Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nemocnému muži Evropy se přitížilo: Německá ekonomika opět klesá

Nemocnému muži Evropy se přitížilo: Německá ekonomika opět klesá

15.02.2005 15:10
Autor: David Marek

Hrubý domácí produkt Německa se v posledním kvartálu loňského roku proti předchozímu čtvrtletí snížil o 0,2 % po stagnaci o čtvrtletí dříve. V meziročním srovnání však tempo růstu zrychlilo na 1,5 % z 1,2 % ve 3. čtvrtletí. Německý statistický úřad poctivě dodává, že nebýt kalendářních variací, loňský čtvrtý kvartál měl podle této instituce o dva a půl pracovního dne více než stejné období roku 2003, zvýšil by se HDP pouze o 0,6 %. Za celý rok německé hospodářství zaznamenalo vzestup o 1,6 %. Pro letošek počítá německá vláda s růstem HDP o 1,4 %. V doprovodné zprávě Destatisu, detailní numerické informace nejsou k dispozici, se píše, že za poklesem německé ekonomiky v předchozím čtvrtletí stojí především nižší domácí poptávka, jíž nedokázal kompenzovat přebytek obchodní bilance.

Jak je vidět na následujícím grafu, výkonnost německé ekonomiky nebyla v posledních deseti letech zrovna zářná. Rychlejšímu růstu se již těší i Japonsko, které dlouho bojovalo s deflací a problémy domácího bankovního sektoru.

Obr.: Hospodářský růst v posledních deseti letech (změny HDP v %)


Zdroj:národní statistické úřady, Patria Online

Aby toho nebylo málo, přišly dnes výsledky také u Itálie. Tamní HDP se v závěru loňského roku ve srovnání s předchozím čtvrtletím propadl o 0,3 % a meziroční tempo hospodářského růstu zvolnilo na 1,0 % z 1,4 %.

Německo a Itálie se dohromady podílí na produkci eurozóny téměř polovinou (přesněji 47 procenty). Dopad slabého výkonu německé a italské ekonomiky na HDP eurozóny je zřetelný. Ve 4. čtvrtletí se růst HDP zbrzdil na 0,2 % z předchozích 0,3 %. Meziroční tempo růstu zvolnilo z 1,8 % na 1,6 %. Za celý loňský rok si eurozóna připsala +2,0 %.

Opětovné zpomalení německého hospodářství se již projevilo na české ekonomice. Reálná tempa růstu vývozu zboží i služeb ve 4. čtvrtletí znatelně zpomalila. Na obchodní bilanci se to příliš neprojevilo díky zlepšení směnných relací a značné provázanosti vývozu a dovozu.

S nevýrazným růstem německé ekonomiky počítáme i v letošním roce. HDP by se mohl zvýšit zhruba o 1,0 % až 1,5 %. Dopad na českou ekonomiku by měl být omezený z důvodu náběhu nových výrobních kapacit (TPCA v Kolíně) a dalšího zlepšení směnných relací. Pro český zahraniční obchod také není bezvýznamný středoevropský trh, zejména vývozy na Slovensko. Proto naše prognóza schodku obchodní bilance na letošní rok zní -15 mld. Kč. Nicméně negativní příspěvek čistého exportu k růstu HDP zahrnující také zhoršující se bilanci služeb by se měl prohloubit z loňské jedné desetiny procentního bodu na zhruba jeden procentní bod. Méně příznivé působení čistého exportu na HDP by ale mělo být vyváženo rychlejším růstem spotřeby domácností. Proto očekáváme, že by tempo růstu HDP mohlo být podobné předpokládanému loňskému zvýšení HDP o 3,7 %. Poslední odhad ČNB již počítá s ochlazením dynamiky německého hospodářství (ČNB počítá s růstem německého HDP o 1,3 %), a proto by dnešní informace neměla vést k přehodnocení pohledu na měnové podmínky. Nicméně i před zveřejněním nových informací o hospodářství eurozóny a německé ekonomice zůstal prostor pro ještě jedno snížení úrokových sazeb. Stabilizace kurzu koruny nad úrovní 30,0 CZK/EUR ovšem očekávání dalšího snížení sazeb do jisté míry omezuje.


Váš názor
  • Recese.
    15.02.2005 16:52

    Evropu postihne recese.Vysoka nezamestnanost, a zavirani tovaren. Ovsem a to je take jediny zpusob jak zacit znova od nuly a zapomenout na JAKEKOLIV socialni vyhody, nebo 35ti hodinove pracovni tydny. To byl velmi nestastny napad. Recese v EU muze trvat nekolik malo let.
    Thyronx
    • Vazeny pane
      02.03.2005 10:45

      Myslim si,ze mate bohuzel naprostou pravdu.Ale jak sam vidite vetsina evropskych politiku si dal vede svou,ze silne euro evropske ekonomice nevadi a evropsti volici houfne voli socialisticke strany.Odbory v Evrope maji velkou moc.Ra bych se mylil,ale ocekavam v horizontu nekolika let velke socialni nepokoje,ktere zasahnou celou Evropu.Ty jeste vic pomuzou socialni Evrope na dno.Teprv pak si mozna socialisticky orientovane evropske obyvatelstvo uvedomi ze...... Kez bych se mylil.
      dodo
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university