Tisková zpráva: Česká spořitelna prodá vybraná aktiva ze svého úvěrového portfolia v objemu cca 13 mld. Kč

28.2.2003 12:38

Následuje úplné znění tiskové zprávy České spořutelny
Česká spořitelna, a.s., vyhlásí v pondělí 3. března 2003 výběrové řízení na prodej vybrané části portfolia svých pohledávek.

„Rozhodli jsme se prodat některá vybraná aktiva, abychom dokončili závěrečnou etapu restrukturalizace našeho úvěrového portfolia. Cílem této transakce je učinit správu úvěrů v rámci České spořitelny efektivnější a hlavně uvolnit další kapacitu a kapitál pro budoucí rozvoj úvěrových služeb našim nynějším i budoucím klientům,“ uvedl Frank-Michael Beitz, ředitel úseku řízení úvěrových rizik portfolia České spořitelny.

Česká spořitelna zamýšlí odprodat vybrané pohledávky za klienty v celkové výši cca 13 miliard Kč. V převážné míře jde o pohledávky, které vyžadují zvláštní personální a finanční nároky, a které vznikly před privatizací České spořitelny, ale nemohly být zařazeny do programu reklasifikace úvěrového portfolia.

Prodej aktiv z bilancí bank je standardní operací. Banky tak upravují strukturu svých bilancí. Zároveň tato operace umožňuje, aby se o odprodaná aktiva staraly specializované společnosti.

Klára Gajdušková
České spořitelny, a.s.