Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst HDP o 7-8 procent: Vábení nebo realita?

Růst HDP o 7-8 procent: Vábení nebo realita?

18.04.2006 13:48
Autor: David Marek

Premiér Jiří Paroubek se dnes nechal slyšet, že česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku ještě zrychlí tempo své expanze, a to až na 7-8 procent. Jde o předvolební fikci, nebo se to skutečně může stát?

Výsledky českého hospodářství by měly být v úvodu letošního roku skutečně impozantní. Dílčí konjunkturální statistiky průmyslové výroby, maloobchodních tržeb, překonaly i ta nejvíce optimistická očekávání. Zahraniční obchod se zdánlivě vyvíjí o něco hůře než loni, ale v reálných číslech došlo k dalšímu výraznému zlepšení. Boom investiční aktivity naznačují vysoké dovozy strojů a dopravních prostředků. Nebýt dlouhé zimy, přispěla by výrazněji také stavební výroba. Podle našeho aktuálního odhadu by se měl hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí reálně meziročně zvýšit o 8,0 %, možná i o něco více. Tím by se česká ekonomika svou dynamikou odpoutala od svých středoevropských sousedů a zařadila po bok pobaltských tygrů. O důsledcích pro reálnou konvergenci k eurozóně nemluvě.

Z pohledu blížících se voleb nelze říci nic jiného, než že načasování hospodářského cyklu zvládla tato vláda dokonale.

Čtěte také:
Paroubek: HDP poroste o 7 až 8 procent


Váš názor
  • Tak tady uz to fakt nema uroven.
    19.04.2006 17:16

    Patria a specialne pan Marek se evidentne stal agitatorem CSSD.Nekompetentnost komentaru je cim dal vetsi.Vytahuji se jen cisla ktera se hodi.Ale ze jen na silnicich a mostech vzrostl statni dluh na 100ky miliard o tom se tady mlci.Pokud vim tak prodej novych automobilu klesl,ale pan Marek z toho vyvodil,ze dovoz vzrostl.Vyber dani byl tazen hlavne dlouhou a tuhou zimou a vysokymi cenami v energetice.A zminovana spotreba domacnosti je zapricinena naprostou nadvladou supermarketu (male a stredni prodejny krachuji) a zadluzovanim domacnosti.Mejte se tady hezky,tady uz to nema cenu,tady se z toho stala socanska agitka.
    dodo
    • je to vcelku jasný
      19.04.2006 19:57

      Patria je dceřinkou ČSOB, takže není co řešit. Tady si samozřejmě s Paroubkem a spol notujou. Dám Vám všem jednoduchou otázku (která ukáže, jak je chybné počítat HDP). Mám majetek za 1,0 mil. Kč, půjčím si další milion, o kolik se zvýší můj majetek? Takže zjednodušeně, naše společnost již x let nebohatne ročně o 3-6%, ale jen nepatrně a to kdo ví jestli. Proto je bohatství strašně relativní pojem. Němci nemusí být o mnoho bohatší než jsme my a to vzhledem k jejich obrovským dluhům. Naše ekonomika roste, ale celkově moc nebohatnem, proto taky socialisti nemaj 50% podporu, což by vzhledem k růstu HDP bylo pochopitelný. Dluhama akorát strácíme SVOBODU. Ten kdo vymyslel půjčky byl hodně mazaný.
      TK
      • Tak jasné to zas není :-)
        20.04.2006 8:18

        Pokud si půjčíte 1mil Kč, tak především záleží k čemu jste půjčku použil. Pokud na rozšíření podniku, tak po splacení půjčky má Váš majetek hodnotu dvojnásobnou. Pokud jste milión naházel do výherního automatu, tak máte samozřejmě jen dluhy a problémy se splácením ... Máte pravdu, že peníze by bylo dobré si půjčovat velice opatrně. Proto se ani mně nelíbí rychlé rozšiřování spotřebitelských úvěrů a kreditních karet. Údajně tímto jen "doháníme" USA a státy západní Evropy ... (jen aby jsme je nepředehnali a sami se nedoběhli, padž země je kulatá, že :-). Proto mě pobaví, pokud občas některý ze šéfů některé velké banky (odpovědný mj. za kreditní karty) prohlásí, že svým dětem nedoporučuje užívání kreditních karet, protože je to příliš drahé (jak poučné, že :-)). Co se týká historie, tak půjčování s úrokem ve středověku zavedli Židé, protože judaismus na rozdíl od katolické církve půjčování s úrokem nezakazoval. Podle katolické církve tehdejší doby by bylo požadování úroku porušení jednoho z přikázání - pomoci bližnímu (protože se předpokládalo, že kdo si půjčuje, je v nouzi). Při pozdějších pogromech na Židy byl pro jejich zdůvodnění používán mj. i argument, že po lidech, kteří se ocitli v nouzi a půjčuli si od nich, požadovali Židé již zmíněný úrok, když byli sotva schopni splatit půjčku a při opožděných platbách jim samozřejmě napočítávali další úroky.
        PaulC
        • :-))))
          26.04.2006 14:01

          Ano, po zaplacení půjčky. my ovšem půjčky jako stát ani národ nesplácíme, jen se vytlouká klín klínem a zadlužování této země a tohoto národa roste i v době vysokého ekonomického růstu
          TK
          • :-)))))
            27.04.2006 9:10

            Čili chcete nám tady namluvit, že každy, kdo již nějakou půjčku splácí a vezme si jinou (tak bez ohledu na její konkrétní použití) vytlouká klín klínem, že :-) Tedy pokud si např. ČR půjčí od EIB s výhodným úrokem na opravu infrasktruktury a protipovodňová opatření, která by měla v budoucnu zabránit ještě vetším škodám při povodních, tak je dle Vás lepší si nepůjčovat (padž už nějaké půjčky máme a vytloukali bysme takto klín klínem) a počkat, co že ta H2O příště zase provede, že :-)) Celkové dluhy našeho státečku jsou vzhledem k HDP stále v mezích, kdy je lze rozumně spravovat (na rozdíl např. Itálie). Jsem s Vámi ale zajedno v tom, že přišel čas, kdy by se měl dluh stabilizovat (v absolutních číslech, ne v poměru k HDP) a začít snižovat.
            PaulC
            • :-))))
              27.04.2006 9:42

              Já to beru přeci jako celek. Pokud si půjčíme na opravy a protipovodňová opatření pak je to samozřejmě v pořádku. pokud však budeme splátky z této půjčky včetně úroků finacovat jinými půjčkami pak to v pořádku není. je to jen přeúvěrování. V podstatě je úplně jedno kdo Vám půjčí. Pro ČR je zde obrovská hrozba, ano dnes rosteme o 5-6%, ale stále se více zadlužujeme. Za 3 roky třeba porosteme o 1%, co pak? taky se může stát že za 3 roky zcela zkolabuje automobilový průmysl v Evropě (hrozba Čímy a Indie, vysoká cena ropy). Pak náš HDP poklesne o 6-8%, nezaměstnanost vystoupá na 12-15%..... Půjčky ano, ale na investice a ne na sociální dávky!!!!! To je cesta do pekla nebo do pr....
              TK
  • je to dokonalé
    18.04.2006 14:33

    Souhlasím s dotazem,myslím ,že se od analitiků odpovědi nelze dočkat.Soudruhu Paroubkovi bych poděkoval za tak vynikající ekonomický růst a zároveň bych jej poprosil, aby už raději nekandidoval.Mohglo by se stát ,že pod vedením jeho a jeho strany by mohl být růst ještě vyšší a to už by se asi nedalo vydržet. Loučím se slovy " pane premiére děkujeme odejděte " vždyť již dnes se máme lépe než se budeme mít zítra ( až budeme muset začít splácet dluhy.
    vyvolený
    • Experti
      25.04.2006 21:02

      a takový experti jako Vy u nás podnikají
      Dave
  • prosím o vysvětlení
    18.04.2006 14:00

    Vážený pane Marku, píšete-li, že "načasování hospodářského cyklu zvládla tato vláda dokonale." zajímalo by mne, čím se tato vláda o zmiňovaný růst zasloužila. Mě totiž není známo, že by činila nějaká prorůstová opatření. Vím pouze o zadlužování, korupci a nekompetenci. Zmíněný růst působí na mne pak spíše paradoxně. Předem děkuji za vysvětlení.
    abeille
    • Navzdory
      19.04.2006 10:37

      Máš to marné. HDP poroste nevzdory Tobě a tobě podobným.
      Pozorovatel
      • Jsem rád, že si to uvědomujete
        19.04.2006 11:33

        Jsem rád, že si to uvědomujete... Tím spíše byste si měl uvědomit, že prvních několik let vlády ČSSD u nás ekonomika stagnovala, ačkoli do ní vláda lila peníze ze všech stran... Bylo by velmi smutné, kdyby se to nebývalé zadlužení státu a přistoupení k EU neprojevilo hospodářským růstem...
        QEntity
        • Takže nikoliv zázrak - k "QEntity"
          20.04.2006 8:45

          jak jste uvedl ve svém prvním příspěvku z 18.4. ale jak správně dedukujete, nalití peněz do ekonomiky a vstup do EU stojí za hospodářským růstem. Jsem rád, že si to uvědomujete.
          Pozorovatel
    • souhlas
      18.04.2006 15:49

      Trochu trapný článek. Růst je z velké části tažen dluhy. Ať se nám to líbí nebo nelíbí, ale pokud počítáme, že roční zadlužení domácností vzroste o více jak 100 mld, pokud k této částce přičteme dluh vlády dalších cca 70-80 mld (v lepším případě), pak se dostáváme na růst HDP díky zadlužení někde mezi 4-5%. Pokud bychom se nezadluzovali, pak naše hospodářství poroste jen na úrovni 2-2,5%!!! (a to nepočítám zadlužování měst, obcí a krajů....)
      TK
      • Srovnani
        18.04.2006 22:15

        1) 100 mld. by mohlo byt 30 tis. na domacnost, to je pakatel proti napr. 1 mil. hypotece na byt (cela 3 procent). 2) Jake dluhy maji srovnatelne zeme? 3) Jake dluhy maji vyspelejsi zeme, napr. SRN se svymi problemy dodrzet 3 procentni kriterium?
        Ctenar
        • SRN
          19.04.2006 7:59

          No právě, kam srovnatelné země jako SRN jdou. Do pr..... Jejich ekonomika je dost ubohá a je jen otázkou času kdy to v Itálii, Francii, Británii, Japonsku, USA a Německu zbankrotuje. Dluhy jsou špatná věc, pokud se používají jen na spotřebu a nejdou do investic. Celý vyspělý svět žije na dluh. Za chvilku budeme bez nerostných surovin, proč? Právě proto, že spotřeba neodpovídá reálným příjmům.
          TK
          • re
            26.04.2006 12:35

            co to tady melete za kraviny? spotřeba nerostných surovin neodpovídá reálných příjmům? no volič ods se nezapře
            dave
            • :-)))
              26.04.2006 14:02

              Žije se na dluh. Jednou se porveme buď o nerostné suroviny nebo o vodu. s tím nic nenaděláte i když volíte KSČ nebo Socialisty :-)))))
              TK
      • Dluh ano, ale rozumne investovat
        18.04.2006 17:06

        Dluh sam o sobe neni spatny. Zalezi na co se ale vypujcene penize spotrebuji. Pokud vse skonci v socialnich davkach, tak nevim z ceho se dluhy nakonec budou platit. Pokud ale vypujcene penize skonci v investicich do prumyslu a ten diky nic bude generovat dlouhodoby zisk, pak je vse v poradku. Nemate nekdo informace jaky je pomer investic/konzum v CR?
        Jerry
    • Některé věci se skutečně nedají racionálně vysvětlit
      18.04.2006 15:46

      Že by zázrak ????
      QEntity
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university