Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF snižuje odhady růstu Německa na 1,6 %, predikce pro USA zůstává na 4,6 %!

MMF snižuje odhady růstu Německa na 1,6 %, predikce pro USA zůstává na 4,6 %!

02.04.2004 8:24
Autor: 

Mezinárodní měnový fond přistoupil ke snížení odhadů ekonomického růstu v eurozóně a Německu. MMF ale zároveň zlepšil hospodářský výhled pro Velkou Británii a Japonsko, uvádí deník Süddeutsche Zeitung.

Očekávaný růst hrubého domácího produktu v eurozóně snížil Fond na 1,7 % z předchozích 1,9 % pro letošní rok, v roce 2004 by měla evropská ekonomika posílit o 2,3 %. V největší ekonomice eurozóny – Německu – by měl HDP letos růst jen o 1,6 % místo dříve udávaných 1,7 %. Revize přišla po madridských bombových útocích. V příštím roce by Německo mělo růst o 1,9 %, předchozí prognóza přitom činila 2,1 %.

Výrazně úspěšnější zůstanou Spojené státy, jejichž HDP by měl letos posílit o 4,6 %, přičemž tempo růstu by se příští rok mělo snížit na 3,9 procenta. MMF zvýšil odhad ekonomického růstu Velké Británie, tedy jediné velké evropské ekonomice stojící mimo euro, na 3,5 % z 3,1 % pro letošní rok. Podobně byl zlepšen výhled pro Japonsko na 3,4 % z předchozích 3,2 % pro tento rok.

MMF zveřejní oficiálně svou zprávu 21. dubna před pravidelným zasedáním Světové banky, tvrdí agentura Reuters.

(zdroj: ČTK, Reuters)


Váš názor
  • A TO BUDE MIT DUSLEDKY.
    03.04.2004 0:52

    V minulosti rostlo Nemecko polovicnim tempem nez USA, nyni uz jenom 1/3 vym. Po dalsich 1, 2 statistikach jako tahle, uz se to provali navenek a i Nemcum to dojde, ze euro se zacina ukazovat jako minus, jako brzda. Eurozona ma take problem s tim, ze i tyto vsive ukazatele jsou dosahovany pouzitim vysokych deficitu jak ve Francii tak v Nemecku, nedavne volby ve Francii ukazuji, ze reformy ekonomiky neprichazeji temer v uvahu a ze jenom mluveni o nich muze byt pro vladu sebevrazedne a levice zizni po krvi . V Nemecku se odviji podobna varianta, vladnouci socialiste uz jsou skoro na dne a zavedli zatim mene nez 1/3 ekonomickych reforem nez je opravdu potreba, Schroder se uz sam odvolal ze stranickeho vedeni aby vlasni strane skodil co nejmene. To ale nepomuze, CDU,CSU ho nechaji se jeste chvili placat jako kapr na suchu, nechaji ho udelat co nejvice bolestnych reforem aby je nemuseli delat oni sami ale opet proces napravy bude dlouhy, daleko delsi nez zivotnost Schoderovy vlady a jeho politicke kariery. Euro uz sice kleslo, ale nepujde moc dale, Amerika ma stale vysoke exportni deficity, jejich reseni je take dlouhodobe, a s pomerne prudkym rustem GDP v USA , se zvysuje riziko inflace a urokove sazby mohou byt lehce zvyseny, protoze jsou neobvykle nizke a jejich zvyseni ekonomiku nijak neohrozi, jakmile nabere tempo /a uz ho asi nabrala/. Proste dve hlavni ekonomie eurozony jsou co do provadeni reforem efektivne umrtveny, navic je brzdi pomerne vysoke euro a nevic jim centralni banka nepomaha. Za takove situace Britove budou zavedeni eura obchazet velikym obloukem, hladove zeme z vychodu budou natahovat prazdne ruce a zadat slibene dary, a mam takovy dojem, ze Americani nebudou spechat s pomoci a budou se spise paktovat s Rusy a Cinany a Japonci. A kdyz tato krize potrva nekolik let, EU dostane punc, zaostavajici a ekonomicky nedulezite casti sveta. Jestlize budou hlavni ekonomie eurozony a EU dlouhodobe notoricky zaostavat jak zaostavaly uz v 90 tych letech, mit polovicni rust jako USA tak na konci tohoto ekonomickeho cyklu, za nejakych 7, 10 let, budou zatlaceny do pozadi ekonomickou silou USA, Japonska ,Ciny, Indie , Ruska , Brazilie. Posileni postaveni EU je totiz mozne jenom vybudovanim vlastni ekonomicke sily a ne sabotovanim pozice USA. Mozna uz jim to i dochazi ,Chirac premistil Villepina, hlavniho proponenta antiamerikanizmu, z funke ministra zahranici na vnitro a brzy zacne libat Americanum zadek, protoze mu nic jineho nezbude, Schroder a Fischer uz nenapadne zacali, protoze Bush asi na podzim vyhraje, Irak bude mit svoji vlastni novou vladu, Afganistan bude po mit po volbach, rozvoj obou zemi je uz nyni zajisten financne z mezinarodnich i americkych zdroju, proste to protiamericke povstani v Evrope, ktere zacalo pred rokem v OSN, zkrachuje a do vanoc se rozplyne.
    J Podhradsky
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data