Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E.ON bude jedním z největších konkurentů ČEZ v regionu

E.ON bude jedním z největších konkurentů ČEZ v regionu

13.02.2003 12:20
Autor: 

(čtvrtý díl seriálu o evropských utilitách)
Jako první společnost evropských utilit krátce popíšeme německý E.ON. Ten je pro domácího akciového investora zajímavý jak svou silnou pozicí na evropském trhu s elektřinou a plynem, tak tím, že v oblasti elektroenergetiky je kandidátem na jednoho z největších konkurentů ČEZ v regionu.

V prvním čtvrtletí roku 2002 skončila éra E.ONu jako holdingu zbavujícího se množství svých aktiv, která nesouvisela s hlavní podnikatelskou činností (přestože odprodej majetku ještě není úplně kompletní). Následně E.ON oznámil, že se soustředí na akvizice. Nové jasnější zaměření společnosti tak umožňuje valuaci E.ONu jako utilitu zaměřenou na několik málo klíčových aktivit. Na druhou stranu v příštích několika letech bude společnost reinvestovat desítky miliard EUR a tak zde hrozí riziko přeplacení nových akvizic. Tomu by mělo zabránit deklarované dodržování striktních finančních kriterií.

E.ON je jedna z největších evropských energetických společností. Významné jsou také její aktivity v oblasti obchodu s plynem (má 6 milionů odběratelů plynu a v Německu činí jeho tržní podíl zhruba 30 %, aktivity se dále rozšíří akvizicí Ruhrgasu, viz níže), voda přináší relativně malou část příjmů společnosti.
E.ON vlastní kapacitu 33 638 MW, z čehož 24 881 MW v Německu a zbývající kapacitu má převážně ve Švédsku a Nizozemí. 16 % kapacity tvoří vodní elektrárny, 33 % jaderné, 32 % na uhlí a 19 % na plyn a ropu. V roce 2001 E.ON vyprodukoval 142 TWh a obsadil tak třetí příčku v Evropě. Společnost také provozuje 37 000 km rozvodných sítí. E.ON přitom negeneruje dostatek elektřiny na to, aby pokryl množství, které prodá (225,7 TWh).

Mezi silné stránky společnosti tak jednoznačně patří silná pozice v Německu (jak plyn, tak elektřina), kde nyní tlak na ceny klesá a existuje tak prostor pro růst marží. Růst zisků by měl být podpořen silnou rozvahou a ukázněnou politikou investičních výdajů. Společnost má také poměrně dobré výsledky ve snaze o snižování nákladů. Významná je i pozice v zemích východní Evropy, které se brzy stanou členy EU.
Naopak mezi slabé stránky se dá zařadit nedostatečný počet projektů na slibných rozvinutých evropských trzích (např. Itálie a Španělsko). Navíc je stále nedokončená integrace všech distributorů do jedné společnosti. A, přestože toto nebezpečí se zdá být s postupem času menší, stále je patrná vysoká míra regulace v Německu.

V minulých měsících byla hlavním faktorem ovlivňujícím cenu akcií E.ON akvizice Ruhrgas za zhruba deset miliard eur. Německá vláda na konci roku 2002 i přes námitky antimonopolního úřadu transakci schválila, E.ON kvůli tomu ale prodá některá svá aktiva. Proti akvizici bylo také devět společností, E.ON se ale s těmito oponenty převzetí mimosoudně vyrovnal. Dokončení transakce ale zřejmě stále není jisté, protože britský regulátor energetického trhu Ofgem chce, aby Evropská komise prozkoumala spojení E.ON a Ruhras díky obavám z toho, jaký dopad bude mít převzetí na trh s energií v Německu i v Evropě (Ruhrgas je dovozcem zemního plynu do Německa a Británie se na německý plynárenský systém chce napojit, aby mohla doplnit výpadky v domácích rezervách ruským plynem). Dá se tedy předpokládat, že nejistota ohledně transakce nebude mít na akcii pozitivní vliv a bude do značné míry působit proti defenzivnosti titulu plynoucí z fundamentální podstaty odvětví veřejných služeb (viz, náš článek Jsou akcie společností veřejných služeb stále defenzivní investicí?).

Jitka Oppitzová, Jiří Soustružník, Patria Finance

Tato analýza je čtvrtou součástí seriálu o sektoru veřejných služeb (utilities) v některých evropských zemích. Dosud publikované díly si přečtete, kliknete-li na následující odkaz:

I. Obecná situace na evropském trhu, nejvýznamnější obchodované podniky v Evropě
II. Konsolidace, expanze a akvizice v oblasti sektoru veřejných služeb
III. Jsou akcie společností veřejných služeb stále defenzivní investicí?


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university