Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Univerzální volební program

Univerzální volební program

06.02.2006 11:41
Autor: David Marek

Doba předvolební má svůj půvab. Mediálním prostorem stále více prostupují ostré výpady do slabin soupeřů, více či méně obratná rétorika a prognózy výsledků voleb. Do předvolebního folklóru patří také sepisování volebních programů politických stran. Na základních a středních školách bývají vyučovány různé slohové žánry, jak napsat pamflet pro volební mítinky se bohužel nikde neučí. Přitom krásnější ukázku slovní ekvilibristiky těžko pohledat.

Z žánrového hlediska má volební program asi nejblíže k science-fiction. Slibovaná realita, a často i popis současnosti, bývají zpravidla realitou virtuální. To není nijak na škodu. Lidská paměť si po čtyřech letech na detaily zpravidla nevzpomene. Důležitý je okamžitý dojem. Vhodné je doplnit vlastní virtuální realitu „nulovou tolerancí“ k fantaziím konkurence variacemi Haškovy metody: Co vám slíbí konkurence, to vám slíbíme také.

Podobně jako u literatuře či kinematografii mívají větší úspěch virtuální reality, které respektují hranice pochopitelnosti průměrným čtenářem či divákem. Jinými slovy, s výmysly a prvky typu „deus ex machina“ se to nesmí přehnat.

Není dobré vyhýbat se nepříjemným tématům. Soupeřům a rýpavým čtenářům bychom tak zbytečně poskytli munici ke snižování našich preferencí. Zde je na možné použít úhybného manévru použitím neověřitelných výpočtů, odhadů a obtížně srozumitelných odborných termínů, což ostatně může posílit dojem naší odborné erudice. V méně příjemných pasážích volebního programu se tedy setkáváme s žánrem odborné vědecké práce.

Vhodné je propašovat do volebního programu prvky červené knihovny, které by čtenáře dojaly. Zde se nabízí pasáže o sociální politice, postavení žen ve společnosti nebo ochraně společnostmi před otrokářskými zaměstnavateli, zhýralými obchodními řetězci či bankami. Pokud to odporuje vaší ideologii a konzistenci s jinými pasážemi, lze psát například o ekologii a kriminalitě. Vhodné je používání emotivních termínů typu „myslím to upřímně“, „průvan v byrokracii“, či „klidná síla“. Originalita je přidanou hodnotou.

Opozici se nabízí žánr hrdinského eposu, kdy hlavní hrdina vyvede zemi z temnot a zajistí sobě i své vlasti věčnou slávu. Strany vládní koalice se v tomto ohledu mohou zaměřit na boj s vnějším nepřítelem.

Z hlediska rozsahu by mělo jít spíše o novelu než románové čtení. Možná by neškodila ani varianta stručné povídky pro méně trpělivé čtenáře. Politika se inspirovala prezentacemi hojně rozšířenými ve světe obchodu. V B2B komunikaci asi mají prezentace nějaký smysl, prodejní dovednosti v maloobchodu spoléhají na údernější formy. Prozatím nikdo nepřišel s volebním programem v podobě komiksu, osobně se domnívám, že by tato forma slavila velký úspěch. Publikace formou časopisu, něco mezi Rytmem života, Esquirem a Strážnou věží by kromě atraktivity měla výhodu i v zisku z prodeje reklamních ploch.

Shrneme-li základní pravidla psaní volebního programu, jedná se z žánrového hlediska o patřičně vyváženou kombinaci science-fiction, červené knihovny a vědeckého elaborátu.

Konkrétně v ekonomických pasážích by měl volební program obsahovat příslib snížení všech daní, abychom se vyhnuli diskusi, která daň je spravedlivější. Sociální dávky rozhodně zvýšit. Čím více, tím lépe. A nejlépe všem, aby se nikdo necítil ukřivděn. Že se jedná o aplikaci science-fiction je zřejmé. Ze se stejného soudku je slibování poklesu nezaměstnanosti a zvyšování všech platů. V případě zvyšování sociálních dávek lze využít prvků červené knihovny volbou vhodných příkladů. Nad výpočty zlepšení životní situace vdovy s pěti dětmi nezůstane oko suché. Logicky vzniká problém s rozpočtovým schodkem. Zde se hodí metoda vědecké fabulace. Řešením je rychlý hospodářský růst, privatizace a miliardy z Bruselu. Zde pozor na nadměrné užívání těchto „deus ex machina“. Zdánlivým problémem se zdá být použití mimořádných příjmů z prodeje veřejného majetku a dotací ze strukturálních fondů na spotřebu vlády či domácností (skrze sociální transfery). Ale není nové auto investicí do pohodlného života a jídlo investicí do spokojenosti z plného žaludku ? Teoreticky bychom mohli redefinovat strukturu národních účtů a přesunout některá spotřební vydání do investic. Touto kličkou bychom mohli uspokojit bruselskou administrativu a připravit si půdu pro tvrzení o „zdravém hospodářském růstu“. Problematickou pasáží je byrokracie. Úskalím obecné formule o snižování byrokracie je skutečnost, že poměrně početná armáda úředníků také patří do řad voličů. Naopak nic se nedá zkazit prázdnými floskulemi o potírání hospodářské a jiné kriminality. Stínová ekonomika daně stejně neplatí. Univerzální je také podpora hospodářského růstu investicemi do školství, vědy a výzkumu. Pokud nezabředneme do detailů financování těchto oblastí, nemůže nikdo nic namítat, teorie hospodářského růstu skýtají neprůstřelnou argumentaci.

Dost již tlachání. Základní záměr byl nastíněn. Od předvolebních slibů nemůžeme očekávat konzistentní návod na řízení státu svěřených oblastí života. Nemá valného smyslu analyzovat programy jednotlivých politických stran a porovnávat je mezi sebou. Volební program je specifický žánr a jako takový ho musíme brát. Stejně jako vědeckofantastické romány či satiru.


Váš názor
  • JISTOTY - PROSPERITA , CO VY NA TO ?
    06.02.2006 22:35

    SLIBY: V roce 2010 slibuje ČSSD prům. výdělek 26 500 Kč, prům. důchod + 25% z dnešních 8 000 Kč , což je 10 000 Kč. Po srovnání těchto hodnot nám pak vyjde , že prům.důchod by neměl činit v roce 2010 již ani dnešních 40% z prům.výdělku , ale pouze 38% ! Velmi podivná předvolební agitka , pravděpodobně si soudruzi myslí ,že důchodci už neumí a ani nechtějí počítat. Velice se ale mýlí. U mě to už mají spočítané a to už velmi dlouho.
    • Více takových počtářů ... :-)))
      07.02.2006 10:28

      .
      PaulC
    • Tedy !!
      07.02.2006 7:43

      Tedy teď jsi jim to dal . . . To si za rámeček nedají !!! Muheheheheh
      Had
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.