Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Projídají si Američané vlastní dům ?

Projídají si Američané vlastní dům ?

03.10.2003 16:51
Autor: 

Už to tu zase poměrně dlouhou dobu nebylo - nákupní horečka ve Spojených státech je jediné, co drží tamní ekonomiku nad vodou, Američané si projídají vlastní střechu nad hlavou. No, uvidíme. Každopádně je nezpochybnitelné, že americká veřejnost si zvykla nakupovat na dluh především proto, aby si udržela životní úroveň, na kterou už dávno - vzhledem ke stavu ekonomiky - nemá.

Podle mnoha názorů je zadlužení spotřebitelů natolik kritické, že svým rozsahem a především potenciálním dopadem na jejich finanční situaci dokonce přesahuje význam "akciové" bubliny z konce 90. let 20. století. Podle posledních údajů FEDu je nyní zadluženost domácností (ve formě spotřebních úvěrů a hypoték) v poměru k disponibilnímu příjmu nejvyšší od okamžiku, kdy FED tyto poměry sleduje. Současně je velmi diskutabilní, je-li růst hypotéčního dluhu ospravedlněn odpovídajícím růstem ceny nemovitostí - poměr hypoték k reálné ceně domu (jinými slovy, kolik spotřebitel dluží vs. jaká je hodnota "kolaterálu") ještě nikdy nebyl tak vysoko.

Jak k tomu všemu došlo? Jednoduše - světová ekonomika se dostala do situace, kdy je vrcholně závislá na americké spotřebě. Spotřeba domácností tvoří zhruba 70% hrubého domácího produktu Spojených států a nikdo, politiky a ekonomy nevyjímaje, nemá zájem na tom, aby spotřebitel klopýtnul. Americká administrativa a FED tak dělají všechno pro to, aby k tomu nedošlo. Úrokové sazby poklesly na nejnižší úrovně za posledních cca 50 let a dovolily tak sazbám z hypoték propadnout na nejnižší zaznamenané úrovně. Automobilky a jejich prodejci již dva roky po sobě nabízejí financování s nulovým úrokem a podle všeho tuto nabídku prodlouží také do roku 2004. Nicméně, místo aby spotřebitelé tuto situaci využili k umoření dluhů, získané prostředky jednoduše znovu spotřebují. V zájmu zachování objektivity je však třeba přiznat, že svůj díl - zde je těžké říct - viny - nesou i banky. Ty totiž přicházejí se stále novějšími a sofistikovanějšími metodami, jak milého a drahého spotřebitele zadlužit. Podle místních zdrojů nemine týden, aby do poštovní schránky nepřišla nová nabídka na kreditní kartu.

Na druhé straně - a to bylo patrné především v posledních týdnech - tato situace zbytku světa zase tak moc nevadí. Velké exportní národy jako Japonsko a Čína udržují uměle své měny na relativně slabé úrovni a činí tak své výrobky kompetitivnější a pro americké spotřebitele levnější. Není divu - spotřeba amerických konzumentů představuje 20% světového HDP. Podstatně závažnější je však situace, kdy schodek běžného účtu Spojených států dosahuje 5% celkového amerického HDP. Opět - stejně jako v případě mnoha dalších indexů - jde o historicky nejvyšší hodnotu. Jinými slovy - svět se diví jak je možné, že Američané utrácejí tolik, na druhé straně je za to má rád, protože se jedná o největší exportní trh. Takže zase plichta ...

Petr Žabža


Váš názor
  • Poslouchej soudruhu Visitore,
    07.10.2003 15:50

    jestli ti zaviraj fabriku, nebo pujde ke dnu, tak prodej chajdu a shortni si akcie te tve kolbenky nejlepe na paku nebo si kup put options a za chvily ses v baliku a muzes emigrovat do Severni Korea, tam se ti bude libit!!
    Kapitalist from U.S.
    • Dear Mr. Kapitalist
      07.10.2003 16:01

      I try to refrain from using personal invective. My situation is subjective and not relevant to such a discussion. Have you been to N. Korea? Why do you think I would like it there. The last I heard there was a US emposed embargo and the local were starving. I doubt they need another mouth to feed. If you do live in the States, you might be able to give us all some insight into the debt bubble building up there. As far a sinvestments are concerned, my experience tells me fundamentals are irrelevant :- the trend is my friend bud. Have a good one, ya hear?
      Visitor
      • fuck it,
        07.10.2003 16:24

        you re parlour pink!!
        U.S. capitalist
        • Didnt your mother teach you its RUDE to swear?
          07.10.2003 16:33

          I see from your reaction that you havnt been to North Korea. I am interested in your opinion about the debt bubble, if you have one and would care to share it with us.
          Visitor
          • Hele, moji mamu nech na pokoji,
            07.10.2003 16:48

            mluvim s tebou slusne, v S.Korea jsem nikdy nebyl, ani tam doufam nikdy nepojedu a sterej se abys ty nemel debt bubble az pojedes v necem s trendem, v cem jedes ted, inteligente, priteli delnicke masy ??
            U.S.c.
            • Vážený pane USC
              07.10.2003 22:41

              Aktuálně nevidím žádný trend, tak že: cash is king, zatím. A propos delnické masy, to je většina obyvatelstva na této planetě, je dobrý na to pamatovat. Četl jste novou kniho od Michael Moore:"Hey dude, wheres my country"?
              Visitor
              • Ooo Velevazeny soudruhu Vysytore,
                09.10.2003 1:14

                braky nectu, strata casu, je to hnus ten Moore- vydelavat na pomluvach presidenta, to si radsi prectu ty tvoje "duchaplne" komunisticke komentare. Si precti radsi neco rozumneho, kdyz uz te nebavi vydelavat prachy a vopruzujes tady, doporucuji napr Roger Scruton, a ne ty levicove zvasty...
                USC
                • Hnus?
                  09.10.2003 23:04

                  Pro Vás je to hnus, pro jiný je zase hnus to co se děje v USA. Kde jsou ty WMD? Nezbyly v Iraku ani ty co jím USA dali aby je použili proti Iránu a Kurdům. Bushova rodina kšeftuje s Bin Ladinovou rodinou, a najednou jeden Bin Ladin je špatnej hoch? Když se to opovažuje Moore zeptat vy se nezamyslíte není li na tom neco pravda, ale odsoudíte to jako hnus. Jste agresivní a urážíte mně. Neumíte li diskutovat slušně, neobtěžujte se odpovědět.
                  Visitor
                  • ale bobecku visitorku
                    10.10.2003 1:40

                    snad by ses neurazil ty kluku scestovalej a vzdelanej. Agresivni ses ty, protoze te to naucili asi v Lidovych Milicich, my Bushovi duverujeme, Arnoldovi v Kalifornii tez, vis, a muzes vyskakovat jak certik z krabicky, my jsme v pohode, protoze mame technologie, skvele a lepsi zbrane a moc a vy (bolsevici) jste hrozne ukecani, ale neumite nic, jenom agitovat za nakou iluzorni masu delniku, ale ti kvalifikovani a chytri to maj u nas v pohode, akorat ideology neberem...sbohem..
                    americky kapitalista
                    • Blind faith?
                      12.10.2003 19:53

                      Mýt moc a zbraně a tím nutit svou vůli jinym je definice bolševizmu. Ty masy dělníků, nebo rádo by dělníku bez práce, bez peněz, a bez nadějí co jsem vyděl v Americe nebyly iluze. Jsou tam kolem Vás. Nejsou moc chytrý, nemají vzdělání, nemají zdravotní pojištění, mnohdy nemaji kde spát a co jíst protože Bush utratil jejích "soup money" na zbraně a zabýjení. Nejsou v pohodě. Vaše ideologie jím nepomůže. Asi si jich všimnete až se rozhodnou si pomoci sami. Je jích více než těch v pohodě. As for your condescension: Proč se tak hněváte? Vrátil jste se domu a příbuzný a známý nejásali na Vaše těžce našetřené dolary? Vsiml jste si že se lidi doma měli dobře zatím co vy jste strádal v USA? Nikoho nazájímali Vaše rozumy? To by asi naštvalo každého rednecka. Kupte si skvělou "flack jacket" a dobré zdravotní pojištění protože u Vás je "drive by shooting" na denním pořádku (proč pak asi?). Adios Machoman.
                      Visitor
  • uf, Visitor - to je ale sila!
    07.10.2003 14:59

    Visitore, co te jeste na VUMLu naucili? Sem s tim, at se poucim, jak delat demagogii lepe!
    so
    • Hello Mr So and So
      07.10.2003 15:30

      VUML nemám. Pozoruji dění kolem sebe a vyjadřuji svůj názor na věc. Jaký je Váš názor, a proč?
      Visitor
  • krach ameriky
    06.10.2003 14:43

    už byl ohlášený několikrát. jenže pozor na prostředky, které by se našly na podporu ameriky zvenku. do dlouhodobé krátké pozice by šel jenom blázen.
    dan tenčl
  • Každá bublina jednou splaskne
    03.10.2003 17:08

    Každá bublina jednou splaskne, může nastat obrat v oblasti vývoje úrok. sazeb, něco podobného co předcházelo bublině z konce 90. let 20. století, úroky byly podstatně výš. Americké banky na to budou 100% reagovat a Američané budou muset daleko více splácet, protože asi nikdo tam nemá fixní úrok na hypotéce na třeba 20 let. Jsem přesvědčen, že jednoho dne dojde i na Američany, oni skutečně žijí na dluh, celá země. Skoro veškeré zisky z prodeje ropy se realizují v amerických bankách, které je pak zase půjčují většinou americkým spotřebitelům a tak to jde do kola. Jednoho dne se ale situace obratí a to bude pro Ameriku velmi bolestivé. Držet růst ekonomiky za cenu astronomických deficitů (kolem 500 mld. USD) umí každej blbec, pustit státu žilou a pak to "projíst" umí každá vláda, ale tahle Bushova není v oblasti ekonomiky příliš fundovaná. Jenže Američané o "utahování opasků" nechtějí vůbec slyšet. Naše socialistická vláda se chová stejně, rozdává všude kde může, ale na druhou stranu to nemá skoro žádný efekt, většinou se ty deficitní peníze ztratí v nějaké černé díře, kterými jsou hlavně sociální sféra...
    • Zahraniční aktiva USA
      06.10.2003 18:04

      Bohužel ve všech analýzách, které jsou k dispozici není zahrnuta jedna velmi podstatná záležitost, a tou jsou zahraniční aktiva USA a zejména amerických korporací. Ve srovnání třeba s ČR, ale i s řadou evropských zemí drží americké nandnárodní korporace obrovská zahraniční aktiva. Kdyby začaly tyto korporace "teoreticky" tato aktiva nabízet na lokálních trzích, znamenalo by to pokles lokálních měn a vzestup dolaru. Byl bych proto velmi opatrný s tím, kdo si projídá bodoucnost. Nespíš jsme to my, protože všechny majetky se prodali do zahraničí a peníze se spotřebovaly.
      SAX
      • Nadnárodní korporace jsou nadnárodní.
        06.10.2003 21:55

        Nemaji domov, nejsou Americký, usídlí se kdekoliv, jejich praví majitele jsou neznámí. Nemaji loajalitu vůči nikomu. Použijou kohokoliv kdo se dá koupit.
        Visitor
        • Tak to není..
          07.10.2003 11:46

          Tak to není. Kdo pro takovou firmu někdy pracoval, zjistí, že jsou až moc nacionální. Nepo si snad myslíte, že Boeing nebo Coca Cola se přestěhujou třeba do Francie (nemluvím o ČR)
          SAX
          • Nepřestěhuje, ale...
            07.10.2003 13:58

            Coca Cola ČR je vlastněna firmou AMATIL se sídlem v Sydney Australia, a Boeing byla založená francousem přestěhovaním do USA mezi WWI a WWII. Jak se chovaji manageři není jak se chovaji vlastníci.
            Visitor
    • splaskla bublina....
      04.10.2003 0:11

      Vaclave, oni si totiz neuvedomuji, ci spise jsou zblbnuti z toho ze maji nejvetsi klacek v ruce, a ze muzou kazdemu poroucet, (samozrejme mimo Izraeli, protoze zidovska klika v kongresu by to nepripustila), a tak si proste mysli, ci vladnouci klika si mysli, ze az jednou prijde k lamani chleba, ze proste kazdeho zastrasi. je to ale pitomost, protoze existuji nejmene dva staty na zemekouli, ktere se zastrasit nedaji (Rusko, Cina) a tak mam dojem, ze good ole Juesej se bude drive ci pozdeji snazit sbratrit s temito staty. Ohledne domaci ekonomiky, ja jak to vidim jak z ceska tak i odjunud, my mame kliku, ze bolsevici (at jim nadavame jak chceme) nam vybudovali dobrou zakladnu vyucenych (skilled) delniku, kteri nasi pripitomelou urednickou vladu drobnych krivacku zatim tahaji z pruseru.
      investor
      • "Skilled" pracující
        07.10.2003 14:11

        Viděl jste pracovní morálku za komunismu??? Zajděte si do nějakého státního podniku (či příspěvkové organizace nebo na úřad) a dívejte se na přístup těch lidí. Často se tam nic nezměnilo. Zažil jste vůbec socialismus?
        Pavel
        • Ano, SKILLED
          07.10.2003 15:26

          Školství tady bylo na vysoké úrovni. Studenty stredních škol ve slavných USA nejsou schopný najít vlastní domovinu na mapě světa - tady y cikán umí vyplnit žádost o podporu. Žil jste někdy na západě, asi né, jinak by jste se tak nerozčiloval na přístup lidi pracujících v kancelářích kde nechtějí být a nikdo je nenutí chovat se jinak než otráveně Vás šikanovat. Je to stejný všude. Mení se to, ale, k horšímu.
          Visitor
      • Proč jím vůbec nadávat?
        04.10.2003 2:40

        KSČ dala této zemi možná nejvyšší životní ůroveň na světě - kde jinde má obýč dělník druhý domov kam může na weekend jít se odreagovat? Přes všechno drancování žijeme z infrastruktůry budovanou za KSČ DODNES. Ale co se staví dnes? -- Nic moc. Bohužel všechno nekdy dojde - co budeme dělat až budeme muset financovat EU do doby jejího rozpadu, to teda nevím.
        Visitor
        • Kde mají dělníci vyšší životní úroveň?
          07.10.2003 14:06

          V Německu, Francii, Belgii, Holandsku, Británii, Irsku, SAE, Norsku, Švédsku, Finsku, Dánsku, USA, Kanadě, Slovinsku, Saúdské Arábii, Švýcarsku a v mnoha dalších zemích, které nepoznali blaho komunismu. Musí být pro Vás překvapující, že tam všude jezdí naši lidé (řemeslníci, mechanici, počítačový odborníci, lékaři, zdravotní sestry, .....) za prací, když mají u nás doma "nejvyšší životní úroveň na světě". No a jak moc budeme muset "financovat EU do doby jejího rozpadu" si nejsem jistý - zatím děláme všechno proto, abychom mohli čerpat z jejích fondů.
          Pavel
          • To nemyslíte vážně?
            07.10.2003 15:52

            Navštívyl jsem polovinu citovaných zemí, dělníci jsou zadlužený, žijou od výplaty k výplatě, nikdy se jejích společenský postavení nezvýší, a ani nikdy to jejích potomků. Nemají druhý domov kam můžou na weekend, to mají jen ty nejbohatší pracháči. Naší jezdejí do těch zemí kde v přepočtu dostanou víc peněz aby tam vydělali a vrátitly se sem kde chteji žít na vyšší úrovni. Žijou tam jako gastarbeitři, o nic líp nez filipínci v SAE kde místní ani dělnickou práci nedělají, to přenechávají palestincům, egypťanům, češkám, atd. Od prvního roku budeme přispívat do rozpočtu EU více než budeme čerpat z nějakých fondů. Tzn. peníze z fondů budou vracející se naše peníze, a to jenom když ty projekty budeme spolufinancovat. Když nebudou peníze na spolufinancování, nebudou ani peníze z fondů. Však uvidíte budete li mít zájem. Koneckonců financujeme EU dnes naší lacinou prací pro ekenomické subjekty se sídlem v EU. Byl jste někdy na delší pobyt v těch zemích o kterých jste se zmínil, a mluvil jste někdy s těmi kterimi tam sli pracovat, na povolení nebo na černo? Já ano, a proto se domnívám že vy asi ne.
            Visitor
            • To nemyslíte vážně ?
              09.10.2003 8:40

              Jasně budeme dotovat EU. Všiml jste si pane odborníku kam EU vytáhla Irsko, Španělsko, Portugalsko ??? Nevíte kde je sever a v ekonomice je vám asi vzorem Kuba.
              Tomas
              • Čas ukáže
                09.10.2003 22:50

                Koncem roku 2005 se možná dozvíme jaký byly toky peněz ČR - EU. Tyto země vstoupily v jiné době, a samotně. Byl jsem tam, žádný terno, redějí budu v ČR. Svět se změnil, EU nás nikam nevytáhne, nemá na to sílu. Všiml jste si jak výtaly Castra v Buenos Aires, Rio a Carracas v poslední době? Možná k tomu mají důvod který vy nechápete.
                Visitor
            • Nauč se aspoň česky.
              08.10.2003 9:47

              Když už nerozumíš ekonomice, tak v tom skělém socialistickém školství tě mohli alespoň naučit kde se píše "i" a kde "y".
              Michal
              • Slabomyslný rychle přejde k osobní urážce chybý
                08.10.2003 23:53

                mu li argumenty. S Vámy jsem kozy nepásl, pane.
                Visitor
        • Jsem tady vůbec dobře???
          05.10.2003 10:44

          Proboha, jsem tady vůbec na Patrii? Nehacknul tento web nějaký hacker z KSČ? Nebo tady přispívají patnáctiletí "ekonomové" , kteří komunismus nezažili a snaží se nám namluvit jak byl dobrý. V létě 1989 letěl vtip o tom, proč se komunisté zlobí na první republiku. Odpověď zněla, protože jim nechala zásoby jen na padesát let. Vtip byl v tom, že to byla naprostá pravda. Komunismus se nezhroutil pod tlakem Charty, ale protože byl na huntě. Když tady někdo napíše, že za něj byla nejvyšší životní úroveň a nechal nám tady infrastruktutu, tak je to buď nefachčenko nebo blázen.
          Ivoš
          • Jěště jednu věc pane Ivoši.
            06.10.2003 23:03

            Znáte jinou zemi kde průměrný dělník se má tak dobře jak se měl průměrný delník za KSČ? Žijem třináct let z toho co tu bylo v roce 1989. To neni vtip a to vůbec není k smíchu. Co se vybudovalo posledních 13 let? Asi 150 km dálnic, a co jiného, co dál?
            Visitor
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university