Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oznamování podílu na hlasovacích právech je stále složitější

Oznamování podílu na hlasovacích právech je stále složitější

25.08.2003 14:29
Autor: 

Při sledování v posledních dnech a týdnech poměrně četných mediálních úvah na téma kontrola či ovládání jedné společnosti jinou společností či jednotlivcem, a následné ovlivňování jednání takto ovládané společnosti, je dobré si připomenout, že dle českých zákonů existuje řada povinností, vztahujících se k oznamování takového ovládání či kontroly. Tyto povinnosti plynou buď z titulu speciální oblasti činnosti, kterou se daná společnost zabývá (například banky, pojišťovny, obchodníci s cennými papíry, atd.) a nebo z pouhé skutečnosti, že akcie společnosti jsou registrovány (tj. obchodovány na veřejném trhu).

Již něco přes rok například funguje v České republice elektronické plnění povinnosti oznámení podílu na hlasovacích právech u společností s registrovanými akciemi. Usnadňuje nebo komplikuje formulář pro plnění oznamovací povinnosti a jeho elektronické zasílání život oznamovatelům?

Oznamovací povinnost vzniká při dosažení nebo překročení podílu na hlasovacích právech u společností s registrovanými akciemi řádově o každých 5% a rovněž při snížení podílu pod tyto hranice. V obou případech je osoba, která podíl dosáhla, překročila nebo snížila, povinna do 3 pracovních dnů písemně oznámit změnu podílu jak Komisi pro cenné papíry a Středisku cenných papírů, tak samotné společnosti, o jejíž akcie se jedná. Povinnost je splněna, je-li oznámení v uvedené lhůtě odesláno.

Když před 1. červencem 2002 stačilo odeslat písemnou zprávu, ve které ve dvou-tří větách oznamovatel shrnul, že dne D ve společnosti AB překročil/dosáhl jeho podíl na hlasovacích právech X% nebo se snížil pod X% a popsal strukturu svých hlasovacích práv, dnes tento vcelku jednoduchý postup nestačí. Ministerstvo financí ČR v loňském roce vydalo vyhlášku, jež přímo obsahuje formulář (ke stažení také na internetových stránkách Komise pro cenné papíry), který je potřeba vyplnit. Na 4 stránky formuláře přitom připadá 6 stránek velice podrobných instrukcí, jak správně postupovat při vyplňování. Při jednodušších převodech akcií, kdy dochází pouze k přímému zvýšení nebo snížení procentuálního podílu na hlasovacích právech, vyplnění formuláře obecně problémy nečiní. Spíš naopak. Lze jej vyplnit i za několik vteřin a formulář pak poskytuje přehlednou informaci o podílu na hlasovacích právech před a po změně.

Při komplikovanějších strukturách, např. při změnách nepřímého ovládání, při připočítávání hlasovacích práv a zejména při vyplňování údajů o osobách jednajících ve shodě se ovšem formulář lehce může stát noční můrou, a to jak pro vyplňujícího oznamovatele, tak pro samotnou společnost, které se formulář také zasílá. Je bezesporu jasné, že formulář a jeho povinné elektronické zasílání poskytuje pro příslušné orgány údaje snadné ke zpracování, zejména pro Středisko cenných papírů, které údaje z formuláře uveřejňuje na své internetové stránce. Za toto ovšem oznamovatel platí daň v podobě někdy i značného úsilí a množství času stráveného v bludišti kolonek a instrukcí elektronického formuláře. Posléze břemeno nese i společnost, pro kterou údaje z oznamovací povinnosti byly až doposud jedním z primárních zdrojů informací o své ovládající osobě, zejména pokud jí jsou osoby jednající ve shodě.

Sankce za nesplnění nebo pozdní splnění oznamovací povinnosti nejsou nikterak příjemné. Oznamovatel, který je s povinností v prodlení, nesmí vykonávat hlasovací práva spojená s akciemi, u nichž nesplnil oznamovací povinnost a navíc nesmí smluvně nabývat další akcie. Je tedy v zájmu zejména nabyvatelů, aby oznamovací povinnost v šibeniční třídenní lhůtě splnili a formulář řádně odeslali, i když za cenu nezměrného úsilí a času stráveného při jeho vyplňování, k čemuž při komplikovanějších transakcích často dochází.

Eva Buchová
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data