Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KCP: Pokud nebude burza konkurenceschopná, může její část zaniknout

KCP: Pokud nebude burza konkurenceschopná, může její část zaniknout

02.03.2004 16:02
Autor: 

Následuje úplné znění společné tiskové zprávy KCP a BCPP
Možnosti kapitálového trhu v České republice zůstávají nevyužity. Pokud tuzemský kapitálový trh nedosáhne podmínek běžných na trzích EU, nebude konkurenceschopným a místo jeho integrace do evropských struktur dojde k jeho pohlcení a možná zániku některých jeho částí. Pro řádné fungování trhu je velmi důležité vytvořit podnikatelské prostředí se stabilním právním řádem, účinným soudním systémem včetně rychle pracujícího obchodního rejstříku.

Kapitálový trh se v současné době v nízké míře podílí na rozvoji podnikání. Privatizace strategickým vlastníkům, která snižuje počet emisí na trhu, není na druhé straně doprovázena vydáváním nových emisí akcií. Složitá infrastruktura trhu a neexistence centrálního depositáře vede k vyšším transakčním nákladům a snižuje konkurenceschopnost jeho účastníků v rámci EU. Strnulá legislativa nedává dostatečný prostor pro rozvoj kapitálového trhu a v důsledku toho potřebuje časté změny, které však obvykle přicházejí s velkým zpožděním. V dlouhodobém horizontu znamená nízká rozvinutost a výkonnost kapitálového trhu snížení ekonomického potenciálu země. Jeho nedostatečná funkčnost může vést k podkapitalizování tuzemských firem, které získávají kapitál pouze prostřednictvím úvěrů nebo dluhopisů. Hrozí odliv úspor a investic do zahraničí a další rizika spojená se zmenšováním domácího kapitálového trhu.

Proto připravila Komise pro cenné papíry spolu s Burzou cenných papírů Praha za podpory profesních asociací návrh opatření, která zlepší fungování kapitálového trhu a podpoří i ekonomický růst České republiky. V krátkodobém horizontu je nezbytná podpora státu, který by měl při privatizaci státních podílů alespoň částečně využívat kapitálový trh a umožnit vydávání nových druhů investičních instrumentů. Je třeba zjednodušit strukturu vypořádání vznikem centrálního depozitáře a vytvořením bezpečného vypořádacího systému a systému evidence cenných papírů.

Ve střednědobém období by měl být posílen systém penzijního připojištění. Komise s BCPP navrhují, aby z penzijních fondů byl vytvořen jeden ze základních pilířů důchodového zabezpečení a, jak již je navrhováno v novele zákona o penzijním připojištění, aby bylo rozšířeno spektrum produktů, do kterých mohou penzijní fondy investovat. V neposlední řadě by měl být vytvořen kvalitní a pružný právní rámec, který bude odpovídat potřebám trhu a jeho dynamice. Je také nutné pokračovat v posilování důvěry investorů v nabízené produkty, a to jak prosazováním opatření, která zajišťují ochranu investorů a podporují alokaci zdrojů do investičních instrumentů, tak i zvyšováním ekonomické vzdělanosti investorů.

Návrh opatření zlepšujících fungování kapitálového trhu v České republice byl předán premiérovi a ministrovi financí. Komise pro cenné papíry a Burza cenných papírů Praha věří, že ve svých snahách budou podpořeny a navržená opatření budou realizována, protože bez nich není možné dosáhnout rozvinutého kapitálového trhu, jeho konkurenceschopnosti s trhy Evropské unie a zvýšení ekonomických možností naší země.

Plné znění materiálu Návrh opatření zlepšujících fungování kapitálového trhu je k dispozici na internetových stránkách Komise pro cenné papíry.


Váš názor
  • Trh zanikne, komise přežije...
    02.03.2004 17:16

    ... Dělník (kapitálových trhů) je smrtelný / komise je živá / Antonín umírá / žárovka zpívá ;-). Komise bude s kočovným cirkusem jezdit po vlastech českých a obveselovat ctěné publikum prezentací svých kousků. Čtením znaleckých posudků a zdůvodnění svých rozhodnutí. Třeba jak Pepík neudělal co udělat měl a lidový komisař mu za to dal pokutu, ale nápravné opatření mu nenařídil ;-) http://www.sec.cz/download/WallBoards/WLB_10SeO7620022_PKProdukt.rtf
    Kozina+
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university