Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Sociální Vánoce v parlamentu: Budou senátoři rozumnější?

29.12.2005 14:18

Čeští poslanci společně s vládou s koncem roku a především s blížícím se koncem jejich poslaneckého volebního období propadli záchvatu naprosté rozpočtové nezodpovědnosti. Napřed se vláda rozhodla snížit daně z příjmu, nyní parlament schvaluje rozšiřování sociálních programů: Zvýší se porodné, nemocenská bude vyšší a měl by se zvýšit i rodičovský přídavek. Všechno to zní skvěle – vláda nám bude brát méně a přidá tam, kde to asi opravdu je nejvíce třeba, tj. u rodin s malými dětmi.

Ne nadarmo se ale ekonomii říká „dismal science“, nebo-li pesimistická věda. Ekonom věrný svému řemeslu nemůže než varovat, že celá ta štědrost je za cizí peníze a vyjde nás pěkně draho. Stát a státní rozpočet tady nejsou od toho, aby nám kompenzoval náklady spojené s narozením dítěte (nebo s pohřbem). Ty děti přece nepatří státu a nepřivádíme je na svět aby „řešily“ náš důchodový problém. Zvyšování nemocenské je ještě větší nesmysl: Nemocnost máme nejvyšší na světě a zrovna to tak vychází, že nejvíce nemocných je v pátek a v pondělí, zvláště rostou-li houby.

Zvýšení rodičovského příspěvku se zdá být rozumnější: Vyšší příjmy sníží obavy ze ztráty příjmu po narození dítěte a tedy (snad) podpoří vyšší počet porodů. Ve skutečnosti tomu však tak nemusí být. Sebeštědřejší mateřská je stále ještě (naštěstí) výrazně nižší než plat a narození potomka tedy stále znamená podstatný pokles příjmů rodiny. Ta se s tím, samozřejmě, nějak vyrovná, alespoň v drtivé většině případů. Záludnost českého systému je však v tom, že nízký, ale jistý příspěvek poskytuje po rekordně dlouhou dobu 4 let po narození dítěte. Pokud ji někdo z rodičů využije, spolehlivě se odcizí trhu práce a jeho/její návrat na něj bude velmi obtížný.

Alternativou by bylo vyplácet matkám vyšší dávku, např. 90 % jejich předchozího platu, ale jen kratší období, maximálně jeden rok. Rodiny by se pak nemusely bát dramatického propadu jejich příjmů po narození dítěte, pokud ovšem se žena vrátí do zaměstnání do 1 roku po narození dítěte. Pokud tak neučiní, je to její výsostné právo, ale ztratí nárok na ochranu i zvláštní dávky.

Takový systém může působit „drsně“, ale vedl by k nižším „nákladům obětované příležitosti“ pro rodiny s malými dětmi a tedy, ceterus paribus, k vyššímu počtu narozených dětí. A nebyl by ani dražší pro státní rozpočet.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.
(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Štědrost za naše peníze
    30.12.2005 13:40

    Ta štědrost je bohužel za cizí peníze jen z pohledu politiků. To si spousta uplácených voličů neuvědomuje. Podle nich má vláda asi zlatonosný strom nebo rovnou sad zlatých jabloní. Volič, který je při smyslech, by měl raději uvažovat o dopadech rádoby legislativy, kterou politici chrlí, než o tom, pod jakou záminkou mu vláda vrátí část daní z jeho vlastní kapsy.
    Jirka
  • Senát
    29.12.2005 16:59

    Pokud vím pane Schneider tak senát do schvalování rozpočtu nemluví takže i kdyby byl antisociální tak už nic nezmění.
    Černý
  • a hádejte, kdo se raduje nejvíc?
    29.12.2005 15:43

    Údajně už nějaký samotný romský koordinátor prohlásil, že se mu nápad se zvyšováním porodného moc nezdá, protože ta finanční motivace bude pro některé naše spoluobčany hodně silná. Jinými slovy budou rodit jak na běžícím pásu, seberou porodné a haranta strčí do kojeneckého ústavu. Socialismu zdar!
    Honza
    • Kdo se raduje?
      30.12.2005 0:55

      Jo, to jsem viděl v televizi. Vyjádřila se i ředitelka kojeneckého ústavu, která jasně řekla, že to bude znamenat nárůst počtu těch ihned odložených dětí, jejichž matky se zajímají jen o porodné. Ptali se Škromacha, co on na to. Škromach ukázal nacvičený úsměv a hloupě a arogantně řekl, že by se ředitelka měla starat o to, aby správně fungoval její kojenecký ústav.
      Dušan D.
  • ...
    29.12.2005 14:48

    ...A roční dítě dejte do jeslí, popř. chůvě. Znát vás příliš nebude, důvěra nikde, vychova k pláči. Možná mu dáte vzdělání a hmotné statky, možná bude v této společnosti "úspěšný", ale lidsky bude pravděpodobně propadat.
    M.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university