miliardám IPO prodává (cca 1/3) když mu to nese cca 750 ročně ? to mu to banky nezafinancují ten rozvoj v USa za cca 40-50 mio USD? Pokud počítám střízlivě - zisk cca 500-600 mio ročně->405-486 po zdanění -> cca 36,5mio akcií->11- 13,3 hrubého na akcii ->PE cca 25-33... takže nic moc levného... ?? Divi 33% -> po zdanění někde cca 3 kč tzn. při ceně cca 350 pod 1%.... asi vzhledem k likviditě a pumpování peněz do trhu a očekávání záporných sazeb to mohou i upsat za takto vysokých valuací ale já bych to viděl k férové ceně 200 max 220 Kč...
      TOMTOM
      •  
        06.10.2020 10:03

        Mě to vychází na PE 22 z těch čísel co jste tu uvedli při ceně 290 Kč. Vzhledem k tomu, že za to budou financovat investici do továrny, tak bych spíše počítal Forward PE po dostavení této továrny, protože to výrazně zvýší zisky. Co mi spíš nesedí, je ten 23,5% poklesu čistého zisku. Dost se mi nezdá, že by zisk klesl o tolik kvůli kurzu koruny a že by se ani nezajišťovali. A jako největší riziko do budoucna u této investice pak asi bude případná silná devalvace dolaru, pokud dolar ztratí svůj status rezervní měny. Není to tak dávno, co byl dolar za 13 Kč a může tam být znovu.
        czinvestor
      •  
        23.09.2020 13:22

        Vychází mi to cca stejně jak tobě. Perspektiva tady je, ale víc než 200 bych za to taky nedal. To může být podobný problém jako Kofola se svoji vysokou IPO cenou. Chvíli se to bude držet, ale pokud se jim nepovede nějaký trhák, tak se může kurz k těm 200 Kč/a bez problémů sesunout. Výhoda oproti Kofole je, že tady bude dostatek kapitálu a nebudou tak brutálně zadlužení...
        qwer
  • tzn 1% divi na akcii :)
    22.09.2020 13:57

    tak at vam to kuci vyjde aspon jako na kofole nebo kitd nebo avastu nebo orcu. zatim to pripomona avast tj dobre monetizovany bizz ktery uz se nikam moc nepohne a bez vyhledu. nebo nekdo uz ma info nejakem zakonu o domobrane a ozbrojovani ctihodnych obcanu? nebo si snad facebaook brousi zuby na darknet? nebo nejaky jiny trend?
    eple
  •  
    22.09.2020 13:04

    Dá se upisovat přímo přes Patria?
    Charlie
  • Skvělá příležitost
    22.09.2020 11:07

    zapojit se do organizovaného zločinu.
    Dan314
  • Nízký free float
    22.09.2020 10:56

    Mohlo by to být zajímavé, ale free float je příliš nízký. Kéž by tak byl 45%.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Nízký free float
      23.09.2020 13:01

      Taky bych o tom uvažoval, segment poroste, expanze do USA určitě není špatný nápad. Navíc růst tržeb je slušný. - Ale ani východ by nemusel být marný. A čas ukáže, co Evropa.
      Hawkie
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení