Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Delta varianta - nejistota pro cestovních ruch i podzimní volby

Rozbřesk: Delta varianta - nejistota pro cestovních ruch i podzimní volby

02.07.2021 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Delta varianta covidu pravděpodobně v Evropě naruší poklidné léto, které si na vlně pokračujícího očkování řada evropských politiků velmi, velmi přála. Výrazně vyšší nakažlivost nové mutace však vede k tomu, že vir se začíná rychleji rozšiřovat i v relativně více proočkovaných společnostech (jako Velká Británie). Zatímco uprostřed května měla Británie denní přírůstky nakažených okolo jeden a půl tisíce nových případů, dnes je to již přes dvacet tisíc. Za stejnou dobu přitom vzrostla proočkovanost populace přibližně ze 40 % na zhruba 55 %..., to je však při výrazně nakažlivější variantě málo na to, aby to zabránilo startu nové vlny.

Do hry se tak vrací staré osvědčené nástroje - důkladnější testování a trasování (zejména nové varianty) a preventivně také omezení pohybu během letních dovolených. Od těch si epidemiologové slibují zejména více času, který evropské společnosti potřebují k výraznějšímu proočkování populace.

Nová delta varianta bezesporu ovlivní cestovní ruch během letních měsíců. V Česku bude po návratu ze zahraničí povinné podstoupit test a již nebude jako důkaz bezinfekčnosti stačit jedna dávka vakcíny + tři týdny. V sousedním Německu jdou preventivně mnohem dál a z rizikovějších lokalit (jako například Portugalsko) musíte v každém případě na čtrnáct dní do karantény. To tyto lokality v zásadě vyřazuje z hlediska cestovního ruchu ze hry. Ve chvíli, kdy delta varianta převládne ve většině Evropy, pak může opět zamrznout cestovní ruch napříč celým kontinentem…, to dnes řada epidemiologů odhaduje na přelom července a srpna. Celoevropský cestovní ruch tak může čekat další nepříjemně ztrátové léto.

Delta varianta vnáší novou nejistotu také do letošních volebních kampaní napříč Evropou - české a německé parlamentní volby na podzim 2021 a francouzské prezidentské na jaře 2022. Tvrdší postup německé vlády vůči nové variantě může stávajícím vládním stranám podle některých hlasů z Německa ubrat body. Bylo to ostatně jarní rozvolnění omezující opatření, které vrátilo skomírající CDU/CSU novou krev do žil a sebralo vítr z plachet posilující straně zelených. Delta varianta může s kartami během léta znovu zamíchat.

TRHY
CZK a dluhopisy

Ani výborný červnový PMI za ČR včera dlouho neudržel korunu pod hranicí 25,50 EUR/CZK. Dobré zprávy z ekonomiky ani úrokový diferenciál zřejmě nedokáže překrýt vývoj na hlavních trzích nebo nervozitu z šíření delta varianty koronaviru. Na novou várku dat si trh bude muset do příštího týdne počkat a zvlášť vyhlížet by měl červnovou inflaci, která přijde na řadu až 13.7. Ukáže totiž, jak se konečně vyvíjejí ceny po rozvolnění služeb. Na dluhopisovém trhu stát získal na primárním trhu dalších 14 mld. korun a úspěšně tak pokračuje v budování likviditního valu.

Zahraniční forex

Na globálních trzích bude klíčovou událostí bezesporu výsledek červnových čísel z trhu práce. Bude to před začínajícími prázdninami nejčerstvější připomenutí současného stavu největší globální ekonomiky.

Trhy očekávají přírůstek pracovních míst okolo 700 tisíc pracovníků. To je na jednu stranu z historického pohledu vysoce nadprůměrný výsledek, na druhou stranu po něm stále zůstane nezaplněná mezera v zaměstnanosti - oproti počátku roku 2020 je zaměstnanost v USA stále nižší o více než 7 milionů pracovníků. To se však může začít ke konci roku uzavírat opět rychleji, a to ve chvíli, kdy definitivně přestanou Američanům bez práce chodit mimořádné vládní finanční injekce.

Solidní číslo poblíž konsensu by mohlo být další lehce pozitivní zprávou pro postupně zpevňující dolar, zvlášť pokud by ještě lehce zrychlila dynamika mezd.

Ropa

Důležitým včerejším tématem bylo rozhodnutí OPEC+ o budoucí úrovni produkce ropy. Podle neoficiálních zpráv je mezi Saúdskou Arábií a Ruskem jistá předběžná dohoda na postupném zvedání produkce. Finální stanovisko nemáme, ovšem cena ropy Brent včera narostla o více než procento.


Čtěte více:

Altmaier: Německá ekonomika už překonala nejhorší část koronavirové krize
03.06.2021 16:50
Německá ekonomika už překonala nejhorší část koronavirové krize a v le...
Existují čtyři scénáře vývoje epidemie covidu-19, říká epidemiolog Maďar. Na podzim nastane zhoršení
11.06.2021 12:49
Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19. Pravděpodobn...
Španělsko, Portugalsko a Malta zavádějí přísnější pravidla vůči cestujícím z Británie. Akcie evropských aerolinek se propadly
28.06.2021 16:33
Akcie evropských aerolinek a cestovních společností dnes utržily ránu....
Povinné testování u lidí vracejících se ze zahraničí, plošné při incidenčním číslu 25
02.07.2021 8:23
Plošné testování ve firmách či na úřadech by vláda podle ministra zdra...

Váš názor
  •  
    02.07.2021 10:54

    Smrtnost mutace Delta je cca 0,1%. Na klasickou chřipku v ČR umíralo v minulosti cca 1500 lidí z asi milionu nakažených. Tedy smrtnost 0,15%. Je zarážející jak tehdy politici hazardovali s lidskými životy, když nechali lidi cestovat bez očkování, testování, trasování apod. Dokonce se ani nemusely nosit roušky!!!
    Jan47
    •  
      02.07.2021 11:04

      Co jim zbyva: rousek, resposu a vakcin jeste plny sklady.. a ten testovaci business taky prece neni k zahozeni
      Ai-kun
Aktuální komentáře
29.04.2024
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y