Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Pravidelné investice: Jak chytře využít ETF a investovat s nízkými náklady už od pětistovky?

13.03.2023 18:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Letos uplynulo již 30 let od chvíle, kdy bylo ve Spojených státech vydáno první ETF (burzovně obchodovaný fond), které mělo jako své podkladové aktivum index S&P 500, tedy index 500 největších firem podle tržní kapitalizace obchodovaných v USA. Toto ETF se stále obchoduje a za dobu své existence se z něj stalo největší ETF na světě s aktivy pod správou ve výši bezmála 380 miliard USD. Nyní existuje celosvětově již přibližně 10 tisíc různých ETF s celkovými aktivy ve výši téměř 10 bilionů USD. Mezi klienty Patria Finance se burzovně obchodované fondy těší rostoucímu zájmu a trvale se rozšiřuje počet pravidelných investorů do ETF. U příležitosti tohoto výročí jsme natočili edukativní video, ve kterém se můžete dozvědět mimo jiné: Co jsou ETF? Proč tolik roste jejich popularita? Jaké jsou jednotlivé typy ETF? Do jakých ETF nejčastěji investují klienti Patria Finance? Jakými cestami lze s Patrií do ETF investovat, třeba od stokorun a s atraktivními poplatky?

ETF jsou mezi našimi klienty čím dál populárnější. V minulém roce 2022 to byl investiční nástroj, u kterého došlo k největšími nárůstu obchodní aktivity našich klientů,“ uvádí Libor Svoboda, který v Patria Finance pečuje o VIP klienty.



Co jsou ETF, kdo je vydává a proč roste jejich popularita


Exchange Traded Funds (ETF), v překladu „burzovně obchodované fondy“, jsou fondy, které na rozdíl od klasických otevřených podílových fondů vydaly své akcie, se kterými se obchoduje na burzách jako s běžnými akciemi. Vydávají je největší investiční společnosti na světě jako například BlackRock, Invesco, Vanguard či Charles Schwab. A oproti klasickým podílovým fondům je jejich cena je tvořena volně na trhu, mají zpravidla pasivní správu, a tak jsou zpravidla i méně nákladné.

ETF mohou investovat do celých akciových indexů, anebo si mohou vybírat akcie ze specifických sektorů či regionů (polovodiče, Jihovýchodní Asie atd.). Kromě toho mohou investovat také do dluhopisů, komodit, nemovitostí, měn či kryptoměn. Zároveň mohou ETF sledovat podkladová aktiva jedna k jedné či s pákou a mohou být jak klasická (long), tak i reverzní (short). Nabídka ETF je tedy velmi široká.

Díky své nízké nákladovosti, vysoké likviditě, transparentnosti a možnosti rozložit riziko mezi mnoho cenných papírů, sektorů či regionů se ETF těší mezi investory velké oblibě. Jako investiční nástroj jsou vhodné zejména k dlouhodobému investování, kdy lze využít dlouhodobých trendů.

Druhy ETF a daně

Z pohledu distribuce výnosu do dvou skupin dělíme ETF na akumulační/reinvestiční a distribuční. Akumulační ETF nevyplácejí dividendy, ale naopak výnosy reinvestují zpět do podkladových aktiv daného ETF, čímž z dlouhodobého hlediska dosahují zpravidla vyššího výnosu. Naproti tomu distribuční ETF vyplácejí dividendy v předem stanovené frekvenci (typicky čtvrtletní, pololetní nebo roční výplata).

Pokud příjem z prodeje ETF v celkovém úhrnu s ostatními příjmy z prodeje cenných papírů za zdaňovací období daného daňového poplatníka přesáhl 100 tisíc korun a mezi nabytím cenného papíru a jeho prodejem neuplynul časový test 3 roky, je český daňový rezident povinen tento příjem zdanit v kategorii ostatní příjmy podle §10 zákona o dani z příjmu.

Pokud dané ETF navíc vyplácí dividendy, přistupuje se k nim stejně jako k dividendám z akcií, tedy příjem z dividend vyplácených ze zahraničí by měl český daňový rezident zdanit podle §8 zákona o dani z příjmu jako příjem z kapitálového majetku.

Nejčastěji obchodovaná ETF v Patria Finance

Loni byla nejobchodovanějšími ETF v Patria Finance dle počtu klientů, kteří dané ETF zobchodovali, ETF investující do amerických akcií iShares Core S&P500 USD (CSPX) a iShares NASDAQ 100 (CNDX). Následovalo ETF na celosvětový index iShares Core MSCI World (IWDA)a index rozvíjejících se trhů iShares MSCI Core Emerging Markets (EMIM). Pátým nejobchodovanějších ETF bylo iShares DAX Index (EXS1) investující do německého akciového indexu DAX.

V nabídce jsou také tématická ETF, orientovaná například na oblast čisté energie (iShares Global Clean Energy), dividendy (iShares Euro Dividend) nebo reality (iShares Euro Property).

Jak lze snadno do ETF investovat s Patria Finance?

Do ETF lze v Patrii investovat jak jednorázově, tak i pravidelně. Výhodou jednorázové investice do ETF je možnost nechat vloženou částku pracovat hned od začátku, na druhé straně s sebou přináší riziko, že můžeme trefit vrchol trhu, a také přináší investorům více stresu. Naproti tomu pravidelné investice do ETF jsou možné již od malých částek díky možnosti nakupovat i pouhé frakce, a ne celé kusy. Díky pravidelnému investování dochází k průměrování nákupní ceny, což může být výhodou, pokud se aktuální situace nevyvíjí ve prospěch investora. Na druhou stranu v případě růstu trhů zůstává větší část prostředků investora „mimo trh“ a nemůže tak vydělávat.

Patria Finance nabízí exkluzívní službu Pravidelné investice. Více o ní se dozvíte na https://finance.patria.cz/etf. Patria do Pravidelných investic zařadila celkem 14 klienty a i začínajícími investory vyhledávaných ETF, do kterých lze investovat už od pouhých 500 korun měsíčně či 20 EUR a pro všechna tato ETF se vstupním poplatkem pouze 0,8 procenta. Stejně jako služba automatického investování indigo umožňují Pravidelné investice nákup jen „kousku“ ETF díky frakčnímu obchodování. Investice do ETF, které si klient zvolí, probíhá měsíčně a automaticky. V nabídce naleznete ETF, investující do hlavních světových akciových indexů, společností vyplácejících dividendy, do automatizace a robotiky, realit nebo do oblasti čisté energie. Ze 14 ETF se obchoduje 12 v eurech a 2 v dolarech. Z hlediska typu ETF nabízí Patrie 11 akciových a 3 dluhopisová ETF, z nichž je 7 distribučních a 7 akumulačních (výnos z dividendy vyplácejících nebo naopak zadržujících a zvyšujících o něj investici).

Praktickou ukázku, jak jednoduše vyhledat a zadat nákup ETF v aplikaci WebTrader, můžete zhlédnout ve videu na stopáži 40:46.

 

 

Upozornění pro investory:
Výše uvedené sdělení není investičním poradenstvím ani investičním doporučením, nezohledňuje znalosti, zkušenosti v oblasti investování do investičních nástrojů ani finanční situaci investora, jeho cíle či postoj k riziku.

Toto sdělení není nabídkou podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“) ani veřejnou nabídkou podle § 1780 občanského zákoníku.

Hodnota, cena či příjem z investičních nástrojů se může měnit anebo být ovlivněna pohybem směnných kurzů. V důsledku těchto změn může být hodnota investice do investičních nástrojů znehodnocena. Návratnost investice není vždy jistá, každá investice obnáší riziko. Vysoký výnos představuje vyšší riziko, nízký výnos není vždy zárukou nižšího rizika. Úspěšné investice v minulosti neindikují ani nezaručují příznivé výsledky do budoucna.


 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Globální výhled pro ETF na rok 2023: Franklin Templeton radí hrát obranu a taktické investování
26.12.2022 14:46
Co čeká v roce 2023 globální fondy obchodované na burze (ETF)? Jason X...
Pimco vyšlo z roku 2022 jako největší poražený v aréně ETF
05.01.2023 6:03
Brutální rok 2022 pro dluhopisy byl také nejhorším rokem v historii ...
Akciové a ETF bestsellery 2022 podle klientů Patria Finance
20.01.2023 13:32
Jaké akcie a ETF jsou nejvíce vyhledávány českými investory a proč? N...
Další vlna snižování klasifikací ESG fondů se otáčí k aktivům v objemu více než 4 bilionů eur
29.01.2023 17:42
Největší evropská třída fondů ESG čelí vlně snižování ratingu, což pot...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.