Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reformní léto: ODS odkrývá svůj modrý úděl

Reformní léto: ODS odkrývá svůj modrý úděl

22.07.2003 17:37
Autor: 

Přestože parno poslední dnů dusí celou republiku, aktivita v oblasti reformování veřejných rozpočtů stoupá. V parlamentních lavicích se právě v těchto okamžicích potí dvě stovky zákonodárců nad zákony, které by měly umožnit realizaci vládního návrhu rozpočtové reformy. Aktivita se ovšem stupňuje i na druhé straně barikády. Nejsilnější opoziční strana postupně odhaluje kameny a kamínky své představy o nápravě chronických rozpočtových schodků. Inspirováni historií zvolili pro svůj program parafrázi amerického plánu na zotavení z velké krize (Nový úděl, New Deal - program sociálních a ekonomických reforem prezidenta USA F. D. Roosevelta v letech 1933 - 39). Prozatím se nad reformním snažením ODS ovšem vznáší poměrně hustá mlha, což je do značné míry důsledkem určitého nedostatku koordinace. Podle médií má totiž ODS dva týmy, které na veřejnosti prezentují své představy. Zatímco například myšlenku rovné daně sdílí obě „frakce“, rovná sociální dávka je iniciativou poslance Vlastimila Tlustého a jeho týmu.

ODS se od loňských voleb poučila, že odvážná hesla bez počítání nemusí veřejnosti stačit. Patrně podcenila pátou kolonu novinářů a analytiků. Tehdejší propagace patnáctiprocentní rovné daně přímo vyzývala k propočtení dopadů na celkové daňové příjmy. Několik desítek miliard korun, které by chyběly, není možné přejít s tvrzením, že jde pouze o dočasný výpadek, který v budoucnosti nahradí rychlejší hospodářský růst. Operace by se asi zdařila, jen pacient by nemusel přežít. Dnes na to jde ODS chytřeji. Výpadek při zavedení rovné patnáctiprocentní daně přiznává a navrhuje na rok sjednotit DPH na výchozí sazbu 19%. Poté by tři roky postupně snižovala tuto sazbu o procentní bod na konečných 15%. To by mělo zajistit, že v prvních letech rovné daně nevypadnou daňové příjmy státu. To už zní zajímavěji. Kritika ovšem jistě neponechá bez povšimnutí, že by v úvodu reformy výrazně podražily například potraviny či stavební práce. Kladem návrhu ODS je delší časový horizont končící vyrovnaným rozpočtem. Zatímco vládní reforma se upíná na rok 2006 a schodek veřejných rozpočtů ve výši 4% HDP, ODS protáhla reformní projekci do roku 2010, kdyby by se veřejné rozpočty měly vyšplhat k nule. Dalším kladným prvkem, i když prozatím nerozpracovaným, je představa o změně důchodového zabezpečení. ODS počítá s doplněním průběžného systému individuálním spořením. Výrazným nedostatkem je prozatím absence návrhů změn v oblasti rozpočtových výdajů. Sociální dávky či zdravotnictví jsou sice politicky citlivá témata, věčně jim ovšem uhýbat nelze.

Jednotlivé návrhy a rétorika je doprovázející vcelku jasně ukazují, že se ODS inspirovala zejména ekonomií strany nabídky, jejímž ideovým otcem je americký ekonom Arthur Laffer a do praxe se je snažili zavést Ronald Reagan a Margaret Thatcherová. Ekonomové dodnes neuzavřeli diskusi, zda ekonomie strany nabídky americkému hospodářství pomohla či nikoli. Americký prezident to totiž tehdy neměl jednoduché. Jednak musel pokračovat ve studené válce se Sovětským svazem vysokými výdaji na zbrojení, a jednak Kongres kontrolovaný demokraty pravidelně hlasoval ve prospěch vyšších sociálních výdajů. Česká republika žádnou studenou válku nevede a politický systém máme odlišný. ODS tedy nic nebrání vypracovat detailnější návrh reformy veřejných rozpočtů, který by mohl být podroben odborné diskusi. Kdoví, zda současná vláda zvládne spustit svou rozpočtovou reformu a přežít do příštích řádných voleb.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data