Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Důkaz o marnivé vládě: nová makroekonomická prognóza ministerstva financí (opak.)

05.08.2005 12:43
Autor: David Marek

Vládní administrativa v posledních týdnech zahájila mediální ofenzívu, jejíž snahou je přesvědčit veřejnost o své kompetenci mimo jiné i v oblasti hospodářské politiky. Nad frekvencí článků poslaných do denního tisku premiérem se již pozastavili sloupkaři Lidových novin a Hospodářských novin. Dnes zveřejněné ekonomické prognózy ministerstva financí ale jasně ukazují, že marnotratnější vládu Česká republika nepamatuje.

Odhady základních ekonomických ukazatelů vypracované ministerstvem financí nevybočují ze spektra ostatních existujících odhadů. Za poznámku snad stojí jen změna odhadu schodku běžného účtu v letošním roce z 5,0 % HDP na 3,6 % HDP. Při zveřejnění dubnové prognózy jsme upozorňovali na přehnaný pesimismus u prognózy.

Klíčovou informací v pravidelné čtvrtletní zprávě ministerstva financí jsou ale odhady vývoje veřejných rozpočtů. Ke cti ekonomům z tohoto úřadu slouží, že nezastírají bídný stav hospodaření s veřejnými prostředky. Ani v civilizovaném světě to není tak samozřejmá záležitost, jak ukazují řecké machinace s fiskální statistikou před vstupem do eurozóny. Při pohledu na pololetní výsledky státního rozpočtu se zdá, že se hospodaření vlády rapidně zlepšuje. Jenže státní rozpočet nejsou všechny vládní a veřejné peníze. Komplexní pohled ukazuje, že opak je pravdou. Schodek veřejných rozpočtů bez čistých půjček a dotací transformačním institucím by se měl letos prohloubit na 4,6 % HDP z loňských 2,8 % HDP. A to před třemi měsíci ministerstvo financí tipovalo „jen“ 3,9 % HDP. Reformování veřejných rozpočtů definitivně vzalo za své. Současný kabinet chaos v hospodářské politice dále prohlubuje předvolebním populismem (čtenář nechť si povšimne, že platnost důležitých zákonů se posouvá až za volby). Místo reforem mandatorních výdajů se vláda pustila do předvolebního dostihu ve snižování daní. Ale ani zde se nejedná o komplexně promyšlené úsilí.

Jedním z klíčových aspektů fiskální politiky by měla být stabilizace vývoje ekonomiky. Cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů by se při rozumném hospodaření mělo neustále pohybovat kolem nuly. V českém případě se tento ukazatel letos propadne na 3,3 % HDP z loňských 1,7 % HDP. Hůře nehospodařil žádný kabinet v novodobé historii České republiky.


Váš názor
  • Císař je vůl...
    05.08.2005 15:49

    a premiér dement.
    Grasssmoker
  • Reforma penzijního systému
    05.08.2005 14:29

    Než začne pan premiér používat osobní invektivy, mohl by si přečíst, že jsem byl Vladimírem Bezděkem požádán o posudek výpočtů variant reformy penzijního systému. Tento posudek je součástí konečné hodnotící práce Bezděkova týmu.
    David Marek
    • že Vám zrovna pane Marku vadí osobní invektivy
      10.08.2005 14:43

      z Vašich komentářů přímo stříká nenávist vůči levicové vládě. Když sdělujete suchá čísla, dají se Vaše články číst. Pokud ale začnete ekonomiku komentovat, jste silně podjatý. To by mě ani nevadilo, klidně buďte "pravicový ekonom", jenže pak musíte být připraven na to, že občas na Váš pravicový "hrubý" pytel přistane od premiéra hrubá "levicová" záplata.
      Mirek Šejna
    • Pro naše "objektivní" analytiky
      09.08.2005 9:45

      Bezděkova zprávička nás daňové poplatníky stála 5 830 000 Kč ... (nevím kolik připadlo recenzentům ;-), aby se člověk na konci dočetl: "Závěrečná zpráva jasně dokumentuje, že na tyto otázky neexistuje univerzální, „objektivní“ odpověď. Nadto je duležité si uvědomit, že tyto otázky tvoří provázaný celek a nelze je od sebe uměle oddělovat. Odpověď na jednu z nich muže významně předznamenat odpovědi na ostatní otázky." Dle mého názoru se jedná o plýtvání peněz daňových poplatníků (navíc zpráva nic nového nepřinesla) a průhledných komedií typu, že Klaus se po projevu "předřečníka" Schneidera tváří, že "jakýsi" člověk měl zajímavý projev už mají rozumní lidé taky dost. K objektivitě Vašich komentářů jednu poznámku nakonec: nebere si snad Tupol svoji 5ti mil. hypotéku u ČSOB (přesně by to totiž zapadalo k Vašim komentářům a vlastnictví Patrie a koneckonců i "fungování" banánových praktik v naší roklince ...).
      PaulC
  • takže David Marek
    05.08.2005 14:02

    to je ten analytiček co tomu nerozumí a ještě se divně jmenuje, říkal aspoň náš premiér střihoun Jirka na BBC Ne, byla dezinterpretována těmi, kteří je možná ani nečetli. Protože třeba když takový analytiček, který tomu moc nerozumí, jako je ten z té Patria Finance, já už si nepamatuju ani, jak se jmenuje, když najednou začne říkat ... David Marek. Myslím, že nějak se divně jmenuje. Když začne ... Co je divného na Davidu Markovi? Ne, ne, spíš ta vyjádření jsou taková podivná. http://www.bbc.co.uk/czech/interview/story/2005/07/050720_paroubek.shtml
    netechnař
    • Opravdu mistr rétor...
      05.08.2005 15:46

      Nuže, díky, opravdu mistr slovních obratů... Nezbývá než se zasmát, jít na pivo a vyčkat voleb...
      JK
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university