Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může Slovensko ekonomicky předehnat Českou republiku?

Může Slovensko ekonomicky předehnat Českou republiku?

23.03.2004 15:58
Autor: 

Od chvíle, kdy slovenský parlament schválil razantní fiskální reformy, se živě diskutuje, zda se Slovensko stane novým středoevropským tygrem. Polemika se vyostřila i poté, co Slovensko získalo investici automobilky Hyundai na úkor Polska, Maďarska i Česka. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky se česká vláda může inspirovat úsilím Slovenska při omezování sociálních dávek nebo razancí jeho vlády při prosazování reforem. Nicméně ohledně daní má ale podle něj česká strana jiný postoj než Slovensko a v tomto ohledu ho následovat nebude. Konkrétně uvedl: „Domníváme se, že daně mají určitou redistribuční funkci v rámci společnosti a zavádění konceptu rovné daně příliš poškozuje nízkopříjmové kategorie.“ (ministrův komentář ZDE). Rozhodnutí Hyundai potom vyplynulo z nízkých mzdových nákladů na Slovensku, ČR také nebyla ochotna poskytnout investorovi požadované pobídky (více analýza Patria s názvem „Hyundai - Proč vypadla ČR a nikoli Slovensko?“.

Velmi silný ohlas měl na stránkách patria.cz článek Národné obrody s názvem „Česko i Západ by se měly od Slovenska učit“. Komentář vyvolal nečekaně ostrou polemiku našich čtenářů.

Slovensko se na začátku tohoto desetiletí stálo nejrychleji rostoucí středoevropskou ekonomikou, zemí s nejrazantnějšími ekonomickými reformami a miláčkem zahraničních investorů. Na ekonomickém výsluní střední Evropy vystřídalo dřívější favority Českou republiku a Maďarsko. Před dvanácti lety Slovensko a Česká republika tvořily jeden státní a ekonomický celek. Následující vývoj však byl značně odlišný. Dráhu své samostatnosti nastoupilo Slovensko s ekonomickou úrovní odpovídající HDP na obyvatele (v PPP) na úrovni zhruba 40 % průměru EU. ČR již tehdy dosahovala ve stejném ukazateli 59 % průměru EU. Začátek transformace byl pro Slovensko obtížnější než pro ČR. V letech 1990-92 slovenská ekonomika zaznamenala kumulativní pokles HDP o 22 %, ČR o 16 %. Na rozdíl od ČR si ovšem Slovensko po zotavení z transformačního šoku neprošlo sekundární recesí. Díky tomu se HDP Slovenska od roku 1989 do současnosti zvýšil o 14 %, zatímco v případě ČR jen 5 %. V porovnání s EU se HDP na obyvatele (v PPP) slovenské ekonomiky zvýšil v loňském roce na téměř 50 %, tj. o 9 procentních bodů více než před deseti lety. České hospodářství se pohybuje na 63 % unijního průměru a za posledních deset let ČR stáhla náskok EU jen o jediný procentní bod.

A rychlejší konvergence slovenského hospodářství může pokračovat. Brzdou je sice horší geografická poloha a špatný stav dopravní infrastruktury. Zároveň se ovšem tamní vláda odhodlala ke stabilizaci veřejných rozpočtů, včetně penzijního systému, a redukci přímého daňového břemene. Odezva v podobě lepšího hodnocení ratingovými agenturami a zvýšeného zájmu zahraničních investorů na sebe nenechala dlouho čekat. Značnou výhodou Slovenska je cena práce. V ČR podle našich výpočtů dosahují hodinové mzdové náklady 4,4 eur, hodina práce na Slovensku vyjde v průměru na 2,9 eura. Mezi osmi zeměmi střední a východní Evropy vstupujícími letos v květnu do EU je práce levnější jen v Litvě a Lotyšsku. „Pokud by si slovenské hospodářství udrželo čtyřprocentní růst HDP, zatímco potenciál růstu české ekonomiky by setrval na třech procentech, srovnala by se výkonnost obou ekonomik zhruba za 25 let,“ říká k tématu hlavní ekonom Patria Online David Marek. Nyní stále ještě migruje velký počet Slováků za prací do ČR. Za čtvrt století tomu může být naopak.

Domníváte se, že může Slovensko ekonomicky dohnat a předehnat Českou republiku? Může vysoká slovenská nezaměstnanost být považována za potenciál pro vyšší výkon v budoucnosti? Je slovenská daňová reforma krokem správným směrem nebo jen zvýší sociální rozdíly? Měl by se Západ i Česká republika od Slovenska v něčem poučit? Hlasujte v Anketě, Vaše názory prosím sdělujte ve Fóru. Děkujeme.


Váš názor
  • Snadná odpověď na otázku v nadpise
    31.03.2004 21:08

    Ano, může, a to velmi rychle. Pokud přestane být Slovenskem a začne být Rakouskem. A když Česko zůstane Českem. Pokud obě podmínky nebudou splněny zároveň, tak k tomu zázraku nedojde.
    Rilev
    • Naco porovnavat ?
      01.04.2004 11:23

      Vazeni priatelia, dovolim si Vam pripomenut, ze z pohladu USA, Europy, japonska alebo ciny sme vsetci v jednom vreci. +/- par percent. Dokonca ani nie sme rozdielni - Vsetci mame tie iste problemy s deficitmi, starnucou populaciou a zdravotnictvom. Naco argumentovat takym sposobom, ako sa to deje v tomto diskusnom fore? Urcite sa nasa zivotna uroven bude priblizovat europskej a bude sa to diat viac-menej rovnakym tempom pre vsetky pristupujuce krajiny.
      Marek
      • Konečně rozumný názor
        05.04.2004 12:53

        Nemohu se ubránit dojmu, že jak článek, tak anketa byly záměrně napsány s cílem vyprovokovat konfliktní diskusi. Nejsem si jist, že je to to pravé pro server typu Patria snižovat se na úroveň iDnes a podobných. Každopádně mi přijde irelevantní počítat za jak dlouho doženeme průměr EU, když pak přijde revize metodiky počítání HDP a ten se skokově zvýší o 7%. A to se ještě dovíme, že v této metodice je počítáno s 10% šedou ekonomikou, přičemž většina institucí a "denní pohled" ji odhaduje tak na dvojnásobek. Každý, kdo někdy byl delší dobu v Řecku, Španělsku nebo i Irsku ví, že v mnoha ohledech jsme před těmito státy (v Irsku např. bydlení - v domech v jakých Irové žijí by většina Čechů odmítala bydlet). Navíc HDP rozhodně nepodává úplný pohled na kvalitu života. Tím nechci říct, že jsme v mnoha ohledech za nimi a že nás čeká ještě hodne opravdových reforem. Ale hádat se nad číslem, které už za rok nemusí platit, mi připadá nesmyslné.
        IvoS
  • SLOVACI UZ VYHRALI
    26.03.2004 19:44

    protoze my Cesi mame 5x vice atheistu a 3x vice komunistu, nyni uz komousi dotahuji 20%. To pro nas znamena plizivy dlouhodoby upadek. Mam teorii. Protoze cele politicke spektrum v Cesku je posunuto doleva, silni komousi, vladni strana posilhavajici po socializmu a snad nejprukaznejsi, hlavni opozicni strana"pravicova ODS", prozila vetsinu svoji existence, a zalozila sve uspechy na praktikovani bankovniho socializmu. Proto i kdyz CSSD ztraci volice ve smeru ke komunistum, mela by se orientovat do stredu a bojovat o volice s lidovci a ODS, protoze v CR je 15% komunistu, to si priznejme a o tech zbyvajicich 5% neni duvod bojovat a posouvat celou stranu.
    Pako
  • Může Slovensko CR předehnat?
    25.03.2004 13:28

    Na tuto otázku lze odpovědět, až když budeme schopni zodpovědět otázku - Proč růst HDP or r. 1990 je u nás pouze 5%? Vzpomínáte si ještě na ty listopadové fikce, kdy dnes jsme měli být na úrovni Rakouska? Kdyby tehdy někdo tvrdil, že za patnáct let, tedy v roce 2004, na tom budeme s HDP de facto stejně, byl by za blázna. Slovenský přístup je jen další iluze o tom, jak stačí snížit daně, omezit sociální dávky atd. a přijde údajně závratný hopodářský růst. "Musíme se uskrovnit, aby bylo lépe" říká slovenská vláda. Pokolikáte to již ve střední Evropě slyšíme a kdy bude to lépe?
    Arnold
  • Patria
    25.03.2004 12:47

    koukam, ze stranky Patrie si nekdy prectou i primitivove :-)
    Sandokan
    • Patria
      30.03.2004 13:07

      To myslis Dayaky z Bornea, Sandokane?
      Marianna
  • Přehnané vychvalování Slovenska
    24.03.2004 16:58

    Dříve nebo později se na Slovensku objeví sociální nepokoje, které bude nutno řešit. Každému je jasné jak! Dále investoři časem začnou vyvážet ze Slovenska zisky, tím se zhorší stav běžného účtu, atd. Slovensko, ty problémy, které má Česká republika a Maďarsko, teprve čekají !!!
    Lojza
  • sakra
    24.03.2004 13:36

    Kristepane, já už se snad z těch ód na Slovač zblázním. Ameriku tu tepete a za vzor se nám klade "stát holá řiť". Bodejď by nerostli, když se 10 let hrabou doslova u dna a k reformám je donutila čirá bída. Až skončí naši postkomouši všech barev svoje představení, odstartujeme (protože z nutnosti)rasantní reformy taky, ale bohužel za své. Ne jako "Východoeuropsky tygor", kterému za každého jeho nezaměstnaného, který se kdy mihnul v Čechách platíme jeho dávky v nezaměstnanosti, vydržujeme kontinget studentů, vracíme zlato a oltáře, promíjíme dluhy za Slovenskou inkasní.....!
    Král
    • Je to pravda
      25.03.2004 2:00

      Neni zeme v Evrope, ktera tak vycucava sveho souseda, jako Slovensko to dela DODNES na Cesku. 300,000 Slovaku dela v CR a 30,000 studentu studuje za ceske dane, zatimco na vychode jich je jen 2,000. Slovensko resi sve socialni problemy na Cesku. Zaplat panbuh za to rozdeleni, jinak by nas vyzdimali uplne. Skoda, ze uz to nebylo v roce 1990 kdy rvali o svou pomlckovou valku a slzeli, ze Husak uz nebyl presidentem.
      Mirek
      • re
        25.03.2004 9:33

        Politiku vzdělání bych neměnil. Ano, Slováci tu "zadarmo" přesněji za české daně studují. Ovšem pak tu mnozí zůstávají a platí celý život daně.
        Arnold
    • cesky blbec
      24.03.2004 18:26

      vas stat je hola kost, ak my sme hola rit cau
      slovak
      • Hejslovakovi
        25.03.2004 2:05

        Toto neni SME.SK, tak si vyjadruj svuj primitivismus tam.
        Mirek
    • blbec
      24.03.2004 18:24

      prebud sa ty cesky blbce, nebyt slovakov, tak ste na urovni Urundi-Burundy
      slovak
      • Hejslovakovi
        25.03.2004 1:52

        Kolik jsi vypil te tve lavorovice? Nebyt Cech, tak by Slovensko bylo i pod urovni Burundi. V roce 1918 jste byla nejprimitivnejsi a nejzaostalejsi oblast Evropy s nejvyssi mirou negramotnosti, takove stredoevropske Kosovo. Ne nadarmo legionari, kteri tam v roce 1918-1920 bojovali proti SRR, ze se to melo nechat Madarum.
        Mirek
  • Jaký je důvod poklesu od roku 1996 do roku 2000?
    24.03.2004 9:56

    Uvidíme. Z grafu je vidět, že v roce 2000 se česká ekonomika vzpamatovala z Klausových experimentů (bankovní socialismus, česká cesta privatizace) a v poměru k EU začala opět růst. Opilý Zeman a zombie Grégr napáchali méně škod než populista Klaus, neschopný Kočárník a pan "Nájemné není třeba deregulovat" Dyba. Ale zatímco vedení socdémáků se obměnilo (ne, že bych byl z mafiána Grosse nadšený), v ODS jsou pořád ti samí strašáci do zelí. Proto očekávám, že za vlády ODS půjde ekonomika opět do kelu.
    molan
    • RE.
      24.03.2004 10:53

      Pane kolego na těchto stránkách bych očekával trochu více profesionality a ne takové laciné útoky a argumenty. Celkem by mě zajímalo kdo by to tu podle vás měl řídit když jak čtu tak tomu tady nikdo nerozumí.
      David
      • kdo?
        24.03.2004 12:56

        Za nepřijatelné považuji komunisty, Zemanovské křídlo soc-dem a ODS. Ani lidovce nemusím. Radost budu mít z úspěchu moderněji myslící části soc-dem (ukřižujte mě, ale mám větší důvěru k Sobotkovi než k Tlustému), nezávislých, Unie svobody a Evropských demokratů.
        molan
        • hledaji se 2 moderni strany, jedna liberalni a druha socialni
          24.03.2004 18:30

          cast cssd, ktera je zrovna u moci je ta cast, ktera by se mela proti zemanovskemu kridlu masivne podporit, bohuzel ale nedela rozhazovacnou politiku sympatickou svym kmenovym volicum, ale rozumnou politiku a tudiz ji preference klesaji. skoda preskoda nechcete spolecne se mnou prehodnotit svoji fobii k levici, kterou v nas ucelove vypestoval pan klaus? zrovna dualismus postklausovske ods a spidlovy cssd, ktere meli stabilni podporu kazda tretiny obyvatel a o zbytek by se prali by mi prisel pro tuhle zemi idealni. i v ods si uz museli vsimnout, ze v cr existuje pravni stat a vzit to na vedomi, tak bych jim odpustil cernou minulost, staci kdyz se zbavi toho tlusteho :)
          emilk
  • Sobotka je pako
    24.03.2004 9:54

    Pokud se sníží daně, zvýší se ekon.růst a zvýší se i platy nízkopříjmových skupin a jediný kdo na tom prodělá je skupina tzv.politiků, která by měla menší moc, protože by přerozdělovala menší balík peněz. SOBOTKO ZPÁTKY DO ŠKOLY A UŽ NÁS NEOTRAVUJ!!!
    Mike
  • Hyn sa ukáže
    24.03.2004 7:20

    Díky Bohu, že tato vláda tady nebude věčně a po volbách si určirtě slízne plody své práce a pude.. Proto si myslím, že je nevyhnutelné, že dojde na výměnu stráží pravicovou vládou, která bude jistě razantnější a tvrdší ve fiskální politice a dá podnikatelskému prostředí čerstvý vzduch . Po čase se budeme Slovákům opět vzdalovat.
    Francouz
  • Ať žije budování vzdušných zámků...
    23.03.2004 16:44

    Pokud slovy "stabilizace penzijního systému" máte na mysli povinnost obyvatel (zatím části) ukládat část svého příjmu do soukromých fondů, pak pro toto existuje mnohem přiléhavější název "podpora morálního hazardu". Dokud budou fondy vykazovat růst, bude vše v pořádku, jakmile začnou vyplácet víc, než vyberou a budou muset prodávat aktiva, tedy akcie a dluhopisy, způsobí logicky pokles jejich cen. Potom vkladatelé celkem logicky zaútočí na vládu, aby jim "ztrátu dorovnala", když je k tomuto druhu "spoření" nutila. Nebylo by rozumnější prostě a jednoduše nechat stávající odvody na průběžný systém, udržovat poměr doby placení a pobírání příspěvků (tedy posouvat věk odchodu do penze při prodlužování průměrné délky života). Dále deklarovat, že bude třeba snižovat důchod jakmile se bude snižovat počet plátců - tedy říci lidem, že důchody budou, pokud dojde ke stárnutí populace klesat, že jim patrně umožní přežít, ale stejnou životní úroveň nezajistí a že je tedy na nich, jak se pro své stáří zajistí? Rozumné by to asi bylo, ale mnohem lepší způsob výdělku pro makléře a baňky je povinné připojištění.
    Kozina+
    • O fiktivních důchodových účtech
      31.03.2004 9:44

      S tím co bude, až budou mít fondy s naspořenými prostředky začít více vyplácet než přijímat spoření jste uhodil hřebíček na hlavičku. Možná to dopadne takto: jmenujme několik penzijních fondů v likvidaci, jejichž letadlo již doletělo: Rodinný, Bankovní, Multi, Český národní, Univerzum, Garance, Nový, Regionální, Certum-Renta, Vyšehrad, Viva a Thalia. Jejich účastníci splakali nad výdělkem (více. viz http://www.finance.cz/home/penzijni_pripojisteni/abecedy/penze_8/). Jak je u nás zvykem, zaměstnanci orgánů, které vykonávaly kontrolní činnost (dozor Ministerstva financí ČR a Komise pro cenné papíry) za svoji "práci" odměnu vč. 13. a 14. platů pobrali, přestože by spíše měli ze svého tučného prasátka doma něco donést jako náhradu škody, kterou svým "dozorem" umožnili. Protože poškozených nebylo mnoho, nedostali od státu nic. Jó pokud by to byl velký fond, vystoupil by třebas předseda vlády v televizi a ujistil by všechny poškozené, že jejich naspořené prostředky jsou jejich nejlepší investicí s garancí státu (viz. případ IPB). Navíc se při stárnoucí populaci přidávají zvýšené náklady na zdravotní péči, které zatím nebyl nikdo schopen rozumně vyčíslit. Podle mého názoru nám při tak nízké porodnosti, jaká je nyní, bohužel není pomoci.
      PaulC
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university