Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
České hospodářství v roce 2003: líný středoevropský „tygr“ přidává do kroku

České hospodářství v roce 2003: líný středoevropský „tygr“ přidává do kroku

10.03.2004 9:25
Autor: 

komentář doplněn
Hrubý domácí produkt se v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil o 3,1 %, což je hodnota jen nepatrně se odchylující od našich prognóz. Za celý loňský rok se HDP ve stálých cenách zvýšil o 2,9 % po dvouprocentním růstu o rok dříve. Dočasnou slabost překonala česká ekonomika především díky hladu domácností po spotřebním zboží a zotavující se investiční aktivitě. Ve srovnání s okolními středoevropskými zeměmi se však český „tygr“ stále belhá pomalým tempem. Mezi novými členy EU loni rostla pomaleji jen slovinská ekonomika.

I ve 4. čtvrtletí zůstala těžištěm růstu HDP spotřeba domácností. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se zvýšila o 0,7 %, meziročně o 4,6 %. V obou měřítcích však výsledky představují zpomalení tempa růstu. Již údaje o maloobchodních tržbách naznačily, že poslední kvartál přinese určité zpomalení v této části výdajů na HDP. Že by se hlad domácností po spotřebním zboží již částečně zmírnil? Své patrně sehrála rostoucí nezaměstnanost, očekávání dopadů rozpočtové reformy a pomalejšího růstu mezd v letošním roce. Pomalejší růst spotřeby domácností nahradila investiční aktivita. Hrubá tvorba fixního kapitálu se v posledním kvartálu zvýšila o 1,0 %, meziročně o 4,8 % a po dvou letech rostly investice rychleji než spotřeba. Čistý export ve stálých cenách zaznamenal v závěru roku historicky nejvyšší saldo. Příčinou bylo především výrazné zvýšení dovozu.

Za celý loňský rok se výkon českého hospodářství zvýšil o 2,9 %. Příspěvek spotřeby domácností dosáhl tří procentních bodů. Hrubá tvorba fixního kapitálu se podílela na růstu HDP 1,2 p.b., změna zásob 0,2 p.b. a čistý export ubral z růstu HDP 1,6 p.b. Za spotřebou domácností, jež se zvýšila o 5,5 % (nejvíce od roku 1996), stojí především výrazné zvýšení reálných mezd (také nejvyšší od roku 1996). Částečně ke zvýšení výdajů za spotřební zboží přispěly také nízké úrokové sazby a ochota domácností více se zadlužit. Brzdou byl naopak vzestup nezaměstnanosti. Po téměř stagnaci investiční aktivity v roce 2002 přinesl loňský rok zvýšení hrubé tvorby fixního kapitálu o 3,7 %. Investiční aktivita se navíc v průběhu roku stupňovala. Příliv přímých zahraničních investic (včetně reinvestovaných zisků) byl sice loni poloviční ve srovnání s rokem 2002 (po odečtení přílivu kapitálu spojeného s privatizací), přišel ovšem dlouho očekávaný zlom v úvěrování firem. Zatímco v roce 2002 objem úvěrů poskytnutých podnikům klesl o 15,6 %, loni se zvýšil o 2,7 %. Investovalo se především do staveb (+5,8 %), což naznačovaly vysoké přírůstky stavební výroby v druhé polovině loňského roku. Investice do strojů a zařízení se zvýšily o 2,6 %. Zahraniční obchod sice loni vykázal mírný pokles schodku v běžných cenách, reálně se ovšem saldo prohloubilo. Celkový vývoz reálně vzrostl o 6,7 %, dovoz ovšem o 7,6 %. Vzhledem k silně rostoucí domácí poptávce a pomalému hospodářskému růstu v západní Evropě (zejména v Německu) není vývoj zahraničního obchodu nijak překvapivý.

Vzhledem k tomu, že loňský růst HDP se pohyboval zhruba na úrovni tempa růstu potenciálního produktu, nadále zůstává česká ekonomika zhruba 0,3 % pod svými potenciálními možnostmi.

Nijak oslnivý nebyl výkon českého hospodářství ani ve srovnání s ostatní středoevropskými zeměmi. Pomaleji rostla pouze slovinská ekonomika a stejně rychle Maďarsko. Slovensko, Polsko a pobaltské ekonomiky se těšily podstatně rychlejšímu hospodářskému růstu. Konvergence k průměru EU ovšem pokračovala, neboť HDP v EU se loni zvýšilo pouze o 0,7 %, v eurozóně o 0,4 %. Loni jsme se podle předběžných výpočtů posunuli z 62 % průměru EU (HDP na obyvatele v paritě kupní síly) na 63 %. Vypočítávat, kdy dojde k vyrovnání HDP na obyvatele v ČR a EU je spíše futurologickým cvičením než ekonomickou analýzou, nicméně dříve než za několik desetiletí tomu patrně nebude. Výsledkem našeho futurologického cvičení je rok 2040.

V letošním roce očekáváme zvýšení HDP o 3,1 % a posun těžiště hospodářského růstu směrem od spotřeby domácností k investicím.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • UZ PRESTANTE S TIM "TYGROVANIM"
    25.03.2004 1:32

    V kazdem clanku se to tady hemzi tygry, stredoevropskymi , kulhajicimi, ceskymi, slovenskymi. Tak vazeni nezletilci, termin ekonomicky tygr se zacal pouzivat pred 20, 30 lety pri popisovani ekonomik prudce rostoucich asijskych zemich, kdy slo o rust 8%, 10%, 12% rocne po radu let. Oznacovat za tygra zemi ktera ma rust kolem 2,az 3% rocne, to je mateni pojmu, to si zrejme pletete tygra s opelichanym kocourem na smetisti, to je s prominutm ponekud pubertalni
    J Podhradsky /bengalsky/
  • Futurologicke cviceni a statisticky efekt
    22.03.2004 19:32

    Vzhledem k tomu, ze HDP per capita vsech pristupujicich zemi je nizsi nez prumer EU, dojde po vstupu ke snizeni prumerneho HDP per capita v EU. Nevim, jestli si to autor uvedomil. Pokud ne, dojde k vyrovnani samozrejme mnohem drive. Bude to ovsem ponekud iluzorni uspech, ale uz se tesim, jak se budem vsichni radosti placat do lejtek! ;-)
    Jenda
  • Statistická bublina
    11.03.2004 10:06

    Odpověď Petrovi a Ivovi. Nehledím na strukturu výdajů. Jistě ne všechno se propije. Problém však vidím v tom, že jestliže si vláda dlouhodobě půjčuje řekněme prostředky na úrovni 6 % HDP a dloouhodobý výstup se zvětšuje o cca 3%. Pak růst bohatství je vlatně fikce. Když si vezmete zprivatizované a vzápětí utracené prostředky ( zvláště Zemanova vláda) a dnešní růst na dluh. Pak se opravdu spíše jedná o posun spotřeby v čase, jak říká Petr, případně o spotřebu placenou z privatizačních výnosů. (Rok je krátká doba a proto se vracím až k Zemanovi.) Kdyby se Špidla zadlužil ještě více, mohli jsme mít zřejmě daleko vyšší růst a prezentovat jej jako úspěch hospodářské politiky. Přitom reálně vůbec nebohatneme.
    Laik
    • Laiku
      15.03.2004 11:10

      v roce 2002 byl HDP v běžných cenách 2276 mld., v roce 2003 to bylo 2410 mld.. HDP tedy vzrostl o 134 mld., což je o 5,9%, zatímco dluh vzrostl o 98 mld. z 399 mld. na 497 mld. Loňský růst HDP o 2,9% je počítán v tzv.stálých cenách. Dluh státu je ale vždy vykazován v cenách běžných. Takže je nutné porovnávat vzrůst HDP a růst dluhu v cenách běžných, tj. současných.
      Mirek
      • A co reforma?
        16.03.2004 9:45

        Děkuji za odpovědˇ. Sám jsem si později všiml, že to nějak nehraje, a že zakopaný pes je v běžných cenách. Pokud vím, pak za stálé ceny je považována cenová úroveň z r. 1995, což jsem si při psaní svého půvpdního příspěvku neuvědomil. Vzhledem k tomu, že inflace byla loni prakticky 0, pak jsem si myslel, že běžné a stálé ceny jsou vlastně totéž. Pokud jsme tedy schopni generovat vyšší výstup, než je náš růst zadlužení, není celá reforma financí zbytečná, jak tvrdí např. V. Komárek? Není vlastně něco pravdy na tom, že přijatelným schodkem státních financí přispívá stát k hospodářskému růstu? A že pokud je růst vyšší než růst zadlužení, pak se vlastně nic moc neděje?
        Laik
        • Reforma (odpověď)
          16.03.2004 11:15

          Na jedné straně sice loni bylo vyprodukováno o 134 mld. více, než vzrostl státní dluh, jenže ten dluh prostě vrostl a to je problém. Je to stejné, jako když Vám roste plat, ale zároveň jste se víc zadlužil v bance a je jedno, že to Váše zadlužení u banky rostlo méně, než růst Vašeho bohatství. Já jsem Vás jen chtěl původně upozornit, že růst HDP není tažen růstem vládního dluhu. Takže reforma státních financí je samozřejmě nutná bez ohledu na rychlost růstu HDP.
          Mirek
          • Ještě k produktu
            16.03.2004 12:43

            Když vyjdu z vaší úvahy. Nemyslíte, že HDP by se měl počítat jinak? Podobně jako u importů. Při výpočtu HDP bereme v úvahu čistý export, tedy export mínus import. Nemělo by totéž platit pro spotřebu vlády? Tedy spotřeba mínus státní dluh. Tak jako importy jsme u nás spotřebovaly, ale jsou placeny z jiných zdrojů. Myslím, že totéž platí pro tu část vládní spotřeby, která je z jiných než vlastních zdrojů. Řekl bych dokonce, lhostejno zda z domácích nebo z cizích.
            Laik
  • Cajzli z Práglu
    10.03.2004 16:51

    Kdo je především v tomto státě línej, jsou Cajzli z Práglu !
    Franta
    • Klídek Fanouši,
      10.03.2004 18:48

      na ty dealeříčky dojde, tak někdy v září to odhaduji. Nájmy jín nezvednou, tak to nějakou dobu vydrží, do té Unie, a pak jsou dovolené, tak že nic, ale až se vrátí a budou chtět si nahrabat na Vánoce, a ono to nepůjde, tak jím to dojde, a ať mají modrého nebo růžového ptáka, bolet to bude pořádně.
      Visitor
  • Jak jste došli k potenciálu?
    10.03.2004 14:18

    Tohle není rýpavá otázka, seriozně mě zajímá, jak Patria došla k tomu, že je č. eko. 0,3 % pod potenciálem. To by potom znamenlo, že česká přirozená míra nezaměstnanosti je strašně vysoká, téměř 10 %. Prosím, toto mi objasněte
    Petr
  • růžová vs. modrá ekonomika
    10.03.2004 9:56

    Voličům je stejně bohužel jedno, že teď HDP roste, zatímco v roce 1997, po 5 letech Klausovy vlády padala jak ekonomika (v té době jako jediná v Evropě), tak česká koruna. Předchozí růst si ODS zařídila tím, že neprivatizovala banky a ty cpaly podnikům úvěry hlava nehlava. Za to jsme samozřejmě tvrdě zaplatili. Netvrdím, že teď je struktura růstu ideální, nicméně ekonomika je zdravější než před 7 lety. Ale ono je koneckonců jedno, jak to s ekonomikou vypadá - hlavní je, aby tu zase vládli ti "naši" modří kluci, ne?
    glox
    • Je to úspěch?
      10.03.2004 11:28

      Můžeme někdo vysvětlit, zda jsme loni zbohatli nebo zchudli? Když HDP rostlo a cca 3% a vládní dluh o cca 6%. ( O celkovém veřejném dluhu ani nemluvě.) Vláda si půjčila a utratila peníze. Protože tato půjčka je dvakrat vyšší než hospodářský výstup, pak tvrdím, že jsme reálně vůbec nezbohatli. Je to jako když si půjčím 1000 Kč, (čím zvýším svou spotřebu) a propiju. Zůstal nám jenom dluh.
      Laik
      • odpověď
        10.03.2004 14:28

        no částečně máte pravdu, ale jelikož si půjčíte, tak zvýšíte svou současnou spotřebu, čili jste teď právě bohatší, ale v budoucnu budete svou spotřebu muset snížit, abyste poplatil dluhy, čili současné zadlužení v sobě nese pokles bohatství v budoucnu. z toho tedy vyplývá, že dnešní hospodářský růst je založen na dluzích, takže v budoucnu to budem všichni splácet a ekonomika půjde do recese, to ale špidlu a spol nezajímá
        Petr
      • Těžko říct...
        10.03.2004 13:50

        Jenom pro informaci, vládní dluh je výrazně menší než HDP (cca 20%), proto i jeho dvojnásobný růst je v absolutních hodnotách podstatně menší číslo. Takže rozhodně nejde říct, že jsme propili to co jsme si půjčili. Navíc i spotřeba může být krátkodobá a dlouhodobá. Určitě sám cítíte rozdíl, jestli si půjčíte 10 tisíc a koupíte pračku nebo je propijete. Tím ale nechci nijak předjímat, jak efektivně byly peníze vynaloženy.
        Ivo
  • Výsledky HDP letos?
    10.03.2004 9:37

    Víme velice dobře,že špidlovláda se chlubí loňským výsledkem HDP,ale při deteilnějším rozboru skladby položek loňského HDP zjistíme,že vláda neříká celou pravdu.Vláda zamlžuje skutečnost,že výrazným podílem růstu HDP v roce 2003 byla enormně narůstající spotřeba a obrovské utrácení financí při nákupech čehokoliv a zadlužování se obyvatelstva této země.Letos po rozjezdu špidlodeformy veřejných financí bude situace opačná a ať špidlovláda nečeká ano snad poloviční růst HDP v tomto špatně ekonomicky řízeném nebo spíše neřízeném socálním státě.
    Prognostik
    • Reakce
      10.03.2004 16:49

      Prognostik je patrně zarytej odeesák !!!
      Lojza
    • Kontrolní otázka
      10.03.2004 11:11

      Jenom kontrolní otázka: Čím si myslíte, že je velkou většinou tažené HDP v západní Evropě či severní Americe? Spotřebou! Zadlužení jejich obyvatelstva je mnohem větší a splátková morálka zase mnohem menší. To za prvé. Za druhé - jak to proboha souvisí se "špidlovládou"? Chce-li někdo postavit dům bude si muset půjčit. Že by mu to Špidla doporučoval nebo rozmlouval jsem neslyšel (jestli by to někoho mělo trápit jsou komerční banky a zprostředkovaně i CEB). Totéž se spotřebitelskými úvěry na nákup čehokoliv. To že máte možnost si půjčit je výhoda, to jestli to potom nezvládnete jenom Váš problém. Ne Špidlův.
      Pavel
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university