Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavně tomu neříkejte odbory

Hlavně tomu neříkejte odbory

22.04.2021 17:23

V USA se nyní hodně hovoří o (ne)potřebě návratu odborů, což je téma bezpochyby relevantní i pro akciový trh. Nabízí se jejich vliv na osobní náklady, ale efektů můžeme najít více, a to i na rovině dlouhodobého rozvoje a konkurenceschopnosti. Dnes o odborech a rámování.

1. Celkový obrázek: Prvoplánově se asi akcionáři firem o téma odborů zajímají zejména kvůli jejich dopadu na osobní náklady. Pokud ale přitom připomeneme makro příběh posledních let, respektive desetiletí, mohou výraznou roli hrát i v něm. V USA, a asi nejen tam, totiž probíhal (i) pokles počtu a významu odborů a zároveň (ii) rostl podíl zisků na celkových příjmech. Druhý bod má bezesporu řadu příčin, ale s prvním bodem může významně souviset – význam odborů klesal, ziskovost rostla.

Zda je popsaný vývoj pro firemní sektor dlouhodobě ideální, je otázkou. Tedy otázkami dvěma. Za prvé, klesající podíl práce na celkových příjmech může od určité hranice vyvolávat ekonomicko-sociální nerovnováhy, které by nakonec dolehly negativně i na firmy. Jinak řečeno, dlouhodobý optimální podíl na příjmech nemusí být ten krátkodobě maximální, který bude třeba tlačit na přehoupnutí kyvadla do druhého extrému. Druhou otázkou pak je, zda by k nějakému pomyslnému dlouhodobému optimu přispěl právě větší vliv odborů.

2. Odbory a inovace: Tématu odborů se do hloubky nevěnuji, vedle uvedeného obecného popisu situace bych tak namísto nabídky odpovědí poukázal na studii „Do unions affect innovation?“. Jak název napovídá, ekonom Daniel Bradleya a jeho kolegové se v ní snaží zjistit, zda nemají odbory nějaký dopad na inovace. A studie je tak vypovídající možná i ve vztahu k výše uvedeným obecným dilematům. I u inovací přitom můžeme na teoretické úrovni přijít s argumenty pro i proti.

Tak třeba: Odbory by mohly zvyšovat inovativnost firem tím, že poskytují zaměstnancům vyšší jistoty a ochranu před propuštěním v případě, že udělají chybu, nedosáhnou předpokládaných výsledků a podobně. Jednoduše řečeno, lépe se inovuje tam, kde se nemusíme bát, že každá malá chyba bude mít velké negativní důsledky. A opačně by mohly odbory působit zjednodušeně řečeno tím, že jejich činnost povede ve firmě k celkovému úpadku snahy a zájmu a k vyrovnávání odměn bez ohledu na skutečný příspěvek k úspěchům firmy.

K čemu studie došla? Celkem jednoznačně k tomu, že přítomnost odborů má na inovace vliv negativní. Ekonomové v této souvislosti zmiňují nižší výdaje na výzkum a vývoj, nižší produktivitu těch, kteří by s inovacemi měli přicházet a větší tendenci odcházet z firmy u těch, kteří s nimi úspěšně přichází. Z tohoto pohledu tedy odbory jako řešení některých problémů, se kterými se Američané i jiní snaží vypořádat, nevyznívají nejlépe.

3. Ano, ale jen ať se tomu neříká odbory. Jak je to ale nyní vlastně s postojem veřejnosti k této otázce? Pro odbory je nyní podle jednoho z průzkumů v USA 54 % lidí, proti nim se staví 28 %. Tedy vlastně pro jsou téměř tři čtvrtiny, proti jen asi 13 %. Jak to? Podle následujícího grafu totiž hodně záleží na formulaci otázky. Pokud se ptáte přímo na odbory, náklonnost není ani zdaleka tak velká, jako když se zeptáte na právo na kolektivní vyjednávání:
3
Zdroj: Twitter

Odbory tedy očividně patří mezi témata, u kterých při formování našeho názoru notně záleží na zarámování celého problému a jeho vložení do konkrétních slov. Ale co mezi ně vlastně nepatří. Neříká to něco o kvalitě následných názorů?


Čtěte více:

Do práce na čtyři dny v týdnu? Stále oblíbenější trend, a produktivitu prý nic nestojí
07.03.2021 16:21
Když si svět začínal loni zvykat na lockdown, udělala tisícovka zaměst...
Natixis: USA to přehnaly se stimulací, pocítí to i zbytek světa
15.03.2021 6:16
Nepřehnaly to Spojené státy s ekonomickou reakcí na pandemii? A jaký b...
Nečekaný experiment
31.03.2021 17:48
Před pandemií se občas hovořilo o tom, že robotizace může prohloubit j...
Keating: Změny v investičním přístupu a chování retailového investora
21.04.2021 10:53
Myslela jsem si, že už se nemám co naučit. Prošla jsem technologickou ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data