Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ - hodnota akcií společnosti a možné akvizice v Bulharsku

ČEZ - hodnota akcií společnosti a možné akvizice v Bulharsku

12.01.2004 11:11
Autor: 

Jedním z faktorů, který bude v následujícím období určovat hodnotu a cenu akcií ČEZ na burze, je účast společnosti v tendru na prodej majoritních podílů v distribučních společnostech v Bulharsku. Připomeňme, že sedm distributorů v Bulharsku se prodává ve třech skupinách, nabídky na převzetí více než 51% v distributorech budou moci předložit jen strategičtí investoři (či konsorcia jimi vedená), termínem pro předkládání nabídek je konec ledna 2004. Pokud nebude mít strategický investor zájem o celých 67% distribuce nabízených státem a Bulharsko jeho nabídku vybere jako vítěznou, zbývající menšinový podíl údajně nabídne finančním investorům.

Vedle čistě fundamentálního vlivu a aspektů transakce, které budeme indikovat níže a v dalších článcích, by se společnost akvizicí mimo jiné určitým způsobem "zvýraznila" oproti ostatním PSE blue chips tím, že by podnikla významnou investici v zahraničí, což byla v CE3 regionu výsada doposud zejména maďarských společností (MOL, Matav).

Bulharsko - klasický "emerging market"?

Bulharsko, se svými téměř 7.9 miliony obyvatel (Podle WB 24% populace stále žije pod hranicí chudoby), si klade za cíl vstup do EU v roce 2007. V souladu s tím je modifikován právní a institucionální rámec v mnoha oblastech tak, aby odpovídal regulím EU. Výjimkou není ani energetická legislativa a restrukturalizace sektoru - tj. zejména liberalizace a privatizace. Balkánské země včetně Bulharska nejsou prozatím významným centrem FDI, což je do značné míry reflexí relativně malého pokroku v oblastech jako je právní reforma, odbourávání korupce apod.

Růst HDP je v roce 2003 odhadován na téměř 5% (v letech 1999 - 2002 fluktuoval v rozmezí 2,3% - 5,4%, CPI je na úrovni 3,5%, nezaměstnanost nad 16%), odhady růstu HDP pro období 2004-2008 jsou na úrovni 5-6%. IMF hodnotí vcelku pozitivně vývoj vnitřní i vnější rovnováhy. Daň ze zisků je na 15%, daň z úroků a dividend na 15%.

Přes relativně vysoký růst HDP a pokrok ve snižování inflace slábne silně podpora vlády v důsledku nedodržení jejích ambiciózních předvolebních slibů týkajících se prudkého zlepšení životní úrovně. To silně podkopává její mandát a schopnost iniciovat a dotáhnout dokonce strukturální ekonomické reformy. Povzbudivý z hlediska zahraničních investic není ani krach dvou významných privatizačních pokusů - BTC a Bulgartabac - v souvislosti s ním jsou zmiňovány zejména nedostatky právního systému, který podkopává investorskou důvěru. Toto je obecně za stále omezeným přílivem FDI do této země.

Z hlediska zahraničních investic a posouzení atraktivnosti této země je klíčová riziková prémie Bulharska - prémie na investice v této zemi nad požadovanou míru návratnosti porovnatelné investice na rozvinutých trzích.

Připomeňme, že Bulharsko má rating (Local Currency) BBB-/Stable/A-3 - May 22, 2003, (Foreign Currency) BB+/Stable/B - May 22, 2003 ("Obligors rated ‘BB’, ‘B’, ‘CCC’, and ‘CC’ are regarded as having significant speculative characteristics. ‘BB’ indicates the least degree of speculation and ‘CC’ the highest. While such obligors will likely have some quality and protective characteristics, these may be outweighed by large uncertainties or major exposures to adverse conditions."). Pro srovnání, Česká republika má rating: (Local Currency)A+/Stable/A-1, (Foreign Currency) A-/Stable/A-2.

Riziková prémie země, podobně jako všechny ostatní proměnné vstupující do kalkulace požadované míry návratnosti jsou ale vysoce subjektivní. Pouze pro orientaci uveďme, že např. podle kalkulací Damodarana na základě ratingu dluhu Bulharska by jeho prémie (tzn. "country risk") dosahovala 6% (ČR by měla 1,5%), tržní riziková prémie rozvinutého trhu je jím přitom odhadována na 4,5%. V Bulharsku tak celková prémie dosahuje 4,5%+6% = 10.5%

Přijmeme-li pak domácí bezrizikovu sazbu (silný předpoklad stejných úrokových sazeb na stejná aktiva v různých zemí po úpravě o očekávaný pohyb měnových kurzů), celková požadovaná míra návratnosti pro domácího investora do bulharské distribuce se bude pohybovat na úrovni 15% p.a.. Toto v sobě nezohledňuje možné další specifické rizikové přirážky, které by odrážely dodatečná rizika spojená s tímto odvětvím v dané zemi, či konkrétními společnostmi (CAPM, ani APT sice tyto nezná, jejich slabosti jsme zde ale již několikrát diskutovali).

V následujících článcích se budeme detailněji věnovat elektroenergetice v Bulharsku a následně její distribuční části.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • Ideální země pro český vliv
    18.01.2004 2:19

    Bulhaři jsou napůl naši slovanští bratří - nehledě na to, že my Češi jsme jen poslovanštělí Keltové - a tudíž budou v podstatě velmi rádi, když se nějaký vyspělejší vzdálený příbuzný ujme jejich stožárů a drátů. Věřím, že Češi budou schopni nastolit přece jen trochu civilizovanější správu, pokud to ČEZ opravdu vezme a dostane.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university