Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: Nomura má zatím v boji o IPB náskok

FT: Nomura má zatím v boji o IPB náskok

25.04.2006 12:10
Autor: ČTK

Londýn 25. dubna (ČTK) - Japonská investiční banka Nomura, která už šestým rokem vede s Českou republikou spor o svou investici do někdejší banky IPB, má v celém případu zatím náskok. Napsal to dnes britský list Financial Times, který si všímá nedávného rozhodnutí mezinárodní arbitráže. Podle listu je ale ve hře mnohem víc než jen peníze, a to na obou stranách sporu.

Arbitrážní tribunál před měsícem rozhodl, že česká vláda Nomuře odepřela spravedlivé a rovnocenné zacházení, když konkurenčním bankám poskytla vysokou finanční pomoc, aby se vypořádaly s vysokým objemem ztrátových úvěrů. Nomura takovou pomoc nedostala a její nesolventní součást IPB se navíc s přičiněním státních úředníků přes víkend ocitla v rukou konkurenční skupiny ČSOB.

Z nálezu arbitráže podle Financial Times vyplývá také to, že česká vláda nevyjednávala v dobré víře o možnostech pomoci IPB. Velký vliv ale sehrálo i to, že z vládních institucí unikly důležité informace o chystaném zákroku v IPB do médií, což jen urychlilo takzvaný "run" na banku. Střadatelé pak v panice začali hromadně vybírat vklady, což banka nemohla ustát.

"Vláda vytvořila zápalnou směs a pak škrtla sirkou," řekl listu jeden ze zástupců londýnské odnože Nomura International. Škody budou vyčísleny až na konci roku a budou se opírat o hodnotu, jakou by IPB měla, pokud by dostala pomoc státu jako jiné banky. Vláda přesto doufá, že škody budou symbolické, a že nebude muset Nomuře platit velkou částku.

Vláda také předpokládá, že případné škody, které utrpěla Nomura, lehce překryjí nároky státu vůči bance v jiné arbitráži. Ta by měla skončit také zhruba na konci letošního roku. Nomura po České republice požaduje náhradu škod v objemu asi 40,6 miliardy korun, zatímco česká vláda chce po japonské bance astronomických 111 miliard korun.

Spor se ale nevede jen o peníze. Pokud česká vláda obě arbitráže prohraje, země se tak znovu ocitne ve velmi špatném světle, podobně jako v roce 2003. Tehdy prohrála arbitráž s americkou společností Central European Media Enterprises (CME), která v Česku vlastní komerční televizi Nova. Arbitráž tehdy rozhodla, že Česká republika neochránila investici americké firmy, které se pak zmocnil tehdejší šéf Novy.

Pro Nomuru je ale v sázce ještě víc, a totiž její pověst. Po pádu IPB se na Nomuru snesla kritika za údajně neetické chování a banka byla prakticky vyloučena z českého bankovního sektoru. Český stát se teď snaží prokázat, že Nomura nedostála svému slibu. Když IPB v roce 1998 kupovala, získala ji za tři miliardy korun, tedy za velmi podhodnocenou cenu. Výměnou za to však slíbila, že do IPB investuje šest miliard korun, což neučinila.

Vláda tvrdí, že postoj Nomury a její nesplněné sliby jsou příčinou pádu IPB. Stát po kolapsu banky musel na ozdravení bankovního sektoru vložit asi 130 miliard korun, což byla největší záchranná akce svého druhu ve střední Evropě. Financial Times upozorňuje také na velmi těsné vztahy, které měla k Nomuře Občanská demokratická strana, a dochází k závěru, že nejlepší by pro obě strany sporu, tedy pro Nomuru a český stát, bylo mimosoudní vyrovnání.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university