Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vláda schválila zvýšení minimální mzdy o 7,2 % na 7185 Kč

Vláda schválila zvýšení minimální mzdy o 7,2 % na 7185 Kč

08.12.2004 16:07
Autor: 

Následuje tisková zpráva MPSV:
Od 1. ledna 2005 se zvýší minimální mzda o 7,2 %. Měsíčně tak budou lidé, kteří pobírají minimální mzdu, dostávat místo současných 6 700 Kč 7 185 Kč. Minimální hodinová mzda vzroste z 39,60 Kč na 42,50 Kč. Rozhodla o tom vláda. Minimální mzda je nejnižší peněžité plnění, které je zaměstnavatel podle zákoníku práce povinen poskytnout zaměstnanci za vykonanou práci. Výši a podmínky pro poskytování minimální mzdy stanovuje vláda svým nařízením většinou od začátku roku. V podnikatelské sféře je možné dohodnout prostřednictvím kolektivní smlouvy minimální mzdu vyšší. Naposledy se minimální mzda zvýšila od 1. ledna 2004. Nařízení, jehož návrh předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), vychází z Programového prohlášení vlády. Schválená úprava posiluje motivační funkci minimální mzdy. Postupně by měla být minimální mzda tak vysoká, aby se lidem vyplatilo pracovat. Aby příjmy ze zaměstnání byly atraktivnější než příjmy ze sociálních dávek.

Částka 7 185 Kč je motivační pro jednotlivce, nikoli však pro rodiny. Česká republika by se měla, jako členský stát EU, postupně přibližovat situaci ve vyspělých státech západní Evropy, kde je obvyklé, že minimální mzda dosahuje přibližně poloviny průměrné mzdy, zabezpečuje nezbytný základní životní standard (životní minimum) čtyřčlenné rodiny a je přibližně dvakrát vyšší než životní minimum jednotlivce.

Zvýšení minimální mzdy si vyžádá, obdobně jako i v předchozích letech, určité prostředky na doplatky do minimální mzdy pro zaměstnance ve veřejných službách a správě, pokud platový tarif spolu s dalšími složkami platu poskytovanými těmto zaměstnancům nedosáhne úrovně minimální mzdy. Jedná se o zaměstnance, kteří jsou odměňováni podle nejnižších platových tarifů.

Na druhou stranu bude zvýšení minimální mzdy znamenat vyšší příjmy v systémech sociálního a zdravotního pojištění a také při odvodu daní. Počet příjemců minimální mzdy bude i po jejím zvýšení poměrně nízký. Podle Informačního systému MPSV o ceně práce, který zahrnoval ve 2. čtvrtletí 2004 odměňování cca 1,046 mil. zaměstnaných osob podnikatelské sféry (tj. cca 27 % všech zaměstnanců ČR), pobíralo platnou minimální mzdu pouze 0,5 % pracovníků a mzdu do úrovně 44 Kč/hod. (do 7 436 Kč měsíčně) dostávalo 1,8 % zaměstnanců. MPSV odhaduje, že minimální mzdu budou v České republice nadále pobírat asi 2 % zaměstnanců.

Zvýšení minimální mzdy by nemělo mít podstatnější vliv na zaměstnanost rizikových skupin občanů a nemělo by znamenat pro většinu zaměstnavatelů neúnosnou mzdově nákladovou zátěž, neboť od loňského roku se v rozhodujících odvětvích podnikatelského sektoru vyvíjí příznivě produktivita práce a její dynamika dostatečně převyšuje nárůst reálných mezd.

Navrhovaná úprava není v rozporu s právem Evropské unie, protože komunitární právo danou oblast neupravuje a ponechává ji v kompetenci jednotlivých členských zemí. Změna výše minimální mzdy nebude mít žádné dopady na životní prostředí ani na genderovou rovnost.


Váš názor
  • Samá pozitiva a sociální jistoty?
    15.12.2004 10:40

    Za každého zaměstnance, který byl na minimální mzdě a zůstane zaměstnán i po zvýšení, se o 7,2% zvýší odvody do státní kasy. Řada zaměstnanců na toto minimum ovšem spadne, takže jejich odvody se nezvýší. Další skončí na ÚP. Jejich odvody klesnou na nulu a ještě budou státní kasu zatěžovat soc. dávkami, na které padne navýšení odvodů několika zaměstnanců. MPSV a odbory si zase mnou ruce, jak očůrali zaměstnavatele. Mám dojem, že čůrat budeme spíš na patníky, protože platit hajzlbábě 7185,- měsíčně se nevyplatí a tak nám některé služby prostě z trhu zmizí. Proto si dovoluji pochybovat o pravdivosti poslední věty článku. Zvyšování produktivity práce je výsledkem zavádění nových technologií a také zásluhou stávajících zaměstnanců, kteří ovšem berou víc, než minimální mzdu. Podnikatelé nepodnikají proto, aby živili rizikové skupiny, a nesnaží se zvyšovat produktivitu práce, aby měli na vyšší minimální mzdy. Dělají to především pro zisk. Pro vládu i prostý lid je bohužel toto těžko pochopitelné. Stejně jako to, že jeden šéf, který se navíc zabývá převážně administrativou, nikdy nevydělá vlastní prací na různé zaměstnanecké výhody svých 50 zaměstnanců. Takže, čím více "výhod" si zaměstnanci vydupou, tím více musí makat, aby na ně vydělali. Nikdo jiný to za ně neudělá. Tak to dopadá, když jen tři žáci ze třídy mají jedničky z matematiky a ostatní z tělocviku. Kdy už konečně lidi vezmou rozum do hrsti?
    Jirka
  • Rada zemi upousti od minimalnich mezd.
    08.12.2004 22:31

    Minimalni mzda je zpusobem jak vydirate ty zamestnavatele kteri si bud nemohou dovolit platit vic, a nebo jde o "joby" ktere jsou natolik podradne, ze si vic ani nezaslouzi. V obou pripadech pak vysledkem je to, ze zamestnavatel hodi zamestnance na minimalni mzde na krk jistemu Skromachovi. A stat prodela podstatne vic. Vlada by se nemela zabyvat temito "korekcemi" ale udelat poradne reformy a radikalni snizeni dani a zejmena odvodu od zamestnavatelu. O loupezich pachanych na zinostnicich nemluve. Sam osobne verim ze snizenidani prinese opravdove zazraky v CR.
    Thyronx
    • Rada zemi upouští od minimálních mezd
      10.12.2004 8:04

      Znamená to, že by jsi nechal(a) výši mezd na zaměstanavatelích?
      Josef Jáger
      • Mzdu má určit dohoda dvou stran
        15.12.2004 9:55

        Zaměstnavatelé mzdu neurčují, to by měl dělat trh práce. A dělal by to, kdyby se do toho naše vláda nepletla. Obchodník, který nasadí na své zboží nebo služby přehnané ceny, neprodá. Obdobně zaměstnanec, který nic neumí nebo se mu dělat nechce a chce to prodat draze (za vyšší, než zaslouženou mzdu), nenajde zaměstnání. A zaměstnavatel, který nabízí za poctivou a tvrdou práci almužnu, těžko najde blázna, který by za ty drobné takovou práci dělal. Zvlášť, když tu máme štědrou sociální síť, která spoustu lidí makat nenutí. Např.: Hledám do své firmy programátora. Mohu nabídnout nástupní plat 10000/měs. To je víc než minimální mzda. Přesto jsem si jist, že nenajdu. Takže mi jako budoucímu zaměstnavateli nezbývá, než podnikat sám, dokud nebudu schopen nabídnout podstatně víc. Jak je to možné, když minimální mzdu programátorů neurčila vláda?
        Jirka
  • Patrie napište pravdu
    08.12.2004 17:35

    Důvodem vlády pro zvýšení minimální mzdy je především vyšší příjmy ze zdravotního a sociálního pojištění.Každá kvalitně a profesionálně odvedená práce má svoji cenu a není jí třeba regulovat .Regulace v tomto případě slouží také k tomu, aby i za špatně odvedenou práci mnohdy způsobenou škodu zaměstnavately.dostal zaměstnanec tak zvanou minimální mzdu.
    R
    • Minimalni mzda = socialisticky paskvil
      08.12.2004 18:06

      Pisete: "Česká republika by se měla, jako členský stát EU, postupně přibližovat situaci ve vyspělých státech západní Evropy" . . . . . . . . . . . . . . . . . . .. . . . . . . . .. . . . . . . .. . .. . Ano, nasledujme Nemecko - nas socialisticky vzor se stale slabsi ekonomikou i postavenim ve svete :) V Evrope (hlavne ty zapadni) se uz roky hrouti socialni a duchodovy system a misto radikalnich reforem zavadime kraviny jako "minimalni mzda" (negativa pekne popsal muj predrecnik). Evropo ... jak dlouho ti jeste bude trvat nez pochopis kam se "socialnim statem" kracime? Nepochybuju ze dojde k procitnuti az se soc. system zhrouti, ale je nutny nechat to zajit tak daleko? :(((
      Pavel
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data