Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB: Silná koruna je rizikem pro konkurenceschopnost, vládní výdaje ohrožují termín přijetí eura

ČNB: Silná koruna je rizikem pro konkurenceschopnost, vládní výdaje ohrožují termín přijetí eura

30.12.2005 10:21
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČNB
Jednání bankovní rady se zabývalo prosincovou situační zprávou analyzující nově publikované informace a hodnotící rizika spojená s naplňováním říjnové prognózy.

Listopadová meziroční inflace klesla z říjnových 2,6 % na 2,4 %. Prognóza předpokládala růst na 2,9 %. Ke snížení inflace oproti prognóze přispěly všechny dílčí komponenty inflace s výjimkou segmentu regulovaných cen, kde byl naopak zaznamenán oproti prognóze o něco vyšší růst. V cenovém vývoji se stále ještě neprojevilo letní zvýšení spotřebních daní z cigaret. I nadále pokračoval umírněný vývoj cen průmyslových výrobců a dovozních cen, jejichž dynamika se pohybuje pod prognózovanými hodnotami. Ceny zemědělských výrobců v listopadu odpovídaly prognóze.

Růst HDP ve třetím čtvrtletí potvrdil předpoklady říjnové prognózy jak z hlediska intenzity, tak v zásadě i struktury. V souladu s prognózou mírně oživuje soukromá spotřeba. Vládní spotřeba rostla rychleji než předpokládala prognóza. Odchylka je vysvětlitelná jednorázovým zahrnutím dovozů vojenské techniky do vládní spotřeby. Naplnil se předpoklad prognózy o mírném zrychlení investiční poptávky. Dynamika reálného vývozu a dovozu zboží a služeb dosáhla ve třetím čtvrtletí vyšších než predikovaných hodnot. Předstih tempa růstu vývozů před dovozy zůstal zachován, avšak pozitivní příspěvek zahraničního obchodu do růstu HDP byl poněkud nižší, než očekávala prognóza. Vývoj průmyslové a stavební výroby v říjnu a konjunkturní očekávání podnikatelů i spotřebitelů naznačují pokračování dosavadního ekonomického růstu i v následujících čtvrtletích. Také nově dostupné údaje z trhu práce jsou konzistentní s říjnovou prognózou.

Po prezentaci situační zprávy bankovní rada diskutovala rizika naplňování říjnové prognózy. Bankovní rada se shodovala, že v ekonomice nejsou patrné poptávkové tlaky na inflaci. Rizika říjnové prognózy byla hodnocena jako protiinflační.

Za nejvýznamnější protiinflační riziko byl označen vývoj kurzu, který dosahuje oproti předpokladům prognózy silnějších hodnot. Zaznělo, že rozsah posílení nelze vysvětlit ani změnou úrokového diferenciálu ani novými fundamentálními faktory. Aktuální kurzový vývoj také může mít souvislost se slabší likviditou na trhu související s nižším obchodováním na konci roku. Byla vyslovena obava, že silnější kurz může představovat riziko pro konkurenceschopnost české ekonomiky, neboť nominální jednotkové mzdové náklady průmyslových podniků vyjádřené v eurech, na rozdíl od stejného ukazatele vyjádřeného v korunách, neklesají.

Bankovní rada se shodovala, že prozatím není patrné prosakování nákladových tlaků do inflace. Bylo řečeno, že ekonomika vykazuje značnou schopnost vyrovnat se s vysokými cenami ropy. Při diskuzi o cenách ropy bylo připomenuto, že jejich stávající korunová úroveň a výhled v nejbližších čtvrtletích jsou v zásadě v souladu s předpoklady říjnové prognózy. Zaznělo, že rychlejší než předpokládaný pokles cen pohonných hmot může souviset s vysokou mírou konkurence na tomto trhu. V diskuzi o protiinflačních rizicích bylo také argumentováno zápornou meziroční korigovanou inflací bez pohonných hmot a nízkou dynamikou dovozních cen a cen průmyslových výrobců. Zazněl rovněž názor, že navzdory vyšší celkové inflaci bude jádrová inflace nadále velmi nízká.

Proinflační rizika ve vztahu k říjnové prognóze byla celkově shledána jako méně významná. Nejvíce pozornosti bylo v tomto směru věnováno vyšší hladině úrokových sazeb v eurozóně, která, v logice nepokryté úrokové parity, vyvolává potřebu zvýšení domácích úrokových sazeb. Bylo však konstatováno, že toto proinflační riziko zmírňuje protiinflační rizika plynoucí z momentálně silnější úrovně nominálního kurzu. V diskuzi byla také vyslovena pochybnost o dlouhodobějším setrvání úrokových sazeb Euribor na stávajících úrovních.

Bankovní rada zevrubně diskutovala informace o připravovaném zvyšování sociálních výdajů od roku 2007, které je v posledních týdnech předmětem schvalování v Poslanecké sněmovně. Dle předběžných analýz dosahuje rozsah těchto opatření pro státní rozpočet řádu desítek miliard Kč ročně. Shoda panovala na tom, že tyto návrhy neprospívají stabilizaci veřejných financí. Bylo konstatováno, že zvyšování výdajů v období solidního ekonomického růstu představuje procyklickou fiskální politiku. Taková fiskální politika zakládá rizika, která se projeví v době oslabení stávající ekonomické konjunktury. Narušení procesu fiskální konsolidace navíc může ohrozit přijetí eura ve vládou vyhlášeném termínu. Zazněla také obava z důsledků kombinace uvolněné fiskální politiky po roce 2007 a zvýšeného přílivu zdrojů z rozpočtu Evropské unie.

Po projednání situační zprávy bankovní rada jednomyslně rozhodla ponechat limitní úrokovou sazbu pro dvoutýdenní repo operace na stávající úrovni 2 %.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university