Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PKN odmítla nabídku Atlantiku, který jí chtěl prodat svůj podíl v Unipetrolu

PKN odmítla nabídku Atlantiku, který jí chtěl prodat svůj podíl v Unipetrolu

06.09.2005 12:20
Autor: 

Jeden z menšinových akcionářů Unipetrolu, Atlantik FT, navýšil svůj podíl před dnešní valnou hromadou na 8 %. Své akcie Unipetrolu podle agentury Reuters minuý týden nabídl k odkoupení majoritnímu vlastníkovi, polské PKN, za 192 Kč. Tuto nabídku PKN ale odmítla. (zdroj: ČTK, Reuters)

Atlantik v reakci na tuto zprávu dnes sdělil, že nabídka za 192 korun proběhla 26. července (tedy v době, kdy cena Unipetrolu byla na 157 Kč). Informaci, kterou Reuters nyní zveřejnila, považuje za manipulaci s cenou akcií Unipetrolu a snahu poškodit jmého společnosti. Informace byla údajně záměrně zkreslena, proto se Atlantik obrátí na BCPP a KCP s žádostí o prošetření této věci. (zdroj: tisková zpráva Atlantik FT)

Na stránkách Patria.cz dnes budete moci sledovat exkluzivní zpravodajství přímo z mimořádné valné hromady Unipetrolu. Začátek: 18:00.


Váš názor
  • Agrofert to prostrategoval
    09.09.2005 23:17

    Nezní vůbec důvěryhodně tvrzení, že Agrofert má podnikáním blízko ke gumárenskému nebo plastikářskému sektoru - protože vyrábím antioxidanty do polymerů (Istrochemie, Duslo), nebudu kupovat výroby ropných-olefinových derivátů, tj. butadienstyrenového kaučuku, kompaktních a zpěňovatelných polystyrenů (Ekonom.cz 8.9.05). Nerozuměla bych tomu ani kdyby to bylo naopak. Tady strategie pana Kadaníka prostě silně kulhá. Velice ráda bych věděla více o pozadí zájmu Agrofertu o Kaučuk Kralupy. Kdo asi mohl takto hloupě pro Kaučuk lobovat? Tuto otázku, podobnou i v případě Chemopetrolu a Parama, si jistě s příchodem do Unipetrolu položili i lidé z Chalupcova PKN Orlen a začali prostě jenom uklízet po starém Wrobelově (a Švarcově?) vedení. Problém s Unipetrolem vidím v tom, že poláci pochopili, že nemá smysl trhat českou petrochemii na 2 kusy (a dělají v tomto smyslu všechny potřebné kroky). A to tedy opravdu smysl nemá. Pokud ano, prosila bych vysvětlit. Babiš, jak se již i sám vyjádřil, měl zaplatit, když vyhrál poprvé a nyní by byl (možná) klid. Jakou vizi měl Babiš ve vztahu k části české petrochemie, kterou chtěl získat, v podstatě nevíme. Z jednání PKN Orlen a polské vlády naopak vyplývá zájem integrovat polské a české rafinérské a petrochemické podniky v jeden celek schopný dalšího vývoje a expanse.
    Sonja Huntsman
  • Pevně všichní věříme,
    06.09.2005 14:46

    že KCP něco někdy vyšetří: háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá háá!
    TurboNeko
  • +++
    06.09.2005 12:32

    Tisková zpráva Praha 6. září 2005: Agentura Reuters dnes s odvoláním na nejmenované zdroje blízké PKN Orlen uvedla, že společnost ATLANTIK FT minulý týden nabídla PKN Orlen k prodeji akcie Unipetrolu za cenu 192 Kč za akcii. Ta to však učinila již 26. července 2005. Podle agentury Reuters společnost PKN Orlen nabídku odmítla. Reuters neuvedl žádné další podrobnosti. "Mohu potvrdit, že společnost ATLANTIK FT učinila společnosti PKN Orlen návrh na uzavření smlouvy o koupi akcií Unipetrolu za cenu 192 Kč za akcii. Tento návrh byl však PKN zaslán 26. července 2005," informuje Dagmar Adamcová, tisková mluvčí společnosti ATLANTIK FT. Porušením povinnosti předložit nabídku převzetí (viz. níže) vzniklo společnosti ATLANTIK FT - stejně jako všem ostatním akcionářům - právo na odkoupení akcií společnosti Unipetrol v souladu s ustanovením § 183g odst. 1 zák. č. 513/1991 Sb., Obchodního zákoníku. Porušení povinnosti předložit nabídku převzetí vzniklo poté, co Komise pro cenné papíry 30. června zamítla žádost PKN o schválení nabídky převzetí a uveřejnění nabídky zakázala pro rozpor s právními předpisy s odůvodněním, že znalecký posudek, jenž PKN Orlen předložil, vykazoval závažné nedostatky a nedokládal přiměřenost ceny akcií společnosti Unipetrol. PKN ORLEN návrh na uzavření smlouvy o koupi akcií odmítl 9. srpna 2005. ATLANTIK FT považuje formu a načasování této informace za snahu o manipulaci kurzu akcií společnosti Unipetrol a zároveň za snahu poškodit dobré jméno společnosti ATLANTIK FT. Obsah návrhu byl znám pouze vrcholovým zástupcům společnosti PKN Orlen a ATLANTIK FT. Informace zveřejněná Reuters je záměrně zkreslena tak, aby vznikl dojem, že ATLANTIK FT nabídl akcie Unipetrolu k prodeji v posledních dnech, kdy tržní cena akcií již byla na, respektive nad úrovní nabízené ceny. Proto se společnosti ATLANTIK FT neprodleně obrátí na Komisi pro cenné papíry a Burzu cenných papírů Praha s požadavkem na důsledné prošetření této dezinformace. Dagmar Adamcová PR Manager ATLANTIK finanční trhy, a. s.
    popm
  • kde jste vzali takovou totál blbost
    06.09.2005 12:26

    teda to se hned tak nevidí
    klídek2
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.