Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paroubek: Letošní rozpočet dopadne o desítky miliard lépe

Paroubek: Letošní rozpočet dopadne o desítky miliard lépe

03.10.2005 11:21
Autor: 

Premiér Paroubek dnes ještě před oficiálními čísly z ministerstva financí sdělil, že státní rozpočet na konci září byl v přebytku kolem 30 miliard korun. "V pátek, kdy jsem měl čerstvá čísla po ránu, tak vás chci informovat, že přebytek - přebytek státního rozpočtu - dosahoval výše 30 miliard (korun)," řekl podle Reuters premiér Paroubek. Čísla, o kterých premiér mluví, by měla zahrnovat vývoj rozpočtu až do 29.9.

Na celý letošní rok je naplánován rozpočet se schodkem 83,5 miliardy korun. K tomu Paroubek uvádí: "Předpokládám, že schodek, který je rozpočtován ve výši 83 miliard, bude o desítky miliard korun lepší."

(zdroj: Reuters)

Oficiální údaje z ministerstva financí naleznete ZDE


Váš názor
  • Je to mistr mystifikace.
    10.10.2005 17:29

    Je to stejne jako bych rekl.Uz 8 let si pujcuju penize a letos jsem si chtel pujcit dalsi,ale protoze jsem skvely tak si pujcim min.Dulezite neni to,ze jsem neschopny,ale to,ze mi to druzi zerou. Nejvetsi sranda na tom je ale to,ze on otevrene rika o kolik nas stat letos jeste vic oskubal a my mu za to tleskame. A nejvetsi sranda ze vseho jsou duchodci.Nakeca jim,ze jim petikilo prida,ale uz jim zapomene rict,ze jim pres statni podniky sest stovek vzal.A oni mu to zerou.Je to proste mistr mystifikace.
    dodo
  • Nic moc
    08.10.2005 15:17

    V poslední době mám dojem, že diskuze na těchto stránkách za moc nestojí. Dokonce už i na lidech.cz to je kvalitnější, achjo :( http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=21719
    Anonym
  • jsme a budeme lacinou prac. silou
    05.10.2005 20:30

    Co chcete řešit, jsme zaprodaný, zadlužený, demoralizovaný stát. ČSSD, ODS, a spol. a tak zvaná demokracie = vláda lidu nefunguje je nekvalitní alibistická a korubční zneužívající jeden druhého.
    není podstatné
  • a co kalendář zvěřejňování infomací?
    03.10.2005 13:22

    sice neohlásil čísla za celý měsíc, ale zveřejnit pár hodin před měsíčními výslekdy jak to vypadalo o den dříve, to je hodně drsné ...
    nevímjakdál
    • nevíjakdále,
      03.10.2005 13:29

      Kalendář zveřejňování informací platí pouze pro ČSÚ a nikoli pro ministerstvo financí. Například slovenské ministerstvo financí zveřejňuje stav státní pokladny denně. Můžeš si to ověřit na jejich serveru. Slováci byli koncem září v mínusu 8 mld.Sk. České ministerstvo financí má denní údaje také k dispozici, ale zveřejňuje jen stavy na konci měsíce. Takže nic drsného na tom nehledej, leda, že by Slováci byli drsní každý den.
      Mirek
  • Přebytek?
    03.10.2005 12:16

    Jak v přebytku? Soudruhu premiére, když máte nižší než plánovaný deficit, je to pořád ještě deficit a ne přebytek.
    Dušan
    • Dušane,
      03.10.2005 13:36

      v čem máte problém? Přebytek ke konci září je 26 mld., ale plánovaný schodek je 83,5 mld. Loni stát hospodařil o 30 mld. lépe, než plánoval. Letos to hospodaření skončí ještě asi lépe než je plán. Schodek se dá očekávat okolo 30 až 40 mld. To je velmi dobrý výsledek. Jinak stát hospodaří s přebytkem už od června. To znamená, že už 4 měsíce je v přebytku.
      Mirek
      • Není důvod jásat
        03.10.2005 14:34

        Nižší než plánovaný schodek by se dal považovat za úspěch. Neříkal bych tomu velmi dobrý výsledek. Jenže každý mírnější než očekávaný průšvih je pro socialisty pravidelně důvodem k dalšímu nerozumnému rozhazování. Nač dávali dohromady expertní tým na posouzení návrhů důchodové reformy? Aby se vlk nažral. Ačkoli expertní tým jasně spočítal, že žádná z navrhovaných reforem není bezchybná a všechny mají jedno společné (nutnost vytvoření rezervy na přechodové období), Paroubek, Škromach a podobní "ekonomové" to vidí jinak. Do průšvihu daleko, tak raději přebytkem uplatíme nejmanipulovatelnější voliče. Důchodci dostanou přidáno víc, než je nutné (ne že bych jim to nepřál, ale co ti budoucí důchodci?), prvňáčci dostanou od vlády na penály a pastelky atd. Co zbyde z nějakého přebytku nebo úspory? Nehledě na to, že o přebytku lze mluvit, až splatíme státní dluh. Zatím v něm vězíme už přes bilion. To je úspěch?
        Jirka
        • Drobná OT k důchodům
          04.10.2005 14:25

          Uvědomte si, že žádná "přechodová období" u stárnoucí populace nejsou a nebudou ... Buď se podaří současné patologické jevy ve společnosti zvrátit nebo je konec. Při 50% rozvodovosti, průměrné době manželství 12 let, porodnosti 1.17 z toho navíc 30% nemanželských dětí ... to prostě můžeme zabalit. Že rodina je základem státu věděli už panovníci ve středověku a žádný z nich nedopustil, aby mu poddaných ubývalo a bylo celkem jedno jestli byl "levicově" smýšlející (tedy nové osadníky obdaroval např. půdou) nebo "pravicově" (novým osadníkům slíbil daňové úlevy). A vo tom to je. K čemu je rádoby "pravicová" vláda, která přes děravé zákony a kamarádíčky z mokré čtvrti v pozadí rozjede zlodějiny, jaké tu nebyly od roku 1948 ? ... Pak se nedivte, že vláda, která má sice vyšší daně, ale nenamočí se do špíny v takovém rozsahu, má lepší hospodářské výsledky ...
          PaulC
          • Jiná doba
            06.10.2005 12:57

            Přechodové období nebude především do té doby, než se jakákoli vláda odhodlá k provedení reformy důchodového systému. Kromě jiných trendů má na současnou podobu rodinného života a páření lidí vůbec vliv hlavně pokřivený vztah k hodnotám. Mnoho z nás si pod pojmem "úspěch" představí tučné konto, rychlý kariérní postup, ale málokdo vlastníma rukama nebo hlavou vytvořené hodnoty, které mají sloužit jiným. Honíme se za bludem. Tradice, včetně rodinných mizí. K tak bujnému množení jako ve středověku ovšem není důvod. Tehdejší panovníci potřebovali z někoho budovat armády, jiné aby jejich vojska vybavovali, živili. V době útlých profesionálních armád to již není třeba.Nemyslím, že jim šlo tolik o rodinu. A že by feudálové považovali rodinu za základ státu, to jste trochu ujel.;-) Rozhodně to nedotáhli tak daleko, že by svým poddaným zajišťovali sociální dávky a bydlení s regulovaným nájemným a garantovali minimální příjem. Také proto nepotřebovali tak vysoké daně, jako dnes. Z desátku by se ten socialismus vybudovat nedal. --- Můj příspěvek nebyl v žádném případě obhajobou ODS. Zlodějina nebo špatné hospodaření - vyjde to nastejno. Těmi lepšími výsledky se nenechte zmást. Řekl bych, že jsou zásluhou především firem, kde se pracuje a ne vlády, která jim hází klacky pod nohy. Nezapomeňte, že za vlády ODS se privatizovalo a velká část firem se teprve musela přebudovat ze socialistické podoby do dnešní prosperující, nebo zaniknout. Současná vláda už měla na začátku zprivatizováno (až na pár posledních kousků, které si drží nebo jejich prodejem hojí díry v rozpočtu). Firmy, které privatizaci přežily, nově vznikly a jiné, které přišly zvenku, dělají ekonomiku, za kterou chválíte současnou vládu.
            Jirka
            • Jiná doba II
              07.10.2005 8:26

              Takový Karel IV. žádná vojska nebudoval, přesto prováděl rovnoměrné osídlení spravovaného území. Ani panovníci ve středověci neusilovali o přelidnění. A že rodina byla už tehdy základem státu netřeba pochybovat - byl to jeden z důvodů, proč panovníci tehdejší doby podporovali církev (viz. pravidla pro církevní sňatek). Na Klausovu privatizaci (zejména kupónovou :-) zapomene asi málokdo ... A v poslední větě jste uhodil hřebíček na hlavičku: "Firmy, které privatizaci přežili, ..." měli především veliké štěstí ...
              PaulC
              • stát
                07.10.2005 14:30

                S tím státem jsem to myslel jinak. Za Karla IV. zde tuším bylo Království České. Kdyby nebožtík otec vlasti věděl, že podporou rodinného života staví základ byrokratickému aparátu, asi by si své počínání rozmyslel.:-) --- K těm firmám: je jisté, že mnoho jich i přes své tradice a unikáty zaniklo, protože se k řeči dostali koumáci, kteří v nich viděli šanci rychle přijít k penězům. Už moc nesejde na tom, zda za to mohla víc neschopnost nebo vychytralost tehdejších špiček naší politiky, že se to mohlo stát. Spousta firem ale musela padnout, protože nebyly připravené na vstup do tržního prostředí. ČEZ, Telecom, Unipetrol a podobné kolosy se přece jen nedají tak snadno vytunelovat. To by žádná vláda nepřežila. Šlo mi ale o to, že žádná z firem, které za současné vlády na našem trhu působí, neprosperuje díky vládě, ale díky svému managementu a zaměstnancům.
                Jirka
                • OK
                  07.10.2005 17:27

                  To byste se divil, kolik firem prosperuje díky vládě, krajským a obecním zastupitelům ...
                  PaulC
                  • Jak se to vezme
                    11.10.2005 11:35

                    Je fakt, že spoustu firem živí kamarádšofty od vlivných. Ale jejich práci neplatí ti úředníci, nýbrž daňoví poplatníci. Úředníkům bych za to tedy zásluhu nedával. To, že firma získá státní zakázku, je zásluhou managementu, i když forma té zásluhy není často zrovna čistá.
                    Jirka
  • Zloděj jeden zlodějská socanská
    03.10.2005 11:29

    Snížit daně !
    m
    • to "m",
      03.10.2005 13:39

      Neboj, oni ty daně sníží. Daň ze mzdy bude od příštího roku nižší a sníží se i daň z příjmu PO z 26 na 24% (za Klause přesahovala tato daň 40% a proto byl tehdy státní rozpočet v přebytku)
      Mirek
      • Bohužel snížení daně z příjmu se mé skupiny netýká
        03.10.2005 13:59

        :o(((
        M
        • to m
          06.10.2005 11:25

          Škoda, že nejsem v této skupině.A ani by mi nevadilo, že se mě snížení daní netýká.
          bbb
          • Re: dan z prijmu FO
            07.10.2005 9:46

            No nevidim to uplne ruzove, kdyz lidi, kteri se snazi pracovat a tim si vydelat penize jsou nasi rudou vladou potrestani tim, ze dotuji ty co se jim pracovat nechce, tak ze se danova progrese z dilny pana Pidlobotky jeste zvysi...
        • To máš smůlu
          03.10.2005 22:42

          Patřím mezi podobně postižené. Bohužel v této zemi už to jinak nebude a je na to jen jeden lék. Kanada.
          dojná kráva socdem
          • To M a Dojná kráva,
            04.10.2005 11:26

            snížení daní se týka nejen firem, ale i zaměstnanců. Netýká se pouze lidí, kteří jsou na sociální podpoře. Část těchto lidí, co pobírali sociální podporu často emigruje do Kanady. Kanaďané nám kvůli tomu před pár lety zavedli víza. Takže teď už to budeš mít Dojná krávo těžší.
            Mirek
            • re Mirek
              05.10.2005 14:01

              Tak jsi asi totální daňový analfabet. Zkus si propočítat, kolik na chystaných "daňových úsporách" ušetří zaměstnanec vydělávající dejme tomu 60-70 tisíc měsíčně. Když takový člověk odejde do Kanady tak se jeho situace moc nezmění. Bude zřejmě vydělávat o něco míň v poměru k životním nákladům, ale po zdanění mu zůstane relativně více.K když tomu připočtu, že v nejrychleji stárnoucím evropském národě už nikdy pravice nezvítězí a lépe situovaní lidé budou pouze sloužit jako dojná kráva tak nevím co ještě může ztratit. Ale socdem banda příjde o minimálně 300tis ročně na nesmyslné rozhazování.
              dojná kráva socdem
    • Dřou kůži z lidí
      03.10.2005 12:47

      a ještě to davaj jako svůj klad a ti troubové je volí dál.ach jo
      z
      • dojné krávě
        06.10.2005 11:29

        ... a uvolní se jedno dobře placené místo.
        bbb
        • re bbb
          11.10.2005 9:23

          Kdybys nebyl lempl, nečekal bys až do mého odchodu. Přečti si inzeráty a uvidíš, že nabídka dobrých míst je dost velká. Ale na to holenku musíš něco umět.
          dojná kráva socdem
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university