Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do práce na čtyři dny v týdnu? Stále oblíbenější trend, a produktivitu prý nic nestojí

Do práce na čtyři dny v týdnu? Stále oblíbenější trend, a produktivitu prý nic nestojí

07.03.2021 16:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Když si svět začínal loni zvykat na lockdown, udělala tisícovka zaměstnanců berlínské technologické společnosti Awin to, co miliony jiných. Zaklapli svoje notebooky a začali pracovat z kuchyně nebo obýváku. Ve stejnou dobu začal Awin najíždět na větší otáčky, protože mu přibýval byznys s internetovými prodejci. To vytvořilo velký tlak na zaměstnance. Na jaře proto společnost každému z nich řekla, aby to v pátek kolem poledne zavřeli a prodloužili si víkend. Tento experiment byl tak úspěšný – zvýšilo se zapojení zaměstnanců, spokojenost klientů I tržby – že se Awin rozhodla jít ještě o krok dál, napsala agentura Bloomberg.

Napříč firmou začal platit čtyřdenní pracovní týden, aniž by se nějak škrtaly mzdy nebo odměny. “Pevně se domníváme, že šťastní, spokojení a vyrovnaní zaměstnanci odvádějí mnohem lepší práci,” uvedl generální ředitel Adam Ross. “Nacházejí způsoby, jak pracovat chytřeji, a jsou stejně produktivní.”

Awin stojí na čele trendu, který po celém světě získává stále větší pozornost. Podle náborářského webu ZipRecruiter je podíl postů, které zmiňují čtyřdenní pracovní týden, za poslední tři roky na trojnásobku. Výrobce spotřebního zboží Unilever zahájil v prosinci roční studii na svém novozélandském personálu. Španělská vláda uvažuje o návrhu na podporu firem, které čtyřdenní pracovní týden poskytují. A dokonce i v notoricky upracovaném Japonsku, kde mají slovo pro smrt z přepracování (karóši), debatují zákonodárci o návrhu poskytnout pracovníkům každý týden den volna.

Dělníci i mnoho úřednických profesí chodívalo do práce šest nebo sedm dní v týdnu, i když do konce 19. století měla většina volno alespoň v neděli. V roce 1926 se Henry Ford rozhodl dát zaměstnancům dva dny volna každý týden. Tvrdil přitom, že když budou mít víc volného času, koupí sí víc aut. Doopravdy se tak stalo a většina amerických výrobců do konce příští dekády kráčela ve Fordových šlépějích. Jinde to trvalo o trochu déle. Německo zrušilo sobotní směny až v 60. letech. Odbory tam tehdy vedly kampaň, že děti potřebují trávit více času se svými tatínky.

Ve většině vyspělých zemí se pracovní doba v posledních dvou desetiletích zkracovala. V čele stála Francie, která v roce 2000 přijala 35hodinový pracovní týden. “Mnoha vyspělým zemím hrozí nedostatek kvalifikované pracovní síly,” říká Terry Gregory, výzkumník v německém institutu ekonomie práce. “Pracovníci tak mají větší sílu požadovat kratší dobu.”

Širší přijetí čtyřdenního pracovního týdne může být složitější. Zakladatel čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma často velebí pracovní kulturu svojí země, označovanou 996 – od devíti ráno do devíti večer šest dní v týdnu – jako základní prvek dlouhodobého úspěchu.

Labouristé v Británii v roce 2019 prohráli parlamentní volby, i když slibovali zkrátit během deseti let standardní pracovní týden na 32 hodin. A šéfové firem váhají se zkrácením pracovní doby, aniž by také nesnížili mzdu. Obávají se poklesu produkce.

“Zaměstnanci vykonávají úkol efektivněji, čím více již udělali,” tvrdí analytik pracovního trhu Holger Schäfer z německého ekonomického institutu v Kolíně. “Nemyslím si, že z kratší pracovní doby poplyne nějaké zvýšení produktivity.”

Pandemie ale zpomalila růst a zvýšila nerovnost a objevuje se tlak na inovaci pracoviště. Skoro dvě třetiny firem se čtyřdenním pracovním týdnem mají lepší produktivitu, ukazuje studie univerzity v Readingu. Skupina v čele s bývalým britským stínovým ministrem financí Johnem McDonnellem napsala lídrům, mezi kterými byl Joe Biden, Boris Johnson a Angela Merkelová, s výzvou zavést čtyřdenní pracovní týden na záchranu pracovních míst, uvažovat jinak o pracovních vzorcích a snížit spotřebu energií.

Německý odborový svaz IG Metall v srpnu navrhl kratší pracovní týden v reakci na zdravotní krizi a hluboké změny v automobilovém průmyslu. Francouzský výrobce aut Renault dává až do poloviny srpna zhruba 13.000 svých zaměstnanců v pátek volno. Firmě klesly objednávky a chce snižovat náklady. Zaměstnanci ale budou dostávat stejně, protože jejich mzdy se zalepí ze státních příspěvků v nezaměstnanosti.

Šéf německého Awinu Ross říká, že čtyřdenn pracovní týden má zajistit, že si firma udrží softwarové inženýry a account manažery, kteří pomáhají firmám jako Nike, Asos nebo Samsung kontaktovat bloggery, influencery a vydavatele. Třecí plochy prý trochu vznikaly, hlavně kvůli tomu, kdy bude mít kdo volno (zaměstnanci si mohou zvolit den, kdy chtějí být pryč, nebo vybrat dva půldny). Finanční oddělení musí během lednového reportovacího období pracovat pět dní v týdnu. Taky bylo potřeba zajistit, že někdo bude v pátek odpovídat na požadavky klientů.

Zhruba osm desítek lidí v úkolových skupinách dobrovolničilo, aby byl přechod co nejhladší. Projednávali možné změny smluv, zkracování mnohahodinových jednání na polovinu, a zaváděli software na usnadnění spolupráce.

Výsledky zkušebního programu Awin vyhodnotí letos v létě. Podle Rosse je ale tato zkušenost zatím tak pozitivní, že si nedokáže představit návrat zpátky. Změnu pocítil nakonec sám. Po náročném šestiletém týdenním pendlování mezi Londýnem a Berlínem si teď užívá jeden den pracovního týdne bez jasného programu. Může tak trávit čas s rodinou nebo přemýšlet nad dalšími kroky. Firmy prováděly “opatření pro tělesné zdraví lidí, ale nikdy pro jejich duševní zdraví,” řekl Ross. “Vnímám, že se to mění, a chceme to pohánět kupředu.”

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Taylor: I po pandemii se bude z domova pracovat mnohem více
11.12.2020 16:13
Postoje směrem k práci z domova se mění. Tak to alespoň vnímá americký...
Petr Dufek: Letošní propad HDP budeme dohánět minimálně další dva roky
29.12.2020 10:59
„České ekonomice se ve třetím kvartále skoro až překvapivě dařilo, vel...
Petr Dufek: Epidemie dál zvyšuje počty nezaměstnaných
03.02.2021 10:07
Podle dnes zveřejněných výsledků se míra nezaměstnanosti v posledním ...
Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 4,3 %, trh čekal větší růst
05.02.2021 10:43
Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 4,3 % z prosincových 4,0 %, ...
Nečekaně slabá data - americký trh práce se zatím moc nezvedá (komentář analytika)
05.02.2021 15:29
Představy o tom, že se americký trh práce po dopadu podzimní vlny koro...
Vládní pomoc bere lidem motivaci k práci, inflaci ale tlumí dlouhodobé dezinflační trendy
20.02.2021 16:04
Známý investor a ekonom Ed Yardeni si jako mnozí další všímá kritiky, ...

Váš názor
  •  
    08.03.2021 8:44

    Zajímavý, hezky zkompilovaný přehled. Byť je od Blůmbergu, není tendenční, ale to asi jen díky tématu.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení