Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Síla koruny k euru není fundamentálně podložená … tvrdí zahraniční analytici !

Síla koruny k euru není fundamentálně podložená … tvrdí zahraniční analytici !

23.07.2004 16:05
Autor: 

Po krátkém epizodním výletu na 31,10 Kč za euro se česká měna v závěru týdne vrátila na „bezpečnější“ úroveň blízkou 31,50 Kč/EUR. Toto bezpečí je přitom nutné vnímat jako kurzovou úroveň, která je v tuto chvíli charakteristická nižším investičním rizikem a zhruba vyrovnaným zájmem prodejců a kupců. Pojďme na tomto místě nyní shrnout krátkodobý a dlouhodobý výhled vývoje kurzu koruny k euru tak, jak jej vidí účastníci na trhu.

Krátkodobé předpovědi bývají obecně daleko více problematické než prognózy dlouhodobé, neboť do nich nelze efektivně zakomponovat fundamentální ekonomické proměnné. Denní vývoj je ve většině případů dílem nálady investorů, jejich subjektivních pocitů a spekulací, uplatní se spíše technická analýza. Spektrum kurzových odhadů je tak velmi pestré. Z pravidelného průzkumu ČNB vyplývá, že v horizontu jednoho měsíce bude koruna v pásmu 30,80 až 32,20 Kč/EUR, v průměru 31,53 Kč za euro. Banka posbírala názory na trhu celkem od 13 domácích a zahraničních analytiků 13. července, průzkumu se účastní i Patria. Koruna tehdy byla zhruba na stejné úrovni jako dnes.

Podle ČNB jsou názory na vývoj koruny k euru v časovém horizontu jednoho měsíce takto odlišné, protože trh nyní ovlivňují značně protichůdné faktory. K těm patří dění na politické scéně, sezónní repatriace zisků a očekávaný vývoj úrokových sazeb ČNB. ČNB nečekaně již 24. června zvýšila úrokové sazby o 25 bps, což pro korunu tehdy znamenalo skokové posílení z 31,80 na 31,60 Kč/EUR. Podobně by mohla naše měna zareagovat, pokud centrální banka přistoupí k dalšímu zvýšení sazeb 29. července.

Podíváme-li se na roční projekci, je rozpětí predikcí analytiků relativně (!) nižší. Horní extrém i nadále patří zahraničním respondentům průzkumu ČNB. Ve srovnání s předchozím měsícem se dlouhodobé průměrné očekávání trhu téměř nezměnilo – 31,36 Kč/EUR by měl být kurz koruny v červenci 2005. Naši měnu nicméně čekají další zkoušky – na podzim při schvalování státního rozpočtu na rok 2005 Poslaneckou sněmovnou a na přelomu roku, kdy lze očekávat další vlnu repatriací zisků.

Dlouhodobé vyhlídky jsou pro korunu podle domácích analytiků pozitivní, hlavně díky celkově dobré perspektivě České republiky jako člena EU. Korunu by měl podporovat solidní hospodářský růst a celkově lepší platební bilance.(zesílení přílivu zahraničních investic, rostoucí exportní výkonnost české ekonomiky, příliv portfoliového kapitálu kvůli rozšiřování spreadu mezi českými a evropskými dluhopisy). Vyplývá ze zjištění ČNB.

Podle ČNB oba dva zahraniční analytici zůstávají skeptičtí vůči vývoji koruny. Jejich prognózy pro horizont jednoho roku se pohybují mezi 33,00 a 34,00 Kč/EUR. Podle komentáře analytika s odhadem 34 Kč/EUR není současná síla koruny podložená fundamenty. V příštím roce očekává globální zpomalení, což neposkytne ČNB příliš velký prostor pro zvyšování sazeb. Devizový trh by pak nahlížel na korunu jako příliš drahou v porovnání s ostatními středoevropskými měnami a začal ji znovu využívat pro financování nákupů těchto měn. Píše ČNB.

Například konkrétní dlouhodobé kurzové prognózy Patrie až do roku 2009, které počítají s konvergenčním scénářem, jsou výrazně optimističtější. Klienti VIP Patria je naleznou ZDE. Je však nutné připomenout, že jsou to právě zahraniční investoři a londýnské banky, které „tvoří“ skutečný kurz české měny. Tradičně skeptická vůči koruně bývá investiční banka Goldman Sachs, tento týden ale indikovaly rovněž banky BNP Paribas a Deutsche bank, že kurzové úrovně kolem 31,10 Kč/EUR jsou ve vztahu k ekonomickým fundamentům příliš silné. Tito analytici také připomínají, že úroky v Česku jsou stále výrazně nižší než v Maďarsku, Polsku a na Slovensku, což snižuje relativní růstový potenciál koruny.

Z uvedeného grafu je zřejmé, že prognózy udělané před rokem některým institucím už čtvrtý letošní měsíc po sobě vycházejí. I v červenci 2003 byli zahraniční subjekty pesimističtější než domácí. Průměrný odhad kurzu koruny pro červenec 2004 se tehdy ve skupině domácích analytiků pohyboval na 30,23 Kč/EUR a ve skupině zahraničních na 31,15 Kč/EUR. Kdo se „trefí“ svými současnými odhady?

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
  • Reakce
    27.07.2004 11:57

    Příjmy pražských lumpů taky nejsou fundamentálně podloženy a nikdo s tím nic nedělá!
    Alois
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university