Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Král je mrtev, ať žije král aneb už hořela, když jsem do ní uléhal

Král je mrtev, ať žije král aneb už hořela, když jsem do ní uléhal

28.06.2004 16:37
Autor: 

Čechám a Moravě a Slezsku již nevládne král, natož aby se mu stínala hlava. V jistém slova smyslu však o víkendu hlavy padaly. A to hned šestnáct hlav (post ministra spravedlnosti byl již prázdný). Vladimír Špidla se kromě stranické funkce rozhodl složit také úlohu předsedy vlády, což fakticky znamená demisi celé vlády. Co bude dál?

Jednodušší otázka je, co by mělo být, co z toho bude a nebude. Z ekonomického hlediska je klíčovou otázkou, co s reformováním veřejných rozpočtů. Již po představení materiálu o změnách ve veřejných financích, který vypracoval tým poradců ministra financí Bohuslava Sobotky, přišly první smíšené pocity. Krizi veřejných financí začala brát vláda konečně na vědomí, nápravě situace však bránila stranická ideologie. Připočteme-li k tomu, parlamentní a vnitrostranické hrátky, je výsledkem letošní schodek 6,1 % HDP (veřejné rozpočty bez čistých půjček a dotací transformačním institucím), což vůbec nejvyšší hodnota v historii českého hospodářství. Příští rok nám to vychází na 5,6 % HDP, což je druhá nejvyšší hodnota. Schodek se prozatím snižoval hlavně vyššími daněmi, propouštěním státních zaměstnanců a pomalejším růstem penzí. Rozpočtová rakovina však bují především v sociální politice, zdravotnictví a důchodového systému jako takového. Priority vlády by měly být jasné.

Většině voličů však rozpočtová čísla zas tak moc neříkají, zato mít či nemít práci je důležité pro každého, kdo nechce žít ze sociálních dávek či příjmů z aktivit spadajících do stínové ekonomiky. Právě zde tkví výrazný díl pádu vlády Vladimíra Špidly. Nemá-li se historie opakovat, měla by se nová vláda poučit a problémy trhu práce začít brát na vědomí. V nejbližší době možná bude nezaměstnanost (po sezónním očistění) stagnovat nebo dokonce mírně klesat, ale jen díky pozitivnímu vlivu hospodářského cyklu. Úspěch či neúspěch vlády na tomto poli by se měl měřit strukturální nezaměstnaností. Ta se za poslední dva roky zvýšila zhruba o jeden procentní bod a měří se již dvojciferným číslem. Je skutečně vhodné řešit vysokou nezaměstnanost zvyšováním minimální mzdy či dokonce snahou vlády zvýšit všechny mzdy, jak nedávno absurdně navrhoval ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach?

S fungováním trhu práce souvisí mobilita pracovních sil. To by měla příští vlády vzít na vědomí při úvahách a (de)regulaci nájemného. Je spokojené dožití penzistů v bytech s regulovaným nájmem, často v lukrativních městských částech, společensky cennější než práce dnes nedobrovolně nezaměstnaných osob. Kritici možná budou tvrdit, že dobrovolně nezaměstnaní nejsou, ale vězte, že jsou. Řešením přitom nemusí být nuzné dožití penzistů ve squatu. Jenže řešení bude něco stát a nejcennější se prozatím zdá být politická vůle s problémem pohnout.

Ať již vyjdeme z klasického modelu hospodářského růstu Roberta Sollowa či jeho pozdějších doplnění a modifikací, vždy nám klíčovou proměnnou pro dlouhodobý růst zůstane „výzkum a vývoj“. R&D má mnoho podob. Může-li být vláda někde nápomocna, kromě tvorby institucionálního rámce a stabilizační hospodářské politiky, potom je to právě v podpoře R&D. Na této frontě předchozí vláda nenaplnila sliby výrazně zvýšit investice do této oblasti. Šanci dostane vláda nová. V této oblasti by také bylo nasnadě zamyslet se nad tím, zda „buržoasní“ výmysl v podobě školného na vysokých školách nemůže otevřít prostor k získání vysokoškolského vzdělání širšímu okruhu zájemců než dnes. U přijímaček je několikanásobný převis uchazečů normálním jevem a přesto jsou vysoké školy jsou nacpané k prasknutí. Neplýtváme v ČR náhodou „lidským kapitálem“? Kdože to ve Velké Británii prosazoval zvýšení školného na univerzitách? Nebyl to šéf labouristů Tony Blair?

Podobně jako slovy o investicích do R&D nešetřila předchozí vláda ani slovy o potírání stínové ekonomiky. Na několik pokusů prošly parlamentem registrační pokladny a kolky se budou lepit nejen krabičky s cigaretami ale také na lahve s tvrdým alkoholem. Unikají peníze skutečně hlavně těmito cestami? Patrně nikoli. Hlavním motivem pro aktivity stínové ekonomiky jsou daně a regulace. Možnosti jsou dvě - buď snížit daňový motiv snížením daňové zátěže a represivní regulace nebo zvýšit výdaje na vynucení regulace a daňové povinnosti. Chce-li nová vláda výrazněji zasáhnout proti stínové ekonomice, nebudou stačit registrační pokladny, ale buď nižší daně nebo více úředníků na finančních úřadech.

Vývoj ekonomiky ovlivňuje také zázemí, které aparát státních institucí zajišťuje, obchodními rejstříky počínaje, konkurzy a vyrovnáním konče. Ze slov podnikatelské prostředí se stalo klišé, které se člověku pomalu příčí vyslovit. Současný stav je takový, že podle indexu ekonomické svobody počítaného společností The Heritage Foundation se ČR dělí o 35. příčku s Botswanou a Kambodžou, v tomto ohledu jsem plnokrevnou „banánovou republikou“.

Po současné vládě zůstane mnoho nevyřešených otázek. Vladimír Špidla se ovšem právem může hájit, že (situace) už hořela, když do ní uléhal.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Skutečnost
    29.06.2004 13:57

    Článek je značně nepřesný. Sociální demokracie šla ke dnu, protože zradila svůj program - důkazem je masivní nástup komunistů. Já sám nevím, proč např. kvůli méně schopným individuím, kteří se nedovedou postarat ani o své vlastní bydlení (důchodci hypotéku nikdo neposkytne) a kteří pasou po bytech svých starších spoluobčanů, by nám tu za chvíli měli vládnout komunisté. Kapitalismus je o tvrdé práci, neustálém sebevzdělávání každého a o využitých nebo nevyužitých příležitostech. Není (nebo neměl by být) o parazitování na starých, nemocných a jinak handicapovaných.
    Liberál
    • :-)
      01.07.2004 16:58

      Pokud pojmem "byty starších spoluobčanů" máte na mysli/ledví byty vlastněné obcí, v nichž žije kasta s dědičným právem na dotované nájemné a pokud výrazem "pasou" míníte požadavek na prodej obecního majetku ve veřejné soutěži všem bez zvýhodňování kast, tak patrně slovy "méně schopné individuum" míníte člověka, který svůj nekomunismus nedemonstroval vstřícným postojem k vedoucí síle ve společnosti. Dost přesně si pak dovedu představit, jak měl vypadat program, který socdem zradila. PS: liberál není od slova líbit se, ale svoboda
      Kozina+
      • Ještě malá poznámka...
        01.07.2004 17:00

        ... pojem "byty starších spoluobčanů" ve vaší interpretaci zajisté zahrnuje i byty vlastněné soukromým majitelem, v nichž odekretovanci a jejich rodinní příslušníci/druzi/družky žijí za dotované nájemné, že?
        Kozina+
  • Ad:Skolne a investicni pobidky
    29.06.2004 10:39

    Pan Marek by zavedl skolne a pak by nedostatek zajemcu(ktery uz je ted) o studium technickych oboru a ostatnich aplikovanych ved kompenzoval danovymi prazdninami na 20 let a prispevkem 200 tis. pro kazdeho nove prijateho uchazece. A pokud vim, tak vsichni uchazeci, kteri nejsou prijati na vysokou skolu, tak mohou jit na VOS. A tam take ziskaji terciarni vzdelani. Nevim, zda dobre rozumim,ale z clanku o skolnem na VS vyplyva, ze bych mel platit skolne jen proto, abych VS mohly prijat vice uchazecu. Nechapu, proc bych mel prispivat na hloupe, kteri se nejsou schopni dostat na VS. To zavani komunismem.......prispivat na mene schopne!!!!!!O nejake podpore schopnejsich formou stipendii jsem jeste neslysel. Zamyslete se obcas nad tim, co zde produkujete. Tak se mejte pekne panove ekonomove a jeste vam musim rict, ze jsem se v kuloarech dosechl, ze premierem nakonec bude Samer Issa, Gross se stane trenerem hokejoveho narodaku a Spidla odejde zpivat ceske pisnicky na namesti do Bruselu.
    Gyul Gyulovic
    • skolne aj.
      30.06.2004 10:30

      problemy ve skolstvi jsou dle meho nazoru nasledujici a) misto tam zabira spousta studentu, kteri ani poradne studovat nechteji (drive kvuli vojne, prodlouzeni mladi, moznosti bydlet na koleji ...) - reseni - skolne pro ty, ktery bud nedokonci nebo pretahnout studium b) na mnoha skolach nemotivovani (i nekvalitni) pedagogove (pokud mate uvazek kolem 20 hodin, tak se tezko tem studentum muzete individualne venovat) - zvysit platy pro ty dobre a pro ty, kteri delaji vyzkum - umoznit jim pristup k nejnovejsim poznatkum (na vetsine univerzit je velmi omezeny) c) zastarale technicke vybaveni
      Vasek
  • Co se deregulace bydlení týče
    28.06.2004 20:07

    Čistě deregulovat nájemné bude poté, co Praha a velká města doprodají odekretovancům byty za zlomek tržní ceny "politicky průchodné". Co bude s těmi opravdu sociálně potřebnými, jejichž část využívala zlomek obecních bytů, bude zajímat málokoho. Koho zajímá, kam chodí spát ti, co nemají dekret a kde berou na tržní nájemné? Pro ty, co to nevědí, nárok na sociální příspěvek "na bydlení" se určuje dle dosaženého příjmu. Ale zda má žadatel 50 milionů, nebo nic, či zda za život odvedl státu na daních z příjmu ekvivalent dnešních 5 mio, nebo nic, to nikoho nezajímá. Zdá se, že boj mezi názorem, liberálů že "stát funguje jako služba a každý by tedy měl dostávat ekvivalent toho, kolik státu odvede" a názorem socialistů, že "stát by se měl postarat o potřebné" v našich končinách skončil podivným kompromisem: stát dá vyšší kastě odekretovaných ekvivalent milionové částky a na nižší kastu nezbývá.
    Kozina+
  • čeština
    28.06.2004 17:58

    7. pád - s kým, s čím - s Kambodžou, nikoliv s Kambodží.
    Martin
  • A co evropská cesta?
    28.06.2004 17:43

    Slované milují iracionalitu. Například tézi o tom, že nižší sazby daní přinesou vyšší výnosy. To by bylo možné pouze tehdy, jestliže většina podnikatelů a zaměstnanců podvádí. To rozhodně není realita, podvádí značná část, nikoliv většina. Všechny velké podniky, pokud se nejedná prokazatelně o firmy procházející restrukturalizací, daně platí. Mezinárodní firma si ani omylem nedovolí podvádět a daně neplatit. Většina zaměstnanců rovněž daně platí, protože vůbec nemá šanci je neplatit. Zůstává však část, která podvádí. Snížením daní by museli podvádějící platit více než nyní,a to o tolik, aby překompenzovali úlevy, které by dostali ti poctivě platící? To skutečně má nastat? Úsměvná je i úvaha o jinak nutném zvyšování počtu úředníků. Nemá ČR nejrozbujelejší aparát finanční a celní správy? Takto to je napsáno v reformě veřejných rozpočtů (viz internetové stránky MF). Každá evropská země by došla k závěru, že by tento přebujelý aparát měl začít produkovat použitelné výsledky. ČR dojde k závěru, že to není zapotřebí, že stačí snížit sazby daní a výsledek se bezpracně dostaví sám. Chlapíci, nedostaví se, jako se dosud nedostavily žádné výsledky sami. Hospodářský růst se dostavil, protože ČR má vynikající polohu a 20%-ní mzdy a hlavně, že se Zeman rozhodl pro investiční pobídky (které neoliberálové pokládají ze nesystémové). Vyspělé evropské země mají vyšší daně, menší aparáty a vybírají daně, ze kterých financují společnost na takové úrovni, o které se ČR ani nezdá. Ani jedna z těchto zemí nepřišla na myšlenku, že snížením sazeb vybere více. Co tedy dát disciplínu státu do pořádku a neuchylovat se k nějakým bezpracným utopiím?
    Rilev
    • Tyhle daně se ti zdají málo?
      01.07.2004 12:46

      Vidím, že jsi zastáncem, vyššího zdanění. Asi se ti zdá málo, že odhadem 70 % výdajů co na nás vynakládá zaměstnavatel jsme povinni odvést státu. Jen pro pořádek 35 % hrubé mzdy odvádí přímo zaměstnavatel na zdravotní a sociální, pak ty ze své hrubé mzdy asi 12,5 % taky na zdravotní a sociální, pak nějaká ta daň z příjmu, dejme tomu průměr 15 % (záleží na výši příjmu, samozřejmě se odečítají nějaké položky), ještě nějaké DPH (sice na potraviny jen 5%, ale většinu položek musíš platit v 19 % sazbě) dejme tomu 10 % ať nežeru, no a jestli jezdíš autem nebo nejsi úplný abstinent tak ještě nějaká spotřební daň. A ty chceš vyšší zdanění, i tohle se mi už zdá dost? Bohužel jsem zaměstnanec, a těmhle daním se nevyhnu.
      Kvido
    • No, jsou pobídky a pobídky
      28.06.2004 20:11

      Vyhodím 212 lidí z jedné výroby a na přijetí části z nich do druhé výroby dostanu přetileté daňové prázdniny na nárůst daně z příjmu, ušetřím za clo a nádavkem dostanu 200 tisíc na každé "nově vytvořené místo". http://www.fin.cz/nazory/defaultpg_T1342_PR16275.htm
      Kozina+
  • Re: školné
    28.06.2004 16:57

    Jsem příznivcem školného na VŠ, na druhou stranu si ale uvědomuju, že jeho zavedení zájem o studium oborů kolem výzkumu a vývoje paradoxně nezvýší. Račte si povšimnout, že zájemců o studium strojírenství, elektrotechniky a chemie je podstatně méně, než volných míst na vysokých školách. Nebude mít zavedení školného náhodou podobný efekt jako zavedení soukromých gymnázií? Social deal bude znít: platíš, píšeš eseje => dostaneš diplom. Dnes až po nějaký třeťák, kde je důležité nezlikvidovat si celý kroužek, aby měla katedra kusy pro příští rok, může být každému jedno, kolik studentů vyhodí a kolik nechá projít.
    Kozina+
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data