Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost – ještě horší sen, než jsme čekali

Nezaměstnanost – ještě horší sen, než jsme čekali

08.03.2004 9:37
Autor: 

komentář doplněn
Míra nezaměstnanosti se v únoru překvapivě zvýšila z lednových 10,8 % na 10,9 %. Zástupy nezaměstnaných se rozrostly o dalších 1 313 osob. Že situace na trhu práce je špatná vědí snad všichni, ale že je to tak zlé, neočekával nikdo, kdo vytváří prognózy tohoto segmentu ekonomiky. Žádný z účastníků anket agentur Reuters a ČTK nečekal, že se v únoru míra nezaměstnanosti dále zvýší. V únoru jsou totiž sezónní faktory o něco méně nepříznivé než v lednu a nezaměstnanost zpravidla méně klesá. Pokud ovšem nad změnami sezónní nezaměstnanosti nepřeváží opačný vývoj cyklické či strukturální složky nezaměstnanosti. A to se stalo letos v únoru, poprvé od roku 1999, kdy byla česká ekonomika v recesi.

Situace na trhu práce je celkem zřejmá. Standardní rozklad nezaměstnanosti podává jasné svědectví. O sezónnosti jsme již mluvili v úvodu. V únoru by měla vést k poklesu míry nezaměstnanosti. Za druhé, Na konci loňského roku a na začátku roku letošního roku patrně česká ekonomika rostla o něco rychleji než její potenciál, což by mělo vést k poklesu mezery výstupu a cyklické složky nezaměstnanosti. Výsledkem je další nárůst strukturální nezaměstnanosti. O příčinách tohoto vývoje jsme psali již mnohokrát. Na jedné straně to jsou pokračující změny v českém průmyslu, kde „vymírají“ některá odvětví, dochází ke snižování jednotkových mzdových nákladů v ostatních odvětvích a v poslední době se zřetelně snížil příliv přímých zahraničních investic a s ním i tvorba nových pracovních příležitostí. Na straně druhé jsou omezení bránící k absorpci těchto procesů v podobě nízké mobility pracovních sil, jak v rámci regionů, tak odvětví.

Rostoucí nezaměstnanost je samozřejmě nákladná pro státní rozpočet. Výdaje na pasivní politiku zaměstnanosti v prvních dvou měsících roku dosáhly 1,3 mld. Kč. V roce 2001 to bylo 0,9 mld. Kč, v roce 2001 1 mld. Kč a loni 1,2 mld. Kč.

V červnu a květnu by se měla míra nezaměstnanosti snížit pod deset procent. Od poloviny roku bude ovšem opět stoupat a na konci roku by se měla podle našich odhadů pohybovat kolem hodnoty 10,9 %. V lednu příštího roku by mohla poprvé v novodobé historii pokořit milník se značkou 11 %.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Ve skutecnosti je to mnohem horsi
    10.03.2004 6:55

    Porad jeste rada lidi (zejmena zeny nebo ti starsi) radeji sedi doma a ani nejdou prihlasit se na urad (je to pro ne nekonecne ponizujici), takze je statistika nezachyti. Kdyz se podivame na miru ZAMESTNANOSTI a nezamestnane definujeme jako ty, co nemaji zamestnani, mira nezamestnanosti nam vyjde na urovni 50%!
    ekonom
    • Vláda nás okrádá a lže.
      18.03.2004 8:20

      Tato vláda pod vedením Špidly okrádá všechen lid této země.Jen si vemte novou tarifní mzdu a tam je napsáno všechno o vládní zlodejně.Jem si spočítejte,že než dostane zaměstnanec mzdu již pomalu 50% odvede podnik z jeho mzdy státu a další okrádání je v daních ze mzdy atd.Takže jediná ochrana je pád této prolhané bandy.
      Uživatel 16.dílné tarifní mzdy.
  • Vyšší daně = vyšší nezaměstnanost
    09.03.2004 13:23

    To ale socdem nikdy nepochopí. K některým komentářům o tom, jak je to v Německu. Často se zapomíná na to, že Německo částečně dožívá z obrovských kapitálových přebytků, které vytvořily poválečné generace. V té době bylo tam ale daňové zatížení v průměru asi o 1/3 nižší než dnes u nás.
    SAX
  • Ti co vytváří prognózy
    09.03.2004 0:24

    žijou na jíné planetě, stačí se pohybovat mezi lidmi, nikdo nemá peníze, všichni žijou z ruky to úst a bojí se zda budou mít z čeho platit dluhy za měsíc. A toto je světový problém, nikoli jen Český, kde i kdyby vládlo ODS nebo KSČM by situace byla stejná. V USA, kde to údajně roste, zase reevidovali zaměstnanost / nezaměstnanost. Kapitalismus končí, do deseti let Soyuz Evropských Socialistických Republik a nová RVHP od Atlantiku až po Kamčatku.
    Visitor
  • Nejak mi to nevychazi s tema 1 313 osobama
    08.03.2004 22:47

    Nejak mi to nevychazi s tema 1 313 osobama (pri zmene nezamestnanosti o 0.1 procenta. Znamena to ze celkove je 1.3 milionu pracujicich a cca 130 000 nezamestnanych? Jinak 11% je celkem sila...
    Petr
  • J E S E N Í K
    08.03.2004 16:11

    Podívejte se jak je na tom okres JESENÍK - 86 uchazečů na místo průměrný výdělek nejnižší v republice procento nezaměstnaných 19,5% nepřístupnost regionu v zimě masový odchod kvalif. prac. síly obrovský úbytek středních a malých podniků atd.... A nikde se o tom nemluví.
    Jeseničák
  • Překvapivý nárůst ???
    08.03.2004 15:11

    Teprve to začíná, s blížícím se daňovým přiznáním to dojde ještě mnoho živnostníkům ...
    Pavel
  • Vláda individuálních rozhodnutí-špatných
    08.03.2004 14:12

    Pro snížení nezaměstnanosti doporučuji:zvýšení soc a zdrav pojištění podnikatelu.Těch co od státu nic nechcou.Zvýšení daní.Pak seknou s živnosťaky a můžou jit na prac.úřad brát podporu v nezaměstnanosti.To bude pro socany určitě úspornější.
    Akcionář
    • Akcionari, vice se nad vecmi zamyslej...nejen nad indexy a kapitalizaci trhu
      13.03.2004 0:39

      Nejsem pro zvysovani odvodu, jsem pro snizeni. Ale musim reagovat na jednu vec: podnikatelu.Těch co od státu nic nechcou...zustan radeji akcionarem a u investovani. A jestli ty nic nechces, tak neplat nic, ale nemysli si, ze budes mit zadarmo zdravotnictvi, skolstvi pro tvoje deti, a na verejnych silnicich nebudes taky jezdit, protoze neplatis. Ale nejsi prvni ani posledni, kdo rika takovy kraviny. Kazdy jen papouskuje druhy, treti a ani se nad veci nezamysli a placa.
      RR
    • Minimální mzda
      08.03.2004 15:05

      Taky by bylo dobré zvýšit minimální mzdy, alespoň na 16 tisíc měsíčně - proč se bát zbohatnout? Ještě o něco zpřísnit zákoník práce, aby bylo zaměstnávání lidí ještě těžší. Pokud to tahle vláda nepošle totálně do p....e, budou lidi stále plácat podobné nesmysly jako níže podepsaný pan Černý.
      Dummy
  • Žádná anomalie
    08.03.2004 13:16

    V Polsku je nezaměstnanost 20%, v Německu stejná jako u nás, na Slovensku kde vládne docela tvrdá pravice je nezaměstnanost o málo větší než u nás. Nevím jakým zázrakem by u nás měla být například 5% nezaměstnanost. Po rozkradení bank a dalších podniků za vlád ODS nejsou zázraky tak rychle možné.
    Černý
    • Pan Černý míří také do vlády
      08.03.2004 16:36

      Víte, pane Černý, kolik by byla nezaměstnanost v Německu s českými zákony, zákoníkem práce atd. a kdo by ji měl ??? min. 50% práci by měli : policie, armáda, armáda spásy, úředníci na všech stupních ( radnice, kraje, parlament atd...), nádražáci a kdo ještě ??? Myslím, že předpověď Patrie 10,9% na konec roku je velmi optimistická. Josef
    • Korelace
      08.03.2004 15:24

      Pane Černý, asi si to neuvědomujete, ale perfektně to zapadá. Máte pravdu s výší nezaměstanosti v okolních zemí, ale proč je tam taková jaká je? Protože kdo vládne a vládl v německu - sociální demokracie - středolevice, kdo vládne v Polsku - levice s lidovci. Naopak čerstvě provedené reformy na Slovensku ukázaly prudké otočení trendu růstu nezamněstananosti.
      Štěpán Frýbert
  • Co jiného se dalo čekat ?
    08.03.2004 12:04

    Když nám tady vládne levice.... :(
    Štěpán Frýbert
    • Re...
      08.03.2004 12:59

      ...ktera podpori drobne podnikatele tim ze jim nasadi pausalni dane, kdyz ve skutecnosti je neumi ani vybrat. Jeden priklad za vsechny - nez jsem nasel jejich slavnou prilohu cislo 4 danoveho priznani tak jsem musel prolezt asi 20 webu. Podle jejich "pokynu" se mel tento formular nachazet na webu ministerstvu financi. Patrne se ale tamnejsi webmaster zameruje na stahovani porna namisto uploadovani techto dulezitych veci.
      Skeeter
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university