Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropský parlament dal zelenou uznávání profesní kvalifikace

Evropský parlament dal zelenou uznávání profesní kvalifikace

23.02.2004 12:35
Autor: 

Z úst představitelů EU často zaznívá ambiciózní představa o budoucí evropské ekonomice jako „nejvýkonnější a nejmodernější“ ekonomice světa. Aby se tyto sny staly skutečností, je kromě investic do moderních technologií a vzdělání jedním z nejdůležitějších předpokladů i dosažení maximální mobility pracovních sil. V orgánech EU se již připravuje legislativa, která má volnému pohybu pracovních sil významně napomoct.

Evropský parlament totiž schválil návrh směrnice Evropské komise (dále jen „Komise“), jíž by mělo dojít k zpřesnění a zjednodušení pravidel pro volný pohyb osob mezi členskými státy Evropské unie z pohledu kvalifikačních požadavků. Návrh Komise je vůbec prvním návrhem komplexní modernizace této oblasti.

Problematika vzájemného uznávání kvalifikace spočívá v tom, že každý stát vyžaduje určité formální kvalifikační předpoklady pro výkon některých profesí a při absenci vzájemného uznávání by občan jiného členského státu nebyl připuštěn k jejich výkonu, i když by ve svém domovském státě předpoklady rovnocenného či obdobného charakteru splňoval. Důvodem jsou mj. odlišné systémy vzdělávání v jednotlivých členských státech. Rozdíly v požadavcích na prokazování kvalifikačních předpokladů tak v praxi představují vážnou překážku mobility pracujících osob. Dosavadní systém, kterým je vzájemné uznávání kvalifikací řešeno, byl založen před téměř čtyřiceti lety a formou patnácti směrnic řeší jednotlivé oblasti uznávání. O složitosti tohoto systému je možno se přesvědčit i při čtení zákona č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace, kterým byly s ohledem na vstup do EU některé z těchto směrnic implementovány v České republice.

Návrh nové směrnice zcela opouští sektorový způsob řešení této otázky a pokrývá téměř všechny profese od inženýrů, účetních poradců, daňových poradců, přes fyzioterapeuty, psychology, realitní agenty až po sportovní instruktory, turistické průvodce a kadeřníky. Nevztahuje se ovšem na právníky, kteří podléhají zvláštnímu režimu.

Navržené změny by dle evropských institucí měly přinést celkové zrychlení systému spočívající ve vyšší míře automatického uznávání profesní kvalifikace získané v jiné členské zemi. Rovněž je velký důraz kladen na zesílení spolupráce mezi Komisí a jednotlivými členskými státy tak, aby občané Evropské unie byli plně informováni o svých právech a možnostech uznání profesní kvalifikace v jiné členské zemi a byla jim poskytnuta pomoc v případě, budou-li se procesu uznání účastnit. Návrh rovněž vytváří předpoklady pro vzájemnou spolupráci národních administrátorů systému a spolupráci národních administrátorů a Komise s cílem poskytovat aktuální informace a upozorňovat na chyby nebo omyly v samotných procesech uznávání profesní kvalifikace.

I přes určité restrikce, které Evropský parlament v návrhu Komise učinil, povede takto navržený systém z hlediska účastníků vnitřního trhu k další významné liberalizaci v poskytování služeb a naplnění jedné ze čtyř svobod vnitřního trhu. Uchazečům o zaměstnání i zaměstnavatelům by nová úprava měla zajistit snadnější a rychlejší přístup k pracovním místům či pracovním zdrojům a současně podstatně rozšířit pracovní příležitosti. Z celkovém pohledu lze dle evropských institucí očekávat výraznější mobilitu osob a vyšší míru soutěživosti na evropském trhu práce.

Text návrhu směrnice ve znění pozměněném Evropským parlamentem čeká ještě v rámci spolurozhodovací procedury na schválení Evropskou radou, jejíž stanovisko se očekává během května 2004. Bude-li směrnice přijata, zjednodušená úprava se následně promítne i v právní úpravě v České republice.

Monika Feigerlová
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data